Cum te protejezi de COVID-19 la sala de sport, locul unde se pot transmite foarte ușor infecțiile
Cum te protejezi de COVID-19 la sala de sport? Nu e simplu, spun medicii, însă nu e nici imposibil. Chiar dacă nu putem folosi masca de protecție în timpul efortului fizic intens, putem pune în practică alte măsuri de protecție, la fel de importante – dinstanțarea socială și dezinfectarea mâinilor. În plus, trebuie să fim extrem de atenți când alegem o sală de sport.
După redeschiderea sălilor de sport, mulți vor să înceapă sau să reînceapă să facă mișcare. Mai ales că a venit sezonul costumelor de baie și nu prea se „asortează” cu kilogramele acumulate în timpul perioadei de izolare.
Mediul perfect pentru dezvoltarea și transmiterea infecțiilor
Totuși, noul coronavirus este încă printre noi, iar aerul umed și cald din sălile de sport pare un mediu propice pentru infecții. Asta pe lângă efortul intens care ne face să respirăm mai puternic, poate cu gura deschisă, lucruri care favorizează răspândirea picăturilor de salivă.
„Prin natura lor, sălile de sport sunt spații în care chiar și în condiții normale au suprafețele încărcate cu o multitudine de germeni. Când vorbim de mulți oameni care fac activitate fizică intensă într-un spațiu închis, avem suficiente condiții pentru un risc crescut de transmitere al infecțiilor. Totodată, o serie de echipamente utilizate în sala de sport sunt dificil de curățat și dezinfectat eficient din cauza formei, materialului și a suprafețelor mari unde acestea pot fi atinse,” explică dr. Adrian Matei, medic specialist epidemiolog.
Cum te protejezi de COVID-19 la sala de sport, în acest caz? Experții din domeniul sănătății spun că cele mai importante măsuri se reduc la patru aspecte:
- purtarea măștii de protecție,
- distanțare fizică,
- spălare mâinilor,
- și de câte ori este posibil mișcarea în aer liber.
Cum te protejezi de COVID-19 la sala de sport
„Deși recomandate în spațiile închise, măștile de protecție purtate în timpul exercițiilor fizice intense îngreunează respirația, se umezesc repede de la transpirație și aerul expirat, aceste condiții ducând la scăderea eficienței lor. Purtarea măștii însă rămâne obligatorie în afara perioadei de efort fizic intens,” atrage atenția medicul epidemiolog care ne detaliază cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem atunci când mergem la sala de sport.
Încă de la începutul pandemiei s-a pus accentul pe importanța deosebită a igienei mâinilor, a dezinfecției suprafețelor și respectării distanțării sociale de minimum doi metri, acestea fiind principalele măsuri de scădere a riscului de transmitere a infecției COVID-19.
Pentru a ne proteja va trebui să:
- Purtăm mască de protecție care să acopere gura și nasul, cu excepția perioadei de efort fizic intens.
- Spălăm mâinile înainte și după terminarea antrenamentului.
- Dezinfectăm mâinile înainte și după fiecare utilizare a echipamentelor.
- Dezinfectăm aparatele înainte și după utilizare.
- Evităm atingerea nasului, gurii și ochilor cu mâinile neigienizate.
- Utilizăm un prosop personal pentru a ne șterge de transpirație, astfel evitând atingerea feței cu mâinile.
- Păstrăm distanța socială față de celelalte persoane.
- Respectăm igiena respiratorie (tuse și strănut în plica cotului sau în batista de unică folosință, care va fi aruncată imediat la coșul de gunoi).
- Evităm dușurile comune și sauna.
Orice persoană care alege să pună sănătatea pe primul loc trebuie să fie responsabilă și disciplinată, în acest caz însemnând aplicarea măsurilor de prevenire a transmiterii infecției COVID-19, astfel încât să ne protejăm pe noi și pe cei dragi, mai spune medicul.
Cum te protejezi de COVID-19 la sala de sport? Alegerea sălii
Pe lângă aceste măsuri, este foarte important și cum alegem sala de sport pe care o frecventăm. Medicul epidemiolog Adrian Matei ne sfătuiește să găsim o sală de sport care aplică cu seriozitate și perseverență măsurile de curățenie și dezinfecție.
Următoarele măsuri adoptate în sălile de sport reduc riscul de transmitere a infecției:
- Să efectueze triajul observațional zilnic la intrarea în sală și să nu permită accesul persoanelor cu simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală alterată) și temperatură mai mare de 37,3°C.
- La intrarea în sala de sport, în apropierea echipamentelor cât și în alte zone, ar trebui să existe produse pentru dezinfecția mâinilor ori de câte ori este nevoie.
- Să utilizeze în mod special metode de plată electronice.
- Angajații de la primire clienți să poarte măști de protecție.
- Accesul în sală să se facă pe bază de programare pentru a evita aglomerarea și situațiile neplăcute.
- Să utilizeze produse dezinfectante pentru igiena mâinilor și suprafețelor, avizate de către Ministerul Sănătății
- Să elaboreze și să aplice un program strict de curățenie și dezinfecție a suprafețelor și spațiilor comune (cel puțin o dată la 4 ore).
- Să asigure echipamente de protecție pentru angajați (mască, mănuși).
- Să stabilească și să respecte numărul maxim de persoane admis în fiecare tip de încăpere.
- Să organizeze spațiul de pregătire fizică, pentru a se menține distanța de siguranță, astfel încât fiecărei persoane să îi revină un spațiu de 7 mp în cazul exercițiilor pe aparate și 10 mp în cazul exercițiilor de tip aerobic.
- Să asigure o ventilație corespunzătoare a tuturor încăperilor sau aerisirea lor periodică, cel puțin o dată la 4 ore.
- În cazul încăperilor climatizate prin recircularea aerului, să efectueze nebulizarea o dată pe săptămână, în afara programului de lucru, și să realizeze dezinfecția instalației de climatizare conform instrucțiunilor producătorului.
- Să afișeze materiale informative referitoare la prevenția infecției cu COVID-19.
- Să țină o evidență nominală a persoanelor care au folosit sala în fiecare interval orar, astfel încât să se poată face cu ușurință identificarea contacților, în eventualitatea depistării unui caz de infectare cu COVID-19 printre utilizatorii respectivei săli de sport.
- Să respecte normele legale în vigoare aplicabile sălilor de sport în vederea prevenirii infecției cu COVID-19.
Cea mai sănătoasă opțiune rămâne, totuși, mișcarea în aer liber deoarece riscul de contractare a coronavirusului este mult mai mic decât contractarea acestuia în interior. „Alegerea unei săli de sport în aer liber, care respectă distanțarea socială între clienți, programul de curățenie și dezinfecție și care asigură produse pentru dezinfecția mâinilor este opțiunea recomandată,” mai spune dr. Adrian Matei.