Ghidul cadourilor de Crăciun. Ce cadouri nu se fac și cum să dăruiești și să primești cu empatie

Ghidul cadourilor de Crăciun. Ce cadouri nu se fac și cum să dăruiești și să primești cu empatie

Ți s-a întâmplat vreodată să dezamăgești pe cineva drag cu cadoul ales? Ei bine, studiile arată că e destul de ușor să greșești în alegerea cadoului, pentru că preferințele oamenilor pot fi extrem de personale și de nișate. Cum faci să mergi la sigur în alegerea cadoului și cum să-ți maschezi surpriza atunci când primești un dar neinspirat? Am stat de vorbă cu un psiholog și am alcătuit un mic ghid mai jos.

În perioada Sărbătorilor, orașul e cuprins de emoție, traficul e infernal, iar mallurile supraaglomerate sunt vânturate într-o vrie de nedescris. Iar dacă ești un pic atent, simți în mișcările agitate ale oamenilor care încearcă să se decidă între produsele de la rafturi, auzi frânturi de conversații și vezi în ochii stresați ai celor care aleargă după cadouri o singură dorință: vor să ofere bucurie! Iar motivul stresului, de cele mai multe ori, este nesiguranța. Incertitudinea legată de buget, dacă vor găsi acea jucărie pe care și-o dorește copilul înainte să se vândă, dacă vor reuși să-și mulțumească mama, dacă-și cunosc suficient de bine colegul care le-a picat la Secret Santa sau dacă vor reuși să-și surprindă partenerul. Alt factor de stres este faptul că, probabil, cunoaștem un pic prea bine sentimentul primirii unui cadou neinspirat și ne dorim să nu dezamăgim.

„Oferirea unui cadou este un act de conectare între persoanele care participă la această experiență. Atunci când oferim, suntem orientați să ne gândim la persoana în cauză, să îi oferim un spațiu în mintea noastră, printre alte lucruri pe care le avem de rezolvat în ziua respectivă. Astfel, cadoul devine o acțiune prin care ne manifestăm grija sau aprecierea. Pe de altă parte, persoana care primește cadoul, în funcție de cum este el oferit, poate aprecia interesul și entuziasmul investite în alegerea darului. De aceea, când se creează această dinamică emoțională, darurile au puterea de a întări relațiile interpersonale, de orice natură”, spune Alexandra Bujoreanu, psihoterapeut.

În căutarea cadoului ideal

Pe tema alegerii cadoului ideal s-au făcut mai multe studii, iar concluzia a fost că e foarte ușor să o dăm în bară, pentru că preferințele celor dragi pot fi extrem de nișate. Un studiu sugerează că, cu excepția copiilor care vor să fie surprinși de Moș Crăciun, oamenii în general preferă să primească lucrurile pe care și le doresc deja, iar cel mai simplu mod de a oferi bucurie este să împlinești așteptările persoanei respective, de aceea există wish list-uri (liste de dorințe de Crăciun). Sau scrisori către Moș Crăciun. Aceeași cercetare sugerează că, dacă ești persoana întrebată ce își dorește, cel mai bine este să sugerezi un singur lucru, cel pe care îl vrei cu adevărat – o listă variată sugerează că nu vrei ceva anume, drept urmare, poți primi un cadou la întâmplare.

Despre cine e cadoul?

Cadourile pot fi de două tipuri: cadouri centrate pe destinatar sau pe cel care oferă. Cele orientate pe destinatar transmit mesajul: „te cunosc, îți știu preferințele iar acest cadou este extrem de personal, croit pe cine cred că ești“. De partea cealaltă, sunt cadourile centrate pe cel care oferă. Spre exemplu, când cumperi pentru cineva vinul tău preferat sau un voucher pentru restaurantul favorit, asta comunică ceva despre tine: vrei să-ți împărtășești lumea interioară, preferințele și experiențele cu cel care primește cadoul.

Probabil că-ți imaginezi că oricine ar prefera să primească acel obiect practic pe care tot amână să-l cumpere pentru că nu e o prioritate. Ei bine, în mod paradoxal, o cercetare din 2015 a arătat că darurile centrate pe cel care oferă sunt de regulă mai apreciate, deoarece întăresc conexiunile sociale și favorizează dezvoltarea relațiilor.

Mai mult, pot fi chiar o oportunitate de a-ți transforma o cunoștință într-un prieten! Spre exemplu, cartea ta preferată sau un salt cu parașuta pot schimba viața cuiva, chiar dacă nu îți dai seama pe moment. Însă atunci când decizi ca darul tău să fie centrat pe tine, trebuie să-ți asumi riscul că nu va fi neapărat folosit.

