De ce se face operația de circumcizie: avantaje și dezavantaje. Circumcizia feminină încalcă drepturile omului
Unele familii optează pentru circumcizie în cazul băieților ca parte a unui ritual religios, pentru păstrarea unor tradiții, dar și pentru o mai bună igienă genitală. Totuși, procedura este destul de controversată în Europa.
Se estimează că până la 35% din bărbații din întreaga lume sunt circumciși, cei mai mulți fiind în Statele Unite, unele zone ale Africii și în Orientul Mijlociu, mai puțini în Europa.
În ceea ce privește țara noastră, nu există o statistică privind numărul de băieți și bărbați care au fost circumciși, însă ceea ce se știe e că românii optează pentru această procedură, în special, din motive medicale.
Ce este și cum se face circumcizia
În cele mai multe cazuri, circumcizia se realizează la nou-născuți, ca parte a unui ritual religios. Intervenția se poate realiza și mai târziu, dar procedura este mai complexă.
„Circumcizia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se excizează prepuțul, adică segmentul de piele ce acoperă glandul penisului. Este o intervenție care se realizează atât în scop medical – pentru corectarea fimozei (patologie ce implică imposibilitatea retragerii prepuțului), cât și în scop ritual de anumite comunități religioase.“
Conf. dr. George Daniel Rădăvoi, medic primar urolog
Operația se face în spital, unde pacientul va primi anestezie generală sau locală și va putea merge acasă în aceeași zi.
Găsește aici mai multe informații despre fiecare tip de anestezie și ce presupune.
Potrivit medicului, recuperarea postoperatorie este una rapidă, vindecarea realizându-se în aproximativ 10 zile. Postoperator este normală apariția semnelor de inflamație (precum roșeață sau edem), însă acestea dispar rapid.
Se recomandă, bineînțeles, repaus sexual în perioada vindecării. Ca orice altă intervenție, și aceasta are riscuri de care pacientul trebuie informat. Cele mai frecvente complicații întâlnite sunt:
- sângerarea,
- infecția,
- excizia insuficientă de prepuț,
- excizia excesivă de prepuț,
- formarea de aderențe și vindecarea anormală.
Circumcizie la copii: necesară sau nu?
La copiii sănătoși nu există nicio nevoie medicală pentru operația de circumcizie. Totuși, în unele familii aceasta face parte dintr-un ritual religios, este o tradiție sau este considerată o măsură de igienă necesară. Pentru altele, circumcizia la copii este considerată o procedură inutilă și brutală.
Așadar, circumcizia la copii este o procedură controversată, așa cum este și decalotarea forțată a bebelușului.
În cazul în care se optează totuși pentru circumcizie, după operație, părinții trebuie să fie atenți să păstreze zona cât mai curată posibil, curățând-o cu apă caldă și săpun prin mișcări blânde. În plus, trebuie să schimbe zilnic pansamentul. Acesta trebuie purtat până la vindecarea completă pentru a evita disconfortul cauzat de frecarea sau lipirea penisului de scutec. De obicei, vindecarea durează între 8 și 10 zile.
La început, vârful penisului poate apărea ușor umflat și roșu și este posibil să apară o cantitate mică de sânge pe scutec. De asemenea, este posibil ca părinții să observe o scurgere ușoară galbenă sau o crustă după câteva zile, însă acestea fac parte din procesul normal de vindecare.
De ce se face circumcizie
Circumcizia la copiii mai mari și la adulți se poate face din aceleași motive ca în cazul nou-născuților, dar și pentru a trata mai multe afecțiuni, printre care:
- balanita (umflarea prepuțului),
- balanopostita (inflamația vârfului penisului și a prepuțului),
- parafimoza (incapacitatea de a readuce prepuțul retractat în poziția inițială),
- fimoza (îngustare a orificiului prepuțului, care impiedică retractarea acestuia de pe gland).
„Din cauza efectelor neplăcute pe care le produce fimoza (risc de parafimoză, risc mai crescut de infecții urinare, disconfort sexual, chiar retenție de urină, în cazurile de fimoză strânsă), circumcizia este o intervenție destul de frecvent realizată în spitalele de profil urologic.“
Conf. dr. George Daniel Rădăvoi, medic primar urolog
Avantaje
Din punct de vedere al avantajelor, urologul menționează:
- scăderea riscului de infecții de tract urinar (studiile arată că infecțiile urinare, deși rare la bărbați, apar puțin mai frecvent la bărbații necircumciși),
- scăderea riscului de cancer penian (este o afecțiune foarte rară, dar care are o prevalență mai mare la bărbații necircumciși),
- scăderea riscului de HIV și alte boli cu transmitere sexuală.
Un alt beneficiu al circumciziei este acela că penisul va fi mai ușor de curățat, o igienă bună însemnând și un risc scăzut de a dezvolta iritații, inflamații și infecții ale penisului.
„De menționat este faptul că aceste probleme pot fi ușor evitate și printr-o igienă locală corespunzătoare, în cazul bărbaților necircumciși.“
Conf. dr. George Daniel Rădăvoi, medic primar urolog
Citește aici când se fac și cât costă analizele pentru bolile cu transmitere sexuală ale bărbaților.
Dezavantaje
- poate provoca durere, deși se administrează medicamente sigure și eficiente pentru a reduce durerea,
- are puține beneficii imediate pentru sănătate,
- poate provoca complicații rare, inclusiv tăierea insuficientă sau excesivă a prepuțului, sângerare sau infecție.
Mituri despre circumcizie
- Afectează fertilitatea. FALS! Producția de spermă se realizează în testicule, nu în penis. Dieta, stilul de viață și sănătatea generală sunt factorii care influențează fertilitatea.
- Scade plăcerea sexuală. FALS! Un studiu din 2016 a scos la iveală că prepuțul ar fi partea penisului cea mai sensibilă la stimularea prin atingere. Cu toate acestea, studiul clarifică faptul că acest lucru nu înseamnă că plăcerea sexuală este influențată, în vreun fel, de operația de circumcizie.
- Influențează mărimea penisului. FALS! Prepuțul poate face ca penisul să pară puțin mai voluminos în stare flască. În timpul unei erecții, prepuțul se retrage și aproape dispare, așa că nu va influența mărimea. Dimensiunile penisului depind, în principal, de genetică. Așa se determină fenotipul sau expresia fizică a penisului.
Operație de circumcizie: preț
Prețul unei astfel de operații se încadrează între 1.000 și 1.500 de euro. Intervenția se realizează, în general, în cabinetele de urologie.
Circumcizie feminină sau mutilarea genitală feminină
Mutilarea genitală feminină cuprinde toate procedurile care implică îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe feminine din motive non-medicale. Practica este efectuată din motive sociale, făcând parte din tradițiile unor comunități din Africa, Orientul Mijlociu și Asia.
Mutilarea genitală feminină este clasificată în 4 tipuri majore:
- Tipul 1: presupune îndepărtarea parțială sau totală a glandului clitoridian (partea externă și vizibilă a clitorisului, care este o parte sensibilă a organelor genitale feminine) și/sau a prepuțului/capota clitoridiană (pliul pielii care înconjoară glandul clitoridian);
- Tipul 2: presupune îndepărtarea parțială sau totală a glandului clitoridian și a labiilor mici (pliurile interioare ale vulvei), cu sau fără îndepărtarea labiilor mari (pliurile exterioare ale pielii vulvei);
- Tipul 3: cunoscut și sub denumirea de infibulație, presupune îngustarea deschiderii vaginale prin crearea unui sigiliu de acoperire. Sigiliul se formează prin tăierea și repoziționarea labiilor mici sau mari, uneori prin cusături, cu sau fără îndepărtarea prepuțului clitoridian/capota clitoridiană;
- Tipul 4: include toate celelalte proceduri dăunătoare pentru organele genitale feminine în scopuri non-medicale, de ex. înțeparea, perforarea, incizarea și cauterizarea zonei genitale.
Riscurile acestor proceduri sunt majore și cuprind: sângerări severe și probleme la urinare, iar mai târziu chisturi, infecții, precum și complicații la naștere.
Mutilarea genitală feminină este recunoscută la nivel internațional ca o încălcare a drepturilor fetelor și femeilor. Reflectă inegalitatea între sexe și constituie o formă extremă de discriminare împotriva fetelor și femeilor. Este aproape întotdeauna efectuată asupra minorelor și reprezintă și o încălcare a drepturilor copiilor.
Practica încalcă, de asemenea, drepturile unei persoane la sănătate, securitate și integritate fizică; dreptul de a fi liber de tortură și tratamente crude, inumane sau degradante; și dreptul la viață, în cazurile în care procedura este fatală.