Boală contagioasă care se manifestă cu tuse care nu trece și senzația de sufocare - SmartLiving

Boală contagioasă care se manifestă cu tuse care nu trece și senzația de sufocare

Atenție la tusea care nu mai trece! Poate fi vorba de bronșită acută, boală care te face să tușești mult și îți dă senzația de sufocare.

Boala apare când pelicula care acoperă bronhiile este inflamată și iritată și este cauzată, în majoritatea cazurilor, de virusuri, inclusiv de coronavirus, așa că bronșita acută poate fi contagioasă.

„Bronșita acută este o inflamație acută a mucoasei bronșice care poate fi provocată de factori infecțioși (virusuri, bacterii, pneumococi, stafilococi, streptococi, Haemophilus influenza) sau factori alergici,  inhalarea unor substanțe iritante (clor, amoniac, gaze de luptă, fum de tutun etc)”, ne-a explicat dr. Adina Negoiță, medic de familie, cu competență în ecografia generală.

De asemenea, rețineți că cele mai importante cauze favorizante sunt: frigul, fumul, praful, umiditatea, excesul de tutun și eforturile vocale.

Bronșita acută se întâlnește frecvent în boli precum: tuberculoza pulmonară, dilatația bronhiilor, cancerul bronho-pulmonar, gripa etc. 

„Bronșita poate fi o formă de manifestare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 (care provoacă COVID-19), adică tuse cu expectorație muco-purulentă,” a adăugat dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din București.

Cum știu că am bronșită acută?

În primele zile e greu să-ți dai seama dacă e doar o simplă răceală sau dacă e bronșită. Dar dacă vei continua să tușești timp de o săptămână sau mai mult după ce ai scăpat de celelalte simptome ale răcelii, e posibil să ai bronșită.

”Bronșita acută are trei faze de manifestare:

– prima fază care dureaza 1-3 zile se manifestă printr-o ușoară ascensiune termică, jenă la deglutiție (când înghiți), arsură sau înfundare a nasului;

– a doua fază care dureaza 2-3 zile se manifestă prin tuse uscată, spasmodică, durere vie retrosternală, uneori febră moderata și voce răgușită;

– ultima fază, cea productivă, se manifestă prin tuse însoțită de expectorație mucoasă sau muco-purulentă și raluri difuze. Boala durează 1-2 săptămâni,” ne-a mai explicat dr. Negoiță.  

Cât timp sunt contagios?

Depinde de tipul de virus pe care îl ai. În majoritatea cazurilor, vei fi contagios doar câteva zile. În viroza obișnuită, după primele 4 zile nu mai ești contagios, în cazul gripei, poți transmite boala până la aproximativ 5 zile de la debutul simptomelor. Dacă ai fost confirmat cu Covid, e bine să stai izolat aproximativ 10 zile, iar cu virusul sincițial respirator, ești contagios în medie 5 zile.

Cum se transmite bronșita?

Poți face bronșită acută la fel cum poți face răceală sau gripă, adică din cauza unui virus care a intrat în corp fie că l-ai inhalat, fie că ai pus mâna pe o suprafață infectată și apoi ți-ai atins gura, nasul sau ochii.

Virusurile ajung în aer sau pe suprafețe după ce cineva infectat tușește, strănută sau își suflă nasul. Pentru a evita infectarea, feriți-vă de persoane care au simptome de gripă sau răceală, spălați-vă frecvente pe mâini cu apă și săpun și evitați să vă atingeți gura, nasul sau ochii.

Vaccinul anti-gripal vă poate proteja împotriva bronșitei cauzate de virusurile gripale.

Când ar trebui să mă adresez medicului?

Ia legătura cu medicul de familie dacă ai o tuse care nu trece în 10 zile, dacă tusea e atât de puternică încât nu poți dormi, dacă ai dureri în piept sau dificultăți de respirație, dacă tusea e însoțită de scădere nejustificată în greutate, dacă ai febră peste 38 grade Celsius, dacă ai respirație șuierătoare sau simți că nu poți respira, dacă tușești cu sânge sau dacă ai orice alt simptom neobișnuit pentru o răceală.

Ce teste sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului?

Dr. Adina Negoiță, medic de familie

Dr. Adina Negoiță explică, mai jos, ce investigații sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului:

– Examenul clinic constă în diagnosticarea bronșitei acute pe baza anamnezei (istoricul bolii) și a rezultatelor de la auscultația pulmonară și a bronhiilor. 

– Examenele de laborator se realizează în caz de febră si expectorații purulente,  prin recoltarea de sânge pentru a se decide dacă se impune sau nu tratamentul cu antibiotice. Creșterea ușoară a vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH- ul) și scăderea numărului de leucocite (leucopenie) indică o infecție virală. Creșterea semnificativă a vitezei de sedimentare a hematiilor, asociată cu leucocitoza (creșterea numărului de leucocite), semnalizează o infecție bacteriană. 

– Dacă evoluția bronșitei este îngrijorătoare, se recomandă examenul bacteriologic al secreției expectorate și un exudat faringian pentru identificarea germenilor patogeni, care vor fi urmate de o antibiogramă. 

– De asemenea, radiografia pulmonară este foarte importantă dacă manifestările patologice nu cedează sau se înrăutățesc, fiind posibil ca bronșita acută să fi evoluat spre pneumonie. În acest caz, se impune radiografia pulmonară.

Cum se tratează boala?

Majoritatea cazurilor de bronșită acută sunt determinate de virusuri și se vindecă fără tratament medicamentos. ”Tratamentul este stabilit în funcție de factorul declanșator. Dacă medicul consideră că a intervenit suprainfectarea bacteriană, adaugă în schema de tratament un antibiotic, conform rezultatelor antibiogramei. De asemenea, poate recomanda medicamente antitermice (pentru scăderea febrei), aerosoli, precum și o serie de sfaturi igieno-dietetice de urmat,” a completat medicul de familie Adina Negoiță.  

În cât timp ar trebui să dispară simptomele după începerea tratamentului?

Durata bronșitelor acute necomplicate este de 5 -10 zile și la tratament adecvat se vindecă complet. Bronșita acută netratată și, mai ales, în prezența factorilor iritanți are tendința de cronicizare, potrivit medicului.

Ce complicații pot apărea dacă nu este tratată corespunzător?

”Rareori boala se cronicizează, de regulă, după mai multe recidive. La persoanele în vârstă, cu rezistență scăzută, bronșita se poate complica cu bronhopneumonie, congestii pulmonare, pleurezii, nefrite parcelare,” atenționează dr. Negoiță.  

Cum putem preveni apariția bronșitei?

Printre măsurile necesare pentru prevenirea bronșitei sau cronicizarea ei se numără alimentația echilibrată, evitarea expunerii la rece, vaccinarea antigripală în sezonul rece, în special, a vârstnicilor, a copiilor cu boli cronice, renuntarea la fumat și evitarea spațiilor aglomerate.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare