Micul-dejun al campionilor. Ce mănâncă pentru energie sportivii calificați la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris

Unii olimpici nu pot trăi fără carne, în timp ce alții beau doi litri de lapte pe zi. Iată mai jos ce mănâncă înainte și după antrenamente câțiva dintre sportivii români calificați la Olimpiada de la Paris 2024, dar și sportivi internaționali.
Carbohidrații și proteinele sunt nutrienții esențiali pentru sportivii de performanță – carbohidrații dau energie, proteinele repară și susțin mușchii între antrenamente. Nevoile sunt, însă, diferite pentru fiecare atlet în parte și pentru fiecare tip de antrenament sau de eveniment sportiv. Totuși, numitorul comun este acesta: nutriția face parte, practic, din pregătirea lor și trebuie să fie foarte atenți la ce mănâncă. Însă asta nu înseamnă că toți sportivii olimpici mănâncă mereu doar alimente sănătoase.
Ce mănâncă David Popovici la micul dejun și după antrenament

Unul dintre cei mai mari sportivi ai României la ora actuală, înotătorul de 19 ani David Popovici consumă cantități importante de lactate zilnic.
La micul-dejun, zilnic mănâncă un iaurt mare amestecat cu banane, chia, miere și fulgi de ovăz, după cum a povestit tatăl lui, citat de Școala9. Uneori, adaugă în el curmale și migdale.
Tot lactatele îl ajută să se refacă și să se simtă bine după un antrenament obositor, alături de un sendviș care să conțină și proteine. „Mâncarea mea preferată e cea pe care o mănânc imediat după un antrenament când știu că am muncit foarte mult, e important să mănânci imediat după ce ai depus un efort intens. Acela e momentul în care mă simt cel mai bine mâncând ceva. După antrenament mănânc un sendviș cu pâine integrală, unt, cașcaval bio, o felie de șuncă de porc mangalița – proteină animală, dar o aleg atent. Și lapte în care mai pun scorțișoară, ovăz și miere. Cu asta m-am obișnuit de mic“, a povestit David Popovici în cadrul unui interviu pentru Starea Nației.
Lactatele rămân baza alimentației sportivului, după cum el însuși declară. Bea aproximativ doi litri de lapte pe zi, fără lactoză: „Nu pentru că sunt intolerant, ci pentru că îmi prinde mai bine“, spune el.
Bernadette Szocs mănâncă zilnic carne

Campioana europeană la tenis de masă Bernadette Szocs, calificată la Jocurile Olimpice de la Paris, spune că nu poate trăi nicio zi fără carne.
Sportiva de 29 de ani este pasionată de gătit și își pregătește singură mâncarea, uneori și de două ori pe zi, între antrenamente, a povestit ea pentru Federația Română de Tenis de Masă, în cadrul unui interviu în care a și preparat un borcan cu murături, cum a învățat-o bunica ei.
„Bunica m-a învățat foarte multe feluri diferite de mâncare și mă simt bine în bucătărie. În fiecare zi gătesc între antrenamente și iubesc să gătesc. Fără carne nu pot să trăiesc, pentru că îmi dă energie pentru antrenamente“, spune ea.
De altfel, și înainte de un meci tot carne mănâncă, iar nevoia de carbohidrați și-o acoperă cu ciocolată.
Alți sportivi, cum este Bianca Ghelber, calificată la Jocurile Olimpice la proba de aruncare a ciocanului, preferă combinația de cereale, fructe și semințe la micul-dejun.
Ce mănâncă la micul-dejun sportivii internaționali
Într-un articol recent, publicația „The New York Times“ a detaliat rutina de mic-dejun și gustări post-antrenament a mai multor sportivi internaționali.
De exemplu, americanca Haley Batten, de 25 de ani, calificată la proba de mountain biking, spune că felul ei de mâncare preferat înainte de o cursă este: clătite americane cu banane și sirop de arțar, o sursă foarte bună de carbohidrați.
Pentru atletul australian Luke Willian, de 28 de ani, calificat la proba de triatlon, micul-dejun constă în fiecare zi în: 50 de grame de fulgi de porumb cu lapte integral. În timpul antrenamentului la bazin se hidratează cu o băutură cu electroliți și 50 de grame de carbohidrați, iar după înot mănâncă două sendvișuri cu salam și brânză, urmate de o prăjiturică.
Rețetă de cafea puternic energizantă de la un atlet american
Atletul american CJ Allen bea o cafea specială la micul-dejun: cafea preparată la french press, în care adaugă o ciupercă medicinală – cordyceps, ulei de cocos, unt provenit de la vaci hrănite cu iarbă, lapte integral provenit tot de la animale hrănite cu iarbă, extract pur de vanilie, scorțișoară Ceylon, peptide de colagen, electroliți cu cacao, ulei esențial de mentă și miere crudă.
Pe lângă această cafea puternic energizantă, mănâncă și un fel de mâncare cu un conținut ridicat de proteine, cum ar fi un quiche cu bacon, ou, parmezan și tartă cu dovleac.

Atunci când meniurile de la Jocurile Olimpice nu sunt pe gustul sportivilor, unii dintre ei fac alegeri neortodoxe. De exemplu, la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, atletul Usain Bolt a optat pentru un fel de mâncare familiar, pe care știa că stomacul său îl tolera bine, astfel că zilnic pe durata JO a mâncat aproximativ 100 de nuggets de pui de la McDonalds. A câștigat trei medalii de aur la acea ediție a Jocurilor Olimpice.