Creierul femeilor la menstruație se modifică semnificativ

Ce se întâmplă cu creierul femeilor la menstruație. Avem nevoie de concediu menstrual?

În creierul femeilor la menstruație au loc schimbări structurale semnificative, au descoperit cercetătorii americani. Descoperirile ar putea explica influența modificărilor hormonale asupra stării emoționale și memoriei, însă e nevoie de studii suplimentare pentru a confirma această legătură. În plus, aceste rezultate ar putea reprezenta argumente suplimentare pentru o eventuală lege a concediului menstrual în mai multe țări.

Majoritatea femeilor resimt atât manifestări fizice – dureri de cap, abdominale, de spate etc., cât și un întreg carusel emoțional în perioada menstruației, simptome care le pot afecta activitatea. De altfel, anul trecut, Spania a devenit prima țară din Europa care a aprobat legea concediului menstrual – femeile cu simptome severe la menstruație pot solicita medicului o scutire pe baza căreia primesc zile de concediu plătit. În Franța, de asemenea, se discută despre o eventuală lege similară, în cadrul unei campanii inițiate de Partidul Ecologist. Campania a devenit virală pe platforma X (ex-Twitter), după ce mai mulți parlamentari francezi au acceptat provocarea de a fi supuși unui test de electrostimulare la nivelul abdomenului, pentru a simula durerile menstruale.

Modificări provocate de ciclul menstrual

Însă durerile nu sunt singura problemă asociată menstruației.

O femeie are, în medie, 450 de menstruații pe parcursul vieții, deci tot atâtea modificări hormonale care produc schimbări în întreg organismul, inclusiv în creier, au demonstrat recent cercetătorii de la Universitatea din California, Santa Barbara. Însă studiul lor nu este singurul care demonstrează că hormonii feminini influențează în mod semnificativ creierul în perioda fertilă. O cercetare anterioară, publicată în revista Nature Mental Health, și citată de National Geographic, a arătat, de asemenea, că hormonii „regizează o întreagă coregrafie“ în tot creierul.

„Când sunt la birou, în cele două-trei zile de dinainte de menstruație, orice mică remarcă negativă sau dacă nu-mi iese ceva din prima mă afectează mai mult decât în mod obișnuit. Uneori simt fie că mă înfurii mai rău decât e cazul, fie că îmi dau lacrimile aproape din senin. E destul de greu de gestionat starea asta emoțională extremă“, spune Andreea, de 35 de ani, din București.

Legătura directă dintre modificările hormonale, schimbările din creier și manifestarea emoțiilor în perioada menstruală rămâne un teren explorat încă insuficient de știință. Însă cercetările recente amintite mai sus încep să aducă dovezi cu privire la remodelarea cerebrală pe fond hormonal, deși este nevoie de studii suplimentare care să confirme că această remodelare este explicația clară a caruselului emoțional.

Influențele ciclului menstrual se extind asupra creierului în moduri mai complexe decât s-a crezut anterior, au observat cercetătorii de la Universitatea din California. Studiul lor a evidențiat că fluxul constant de hormoni care reglează ciclul menstrual nu are doar efecte locale în sistemul reproducător, ci are, de asemenea, un impact profund asupra creierului.

Neurocercetătorii Elizabeth Rizor și Viktoriya Babenko, coordonatorii cercetării, au urmărit 30 de femei la menstruație pe parcursul ciclului menstrual, documentând în detaliu schimbările structurale care au loc în creier în timp ce profilurile hormonale oscilează.

Schimbări nebănuite în creierul femeilor în timpul menstruției

Rezultatele, deși încă nu au fost verificate și validate de către alți experți în domeniu, sugerează că schimbările structurale din creier în timpul menstruației nu se limitatează doar la regiunile asociate cu ciclul menstrual.

„Aceste rezultate sunt primele care raportează schimbări simultane la nivelul întregului creier – în microstructura substanței albe și grosimea corticală, concomitent cu ritmurile hormonale coordonate de ciclul menstrual. Efectele puternice ale interacțiunii dintre creier și hormoni nu ar putea fi limitate la regiunile dens populate cu receptori ale axei hipotalamice-hipofizo-gonadale (axa HPG) cunoscute deja“, notează cercetătorii.

Axa HPG este un sistem complex care reglează producția și eliberarea hormonilor sexuali în organism, inclusiv estrogenul și progesteronul la femei. Această axă începe în hipotalamus, o regiune situată în partea inferioară a creierului care stimulează sau inhibă secreția de hormoni produși de către glanda hipofiză. Glanda hipofiză, la rândul ei, secretă hormoni (cum ar fi hormonul de stimulare foliculară – FSH și hormonul luteinizant – LH) care stimulează sau inhibă activitatea ovarelor.

Schimbări ale substanței albe din creier în timpul fluctuațiilor hormonale

Majoritatea studiilor privind efectul hormonilor asupra creierului s-au concentrat asupra comunicării cerebrale în timpul activităților cognitive, nu asupra structurilor propriu-zise.

„Fluctuațiile ciclice ale hormonilor din axa HPG exercită efecte puternice comportamentale, structurale și funcționale, prin acțiunile lor asupra sistemului nervos central. Cu toate acestea, se știu foarte puține lucruri despre modul în care aceste fluctuații alterează nodurile structurale (grupurile de neuroni interconectați care formează diverse regiuni sau structuri) și căile de informație ale creierului uman“, au precizat Rizor, Babenko și echipa lor.

S-a constatat că microstructura substanței albe – rețeaua grasă de fibre neuronale care transferă informații între regiunile materiei cenușii – se schimbă odată cu fluctuațiile hormonale, inclusiv la pubertate, după utilizarea de contraceptive orale, terapia hormonală pentru afirmarea genului și terapia hormonală post-menopauză.

Înainte de ovulație, un transfer mai bun de informații între regiunile creierului

Cercetătorii americani au efectuat examene IRM (imagistică prin rezonanță magnetică) subiecților în timpul a trei faze menstruale: menstruația, ovulația și mijlocul fazei luteale. În timpul fiecărui IRM, cercetătorii au măsurat și nivelurile de hormoni ale participanților.

Rezultatele au arătat că, pe măsură ce hormonii oscilează, se schimbă și volumul materiei cenușii, volumul materiei albe, precum și volumul lichidului cefalorahidian.

S-a constatat că, în special, înainte de ovulație, când nivelul hormonilor 17β-estradiol și luteinizant (LH) cresc, în creierul participanților au apărut schimbări la nivelul substanței albe sugerând o transferare mai rapidă a informațiilor. Hormonul foliculostimulator (FSH), care crește înainte de ovulație și ajută la stimularea foliculilor ovarieni, a fost asociat cu îngroșarea materiei cenușii.

Progesteronul, care crește după ovulație, a fost asociat cu creșterea în volum a țesutului și cu scăderea în volum a lichidului cefalorahidian.

Deși cercetătorii nu știu exact ce impact pot avea aceste modificări, sunt de părere că studiul lor poate fi un început și poate contribui la înțelegerea potențialelor cauze ale problemelor de echilibru emoțional sau chiar ale problemelor de sănătate mintală accentuate în perioada menstruală, cum ar fi anxietatea și depresia.

Nici studiul american, nici cel german nu au dezvăluit dacă aceste modificări de volum din creier ar putea explica nenumăratele fluctuații emoționale și manifestările cognitive pe care multe femei le resimt la menstruație. Ceea ce reușesc, însă, să sublinieze aceste cercetări este că e nevoie ca oamenii de știință să-și concentreze mult mai mult activitatea pe unicitatea creierului feminin, subliniază Emily Jacobs, neurocercetătoare la Universitatea din California, citată de National Geographic.

Prea puține cercetări cu focus pe creierul femeilor

Aceeași publicație semnalează o problemă serioasă în ceea ce privește lipsa cercetării specifice pentru sexul feminin în mai multe domenii ale sănătății mintale. De exemplu, deși 70% din cazurile de boală Alzheimer și 65% din cazurile de depresie se înregistrează în rândul femeilor, doar 0,5% din cercetările de neuroștiințe au focus pe femei. Și în ceea ce privește cercetarea pentru aprobarea unor medicamente, femeile sunt minoritare. Un exemplu: lecanemabirmb, un medicament pentru tratamentul stadiilor incipiente ale bolii Alzheimer, a fost aprobat recent de Agenția pentru controlul Medicamentelor și Alimentelor – FDA – din SUA. Însă acest tratament ar putea să nu fie la fel de eficient pentru femei.

Este timpul să ne concentrăm mai mult asupra creierului femeilor, a subliniat Julia Sacher, psihiatru și neurocercetător la Institutul Max Planck, din Germania, coordonatoarea studiului german.

Cum afectează menstruația sănătatea mintală și nu numai

Menstruația poate influența sănătatea mintală în diverse moduri, iar în unele cazuri, aceste influențe pot fi mai severe și pot necesita atenție medicală sau intervenții specifice. În afară de accentuarea simptomelor de anxietate și depresie, menstruația poate fi asociată cu:

  • Tulburările de dispoziție premenstruale (PMDD): PMDD este o formă mai severă a sindromului premenstrual (PMS), caracterizată prin simptome intense de stres emoțional, iritabilitate, furie, tristețe sau anxietate care intervin semnificativ în viața de zi cu zi înainte de menstruație.
  • Tulburările de alimentație legate de ciclu: unele femei pot experimenta modificări ale apetitului și comportamente alimentare în timpul ciclului menstrual, care pot duce la tulburări alimentare precum bulimia sau anorexia.
  • Tulburările de somn: modificările hormonale asociate cu menstruația pot influența și calitatea somnului, ducând la insomnie.
  • Tulburările de control al impulsurilor: anumite femei pot experimenta creșterea impulsurilor înainte de menstruație, ceea ce poate duce la comportamente riscante sau compulsive.

„Deși nu discutăm încă despre consecințele funcționale sau corelate ale modificărilor structurale ale creierului, descoperirile noastre ar putea avea implicații în ceea ce privește influența modificărilor hormonale asupra comportamentului și cogniției. Este esențial să investigăm relațiile dintre creier și hormoni pentru a înțelege funcționarea sistemului nervos uman în viața de zi cu zi, în perioadele de tranziție hormonală și pe tot parcursul vieții umane“, au conchis cercetătorii americani.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare