Tot ce trebuie să știi despre endometrioză

  Endometrioza este o afecțiune care, din motive încă nu pe deplin cunoscute, determină creșterea endometrului, țesutul care căptușește uterul, în afara cavității uterine.

  Endometrioza apare atunci când țesutul endometrial crește pe ovare, intestin și țesuturi care acoperă pelvisul. Este neobișnuit ca țesutul endometrial să se răspândească dincolo de regiunea pelviană, dar nu este imposibil. Țesutul endometrial care crește în afara uterului este cunoscut sub numele de implant endometrial.

  Modificările hormonale ale ciclului menstrual afectează țesutul endometrial deplasat, determinând inflamația și durerea zonei. Aceasta înseamnă că țesutul va crește, se va îngroșa și se va descompune, după care va rămâne prins în pelvis.

  Ce trebuie să știi despre endometrioză. Acest țesut prins în pelvis poate provoca:

  Endometrioza este o afecțiune ginecologică comună, care afectează până la 10 la sută dintre femei, iar simptomele acesteia variază. Unele femei prezintă simptome ușoare, în timp ce altele pot avea simptome moderate până la severe. Severitatea durerii nu indică gradul sau stadiul afecțiunii. Este posibil să ai o formă ușoară a bolii, dar să simți dureri agonizante. Ori, dimpotrivă, este posibil să ai o formă severă și să simți foarte puțin disconfort. Durerea pelviană este cel mai frecvent simptom al endometriozei.

  Este posibil să prezinți, totuși, și următoarele simptome:

  • durere la nivelul abdomenului inferior înainte și în timpul menstruației;
  • crampe una sau două săptămâni în jurul menstruației;
  • sângerări menstruale abundente sau sângerări între menstruații;
  • infertilitate;
  • durere în urma actului sexual;
  • disconfort cu mișcările intestinului;
  • dureri de spate care pot apărea în orice moment al ciclului menstrual.

  Lipsa simptomelor este, de asemenea, comună. Este important să monitorizezi, cu ajutorul medicului ginecolog, orice modificare. Acest lucru este deosebit de important dacă prezinți două sau mai multe simptome.

  Pentru că simptomele endometriozei sunt inexistente sau comune cu ale altor afecțiuni, boala este greu de diagnosticat, motiv pentru care se ajunge uneori în stadii avansate, pentru că nu există un diagnostic corect de la început.

  Există foarte multe cazuri în care femeia este diagnosticată cu endometrioză abia când nu reușește să obțină o sarcină pe cale naturală, după încercări repetate.

  Ce trebuie să știi despre endometrioză. Tratamentul endometriozei

  Această afecțiune îți poate perturba viața dacă nu este tratată. Endometrioza nu are leac, dar simptomele sale pot fi gestionate fie prin tratament, fie prin intervenție chirurgicală. Este recomandat să încerci mai întâi tratamentele conservatoare, însă, dacă starea ta nu se îmbunătățește, cea mai bună opțiune devine intervenția chirurgicală. 

  Opțiunile de tratament includ:

  Medicamente pentru durere

  Poți încerca medicamente contra durerii, precum ibuprofen, dar acestea nu sunt eficiente în toate cazurile.

  Medicamentele pentru durere nu fac decât să amelioreze pe moment simptomele, însă nu tratează cauza, asa încât problema revine destul de rapid.

  Terapia hormonală

  Administrarea de hormoni suplimentari poate uneori ameliora durerea și poate opri progresia endometriozei. Terapia hormonală ajută corpul să regleze modificările hormonale lunare care favorizează creșterea țesutului endometrial.

  Contraceptive hormonale

  Contraceptivele hormonale scad fertilitatea prin prevenirea creșterii și acumulării lunare a țesutului endometrial. Pilulele contraceptive, plasturele și inelele vaginale pot reduce sau chiar elimina durerea în endometrioza mai puțin severă.

  Injecția cu medroxiprogesteronă este, de asemenea, eficientă în oprirea menstruației. Oprește creșterea implanturilor endometriale și ameliorează durerea și alte simptome, dar efectele adverse pot fi extrem de deranjante. Acest tip de tratament afectează oasele, poate provoca depresie și creștere masivă în greutate în unele cazuri. 

  Nu este un tratament eficace si nici indicat pentru cele care vor sa obtina o sarcina si nu au reusit din pricina endometriozei!

  Agoniști și antagoniști ai hormonului care eliberează gonadotropina (GnRH)

  Unele femei iau agoniști și antagoniști care eliberează hormonul de gonadotropină (GnRH) pentru a bloca producerea de estrogen care stimulează ovarele. Estrogenul este hormonul care este responsabil în principal de dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine. Blocarea producției de estrogen previne menstruația și dă startul unei o menopauze artificiale.

  Printre efectele secundare ale terapiei cu GnRH amintim uscăciunea vaginală și bufeurile. Administrarea, în doze mici, de estrogen și progesteron în același timp poate ajuta la limitarea sau prevenirea acestor simptome.

  Danazol

  Danazol este un alt medicament utilizat pentru a opri menstruația și a reduce simptomele endometriozei, dar nu și progresia bolii. Danazol poate avea efecte secundare, inclusiv acnee și hirsutism (anormală a părului pe față și corp).

  În prezent sunt studiate și alte opțiuni medicamentoase care pot îmbunătăți simptomele și progresul lent al bolii.

  Medicamentele se iau numai la recomandarea medicului specialist!

  Chirurgie conservatoare

  Chirurgia conservatoare este destinată femeilor care doresc să rămână însărcinate, pentru care tratamentele hormonale nu funcționează. Scopul chirurgiei conservatoare este de a îndepărta sau distruge creșterile endometriale fără a deteriora organele de reproducere.

  Laparoscopia, o intervenție chirurgicală minim invazivă, este utilizată atât pentru vizualizarea, cât și pentru diagnosticarea endometriozei. Este, de asemenea, utilizată pentru îndepărtarea țesutului endometrial. Un chirurg face incizii mici în abdomen pentru a îndepărta chirurgical creșterile sau pentru a le arde sau a le vaporiza. 

  Chirurgie de ultimă instanță (histerectomie)

  Histerectomia totală este, de obicei, ultima soluție prezentată de medic, o opțiune demnă de luat în calcul abia după ce toate celelalte metode de tratament eșuează. În timpul unei histerectomii totale, chirurgul îndepărtează uterul și colul uterin. De asemenea, elimină ovarele, deoarece aceste organe produc estrogen, iar estrogenul determină creșterea țesutului endometrial. În plus, chirurgul elimină leziunile vizibile ale implantului.

  Ce trebuie să știi despre endometrioză. Ce cauzează endometrioza?

  În timpul unui ciclu menstrual regulat, corpul tău elimină mucoasa uterului. Aceasta permite sângelui menstrual să curgă din uter prin mica deschidere a colului uterin și prin vagin.

  Cauza exactă a endometriozei nu este cunoscută. Există mai multe teorii, deși nici una nu a fost dovedită științific. Una dintre cele mai vechi teorii este că endometrioza apare din cauza unui proces numit menstruație retrogradă. Acest lucru se întâmplă atunci când sângele menstrual curge înapoi prin trompele uterine în cavitatea pelviană în loc să fie eliminat prin vagin.

  Potrivit altei teorii, hormonii transformă celulele din afara uterului în celule similare cu cele care acoperă interiorul uterului, cunoscute sub numele de celule endometriale.

  O altă teorie este că celulele endometriale sunt transportate în afara uterului prin sistemul limfatic iar o altă ipoteză susține că s-ar putea datora unui sistem imunitar defect care nu distruge celulele endometriale.

  Unii cred că endometrioza ar putea începe în perioada fetală cu țesut celular neplasat care începe să răspundă la hormonii pubertății. Aceasta este adesea numită teorie mulleriană. Dezvoltarea endometriozei ar putea fi, de asemenea, legată de genetică sau chiar de toxine de mediu.

  Etapele endometriozei

  Endometrioza are patru stadii sau tipuri. Poate fi oricare dintre următoarele:

  • minimum;
  • blând;
  • moderat;
  • sever.

  Diferiți factori determină stadiul tulburării. Acești factori pot include locația, numărul, mărimea și profunzimea implanturilor endometriale.

  Etapa 1: Minimală

  În endometrioza minimă, există o leziune mică sau răni și implanturi endometriale superficiale pe un ovar. De asemenea, poate exista inflamație în sau în jurul cavității tale pelvine. În cele mai multe cazuri, în acest stadiu, nu ai niciun fel de simptome care să te trimită la medicul specialist.

  Etapa 2: Ușoară

  Endometrioza ușoară implică leziuni ușoare și implanturi superficiale pe un ovar și mucoasa pelvină. Pot apărea primele simptome, dar care, de cele mai multe ori, sunt puse pe seama altor afecțiuni.

  Etapa 3: Moderată

  Endometrioza moderată implică implanturi profunde pe ovarele și mucoasa pelvină. De asemenea, pot exista mai multe leziuni.

  Etapa 4: Severă

  Cea mai severă etapă a endometriozei implică implanturi profunde pe mucoasa pelvină și ovare. De asemenea, pot apărea leziuni la nivelul trompelor uterine și intestinelor.

  Desi vorbim despre cel mai avansat stadiu al endometriozei, nu rareori se întâmplă să nu existe nici un fel de simptome.

  Ce trebuie să știi despre endometrioză. Diagnostic

  Simptomele endometriozei pot fi similare cu simptomele altor afecțiuni, cum ar fi chisturile ovariene și boala inflamatorie pelvină. Tratarea durerii necesită un diagnostic precis.

  Medicul tău va efectua unul sau mai multe dintre următoarele teste:

  Înainte de toate însă, se va ține cont de istoricul medical personal și familial pentru endometrioză. În plus, o evaluare generală a stării de sănătate poate determina dacă există alte simptome sau semne pentru o altă afecțiune. 

  Examen fizic

  În timpul unui examen pelvin, medicul va simți manual abdomenul pentru chisturi sau cicatrici în spatele uterului.

  Ecografie

  Medicul tău poate utiliza o ecografie transvaginală sau o ecografie abdominală. Într-o ecografie transvaginală, un transductor este introdus în vagin. Ambele tipuri de ultrasunete oferă imagini ale organelor tale de reproducere. Pot ajuta la identificarea chisturilor asociate endometriozei.

  Analiză de sânge

  O valoare mărită a markerului CA 125 poate oferi un prim indiciu despre existența țesutului endometrial în afara cavității uterine.

  Laparoscopia

  Singura metodă sigură pentru identificarea endometriozei este prin vizualizarea directă a acesteia. Aceasta se realizează printr-o procedură chirurgicală minoră cunoscută sub numele de laparoscopie. Odată diagnosticat, țesutul poate fi îndepărtat prin intermediul aceleiași proceduri.

  Ce trebuie să știi despre endometrioză. Complicațiile posibile

  Infertilitatea este o complicație serioasă a endometriozei. Femeile cu forme mai blânde pot fi totuși capabile să conceapă și să ducă un copil la termen. Potrivit Clinicii Mayo, aproximativ 30 – 40% dintre femeile cu endometrioză întâmpină greutăți în a rămâne însărcinate.

  Unele femei cu endometrioză au reușit să conceapă un copil după eliminarea chirurgicală a țesutului endometrial, însă dacă acest lucru nu funcționează în cazul tău, ai și alte opțiuni: tratamente de fertilitate sau fertilizare in vitro. Mai mult decât atât, simptomele endometriozei se pot agrava în timp, ceea ce poate îngreuna conceperea unui copil. 

  Chiar dacă fertilitatea nu este o problemă, gestionarea durerii cronice poate fi dificilă. Depresia, anxietatea și alte probleme mentale nu sunt neobișnuite. Discută cu medicul tău despre modalitățile care te pot ajuta să faci față acestor simptome. 

  Ce trebuie să știi despre endometrioză. Factori de risc

  De obicei, endometrioza se dezvoltă la câțiva ani de la începerea ciclului menstrual. Această afecțiune poate fi dureroasă, dar înțelegerea factorilor de risc te poate ajuta să determini dacă ești susceptibilă.

  Vârstă

  Femeile de toate vârstele sunt expuse riscului de endometrioză. De obicei afectează femeile între 25 și 40 de ani, dar simptomele pot începe la pubertate.

  Istoricul de familie

  Discută cu medicul tău dacă cineva din familia ta suferă de endometrioză. Este posibil să ai un risc mai mare de a dezvolta boala.

  Istoricul sarcinii

  Sarcina poate reduce temporar simptomele endometriozei. Femeile care nu au avut copii riscă să dezvolte tulburarea. Cu toate acestea, endometrioza poate apărea în continuare și la femeile care au avut copii. Hormonii influențează dezvoltarea și progresul afecțiunii.

  Istoricul menstrual

  Discută cu medicul dacă ai probleme menstruale, fie că acest lucru înseamnă că ciclul tău menstrual are o durată mai scurtă, fie mai lungă, fie ai o menstruație abundentă, fie una dureroasă. Chiar și vârsta primei menstruații poate fi un indicator. 

  Ce trebuie să știi despre endometrioză. Prognosticul endometriozei

  Endometrioza este o afecțiune cronică, fără tratament specific. Sunt însă disponibile tratamente eficiente pentru gestionarea problemelor de durere și fertilitate, cum ar fi medicamentele, terapia hormonală și intervenția chirurgicală. Simptomele endometriozei se ameliorează, de obicei, după menopauză.

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare
  Urmărește-ne și pe Facebook