Medic: „Niciodată cafea pe stomacul gol dimineața!“ Ce să mănânci la micul dejun dacă ai gastrită
Dacă ai gastrită, știi că e important să mănânci regulat, să nu treacă prea mult timp între mese și să eviți combinația cafea și țigară pe stomacul gol, dar ce poți să mănânci dimineața, ca să începi bine ziua? Ei bine, ai o mulțime de variante prietenoase cu stomacul.
Dacă-ți începi bine ziua, cu un mic dejun nutritiv, gustos și potrivit, vei reduce riscul de disconfort gastric, durere și senzația constantă de gust acru.
Totuși, nu toate persoanele care suferă de gastrită au sensibilitate la aceleași mâncăruri. Așa că cel mai bine ar fi să ții un jurnal alimentar în care să notezi alimentele care îți irită gastrita și să le eviți la micul dejun.
Reguli de alimentație în gastrită
Odată stabilit diagnosticul de gastrită, bineînțeles că vor fi necesare unele schimbări în stilul de viață al pacientului. Unele se referă la alimentație: evitarea acelor alimente care cresc producția de acid din stomac și consumul mai multor mese mici, în loc de mese mai puține și prea bogate pe parcursul zilei.
„Este recomandat să mâncați puțin și des, pentru că în acest fel stomacul nu se va umple prea mult, iar presiunea gastrică nu va mai fi mare. Celelalte recomandări, care nu au legătură cu alimentația, dar sunt la fel de importante, sunt renunțarea la fumat și la consumul de alcool, ambele fiind capabile să crească producția de acid gastric, să declanșeze și să întrețină senzația de arsură la stomac.”
Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală
Utilizarea antiacidelor și probioticelor, la recomandarea medicului, pot ajuta la controlul simptomelor neplăcute.
Alimente și băuturi de evitat
Medicul precizează că alimentele bogate în grăsimi pot agrava inflamația mucoasei stomacului, așadar consumul acestora trebuie evitat. La fel și alcoolul, consumat prea des sau prea mult într-o perioadă scurtă de timp.
Alimentele și băuturile care pot irita stomacul și pot agrava gastrita includ, potrivit specialistului:
- alimentele acide (cum sunt roșiile și unele fructe),
- prăjelile,
- murăturile,
- mâncărurile picante,
- cafeaua,
- ciocolata,
- băuturile carbogazoase,
- sucurile de fructe.
Ce dulciuri ai voie să mănânci când ai gastrită
„În principiu, dulciurile sunt contraindicate în gastrită. Cu toate acestea, se pot consuma unele preparate în casă, folosindu-se ca îndulcitori bananele sau curmalele.“
Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală
De exemplu:
- budincă de griș sau orez cu lapte,
- chec cu banane (banana bread),
- plăcintă cu mere sau dovleac,
- biscuiți sau brioșe de casă, cu sau fără fructe.
Fructele permise în gastrită sunt merele, bananele, smochinele, curmalele, caisele, piersicile, ananasul și fructele de pădure.
Ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită
Potrivit specialisului, persoanele care suferă de gastrită pot include la micul dejun:
- ouă fierte;
- omletă (fără ulei!) cu legume (ardei, broccoli, ciuperci, spanac, dovlecel). Unele persoane tolerează mai bine omleta preparată doar din albuș, pentru că are mai puține grăsimi,
- fulgi de ovăz cu lapte sau – și mai bine – cu iaurt, pentru că iaurtul conține probiotice;
- brânză degresată;
- orez cu lapte;
- banane;
- căpșuni;
- afine;
- müsli;
- pâine integrală.
„Pentru cei care obișnuiesc să consume mezeluri la micul dejun, varianta light a acestora sunt mezelurile preparate în casă (prin fierbere), din carne tocată de pui sau curcan, în care nu se vor adăuga condimente.“
Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală
Variante de meniu zilnic dacă ai gastrită
Iată două exemple despre cum poți asocia alimentele benefice pentru stomac ca să creezi mese hrănitoare.
Ziua 1
- mic dejun: iaurt natural cu afine și nuci mărunțite / pâine integrală, cu maia, prăjită, unsă cu unt migdale sau nuci, ori cu pastă tartinabilă de caju / zucchini bread – o prepari din ouă, făină integrală, dovlecel dat pe răzătoare, miere, stafide;
- prânz: salată tempeh marinată cu pâine cu maia;
- cină: somon cu ghimbir și broccoli la abur plus varză kale.
Ziua 2
- mic dejun: fulgi de ovăz cu nuci si afine / lapte de migdale cu cereale integrale / ou fiert (nu contează dacă e moale sau tare), pâine integrală și ceai de ghimbir / clătite cu ricotta și spanac / toast cu avocado, ou poșat și o bucățită de brânză cu un procent scăzut de grăsime, fărâmițată;
- prânz: somon cu crustă de migdale și salată de crudități;
- cină: varză înăbușită și tofu.
Împarte micul dejun în mese mai mici
O altă modalitate prin care poți atenua simptomele gastritei e să mănânci puțin și des. Astfel, poți împărți micul dejun în mese mai mici, care sunt mai puțin iritante pentru un stomac inflamat, potrivit NCH Healthcare Services, din SUA.
Așadar, poți consuma, de exemplu, o banană sau o ceașcă de iaurt dimineața devreme și apoi, peste o oră, poți lua o gustare din fulgi de cereale, smoothie sau ou fiert.
Continuă să împarți și restul meselor pe tot parcursul zilei pentru a obține toate caloriile și nutrienții de care ai nevoie, fără a suprasolicita mucoasa sensibilă a stomacului.
Citește aici când devin îngrijorătoare arsurile la stomac și cum le tratezi ca să nu se agraveze
Alimente care pot vindeca gastrita
Gastrita cauzată de infecția cu Helicobacter pylori poate fi tratată prin adăugarea anumitor ingrediente în dietă. Cercetările publicate în jurnalul polonez, Przeglad Gastroenterologiczny, în iulie 2016, au scos la iveală că alimentele cu activitate antibacteriană, cum ar fi germenii de broccoli și sucul de afine, pot contribui la tratarea infecției cu H. pylori.
Poți consuma aceste alimente inclusiv la micul dejun. De exemplu, îți poți prepara o omletă din albușuri de ou cu legume la care să adaugi germeni proaspeți de broccoli. De asemenea, te poți bucura de un pahar de suc de afine – delicios sau îl poți pune într-un smoothie, împreună cu alte fructe și legume.
Probioticele, care se găsesc din plin în iaurt, pot, de asemenea, atenua simptomele și pot ajuta la vindecarea infecției cu H. pylori, o cauză majoră a gastritei. Jurnalul Canadian de Boli Infecțioase și Microbiologie Medicală a publicat unele cercetări, în septembrie 2018, care confirmă că probioticele Lactobacillus, Bifidobacterium și Saccharomyces ar putea fi utile în vindecarea H. pylori. Aceste tulpini de probiotice sunt disponibile în multe iaurturi din comerț.
Alimentele antiinflamatoare, de ajutor în gastrită
Gastrita este o afecțiune inflamatorie, iar cercetările sugerează că respectarea unei diete antiinflamatorii poate ajuta la reducerea inflamației din sistemul digestiv.
Iată câteva alimente care pot avea acțiune antiinflamatorie:
- legume cu frunze verzi, cum ar fi varza, kale, spanacul și rucola;
- pește gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele;
- fructele oleaginoase, inclusiv migdale, nuci și alune;
- unele fructe, cum ar fi căpșuni, afine, cireșe și zmeură;
- uleiul de măsline.
Gastrita netratată crește riscul de cancer la stomac
„Gastrita este o inflamație, iritație sau eroziune a mucoasei stomacului. Poate apărea brusc (acut) sau treptat (cronic). Poate avea ca și cauză consumul excesiv de alcool, vărsăturile cronice, stresul sau utilizarea anumitor medicamente (aspirina sau alte medicamente antiinflamatoare), dar și unele virusuri sau bacterii (frecvent Helicobacter pylori) sau refluxul biliar.“
– Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, cu supraspecializare în chirurgia oncologică, colorectală, minim invazivă avansată și proctologie
Medicul atrage atenția că, netratată, gastrita poate duce la o pierdere severă de sânge și poate crește riscul de a dezvolta cancer de stomac.