Când te testezi de COVID-19. Răspunsuri la cele mai importante întrebări

Când te testezi de COVID-19. Recomandările oficiale nu țin cont de realități. Răspunsuri la cele mai importante întrebări

În aceste zile, când numărul de infectări atinge record după record, au apărut multe situații neclare cu privire la regulile de testare, izolare și carantinare. Când te testezi de COVID-19 și unde, cum se calculează cele 14 zile de izolare sau care este cel mai bun moment pentru un test de anticorpi? Am discutat aceste probleme cu medici și reprezentanți ai instituțiilor publice din România.

Tot mai mulți români sunt confirmați sau suspecți de COVID-19, iar autoritățile nu vin întotdeauna cu informații clare legate de testare și de izolare. Institutul Național de Sănătate Publică a publicat un document care detaliază când te testezi de COVID-19 gratuit și când se impune carantina sau izolarea, dar bolnavii confirmați sau suspecții de COVID-19 se confruntă în aceste zile cu multe situații neclare, pentru care autoritățile nu au oferit recomandări sau căi concrete de acțiune. În lipsa unor răspunsuri oficiale la întrebările pe care le au, ei le caută pe grupuri de Facebook dedicate celor care au trecut prin experiența COVID-19, cum este acesta sau acesta

Am încercat să răspundem unor nelămuriri împreună cu reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate Publică, cu medici epidemiologi și cu hematologi. 

Termenul de carantină se folosește pentru persoanele suspecte de infectare care sunt separate de alte persoane, iar izolarea se referă la cei confirmați cu virusul, indiferent dacă au simptome sau nu. 

Pe cine testează gratuit direcțiile de sănătate publică?

Categoriile de persoane testate gratuit prin direcțiile de sănătate publică sunt enumerate în documentul mai sus menționat, numit „Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)”. Ultima actualizare a documentului a fost făcută în data de 18.09.2020. Iată când te testezi de COVID-19 prin direcțiile de sănătate publică (există în fiecare județ astfel de instituții):

Dacă ai simptome de infecție respiratorie – denumite cazuri suspecte, astfel:
  • Orice persoană cu infecție respiratorie acută: debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație (scurtarea respirației);
  • Orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie (inflamație a pleurei, membrana care acoperă plămânii);
  • Orice persoană cu infecție respiratorie acută severă (SARI). Ea ar trebui să aibă febră sau istoric de febră ŞI tuse ŞI dificultate în respirație (scurtarea respirației) ŞI care necesită spitalizare peste noapte. 

Toți cei care au pneumonie sau SARI, indiferent de vârstă și indiferent de spitalul în care se află, trebuie să fie testați pentru COVID-19. Condiția este ca aceste suferințe să nu aibă o altă cauză, cum ar fi gripa – care va fi exclusă printr-un test. 

Dacă ai avut contact direct cu o persoană confirmată cu COVID-19, dar numai în situația în care ai simptome de infecție respiratorie

Cum definește INSP contactul direct:

  • Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
  • Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (de exemplu, strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
  • Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (de exemplu, în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
  • Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 metri şi cu o durată de minimum 15 minute;
  • Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (de exemplu, în clasă, într-o sală de ședințe) cu un caz de COVID-19 timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri;
  • Gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice.

În ancheta epidemiologică, se iau în considerare „contacții” cu 3 zile înainte de debutul simptomelor/data recoltării probei pentru asimptomatici. O persoană care a purtat mască/echipament de protecție corespunzător și a respectat distanțarea fizică nu este considerată contact direct. 

La acestea se adaugă anumite categorii care pot fi testate gratuit la internarea în spital sau înaintea unei proceduri precum transplantul de organe, pacienți hemodializaţi asimptomatici (de două ori pe lună), persoane instituționalizate asimptomatice (de două ori pe lună) sau personalul de îngrijire din centre rezidențiale.

Când te testezi de COVID-19. Cele mai importante întrebări

1. Sunt contact direct al unei persoane confirmate cu COVID-19, dar asimptomatic. Nu pot beneficia de testare gratuită prin DSP în acest caz, dar pot să mă testez pe cont propriu?

„Orice contact direct va rămâne în izolare, conform dispozițiilor DSP, și va fi testat doar dacă în perioada de 14 zile va dezvolta simptomatologie specifică”, ne-a comunicat Veronica Zoicaș, purtătorul de cuvânt al INSP. Altfel spus, în cele 14 zile de izolare nu putem ieși din casă pentru o testare, fie și pe cheltuiala noastră.

Clinicile private nu au voie să recolteze probe de la persoane care au primit de la DSP decizia de izolare la domiciliu. În realitate, anchetele epidemiologice demarează greu, deciziile de izolare întârzie și oamenii merg la testare pe cont propriu. „Știu foarte multe cazuri de genul acesta și cred că ne furăm singuri căciula. Când știi că ai venit în contact direct cu cineva confirmat cu COVID-19, lucrul corect pe care trebuie să-l faci este să te autoizolezi. Nu ai nevoie de o decizie pe hârtie pentru asta”, spune dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din Capitală.

Singura cale corectă și legală de a ne testa dacă suntem un contact direct asimptomatic izolat acasă este prin clinicile care oferă testare PCR la domiciliu. Există doar câteva astfel de clinici în România și numai în orașele mari. La prețul testului (390-400 de lei) se adaugă în acest caz și costul deplasării la domiciliu, care poate ajunge până la 250 de lei. 

2. Sunt contact direct asimptomatic. Ar fi indicat să mă testez totuși?

Orice contact direct asimptomatic al unei persoane confirmate ar trebui totuși testat, mai ales în situația de acum, când transmiterea virusului SARS-CoV-2 este accelerată, crede medicul infecționist Adrian Marinescu, de la „Matei Balș”.

„Eu aș recomanda în mod clar să se facă testarea. Dacă nu este schimbată definiția de caz, aceste persoane nu au cum să se testeze prin DSP, dar, după părerea mea, trebuie să existe o testare extinsă, care să se refere și la contacții direcți asimptomatici. Așa ar fi corect să se facă prin DSP. Să sperăm că aceste lucruri se vor schimba în curând”, spune dr. Marinescu. 

Testele rapide de anticorpi se pot comanda acasă, dar ele nu ar trebui folosite ca teste de diagnostic, ci doar pentru a verifica dacă am avut infecția COVID-19 în trecut. Sunt două tipuri de anticorpi ce pot fi identificați prin aceste teste: IgM, care apar cel mai devreme la 7 zile de la infectare (uneori chiar și două săptămâni), și IgG, care se formează începând cu ziua a 14-a de la infectare (anticorpii care ne oferă protecția pe termen lung). Prin urmare, aceste teste rapide nu pot detecta infecția în primele zile. 

3. Când este cel mai bun moment să mă testez pentru ca rezultatul să fie concludent?

Recomandarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor este ca o persoană suspectă de COVID-19 să nu fie testată mai devreme de 4 zile de la contactul cu risc de transmitere a virusului. În România, medicii și personalul medical auxiliar care au avut contact direct cu un caz confirmat sunt testați chiar dacă sunt asimptomatici. Testul li se efectuează în a 6-a sau a 7-a zi de la ultimul contact cu persoana confirmată. Prin urmare, dacă suspectați că ați fost infectat cu noul coronavirus și nu aveți simptome, acesta este intervalul cel mai bun de testare pentru ca rezultatul să fie concludent.

4. DSP nu mi-a comunicat rezultatul testului meu PCR și nu răspunde la telefon și e-mail. Cum altfel pot afla rezultatul?

DSP-urile contactează doar persoanele cu rezultat pozitiv la testarea PCR, dar au existat situații în care acest rezultat a fost comunicat la multe zile distanță de la testare. De puțin timp, DSP-urile au opțiunea de a trimite un sms persoanelor cu rezultat pozitiv – după ce rezultatul este introdus în platforma dedicată.

Dacă știți laboratorul care vă prelucrează proba, îl puteți contacta pentru a vă comunica rezultatul mai rapid. O recomandare pentru cei care urmează să fie testați este să întrebe chiar la recoltarea probei unde va fi prelucrată.

5. Dacă am avut COVID-19, sunt obligat să prezint angajatorului un test negativ la revenirea la serviciu?

Nu aveți nicio obligație legală în acest sens. Conform Ordinului nr. 1513/2020, Anexa 3, litera C, „după 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ, etc.) nu este necesar aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2”.

6. Familia cu care a locuit o persoană confirmată pozitiv ar trebui să se testeze?

Categoric, da, spune medicul infecționist Adrian Marinescu. „Le recomand să se izoleze cât se poate, măcar în camere diferite și să ia măsuri de igienă și de protecție. Nu trebuie să meargă pe principiul că, oricum, va face boala dacă a venit în contact cu cineva infectat. Nu e neapărat așa”, completează specialistul. 

7. Am avut COVID-19 și vreau să verific dacă am anticorpi împotriva coronavirusului. Când este cel mai bun moment să mă testez?

La această întrebare ne-a răspuns dr. Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, unde se recoltează plasmă convalescentă de la bolnavii care s-au vindecat de COVID-19. La aproximativ 3 săptămâni după vindecare se estimează că un bolnav are titrul cel mai mare de anticorpi, ne-a spus specialistul hematolog. 

Dacă un pacient se prezintă la centrul de donare cu un rezultat pozitiv la testul COVID-19 și are minimum 28 de zile de la efectuarea testului, noi îl programăm la donarea de plasmă după ziua 30. Dacă vine cu test negativ, îl programăm la 14 zile de la acest test”.

Dr. Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București

„În urma evaluării pe care am făcut-o în Centru, și noi am observat că, pe măsură ce se îndepărtează de momentul vindecării, titrul de anticorpi scade la majoritatea celor vindecați. La două-trei luni de la vindecare, sunt foarte puțini cei care mai au un titru mare de anticorpi. Scade și la ei, dar nu foarte mult. Imediat după vindecare, unii au un titru mai mare, alții mai mic, iar asta depinde și de forma de boală. Am observat că cei asimptomatici au un titru mai mic de anticorpi, iar cei care au făcut o formă mai gravă și, mai ales, care au avut febră prelungită și simptome mai îndelungate, au un titru mai mare”, potrivit dr. Doina Goșa.

8. Cum procedează asimptomaticii care vor să-și verifice nivelul de anticorpi protectori?

Un bolnav asimptomatic nu poate identifica momentul vindecării, dar el există. „Se consideră că ei se vindecă în aproximativ două săptămâni, calculate de la momentul recoltării probei pentru testul PCR. Nu au existat cazuri de asimptomatici care să dezvolte simptome și să li se agraveze starea după două săptămâni”, explică medicul hematolog.

Și bolnavii asimptomatici pot dona plasmă atâta vreme cât titrul de anticorpi este suficient de mare. Mai multe informații despre donarea de plasmă găsiți în acest articol Smart Living.

Când te izolezi în caz de COVID-19

9. Sunt contact direct cu o persoană confirmată pozitiv la testarea COVID-19. De când se calculează cele 14 zile de carantină în cazul meu: de la ultimul contact cu acea persoană, de când aceasta a primit confirmarea că are virusul sau de când am aflat eu că are COVID-19?

Cele 14 zile de carantină se calculează de la data ultimului contact fizic cu persoana confirmată, indiferent de data la care am aflat că ea este purtătoare a virusului SARS-CoV-2. Concediul medical se calculează de la aceeași dată. Dacă aflăm după câteva zile de la contact, vom intra în izolare în casă și vom avea dreptul la concediu medical aferent numărului de zile rămas până la 14 zile de la data contactului. De exemplu, dacă am avut contact direct pe 03.08 și aflăm că e pozitiv pe 05.08, vom sta acasă de la data de 06.08 până la data de 17.08. 

10. Am avut COVID-19, am repetat testul după cele 14 zile de izolare, iar rezultatul a fost pozitiv. Trebuie să mai rămân în izolare?

Nu, o persoană confirmată pozitiv cu COVID-19 nu mai este considerată contagioasă după cele 14 zile. Testele PCR dau uneori rezultate fals pozitive, pentru că detectează și fragmente de virus inactiv, care nu produc îmbolnăvire. Acesta este motivul pentru care autoritățile au renunțat la testarea la 14 zile. 

În actul normativ al INSP este specificat că cei care au simptome de COVID-19 sunt considerați infecțioși cu 2 zile înaintea debutului simptomelor și încă 14 zile după debut, așa cum spune și ghidul elaborat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

11. Cele 14 zile de izolare au trecut, dar mai am încă simptome de COVID-19. Pot reveni la serviciu sau rămân în continuare în izolare? Mai sunt contagios pentru ceilalți?

Din punct de vedere legal, izolarea la domiciliu nu este obligatorie în această situație, indiferent dacă bolnavul are un test pozitiv sau negativ. Cu toate acestea, medicii infecționiști sunt rezervați în a spune cu certitudine că un bolnav cu simptome nu mai transmite virusul după 14 zile. Sunt două variante în acest caz, potrivit medicului Adrian Marinescu. În situația în care bolnavul are un test PCR negativ, înseamnă că infecția nu mai este activă și simptomele au legătură cu perioada de convalescență. Prin urmare, nu există un risc de transmitere a virusului. 

Dacă testul PCR este încă pozitiv, el poate semnala existența unei încărcături virale, dar „este foarte probabil ca ea să aibă o valoare mică. Nici în acest caz nu mai vorbim de faza acută a infecției. Totuși, este clar că acea persoană trebuie să continue cu măsurile de prevenție în raport cu ceilalți, chiar și pentru varianta în care are o încărcătură virală mică. Dacă se întoarce într-o colectivitate, eu recomand să aibă răbdare și să repete înainte testul la un interval de timp, ca el să fie negativ”, spune dr. Marinescu. 

Testarea nu mai este obligatorie după cele 14 zile de izolare, așa încât ar trebui să o facem pe cheltuiala proprie. Unii angajatori acoperă costul testului înainte ca angajații lor să revină la serviciu.

12. Am fost contact direct al unei persoane confirmate cu COVID-19, am dezvoltat simptome în cele 14 zile de carantină și testul efectuat de DSP este pozitiv. Cât trebuie să mai rămân în izolare? 

În această situație, se trece de la carantină la izolare, iar perioada de 14 zile de izolare se calculează de la data recoltării probelor pentru test. Dacă, de exemplu, proba a fost recoltată pe 10 octombrie, trebuie să rămâneți în izolare până pe 24 octombrie. 

13. O persoană vindecată de COVID-19 mai poate fi considerată contact direct al unei persoane confirmate? Va mai fi obligată să se izoleze la domiciliu pentru 14 zile?

Această situație nu este prevăzută în actele normative publicate de autoritățile medicale, dar reprezentantul INSP ne-a oferit un răspuns: „Da, poate fi considerată din nou contact direct după o perioadă de aproximativ 3 luni de la vindecare”. 

14. Dacă sunt contact direct al unei persoane confirmate cu COVID-19, familia mea trebuie să intre și ea în izolare odată cu mine?

Persoanele care locuiesc la aceeași adresă cu noi nu trebuie să intre în izolare la domiciliu. Ele nu sunt considerate contacte ale persoanei pozitive și nici nu beneficiază de concediu medical, potrivit informațiilor publicate de Direcția de Sănătate Publică București

15. Dacă sunt contact direct al unei persoane confirmate cu COVID-19, pot rămâne în carantină alături de ceilalți membri ai familiei, în aceeași casă?

Da, legislația permite acest lucru, dar ideal ar fi să rămânem singuri în izolare, dacă avem această posibilitate. În caz contrar, trebuie să luăm toate măsurile posibile de igienă și de distanțare pentru a ne proteja familia: să stăm cât de mult se poate izolați în altă cameră față de restul familiei, să folosim masca toți din casă atunci când ne întâlnim și să curățăm bine suprafețele din spațiile comune (baie și bucătărie).

16. Carantina poate înceta mai devreme de 14 zile dacă sunt contact direct al unei persoane confirmate, dar nu am simptome?

Carantina nu poate înceta înaintea celor 14 zile în cazul acesta, ni s-a comunicat de la INSP. Unele companii private recurg la testarea la domiciliu a angajaților suspecți. Există clinici medicale care acordă companiilor acest serviciu de testare, dar nu putem scurta perioada de carantină nici măcar dacă prezentăm mai multe teste negative. 

Sunt, totuși, câteva situații în care, teoretic, am putea obține o derogare de la izolarea la domiciliu/carantină pentru motive justificate (dacă ne este aprobată de DSP), dar cu două condiții: să nu avem simptome de COVID-19 și să revenim în izolare/carantină după terminarea evenimentului.

Situațiile în care putem obține această derogare sunt tratamentele în străinătate, însoțirea unei persoane bolnave la tratament în străinătate, participarea la o înmormântare, derogare din autoizolare pentru relații de muncă. Pentru aceste situații, trebuie să completăm un formular pe care îl vom trimite spre aprobare către DSP. Dacă aveați planificat un eveniment de acest fel, este indicat să trimiteți cererea în cel mai scurt timp de la izolare sau carantinare, pentru ca direcția de sănătate publică să vă răspundă în timp util. 

Excepția de la regulă

În legislație este prevăzută o singură situație în care se poate scurta perioada de carantină (dar nu și pe cea de izolare). Persoanele care sosesc în România din țările/zonele cu risc epidemiologic ridicat și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieși din carantină după a 10-a zi. Condițiile sunt ca aceste persoane să efectueze un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, rezultatul să fie negativ și să nu aibă simptome specifice, potrivit unei decizii a Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Și în acest caz, trebuie să contactăm DSP-ul. În a 8-a zi de carantină, vom face o solicitare de testare pentru scurtarea perioadei de 14 zile. În documentul CNSU sunt precizate și excepțiile de la carantină pentru anumite categorii de persoane care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare