Eritritol, unul dintre cei mai folosiți îndulcitori, crește riscul de infarct

Unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali poate crește riscul de infarct și atac cerebral

Un îndulcitor artificial popular cu zero calorii, folosit în multe alimente și băuturi „light“, poate crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral (AVC), potrivit unui studiu recent, publicat în revista Nature Medicine.

Este vorba despre eritritol sau E968, un înlocuitor al zahărului cu zero calorii și cu putere de îndulcire de 70%. Este unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali și se găsește în guma de mestecat, produse dietetice destinate diabeticilor, băuturi răcoritoare, bomboane, biscuiți și înghețată.

Eritritolul poate duce la formarea cheagurilor de sânge

Cercetătorii au studiat un număr de peste 4.000 de persoane din SUA și Europa și au descoperit că cele care aveau un nivel crescut de eritritol în sânge prezentau un risc crescut de a suferi un eveniment cardiac major, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral sau deces.

Oamenii de știință au examinat, de asemenea, efectele eritritolului, atât în sângele integral, cât și în trombocitele izolate, adică fragmente de celule care se lipesc una de cealaltă pentru a opri sângerarea, contribuind la formarea cheagurilor de sânge. Rezultatele au arătat că eritritolul afectează trombocitele, făcându-le mai ușor de activat pentru a forma cheaguri de sânge. Studiile preclinice au confirmat, așadar, că ingestia de eritritol facilitează formarea cheagurilor de sânge.

„Îndulcitorii precum eritritolul au devenit foarte populari în ultimii ani, dar trebuie să existe cercetări mai aprofundate asupra efectelor lor pe termen lung. Bolile cardiovasculare se dezvoltă în timp și reprezintă principala cauză de deces la nivel global. Trebuie să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm nu sunt printre cauzele ascunse“, a declarat dr. Stanley Hazen, autorul principal al studiului și președinte al Departamentului de Științe Metabolice și Cardiovasculare al Cleveland Clinic.

Află de aici mai multe despre îndulcitorii naturali și artificiali: ce alegi în loc de zahăr?

În ce produse se găsește eritritolul

Eritritolul, alături de alți îndulcitori artificiali, sunt înlocuitori obișnuiți ai zahărului de masă și se găsesc în produsele cu conținut scăzut de calorii și de carbohidrați.

Produsele fără zahăr care conțin eritritol sunt adesea recomandate persoanelor cu obezitate, diabet sau sindrom metabolic, pentru a-și gestiona aportul de zahăr sau de calorii. Persoanele cu aceste afecțiuni prezintă, de asemenea, un risc mai mare de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Eritritolul are putere de îndulcire de aproximativ 70% și este produs prin fermentarea porumbului. După ingerare, eritritolul este slab metabolizat de organism. În schimb, intră în sânge și este excretat în principal prin urină. Corpul uman creează cantități mici de eritritol, în mod natural, astfel încât orice consum suplimentar se poate acumula.

Măsurarea cantității de îndulcitori artificiali este dificilă, iar cerințele de etichetare sunt minime și adesea nu enumeră compuși individuali. Eritritolul este „Recunoscut ca fiind sigur pentru consum (Generally recognized As Safe – GRAS)“ de către FDA, ceea ce înseamnă că nu există nicio cerință pentru studii în ceea ce privește siguranța pe termen lung.

Citește aici și despre stevia, îndulcitorul natural cu 0 calorii. Sigur pentru diabetici și pentru cei cu kilograme în plus.

„Preferatul industriei alimentare“

Asemenea xilitolului și sorbitolului, eritritolul este un carbohidrat care se regăsește în mod natural, în cantități mici, în multe fructe și legume. Totuși, pentru a putea fi folosit la scară largă, el este produs artificial, prin sintetizarea porumbului.

„Eritritolul arată ca zahărul, are gust de zahăr și îl poți folosi la copt dulciuri. De altfel, a eritritolul a devenit preferatul industriei alimentare, fiind extrem de popular ca aditiv mai ales în produsele keto și în alte produse destinate persoanelor care urmează diete cu un nivel redus de carbohidrați, precum și în produsele pentru diabetici. De altfel, unele dintre produsele destinate diabeticilor pe care le-am testat aveau cele mai mari proporții de eritritol raportat la greutate“, a semnalat dr. Stanley Hazen.

De altfel, cercetătorii au descoperit că multe dintre produsele promovate ca „naturale, pe bază de stevia“ conțin, de fapt, cantități mari de eritritol, pe care-l regăsiți pe etichetă și ca E968. Eritritolul conferă textura asemănătoare zahărului acestor produse.

Găsește aici o listă a celor mai folosite E-uri și eventualele riscuri de alergii, ADHD, diabet sau chiar de cancer.

Limitările studiului

Autorii observă însă importanța studiilor de urmărire pentru a-și confirma constatările la nivelul populației generale. Studiul a avut mai multe limitări, inclusiv faptul că cercetările de observație clinică demonstrează o relație de asociere, și nu cauzalitate.

„Studiul nostru arată că, atunci când participanții au consumat o băutură îndulcită artificial cu o cantitate de eritritol găsită în multe alimente procesate, s-au observat niveluri semnificativ crescute în sânge timp de câteva zile – niveluri suficient de mari pentru a crește riscul apariției cheagurilor de sânge. Este nevoie de studii suplimentare pentru a examina efectele pe termen lung ale îndulcitorilor artificiali în general, și în special ale eritritolului, asupra riscurilor de atac de cord și accident vascular cerebral, în special la persoanele cu risc mai mare de boli cardiovasculare“, a conchis dr. Hazen.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare