Sexul și endometrioza, o provocare pentru care există soluții

Sexul și endometrioza, o provocare pentru care există soluții

Endometrioza afectează pe multe planuri viața unei femei, având un impact dramatic, dacă nu este diagnosticată și tratată cu toată seriozitatea. Astăzi, însă, această afecțiune poate fi învinsă.

Multe femei care suferă de forme severe de endometrioză nu au primit acest diagnostic, fie pentru că au ales să nu vorbească despre simptomele lor cu medicul ginecolog, fie pentru că problema lor a fost considerată ca fiind lipsită de gravitate.

Să te învoiești de la școală sau de la serviciu, să lipsești de la examene și aniversări, să îți fie teamă să te implici într-o relație de cuplu din cauza durerilor insuportabile, care te imobilizează la pat, nu este însă o situație normală, nici acceptabilă. Mai ales că, pentru endometrioză, există soluții.

Ce înseamnă endometrioza

Endometrul, țesutul care formează uterul, poate dezvolta celule anormale, care se extind în diverse zone vecine: pe ovare, trompele uterine, pe vezica urinară sau chiar în vagin. De multe ori, femeile nu știu că suferă de endometrioză până în momentul în care încearcă să rămână însărcinate și nu reușesc, endometrioza fiind o cauză majoră de infertilitate, mai ales dacă este depistată în stadii avansate.

Endometrioza – cauze comune

Endometrioza este o afecțiune cronică ce evoluează lent și se manifestă cu precădere la femeile cu vârste între 18 și 50 de ani. Pot contribui la apariția ei diverse disfuncții ale sistemului imunitar sau hormonal, menstruația retrogradă sau anumite intervenții chirurgicale care au ca efect implantarea celulelor endometriale în zone anormale.

Se poate întâmpla ca persoanele care suferă de endometrioză să fie diagnosticate și cu boală celiacă, sindrom de colon iritabil sau diverse boli de tip autoimun.

Simptomele frecvente ale endometriozei

Printre simptomele endometriozei se numără sângerările abundente în perioada menstruală, crampe și dureri severe, înainte sau după menstruație ori în timpul activității sexuale, sângerări intermenstruale, disconfort sau dureri la urinare/defecație.

Toate acestea sunt dăunătoare nu doar din punct de vedere fizic, ci și emoțional, putând provoca forme serioase de depresie. Pentru o pacientă care suferă de această afecțiune este dificil sau imposibil să mențină o relație de cuplu armonioasă sau să își întemeieze o familie, din moment ce relațiile sexuale îi provoacă suferință, iar obținerea unei sarcini este de cele mai multe ori extrem de dificilă.

Endometrioza și sexul. Cum este afectată viața sexuală

Țesutul endometrial dezvoltat anormal cauzează inflamație și crește răspunsul la durere, astfel că actul sexual poate deveni un chin.

Dispareunia poate fi declanșată în momentul intromisiunii sau agravată de orice mișcare, chiar dacă aceasta nu este deloc brutală. Durerile sunt descrise ca o împunsătură de cuțit sau ca o presiune puternică în abdomen. Ca rezultat, apetitul sexual dispare treptat, stima de sine scade, iar femeia experimentează sentimente de vinovăție, de inutilitate, de teamă.

Dureri in timpul actului sexual mai sunt experimentate și în cazul altor afecțiuni, așa că este bine ca ele să fie investigate de medicul specialist pentru stabilirea cauzei.

Dr. Andreas Vythoulkas, ginecolog

Boala femeilor neiubite

Acesta este un nume popular pentru endometrioză, care împiedică multe femei să aibă un partener și o viață de cuplu împlinită, însă această afecțiune nu trebuie să-ți fure dreptul la iubire.

Lorena Luchian, psiholog, este de părere că practicarea iubirii necondiționate de sine va schimba atitudinea de la frică și negativitate la acceptare și iubire

Cu cât mai multe lucruri îi explici partenerului tău despre ceea ce simți, cu atât mai ușor îi va fi să înțeleagă prin ce treci și să te protejeze. Endometrioza este o afecțiune pentru care nu ai nicio vină, iar pentru a o învinge, înțelegerea, susținerea celor dragi și ajutorul medical de specialitate sunt foarte importante.

„Durerea cronică poate duce la suferința psihologică a femeilor, iar impactul pe care-l are această boală se poate răsfrânge în toate domeniile vieții lor. Discuțiile cu un psihoterapeut pot fi de un real folos. Exprimarea gândurilor, a sentimentelor, a comportamentelor și schimbarea stilului de viață pot crește semnificativ tonusul psihologic,“ spune Lorena Luchian, psiholog și sofrolog, Centrul Medical Medsana.

Câteva soluții utile în dormitor

Înainte de orice, ai nevoie de un cadru care să îți ofere siguranță și de un partener care să înțeleagă prin ce treci. În acest context, pot ajuta câteva trucuri.

  • Preia tu controlul – penetrarea profundă nu este indicată dacă suferi de endometrioză, astfel că e bine să dictezi tu ritmul și intensitatea mișcărilor din timpul actului sexual, stând deasupra partenerului. Lingura (ambii parteneri întinși pe o parte, bărbatul în spatele femeii, lipit de ea) este o altă poziție în care penetrarea este superficială și durerea poate fi evitată.
  • Lasă lucrurile să fie alunecoase – lipsa lubrifierii provoacă probleme în timpul oricărui act sexual, cu atât mai mult în cazul pacientelor care suferă de endometrioză.
  • Sex fără penetrare – și alte activități sexuale pot provoca plăcere, fără să fie necesară penetrarea, dacă aceasta îți provoacă disconfort.

Unele femei cu endometrioză nu experimentează niciun fel de simptome neplăcute în timpul sexului, dar pentru altele, durerile intense pot dura ore sau chiar zile întregi după actul sexual. Intervenția chirurgicală de îndepărtate a țesuturilor anormale te poate scăpa de durerile care ți-au făcut, până acum, viața un chin.

Cum se tratează endometrioza

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, ne-a vorbit despre tratamentul endometriozei: „Odată stabilit cu certitudine diagnosticul, tratamentul pentru endometrioză poate fi medicamentos sau chirurgical. Prima variantă se aplică atunci când endometrioza nu se află într-un stadiu avansat, însă nu este exclus ca și în acest caz să fie nevoie de intervenție chirurgicală, mai ales dacă pacienta își dorește să obțină o sarcină. Este posibil să se încerce în primă fază tratamentul medicamentos și abia după aceea cel chirurgical. Acesta din urmă constă în îndepărtarea focarelor de endometrioză prin abord laparoscopic. Refacerea este rapidă, însă problema este că endometrioza poate să reapară după un timp.“

Pentru că există riscul de recidivă, pacientele cu endometrioză trebuie să vină periodic la control pentru monitorizare.

Endometriza este una dintre principalele cauze ale infertilității, așa încât este bine ca afecțiunea și modalitățile de a o eradica să fie supervizate de către un medic specialist în infertilitate.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în infertilitate

Endometrioza și sexul. Ce mai poți face

Factorii psihologici sunt importanți în modificarea percepției durerii, spune Lorena Luchian, psiholog și sofrolog, Centrul Medical Medsana .

Așadar, „pentru atenuarea simptomelor se poate recurge la orice abordări holistice minte-corp. Acestea sunt intervenții care implică activarea minții pentru a reduce durerea și stresul. Exerciții precum yoga, mindfulness, meditații și hipnoză pot contribui semnificativ la diminuarea durerii și la schimbarea percepției. De asemenea, mintea poate fi folosită constructiv la vindecarea corpului“, mai explică specialistul.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare