Stevia, îndulcitorul natural cu zero calorii, ideală în cure de slăbire

Stevia, îndulcitorul natural cu 0 calorii. Sigur pentru diabetici și pentru cei cu kilograme în plus

Stevia, îndulcitorul natural cu 0 calorii. Așa au fost promovați îndulcitorii pe bază de stevia, apăruți relativ recent pe piață. E adevărat că nu au efectele secundare ale aspartamului, dar și produsele din stevia care conțin alcool pot cauza neplăceri, pe termen lung.

Stevia sau stevia rebaudiană este o plantă din familia crizantemelor, un subgrup al familiei Asteraceae. A devenit cunoscută datorită folosirii sale pe post de îndulcitor. Există multe produse în magazine care au la bază stevia, însă e foarte important să citiți bine eticheta înainte de a le achizioționa și să aveți grijă să le alegeți pe cele mai puțin procesate.

Dr. Florin Bălănică, specialist în nutriție, recomandă diabeticilor să înlocuiască zahărul cu stevia

Dr. Florin Bălănică, specialist în Medicină Personalizată, Nutriție și Nutrigenomică, a răspuns curiozităților noastre în legătură cu acest îndulcitor natural.

Smartliving.ro: Ce este, mai exact, stevia și ce conține?

Dr. Florin Bălănică: Stevia este o plantă cultivată pentru frunzele dulci și care stă la baza unor îndulcitori naturali. Compoziția chimică a frunzelor de stevia face ca îndulcitorii să fie de sute de ori mai dulci decât zahărul.

Citiți eticheta înainte de cumpărare!

Smartliving.ro: Ce beneficii are pentru sănătate acest înducitor natural?

Dr. Florin Bălănică: Stevia are beneficii pentru sănătate, conform studiilor reduce nivelul insulinei și glucozei din sânge și chiar poate reduce hipertensiunea arterială. Îl recomand inclusiv pacienților cu diabet pentru înlocuirea zahărului.

Smartliving.ro: Este un îndulcitor sigur de folosit? Mă refer aici la produsele pe care le găsim în magazine sub formă de picături, pudră, etc sunt sigure și naturale, având în vedere că sunt procesate?

Dr. Florin Bălănică: Stevia este disponibilă în România sub formă de pudră sau sub formă lichidă, dar aceasta poate avea, pentru unii, un gust neplăcut, diferit de zahăr. Sugerez pacienților mei să citească eticheta produselor pe care doresc să le consume și să evite pe cât posibil aditivii și potențiatorii de gust.

Stevia, îndulcitorul natural cu 0 calorii care scade glicemia

Smartlivingro: Care e, totuși, diferența dintre stevia și alte tipuri de îndulcitori?

Dr. Florin Bălănică: Stevia este un îndulcitor din sursă naturală, util în patologii precum diabetul zaharat. Spre deosebire de aspartam, de exemplu, stevia reduce nivelul glicemiei după masă și chiar scade rezistența periferică la glucoză prin permeabilizarea celulelor pentru insulina.

Smartliving: Deci poate fi folosit, în siguranță, inclusiv de diabetici?

Dr. Florin Bălănică: Da, în diferite moduri: ca îndulcitor pentru băuturi, în anumite deserturi, în special varianta pudră.

 Smartliving: Dar dacă vrem să slăbim, e indicat să înlocuim zahărul cu stevia, mai ales că e greu să scapi definitiv de pofta de dulce?

Dr. Florin Bălănică: Este indicată folosirea îndulcitorilor naturali, cum ar fi stevia pentru persoanele care caută gustul dulce. Obișnuița de a consuma dulce este frecventă în rândul oamenilor, iar compulsia către dulce necesită terapie.

În #MetodaDrBalanica am dezvoltat programe pentru reducerea și/sau eliminarea poftei de dulce.

Produsele procesate cu alcool, periculoase pe termen lung

Smartliving.ro: Totuși, cât de mult ne ajută stevia să ținem în frâu pofta de zahăr?

Dr. Florin Bălănică: Ne ajută, alături de un program nutrițional adaptat. Papilele gustative se hipertrofiază în funcție de tipul de aliment consumat și gustul acestuia.

Smartliving: Din câte spuneți, acest îndulcitor e benefic și pentru siluetă și pentru sănătate. Însă, există și efecte neplăcute pe care le poate produce? Are contraindicații de vreun fel?

Dr. Florin Bălănică: Dacă folosim un produs înalt procesat cu stevia, de exemplu procesat cu alcool metilic, consumul pe termen lung poate duce la acumularea de grăsime în ficat și la tulburări gastroduodenale.

Stevia are 0 calorii și poate fi folosită în siguranță pentru scăderea în greutate, dacă folosim produsul natural. Citiți eticheta produsului și căutați sursa naturală nu cea procesată.

Stevia se poate folosi în cafea sau ceai, în limonadă preparată acasă, presărată în laptele cu cereale sau peste iaurt

Stevia, îndulcitorul natural cu 0 calorii și sarcina

Unele produse pe bază de stevia, pot fi folosite, cu moderație, în timpul sarcinii. Totuși, ar fi indicat să alegeți unele care nu conțin eritriol (un îndulcitor din categoria alcoolilor de zahăr).

Extractul de stevia cu frunze întregi și stevia brută, inclusiv stevia pe care o puteți crește acasă, nu sunt sigure de utilizat dacă sunteți însărcinată.

Poate părea ciudat că un produs extrem de rafinat este considerat mai sigur decât unul natural. Acesta este un mister frecvent legat de produsele pe bază de plante.

SmartLiving.ro: Există o legătură între stevia și cancer?

Dr. Florin Bălănică: Există unele dovezi care sugerează că stevia poate ajuta la combaterea sau la prevenirea unor tipuri de cancer.

Conform unui studiu din 2012, un glicozid numit steviozidă găsit în plantele de stevia ajută la stimularea morții celulelor canceroase în cazul cancerului de sân. Steviozida poate ajuta, de asemenea, la scăderea unor funcții mitocondriale care ajută celulele canceroase să se dezvolte.

Un studiu din 2013 a susținut aceste descoperiri. S-a constatat că mulți derivați ai glicozidelor din stevia erau toxici pentru leucemie, cancere pulmonar, de stomac și de sân.

Cum se folosește Stevia, îndulcitorul natural cu 0 calorii

Stevia poate fi utilizată ca substitut pentru zahăr în alimentele și băuturile preferate. Un praf de pulbere de stevia este egal cu aproximativ o linguriță de zahăr. Puteți folosi stevia astfel:

  • în cafea sau ceai
  • în limonadă preparată acasă
  • presărată în laptele cu cereale
  • în smoothie
  • presărată peste iaurt

Unele produse pe bază de stevia pot înlocui zahărul și în sosuri, de exemplu, însă nu e recomandat să le folosiți în toate în mâncărurile gătite

Există îndulcitori pe bază de stevia speciali pentru a fi folosiți în mâncăruri gătite sau în prăjituri preparate la cuptor.

De reținut!

Potrivit FDA (Agenția de Medicamente și Alimente din SUA), produsele din stevia, sunt în general recunoscute ca fiind sigure. Nu e totuși aprobată stevia cu frunze întregi sau extractul de stevia brută pentru utilizare în alimente procesate și băuturi, din cauza lipsei informațiilor de siguranță.

Există îngrijorarea că planta de stevia crudă poate dăuna rinichilor, sistemului reproducător și sistemului cardiovascular. De asemenea, poate scădea tensiunea arterială sau poate interacționa cu medicamentele care scad glicemia.

Deși stevia este considerată sigură pentru persoanele cu diabet zaharat, produsele care conțin dextroză sau maltodextrină ar trebuie consumate cu precauție.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare