Ceaiul negru beneficii: scade riscul de cancer și atac cerebral

Ceaiul negru, cel mai sănătos înlocuitor al cafelei. Scade riscul de diabet și de cancer

Ceaiul negru este plin de antioxidanți și are beneficii uimitoare pentru întregul organism. Dacă începi să îl bei în locul cafelei, nu doar că vei avea la fel de multă energie, dar vei fi protejat de boli de inimă, atac cerebral, diabet și chiar cancer.

Ceaiul negru provine, la fel ca cel verde, din planta Camellia sinensis și este adesea amestecat cu alte plante. Are o aromă mai puternică și conține mai multă cofeină decât alte ceaiuri, dar mai puțin cofeină decât cafeaua.

„E aceeași plantă cu ceaiul verde doar că e fermentat. Ceaiul negru e alimentar, nu se folosește ca și plantă medicinală. Totuși, e diuretic, e un bun stimulent pentru funcțiile mentale și ar putea ajuta la slăbit,” explică dr. Alice Popescu, medic primar medicină de familie cu competență în acupunctură și apifitoterapie la Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă (INMCA) Bucureşti.

Fitoterapeutul ne sfătuiește chiar să înlocuim cafeaua cu ceaiul negru pentru că are un risc mai mic de a crește tensiunea arterială, față de cafea și risc mai mic de a irita stomacul. Totuși, medicul atrage atenția că și ceaiul negru poate crește pulsul și tensiunea dar într-o măsură mai mică și că excesul de ceai negru este dăunător.

„Ceaiul de după-amiază poate fi o problemă în cazul persoanelor care suferă de insomnie, așa că e contraindicat în această situație. De asemenea, se contraindică, la fel cum e contraindicată și cafeaua, persoanelor care au avut un atac cerebral, persoanelor emotive. În plus, ar trebui consumat cu precauție de oricine în perioadele caniculare,” adaugă dr. Alice Popescu.

Ceaiul negru oferă însă o mulțime de beneficii pentru sănătate, deoarece conține antioxidanți și compuși care pot ajuta la reducerea inflamației din organism.

Iată șase beneficii pentru sănătate ale ceaiului negru, toate susținute de dovezi științifice.

1.    Ceaiul negru beneficii. Are proprietăți antioxidante

Antioxidanții sunt bine cunoscuți în privința beneficiilor pe care le aduc sănătății.  

Antioxidanții combat efectele radicalilor liberi, contribuind astfel la scăderea riscului de boli cronice.

Antioxidanții care se găsesc în ceaiul negru dar și în alte alimente și băuturi, poartă denumirea de polifenoli. Mai multe studii au scos la iveală că acești compuși din ceaiul negru scad riscul de diabet, obezitate și reduc nivelul colesterolului. O altă cercetare a arătat că polifenolii din extractul de ceai verde scad și grăsimea corporală, iar efectele au apărut după doar 12 săptămâni.  

Chiar dacă există pe piață anumite suplimente care conțin antioxidanți, cea mai bună modalitate de a-i obține este din alimente și băuturi. De fapt, unele cercetări au descoperit că administrarea de antioxidanți sub formă de suplimente poate fi chiar dăunătoare.  

2.    Menține inima sănătoasă

Ceaiul negru mai conține un grup de antioxidanți denumiți flavonoizi, care au grijă de sănătatea inimii.

În afară de ceai, flavonoizii pot fi găsiți în legume, fructe, vin roșu și ciocolată neagră.

Consumul lor, în mod regulat, poate ajuta la reducerea multor factori de risc cardiovasculari, inclusiv hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, nivelul ridicat de trigliceride și obezitatea, potrivit dovezilor științifice.

Un studiu randomizat controlat a descoperit că cei care au băut ceai negru, timp de 12 săptămâni, au experimentat o scădere a valorilor trigliceridelor cu 36%, a nivelului de zahăr din sânge cu 18% și a colesterolului cu 17%.

O altă cercetare a scos la iveală că un consum de trei căni de ceai negru pe zi scade riscul de boli de inimă cu 11%.

3.    Ceaiul negru beneficii. Poate scădea colesterolul „rău”

Organismul uman conține două lipoproteine ​​care transportă colesterolul în întregul corp. Una dintre ele este lipoproteina de densitate mică (LDL), iar cealaltă lipoproteina de densitate crescută (HDL).

LDL este considerată lipoproteina „rea”, deoarece transportă colesterolul către celule din tot organismul. În timp ce HDL este considerată lipoproteina „bună”, deoarece scoate colesterolul din celule și îl transportă către ficat pentru a fi eliminat.

Când există prea mult LDL, acesta se poate acumula în artere și poate provoca depuneri numite plăci de aterom, ducând la probleme precum insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral.

Din fericire, unele studii au descoperit că ceaiul negru poate ajuta la reducerea colesterolului LDL. Mai exact, cinci cești de ceai negru pe zi au redus colesterolul LDL cu 11% la persoanele cu niveluri de colesterol moderate sau ușor crescute.

4.    Poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral

Un acccident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge din creier este blocat sau rupt și reprezintă a doua cauză principală de deces la nivel mondial.

Din fericire, 80% din accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite. De exemplu, dieta echilibrată, mișcarea, controlul tensiunii arteriale și evitarea fumatului, pot contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral.

De asemenea, potrivit cercetărilor, și consumul de ceai negru poate fi un factor protector împotriva atacului cerebral, reducând cu până la 32% riscul, în cazul celor care consumă patru cesti pe zi.

5.    Ceaiul negru beneficii: poate scădea nivelul glicemiei

Un nivel crescut al glicemiei poate crește riscul de complicații, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea, bolile cardiovasculare, insuficiența renală și depresia.

S-a demonstrat că ingerarea unor cantități mari de zahăr, în special din băuturile îndulcite, crește nivelul glicemiei și riscul de diabet de tip 2.

Atunci când consumi zahăr, pancreasul secretă un hormon numit insulină necesar pentru transformarea zahărului în energie. Dacă consumi mai mult zahăr decât ai nevoie, excesul se depune sub formă de grăsime.

Ceaiul negru este o băutură excelentă care, dacă nu e îndulcită, ajută organismul să folosească mai eficient insulina.

O cercetare a comparat efectele extractului de ceai negru și verde asupra nivelului de zahăr din sânge. Potrivit rezultatelor, ambele au scăzut glicemia și au îmbunătățit modul în care organismul metaboliza zahărul.

6.    Ceaiul negru beneficii: Poate ajuta la reducerea riscului de cancer

Polifenolii din ceaiul negru ar putea împiedica supraviețuirea celulelor canceroase.

Un studiu de laborator, care a analizat efectele polifenolilor din ceai asupra celulelor canceroase, a arătat că, atât ceaiul negru, cât și cel verde joacă un rol important în stoparea creșterii și dezvoltării celulelor canceroase.

O altă cercetare a analizat efectele polifenolilor din ceaiul negru în cazul cancerului de sân. Rezultatele au arătat că ceaiul negru poate preveni răspândirea cancerului, în cazul tumorilor mamare hormono-dependente.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare