5 rețete cu iaurt rapide și mai puțin cunoscute, pentru mic-dejun în familie sau cine speciale

5 rețete cu iaurt rapide și mai puțin cunoscute, pentru mic-dejun în familie sau cine speciale

Iaurtul este un ingredient extrem de versatil și, în familia noastră, e mai mult decât un simplu aliment – e și o veritabilă sursă de inspirație culinară.

Acest articol este realizat cu sprijinul Danone

Iaurtul e aliment de bază la noi acasă. Îl mâncăm ca atare, dimineața, cu miere sau cu cereale, dar pentru că de obicei cumpărăm cutiile cele mai mari disponibile, suntem mereu și în căutare de rețete interesante cu iaurt. Îl preferăm întotdeauna pe cel românesc, din lapte de la fermieri locali, cum e cel de la Danone, făcut în fosta fabrică Miorița, din București.

Tzatziki e undeva în topul listei de preparate cu iaurt în familia noastră: în toate vacanțele de vară din Grecia, e primul fel pe care-l comandă fiul meu la taverne. Și asta încă de când avea 2-3 ani. Sigur că-l facem și noi, pentru mic-dejunurile lungi de weekend, mai ales în sezonul castraveților și al mentei proaspete din curte.

Totuși, pe lângă tzatziki și sosul de iaurt cu usturoi pentru dovleceii pane (un alt hit de vară în familie), mai există o mulțime de rețete cu iaurt pe care le-am descoperit și pe care le facem rapid fie pentru mese în familie, fie pentru prânzuri sau cine mai speciale, când avem invitați. Le-am detaliat mai jos pe cele care ne-au plăcut și nouă, și invitaților cel mai mult.

1. Borani Esfanadj (Borani-yeh Esfenaj, după alte surse)

Borani Esfanadj e și un mod de a integra spanacul într-un fel de mâncare gustos pe care-l mănâncă cu plăcere și copiii FOTO: Arhiva personală

Prima rețetă pe listă e această cremă de iaurt cu spanac pentru simplul motiv că am preparat-o cel mai recent, la cina noastră tradițională pentru împodobitul bradului împreună cu câțiva prieteni. Rețeta am luat-o din cartea „Moyen-Orient Veggie. Les Meilleures Recettes“.

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • Un pahar de 375 grame de iaurt în stil grecesc (noi l-am folosit pe cel de la Danone)
  • 500 grame de spanac proaspăt (suntem abonați la o fermă bio care ne livrează un coș cu legume în fiecare săptămână, iar acum e sezonul rădăcinoaselor, dar și al spanacului, salatei verzi, kale etc.). Dacă nu găsești spanac proaspăt, îl poți folosi și pe cel congelat.
  • 10 mieji de nucă
  • 3 căței de usturoi
  • 2 cepe
  • Ulei de măsline
  • Boabele de la jumătate de rodie
  • Sare, piper

Mod de preparare (aproximativ 20 de minute):

Toacă cepele fin și călește-le ușor într-o tigaie mare, adaugă usturoiul tocat și lasă-le pe foc până devin translucide.

Îndepărtează codița frunzelor de spanac, apoi taie-le și adaugă-le în tigaie. Presară sare și piper, apoi lasă la gătit timp de 10 minute la foc mediu și amestecând din când în când.

Ia tigaia de pe foc, pune spanacul într-un castron sau într-o farfurie adâncă. Lasă-l să se răcească, apoi amestecă-l cu iaurtul.

Pune castronul la frigider. Taie miezul de nucă în bucăți mari, scoate boabele dintr-o jumătate de rodie și presară-le deasupra amestecului de iaurt cu spanac la momentul servirii.

2. Supă-cremă de iarnă: din dovleac, linte roșie și iaurt

Supa-cremă poate avea o textură mai apoasă sau mai groasă, ca de piure, în funcție de preferințe FOTO: Shutterstock

O supă-cremă cu gust și dulce, și sărat numai bună pentru perioada de dinainte de Crăciun sau, de ce nu, chiar pentru un prânz de Sărbătoare – supa-cremă de dovleac cu linte roșie și iaurt te încălzește cu totul. Noi o facem în fiecare sezon rece, chiar de mai multe ori, pentru că primim dovleci de la ferma bio la care avem abonament și alternăm: facem fie supă-cremă când nu avem foarte mult timp pentru gătit – după o rețetă din New York Times Cooking, fie risotto cu dovleac în serile mai tihnite (e o rețetă care necesită mai mult timp pentru pregătire).

Ingrediente pentru 6 porții:

  • O ceapă mare, tocată
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • o bucată de aproximativ 2 centimetri de ghimbir proaspăt dat pe răzătoarea mică
  • 3 lingurițe de semințe de muștar
  • 2 lingurițe de semințe de chimion
  • O jumătate de linguriță de turmeric
  • Ulei de semințe de struguri sau de măsline
  • 1 dovleac plăcintar lunguieț (butternut). Îl tai în două, îi scoți semințele, în cureți de coajă și îl tai în cuburi mari
  • 200 de grame de linte roșie, clătită
  • 10 grame de unt
  • Iaurt natural cu 3,5% grăsime (de pus câte o lingură în fiecare castron cu supă-cremă, la servire)
  • Coriandru tocat de la servire peste supă, în fiecare castron

Mod de preparare:

Încălzește uleiul într-o oală de supă, preferabil cu fund dublu, pe foc mediu. Apoi pune ceapa și amestecă aproximativ 5 minute, până când ceapa e translucidă. Adaugă usturoiul tocat, o lingură din ghimbirul dat pe răzătoare, o linguriță de semințe de muștar și o linguriță de semințe de chimion și le lași să se călească puțin, amestecând încontinuu timp de 30 de secunde, ca să eliberezi aromele.

Apoi adaugă turmericul, dovleacul, lintea și aproximativ 2 litri de apă (eu o înfierbânt mai întâi în fierbător). Mărește focul, adaugă o linguriță de sare și lasă la fiert. Când începe să bolboroseacă, dă focul mic, îndepărtează spuma cu o strecurătoare mică, acoperă cu capacul și lasă la fiert domol timp de 35-45 de minute, până când dovleacul și lintea se înmoaie. Gustă și potrivește de sare și piper.

Ia supa de pe foc și dă-o prin blenderul vertical, mai gustă și potrivește de sare și piper, dacă e nevoie.

Chiar înainte de a servi supa, încălzește untul într-o tigaie mică, pune peste el celelalte 2 lingurițe de semințe de muștar și lingurița rămasă de chimion. Amestecă încontinuu până ce semințele se colorează ușor și eliberează aroma – cam 2 minute. Pune apoi amestecul acesta în supă.

Pentru servire, pune supa-cremă de dovleac într-o farfurie adâncă, pune în mijloc o lingură consistentă de iaurt natural și presară coriandru tocat deasupra. Iaurtul, deși nu e ingredient-vedetă în această rețetă, echilibrează aromele și completează gustul.

3. Ouă turcești cu iaurt (Cilbir)

Dacă ești fan mărar, poți amesteca iaurtul cu usturoi și cu mărar tocat. O altă variantă, mai apropiată de Grecia, ar fi cu mentă proaspătă tocată FOTO: Shutterstock

Pentru micul dejun, în diminețile în care avem mai mult timp – în jur de 20 de minute pentru gătit și încă 30 pentru mâncat în tihnă – facem ouă turcești cu iaurt. Alte mic-dejunuri cu iaurt pe care le mai facem noi: tzatziki (preparat cu o seară înainte), omletă la cuptor din ouă bătute cu iaurt (iese pufoasă și delicioasă) sau pur și simplu: un bol cu iaurt în care punem ce semințe, nuci și fructe avem în casă, poate și cu o linguriță de miere deasupra. Las mai jos rețeta de ouă turcești cu iaurt, inspirată tot de New York Times Cooking.

Ingrediente pentru 3 persoane:

  • Un pahar de 375 grame de iaurt în stil grecesc sau natural (dacă îl folosim pe cel natural, de regulă îi scurgem puțin zerul printr-un tifon)
  • 1 cățel mic de usturoi pisat
  • 3 ouă mari
  • 2 linguri de oțet de vin alb sau oțet balsamic alb
  • Sare și piper după gust
  • Mărar, pătrunjel tocat sau frunze proaspete de mentă pentru decor
  • Pâine cu maia prăjită sau lipii

Mod de preparare:

Pune la fiert o oală mică cu apă pe foc mediu.

Până fierbe, combină iaurtul cu usturoiul și împarte cantitatea în trei farfurii adânci mici folosind o lingură ca să întinzi iaurtul pe fundul farfuriei.

Sparge ouăle și pune-le fiecare în castroane mici separate. Adaugă oțetul în apa care fierbe. Apa trebuie să bolborosească încet, cu bule mici, nu să fiarbă puternic. Dacă fierbe prea tare, redu focul. Folosind o spumieră amestecă o dată în apă, să formezi un mic vârtej, apoi pune încet ouăle pe rând, încercând să păstrezi o distanță oarecum egală între ele. Vârtejul pe care l-ai făcut mai devreme ajută albușurile să rămână cât mai legate, să formeze un fel de „cuib“ pe măsură ce fierb ouăle. Lasă-le la fiert nu mai mult de 3 minute, doar albușul trebuie să fie legat, gălbenușul trebuie să rămână moale. Ouălor preparate astfel li se mai spune și ouă poșate sau ochiuri românești.

Cu spumiera, scoate pe rând ouăle și pune-le pe o farfurie pe care ai pus un prosop de bucătărie, ca să absoarbă excesul de apă. De pe prosop, transferă ouăle cu mâna în farfuriile cu iaurt.

Asezonează cu sare și piper, preferabil roșu, apoi presară verdeața tocată deasupra. Poți înmuia pâinea prăjită sau lipia în gălbenușul moale și iaurt.

Pont: Dacă mănânci picant, poți prepara din 50 de grame de unt sau ulei de măsline (le poți și combina jumătate și jumătate) și o lingură de fulgi de ardei iute un sos pe care să-l picuri peste ouăle cu iaurt: într-o tigaie mică încălzește untul sau uleiul, pune fulgii de ardei iute și amestecă până eliberează aroma, cam 30 de secunde. Apoi ia de pe foc și lasă să se răcească înainte de a pune sosul peste ouăle turcești.

4. Roșii cu năut și iaurt cu castraveți

Roșiile le poți găti și cu usturoi tăiat mai mare, vor căpăta o aromă deosebită FOTOGRAFII: Shutterstock

O cină ușoară și nutritivă în același timp, care poate fi preparată în acest sezon, cu roșii cherry și castraveți de la supermarket, dar care e delicioasă și vara, cu roșii proaspete și aromate: un fel de curry de roșii cu năut, peste iaurt cu castraveți.

Ingrediente pentru 3 porții mărișoare:

  • Un pahar de 375 grame de iaurt în stil grecesc
  • 3 castraveți mici cărora le scoți semințele cu o linguriță, tocați mărunt sau dați pe răzătoarea mare
  • O mână de frunze de mentă proaspătă sau de busuioc proaspăt (noi avem mereu un ghiveci cu busuioc proaspăt în casă iarna și o tufă mare de busuioc în curte până toamna târziu)
  • 1 cățel de usturoi pisat
  • O lămâie bio sau cu coaja netratată
  • 350 de grame de roșii cherry
  • O conservă de năut scurs, clătit și scurs din nou într-o strecurătoare
  • 60 ml de ulei de măsline
  • O linguriță și jumătate de curry
  • 50 de grame de miezi de fistic tocați grosier
  • Focaccia sau lipii
  • Sare și piper

Mod de preparare:

Într-un castron mediu, amestecă iaurtul, castraveții storși de apă, busuiocul sau menta, usturoiul și coaja de la jumătate de lămâie. Asezonează cu sare și piper. Pune la frigider pentru jumătate de oră sau mai mult.

Într-o tigaie mare, încălzește uleiul la foc mediu, adaugă roșiile cherry și gătește, fără să amesteci, doar scuturând ușor tigaia, până ce coaja roșiilor capătă pete maronii și se sparge – cam 3-5 minute. Adaugă năutul și pudra de curry, asezonează cu sare și piper. Lasă roșiile în continuare pe foc, amestecând din când în când, până se aromatizează și până când majoritatea roșiilor au „explodat“, încă 2-4 minute. Închide focul și mai adaugă sare și piper, dacă e nevoie.

Pe o farfurie adâncă, întinde iaurtul într-un strat uniform. Deasupra toarnă ușor amestecul de roșii și năut, apoi mai adaugă frunze de busuioc sau de mentă și fisticul. Lămâia o tai în sferturi pe care le pui pe marginea farfuriei, la servire. Sucul proaspăt stors peste curry-ul de roșii cu iaurt îi dă un plus de prospețime și activează papilele gustative.

5. Shrikhand

Pentru decor poți folosi atât fistic, cât și alte nuci: caju sau migdale FOTO: Shutterstock

Sigur, cel mai simplu desert cu iaurt e un pahar cu iaurt natural în care punem o linguriță cu miere sau fructe proaspete. Dar pentru o aromă mai complexă, facem ocazional acest desert indian – shrikhand, pe care l-am gustat la un moment dat într-un restaurant și de care ne-am îndrăgostit instant. E important de știut, totuși, că prepararea începe cu o zi înainte, prin scurgerea iaurtului la frigider.  

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 kilogram de iaurt natural
  • 100 de grame de zahăr pudră
  • 100 de grame de miezi de fistic copt și nesărat sau puțin sărat, plus încă aproximativ 50 de grame pentru decor – tocat grosier
  • O linguriță de șofran tocat mărunt
  • Un sfert de linguriță de cardamom măcinat

Mod de preparare:

Pune iaurtul într-o bucată mare de tifon și scurge-l de lichid timp de 24 de ore, la frigider.

Transferă iaurtul bine scurs într-un bol mare, amestecă-l cu zahărul pe care-l pui treptat, nu tot odată. Pune pe rând și fisticul (cele 100 de grame), șofranul și cardamomul. După ce le-ai amestecat, pune desertul într-un vas de servit (un platou adânc sau o tavă), uniformizându-l cu o spatulă. Presară apoi în mod egal fisticul rămas și încă câteva firișoare de șofran, pentru culoare. Ține-l la frigider cel puțin o oră înainte de servire. Îl poți păstra acoperit cu o folie de plastic la frigider până la 2-3 zile, însă fisticul se va înmuia.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare