Cum să te ferești de Covid când faci sex? Cu masca de protecție....

Cum te ferești de COVID-19 când faci sex. „Prezervativul nu are nicio… putere în protecția împotriva virusului”

Cum să te ferești de Covid când faci sex? Iată recomandările specialiștilor.

Dacă nu ai un partener stabil, cel mai sigur ar fi să chestionezi persoanele cu care vrei să faci sex dacă au sau au avut simptome de boli respiratorii. Apoi, să eviți săruturile și chiar să porți mască de protecție în timpul contactului intim. După asta, este indicat să faci și un test Covid la câteva zile de la întâlnire.

dr. Andreas Vythoulkas
Dr. Andreas Vythoulkas spune că virusul care provoacă boala COVID-19 nu se transmite prin contact sexual

”Categoric, pandemia de COVID-19 ne-a afectat viețile. În mai mică sau mai mare măsură, personal, profesional sau social, dar cu siguranță că le-a afectat. Știm despre coronavirus mai multe lucruri decât știam în primăvara anului 2020, dar încă nu știm totul. Încă ne studiem reciproc: el pe noi, noi pe el… Și probabil că nici nu vom ști prea curând chiar totul despre virus,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Cum să te ferești de Covid când faci sex?

În ceea ce privește transmiterea infecției cu virusul SARS CoV-2 pe cale sexuală, au existat, inițial, după câteva luni de la debutul pandemiei, unele suspiciuni. Cercetătorii chinezi care au testat sperma bărbaților infectați au constatat prezența noului coronavirus în lichidul seminal al unora dintre aceștia. Ceea ce a creat ipoteza că boala poate fi transmisă și sexual.

Însă, numărul mic de subiecți, nereprezentativ, nu a fost relevant, și prin urmare nici rezultatul nu a fost considerat concludent. Așa că rezultatele studiului au fost considerate preliminare, recunoscându-se faptul că sunt necesare cercetări și studii suplimentare.

Ulterior, oamenii de știință britanici au explicat și ei că există unele dificultăți tehnice în testarea materialului seminal pentru virusuri și că prezenţa SARS CoV-2 în spermă nu înseamnă şi că virusul este activ şi capabil să provoace infecție.

„Pe baza dovezilor care există până în prezent, lucrurile pare că s-au lămurit: virusul care provoacă boala COVID-19 nu se transmite prin contact sexual vaginal sau anal.”

dr. Andreas vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Însă problema se pune în alt fel, potrivit medicului ginecolog. Se știe acum exact faptul că principalul mod de transmitere de la o persoană la alta este prin intermediul secrețiilor eliminate de persoanele infectate prin expirație atunci când strănută, vorbesc sau tușesc.

Motive pentru care impun de altfel purtarea măștii de protecție și distanțarea socială.

Cea mai bună protecție e…abstinența

„Ei bine, contactul sexual nu poate avea loc la distanță, în absența apropierii fizice. Și cel mai probabil că partenerii nu vor dori nici să poarte mască în timpul activității sexuale… Îmbrățișările și sărutul sunt modalități de transmitere a virusului, evident,” adaugă dr. Andreas Vythoulkas.

Așadar, cea mai bună măsură de protecție este conform medicului ginecolog, abstinența sau evitarea relațiilor sexuale întâmplătoare. Prezervativul nu are nicio… putere în protecția împotriva virusului, „specialitatea” lui rămânând evitarea sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală.

În cazurile în care este vorba de parteneră/partener stabil, se vor avea în vedere simptomele infecției cu noul coronavirus pentru a se putea institui izolarea celui infectat până la confirmarea/infirmarea infectării.

„Referitor la modul în care pandemia afectează viața sexuală, studiile au arătat că a scăzut calitatea acesteia și că relatiile instabile tind să scadă în frecvență în această perioadă. Comportamentul sexual a suferit și el modificări, ca urmare a stresului la care oamenii sunt supuși în această perioadă. Declinul se poate considera că este firesc în condițiile actuale, însă acest aspect ține mai mult de domeniul psihologiei decât de cel al ginecologiei,” conchide medicul ginecolog.

Sfaturile experților americani în sănătate

Departamentul public de sănătate și igienă mentală din New York a publicat un document cu strategii de reducere a riscului de răspândire a COVID-19 în timpul sexului.

Iată câteva sfaturi pentru a vă bucura de un sex în siguranță:

Trebuie să știți, în primul rând, cum se răspândește COVID-19:

 • Puteți lua COVID-19 de la o persoană infectată;
 • Virusul se răspândește prin particule din salivă, mucusul sau respirația persoanelor cu COVID-19, chiar și de la cei asimptomatici;
 • Virusul a fost găsit în materialul seminal și fecalele persoanelor cu COVID-19;
 • Cu toate astea, nu există încă dovezi clare că SARS-CoV-2 poate fi transmis prin sex vaginal sau anal;
 • Se știe că alte coronavirusuri nu se transmit prin sex. Asta înseamnă că sexul nu e o sursă comună de transmitere a infecției cu noul coronavirus.

Faceți sex numai cu persoane de încredere

De preferat e să aveți contact intim doar cu persoana cu care locuiți sau cu un partener stabil. Dacă aveți relații intime cu persoane cu care nu locuiți, încercați să vă limitați la cât mai puțini parteneri. Întrebați-i dacă au sau au avut simptome în ultimele 14 zile.

Febra, tusea, durerea de gât și dificultăți de respirație sunt simptome despre care ar trebui să întrebați un posibil partener de sex.

Cu toate acestea, absența simptomelor nu înseamnă că sunteți 100% în siguranță, dacă aveți de-a face cu un asimptomatic.

Este preferabil e să aveți contact intim doar cu persoana cu care locuiți sau cu un partener stabil.

Dacă decideți să întrețineți relații sexuale în afara cercului de contacte sau apropiați:

 • Monitorizați-vă cu atenție simptomele;.
 • Luați în considerare efectuarea unui test pentru COVID-19 în termen de cinci până la șapte zile de la întâlnire;
 • Luați-vă măsuri de precauție în cazul interacțiunii cu persoanele la risc de boală severă COVID-19, cum ar fi vârstnicii peste 65 de ani sau cei cu boli cronice.

Dacă ați avut un test pozitiv de Covid-19 anterior, nu înseamnă că nu vă puteți reinfecta. Un test de diagnostic pozitiv anterior înseamnă că ați avut COVID-19 și poate fi mai puțin probabil să vă reinfectați. Însă nu se știe cât de puternică este protecția sau cât timp durează.

Cum să te ferești de Covid când faci sex? Sex cu masca de protecție

 • Nu vă sărutați cu persoane necunoscute;
 • Chiar dacă pare ciudat, e indicat să purtați mască dacă faceți sex cu persoane necunoscute;
 • Încercați poziții care nu presupun să fiți față în față;
 • Spălatul înainte și după sex este mai important ca niciodată. Spălați-vă mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.

Evitați sexul dacă tu sau partenerul tău nu vă simțiți bine

 • Dacă vă simțiți rău, evitați săruturile, sexul sau orice contact apropiat.
 • Dacă dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră aveți o afecțiune medicală care predispune la o formă gravă de Covid-19, ar fi indicat, de asemenea, să evitați relațiile sexuale.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare