10 deserturi fără făină. Prăjituri, creme, biscuiți și tarte în versiuni alternative fără zahăr
Prăjituri fără zahăr și făină. Ce presupune lipsa lor și cu ce le putem înlocui ca să avem un rezultat comparabil, dacă nu identic. Dacă vrem să reducem carbohidrații din dietă, pe același principiu putem face și clătite fără făină, gogoși fără făină sau diverse tipuri de tarte, chiar și sărate.
Prăjituri fără zahăr și făină. Pentru a nu lua ca atare orice rețetă ne iese în cale este util să înțelegem cu ce se pot ele înlocui și motivul opțiunii alese.
Rolul zahărului e simplu, dă gust dulce, deci dacă îi găsim un înlocuitor vegetal cu mai puține calorii am rezolvat problema. Zahărul este unul dintre cele mai puțin recomandate alimente pe care oamenii le consumă în mod curent, practic zilnic. Prin urmare, dacă îl reducem și/sau înlocuim, cu atât mai bine.
Discuția însă începe să fie mai nuanțată, însă, când vine vorba de făină. Făina este ingredientul principal dintr-un aluat și în amestec cu zahărul poate crea mai mulți compuși: amidonul în contact cu apa formează un gel, iar cele mai multe proteine formează glutenul. Ambele au un rol esențial în structura aluatului dacă vorbim de un aluat dospit, fie cu maia, fie cu drojdie. Vorbim de o structură mai complexă, care poate duce la dublarea sau chiar triplarea unul aluat în volum.
Un desert fără făină de grâu este un desert fără gluten
Practic, nu putem vorbi de un aluat dospit fără gluten. Prin urmare, conceptul de desert fără făină se referă la toate tipurile de compoziții și aluaturi rapide pentru care se folosește praf de copt sau chiar fără agenți de creștere. Adică nu cozonac, ci tartă, dar și chec, prăjituri și tarte, gogoși și clătite. Adică toate tipurile de compoziții pentru care putem folosi făină fără gluten: fie de alte cereale, fie de leguminoase, fructe sau semințe oleaginoase.
Firește, atunci când luăm în considerare o rețetă de acest tip este corect să facem un calcul sumar al caloriilor. Dacă făina de grâu sau zahărul sunt înlocuite cu ingrediente care însumate au mai multe calorii nu este neapărat o rețetă mai sănătoasă, ci doar la modă. Alta e situația în care vrem să evităm nu caloriile, ci glutenul, pentru cine este în situația dată; dar chiar și asa, validarea unei rețete nu poate ocoli capitolul calorii. Cu alte cuvinte, nu e suficient să mâncăm fără gluten dacă o porție de desert are un nivel de calorii cât o masă de prânz. Ține de fiecare să își facă propriile evaluări și opțiuni.
Cum și cu ce putem înlocui zahărul
Prăjituri fără zahăr – o primă soluție este aceea de a folosi înlocuitori mai slab calorici în loc de zahăr. În afară de înlocuitorii din comerț, cea mai simplă soluție este de a folosi într-un aluat pulpă de fructe cât mai coapte. Însă nu orice tip de fruct se pretează, ci doar cele care la maturitate devin foarte dulci și fără mult suc: cachi, pere, banane, dovleac, prune, cartofi dulci. Chiar mai dulci sunt fructele uscate: stafide, smochine, curmale. Folosirea lor nu reduce cu mult nivelul de calorii însă evită folosirea zahărului ca aliment industrial.
Cu ce înlocuim făina de grâu
Prăjituri fără făină de grâu există în numeroase variante, dat fiind că există multe alte tipuri de făină care pot crea o structură acceptabilă a unui aluat dar fără o mare creștere în volum. Cu alte cuvinte, o compoziție compactă, dar care nu se umflă prea tare. Iar ca să se umfle cât de cât, are nevoie de ou și/sau praf de copt.
Avem la dispoziție, ca făină din alte cereale care se pretează la prăjituri: făină de ovăz, de hrișcă, de orez, de sorg, de mei, de porumb. Într-o mai mică măsură și de quinoa, însă gustul său nu duce la rezultate foarte satisfăcătoare. În ce privește făina din leguminoase, se folosește în ultimii ani cu succes făina de năut, dar compensând cu ciocolată sau cacao. Este mai puțin calorică și conține mai multe proteine.
O soluție ideală sunt și făinile din fructe oleaginoase, însă atenție la nivelul lor caloric și impactul ambiental: făina de migdale, de cocos, de nuci sau de alunde de pădure.
Alternativa la făină o constituie cerealele fără gluten în stare naturală sau sub formă de fulgi. Putem face prăjituri fără făină reușite cu fulgi sau boabe întregi fierte de orez, hrișcă sau ovăz.
Fulgi de cereale în loc de făină
O altă posibilă soluție este aceea de a îngloba în aluat mici cantități de amidon de porumb sau de griș, însă ca și nivel de calorii nu e mare diferență. În prima variantă vom avea un desert fără gluten, în timp ce grișul conține gluten.
Este esențial de amintit că dacă în loc de zahăr folosim pulpă de fructe, cantitatea de făina va fi mult diferită față de o rețetă clasică – în caz că vrem să modificăm una pe care o practicăm deja. Aplicând aceste criterii, iată mai jos o serie de combinații reușite sub formă tarte, prăijturi, gogoși, biscuiți sau brioșe/muffin.
Chec fără zahăr și făină de grâu
Ceea ce îndeobște numim chec în limbaj internațional se numește plumcake – poate fi de infinite feluri, nu doar din făină, zahăr, ouă și unt.
1. Chec cu pastă de curmale și mere
Ingrediente
- 160 g făină de orez
- 2 portocale bine coapte –coaja de la 1, sucul de la ambele
- 100 g curmale curățate de sâmburi
- 2 mere
- 90 g ulei de floarea soarelui
- 60 g lapte
- 1 ou
- circa 3 g sare
- 8 g praf de copt (jumătate de pachet, de regulă are 16 g)
Începem prin a pregăti fructele: se curăță merele de coajă și se taie felii subțiri de circa 3 mm. Se rad portocalele și se stoarce sucul. Curmalele se dau prin blander împreună cu 2 linguri de făină luate din cantitatea totală. Se lasă câteva felii de mere deoparte acoperite, pentru decor. Peste toate celelalte se adaugă coaja de portocale și 100 g din sucul de portocale. Restul îl ținem deoparte și îl vom folosi pentru a unde la final checul când îl scoatem din cuptor – o metodă care conferă frăgezime în plus.
După ce am mărunțit curmalele cu mixerul și puțină făină le adăugăm uleiul, laptele și oul și amalgamăm cu mixerul pentru bătut. La acest amestec începem să adăugăm făina, sarea și la final praful de copt. La compoziție amalgamăm merele pregătite anterior și dăm la cuptor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace la 180 de grade circa 30 de minute. Timpul de coacere depinde întotdeauna de mărimea tăvii și de puterea cuptorului, deci atenție. Odată scoasă tava din cuptor, se unge cu sucul de portocale rămas. Căldura va face ca cea mai mare parte din lichid să se evapore. Rămâne aroma și efectul de frăgezire.
Ca și un chec obișnuit, la această compoziție putem adăuga și bucăți de nuci măcinate grosolan sau alte fructe uscate.
2. Banana bread fără zahăr și fără gluten
Ingrediente
- 3 banane
- 260 g făină de ovăz
- 150 nuci măcinate
- 10 curmale fără sâmburi sau cantitatea echivalentă de stafide
- 10 g praf de copt
- 1 linguriță suc de lămâie
- Se mixează împreună ingredientele toate deodată. Se coace la circa 180 grade în tavă de plum cake circa jumătate de oră.
Tarte fără zahăr și fără făină de grâu
3. Tartă din orez cu făină de cocos și migdale
Ingrediente
- 150 g orez obișnuit
- 600 ml lapte
- 1 ou
- 50 g ricotta
- 10 smochine tăiate foarte mărunt
- 30 g făină de cocos
- 30 g făină de migdale
- 20 g cacao
- aromă de vanilie
- scorțișoară
- 2 g sare
Se clătește și apoi se fierbe orezul în lapte. Se lasă să se răcorească.
Se amestecă ricotta cu oul folosind un mixer. Se adaugă peste orezul fiert și se amestecă ușor.
La compoziție se mai adaugă făina de cocos și de migdale, cacao, sare, smochinele mărunțite, aromele de vanilie și scorțișoară.
Se așează compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie sau tapetată cu unt și pesmet din belșug.
Se coace în cuptorul deja încălzit la 180 de grade timp de circa 45 de minute.
Se scoate din cuptor, se lasă câteva minute bune și abia apoi se scoate din tavă.
Cu această metodă se pot prepara și tarte sărate de orez, folosind brânzeturi.
4. Tartă di făină de năut și ciocolată
Ingrediente
- 320 g făină de năut
- 300 g lapte
- 100 g ciocolată neagră
- 2 linguri de miere sau sirop de arțar sau agave
- 25 g unt
- 1 linguriță bicarbonat
- 1 linguriță suc de lămâie
Se amalgamează la un loc toate ingredientele, având grijă să adăugăm abia la final bicarbonatul și sucul de lămâie. Între ele se dezvoltă o reacție chimică din care rezultă dioxid de carbon, care face compoziția să se umfle. Dacă se formează prea repede există riscul să se piardă și prăjitura să iasă prea compactă. Se coace la 180 grade jumătate de oră.
Biscuiți dietetici fără zahăr
5.Biscuiți din făină de orez cu pere și stafide
Ingrediente
- 50 g unt la temperatura camerei
- 350 g făină de orez
- 100 g stafide
- 2 pere medii bine coapte
- 2 g sare
- 5 g praf de copt
- scorțișoară
Se amestecă toate ingredientele la un loc. Aluatul se lasă minim 10 minute în frigider, apoi se dă formă și se coc biscuiții. La circa 150 de grade circa 10 minute.
6. Biscuiți din făină de ovăz cu migdale
Ingrediente
- 100 g făină de orez
- 50 g făină de migdale
- 15 unt de arahide
- 15 ulei de floarea soarelui
- 1 ou
- 1 lingură de miere sau sirop de arțar
- 5 g praf de copt
Se fac la fel ca cei din rețeta anterioară.
Creme și budinci fără zahăr, fără lapte și fără unt
7. Cremă de avocado și cacao
Poate însoți foarte bine biscuiții de mai sus, alcătuind împreună un desert fără zahăr. Noutatea este că folosim avocado ca parte grasă, în loc de unt.
Ingrediente
- 1 avocado
- 20 g cacao (1 lingură)
- 50 ml lapte (de migdale, sau altul vegetal, în versiune vegan)
- 1-2 lingurițe de miere
Se mixează bine pulpa de avocado la care adăugăm pe rând câte puțin lapte, cacao, miere. Când s-au amalgamat toate bine crema trebuie să fi înglobat aer în ea.
Se așează într-un bol sau o cupă și se servește foarte rece.
8. Budincă de pere cu cacao
Ingrediente
- 500 ml lapte vegetal sau de vacă
- 2 pere foarte bine coapte
- 50 g ciocolată neagră
- 25 g cacao
- 15 g amidon de porumb
- aromă de vanilie
- 2 g sare
Se așează laptele într-o oală pe foc adăugând deja sarea.
Se adaugă apoi ciocolata și trenta cacao amestecată cu amidonul de porumb.
Se dă la o parte de pe foc și se adaugă pulpa de pere și aroma de vanilie.
Se toarnă în forme de budincă și se lasă câteva ore bune la rece.
Gogoși și muffin fără zahăr
9. Muffin din cartofi dulci și făină de migdale
Ingrediente
- 400 g cartofi americani (300 g fiert)
- 100 g făină de migdale
- 100 g stafide
- 100 g amidon de porumb
- 50 g ulei de floarea soarelui sau cocos
- 2 ouă
- chips de ciocolată (opțional)
- 3 g sare
- scorțișoară
Se fierbe la vapori cartoful dulce, se răcește, se elimină dacă are părți dure și se răcorește. Alternativ, se poate coace în cuptorul obișnuit sau la microunde.
Într-un blender adăugăm stafidele, amidonul, făina de migdale, apoi uleiul, pulpa de cartofi care s-a răcorit, sarea, scorțișoara. Chipsurile de ciocolată se adaugă după ce am scos compoziția din mixer, odată ce a devenit omogenă.
Se coc în forme de muffin la circa 180 de grade timp de circa 20 de minute. Se pot decora cu semințe de mac sau de dovleac atunci când se dau la cuptor.
10. Gogoși din pulpă de dovleac
Ingrediente
- 300 g pulpă de dovleac crudă
- 1 ou
- 130 g făină de ovăz
- 1 linguriță praf de copt
- 3 g sare
- scorțișoară sau aromă de vaniglie sau coajă de lămâie
Se coace la vapori sau în cuptor pulpa de dovleac până se înmoaie și se usucă bine.
Se așează într-un vas înalt și i se adaugă oul, făina, sarea, aromele, praful de copt.
Se ia cu lingurița umezită puțină compoziție și se prăjește în ulei.
Se scot pe hârtie care să absoarbă uleiul în exces.
Bonus: cea mai simplă rețetă de desert fără zahăr sunt clătitele din făină de castane, dulce în mod natural. Se amestecă doar cu apă și ies clătite extraordinar de dulci și plăcute și cu o aromă și gust specifice.