Cum am ajuns la o populație globală de 8 miliarde de oameni. Ce a contribuit la creșterea masivă și ce se întâmplă în România
Pe 15 noiembrie 2022, se estimează că populația lumii a ajuns la 8 miliarde de oameni, un moment istoric pentru umanitate. Această creștere fără precedent se datorează progreselor medicinei, care au sporit treptat speranța de viață, și nivelurilor ridicate și persistente de natalitate din unele țări. România nu se încadrează, însă, în trendul general.
Ne-au trebuit 12 ani să ajungem de la 7 miliarde la 8 miliarde de locuitori. Ne vor lua 14 ani și jumătate ca să ajungem la 9 miliarde. Și încă 20 de ani ca să ajungem la 10 miliarde, semn că rata de creștere generală a populației globale încetinește.
„Mai exact, ritmul de creștere al populației a atins un vârf în 1964, când creștea cu mai mult de 2,2% pe an. În acest moment, crește cu mai puțin de 1%. Ar fi o catastrofă (n.r. – faptul că am ajuns la 8 miliarde de oameni) dacă guvernele nu se vor pregăti pentru ce se va întâmpla în următoarele decenii.“
Dr. Rachel Snow, United Nations Population Fund
Creșterea populației, un adevărat succes, dar se va opri
Experții Națiunilor Unite (ONU) dau asigurări că această creștere masivă a populației nu ar trebui să ne îngrijoreze, ci să ne bucure, pentru că totul se datorează îmbunătățirii serviciilor de sănătate publică, nutriției, igienei personale și medicinei.
ONU precizează că nivelul mortalității a scăzut, în timp ce speranța de viață continuă să crească. Speranța de viață, la nivel global, este de 72,8 ani începând cu 2019, o creștere de aproape nouă ani față de 1990. Potrivit predicțiilor actuale, speranța de viață la nivel mondial ar putea fi de 77,2 ani până în 2050.
Totuși, e important de precizat că, până în 2050, doar 8 țări vor fi responsabile pentru jumătate din totalul creșterii populației la nivel global: Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Indonezia, Nigeria, Statele Unite ale Americii și Pakistan.
„Nu e un lucru sigur că populația va continua să crească la nesfârșit. Cel puțin, conform ultimelor predicții. Ceea ce vedem acum e un vârf așteptat. În 2080 se va atinge un platou. Și după 2100 va trebui să așteptăm și să vedem.“
Dr. Rachel Snow, United Nations Population Fund
Unde se situează România: speranța de viață a scăzut drastic în timpul pandemiei
Țările europene cu cea mai crescută speranță de viață sunt Norvegia (83,3 ani), Islanda (83,1 ani) și Irlanda (82,8 ani), iar la coada clasamentului se află Lituania (75,1 ani), România (74,2 ani) și Bulgaria (73,6 ani).
Chiar dacă, în țara noastră, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene, speranța de viață la naștere a crescut cu peste 4 ani între 2000 și 2019 (de la 71,2 până la 75,6 ani), pandemia a dat totul peste cap. Astfel, speranța de viață în România a înregistrat un declin de 1,4 ani, până la 74,2 ani, în timp ce media scăderii speranței de viață în Uniunea Europeană, în timpul pandemiei, a fost de 0,7 ani.
În plus, populația României este în continuă scădere. „Scăderea naturală a populației a fost, în primele 8 luni din acest an, 75 mii locuitori. Admițând că în celelalte 4 luni nivelul regresului va fi similar cu cel din anul 2019, neafectat de pandemie, se conturează un declin natural anual de 95 mii locuitori. Imens la o populație de 19 milioane locuitori!“, se arată într-un articol de opinie de pe Hotnews.ro.
Țara care e pe punctul să depășească China ca număr de locuitori
Țările cu cele mai ridicate niveluri de natalitate tind să fie cele cu venitul cel mai mic pe cap de locuitor. Prin urmare, creșterea populației globale a devenit, de-a lungul timpului, din ce în ce mai concentrată printre cele mai sărace țări ale lumii, majoritatea fiind în Africa subsahariană.
În Asia a contribuit la creșterea populației India, care urmează să depășească China ca număr de locuitori, la un moment dat în anul următor. Se estimează că China va înregistra o scădere a populației în următoarele câteva decenii.
Expertul UNPF, Rachel Snow, mai spune că alt exemplu de diversitate, la nivel global, este vârsta. Vârsta medie, în Europa, în acest moment este 41,7 ani. În Africa subsahariană este de 17 ani. Diferența este infinit mai mare decât a fost vreodată în istoria umanității, încât a ajuns la un record.
Probabil, cu timpul, ne așteptăm, odată cu creșterea speranței de viață și scăderea natalității, ca majoritatea țărilor să aibă populații îmbătrânite.
De ce a scăzut rata natalității
Scăderea ratei natalității este pusă, în principal, pe seama creșterii accesului femeilor la educație, încă din anii ’70. De asemenea, femeile sunt mai interesate de măsurile de contracepție, putând evita astfel sarcinile nedorite și născând mai puțini copii.
Iată aici ghidul tău despre anticoncepționale și efectele lor: cum le alegi pe cele mai bune?