Limbajele iubirii în alegerea cadoului

O altă modalitate de a alege un cadou inspirat este să identifici limbajele principale prin care persoana pentru care achiziționezi cadoul își demonstrează iubirea. Cheia este să știi că toți încercăm să iubim așa cum ne dorim să fim iubiți, drept urmare, frecvența cu care cineva ne oferă mici daruri sau entuziasmul ori rezervelecu care povestește despre ce a primit poate să trădeze ponderea pe care o au darurile pentru persoana respectivă. Unele persoane sunt extrem de discrete și destul de greu de citit, pe când altele vorbesc despre asta la nesfârșit. Iar cei din urmă sunt oamenii cei mai afectați de un dar nepotrivit, precum un pulover pe care nu l-ar purta niciodată, de o măsură nepotrivită sau un obiect inutil de decor, care nu e pe stilul lor. Important este să ascultăm cu intenție și să observăm.

Alexandra Bujoreanu, psiholog, ne sfătuiește cum să alegem un cadou în funcție de limbajele iubirii:

„Conform teoriei lui Gary Chapman, avem o preferință mai mare pentru una sau două dintre aceste limbaje ale iubirii.Acestea sunt: atingerea fizică, cadourile propriu-zise, cuvintele de apreciere, serviciile și timpul de calitate petrecut împreună. În timp ce darurile de atingere fizică nu prea se pretează de Crăciun, trebuie să avem mare grijă cu persoanele care oferă mereu cadouri – pentru ele va conta să fie ceva ce-și doresc, ca dovadă că le cunoști și le apreciezi. Însă pentru celelalte limbaje, ne putem adapta:

  • Pentru cei pentru care contează cuvintele de apreciere, putem adăuga unui cadou simbolic o felicitare scrisă atent în care exprimăm cu autenticitate motivul pentru care prețuim/stimăm/iubim persoana respectivă, însoțit de cele mai calde urări, la propriu – probabil o va păstra mereu. Citește și: Un simplu „Mulțumesc“ din partea partenerului reduce considerabil stresul din perioada sărbătorilor și nu numai
  • În cazul celor care apreciazăserviciile care li se oferă, ne putem gândi la un cadou care să aducă mai mult timp liber, un obiect electrocasnic care scutește timp, un voucher pentru o curățenie profesională, o dădacă pentru copii într-o seară sau o tură la serviciu oferită unui coleg, dacă e cazul.
  • Pentru cei care valorizează timpul petrecut împreună, cadoul poate fi o experiență trăită împreună: o cină romantică cu iubitul, o zi de SPA cu mama sau bilete de avion pentru un city break cu o prietenă, un escape room cu un coleg căruia îi place să rezolve puzzle-uri.”

Citește și: Cele mai frumoase târguri de Crăciun din România

Ce cadouri nu se fac niciodată

Deși putem crede că știm bine pe cineva, arda dăruirii are anumite reguli și sunt anumite daruri pe care e mai bine să le excluzi din ecuație. Nu uita, toți avem sisteme de valori diferite, poate nu răspundem la același tip de umor sau poate transmitem un mesaj greșit fără să ne dăm seama. Printr-un cadou neinspirat sau dăruit într-o manieră nepotrivită, putem dezamăgi, frustra, sau riscăm chiar să ne stricăm relațiile. Sunt anumite greșeli pe care e bine să le eviți atunci când vrei să oferi un cadou.

Ce cadouri pot strica o impresie bună

Cadourile mult prea personale: parfumurile, lenjeria intimă sau produsele de îngrijire personală sunt o greșeală dacă nu știi sigur că persoana în cauză își dorește produsul respectiv. Iar obiectele care sugerează o schimbare de aspect sau de stil de viață (vopsea de păr în altă nuanță, programe de diete, o carte despre gestionarea furiei, saltea de yoga pentru cineva sedentar, cărți de gătit pentru cineva care detestă să stea în bucătărie etc.) nu ar trebui să fie primite de nimeni dacă nu sunt cerute explicit.

Apoi, suvenirurile fără valoare personală sau obiecte pe care le ai prin casă și care-ți prisosesc nici nu ar trebui să intre în calcul atunci când vrei să oferi o surpriză plăcută – nici măcar atunci când consideri că faci o faptă bună pentru cineva la nevoie (darurile sociale, mai ales cele oferite de Crăciun, trebuie să fie cu adevărat daruri: să fie noi și oferite din inimă).

De asemenea, ar trebui să excluzi cu desăvârșire darurile care nu respectă preferințele sau valorile persoanei: obiectele religioase unei persoane atee sau care nu afișează o atitudine habotnică, voucher la un steak house pentru un vegetarian, bilete la un concert al cărui artist nu coincide cu gusturile persoanei în cauză.

Și, chiar dacă ești prietenă cu persoanele de la birou, păstrează limitele legăturii profesionale și nu oferi daruri care sugerează intenții romantice, sau care sunt mult prea costisitoare pentru stadiul relației voastre.

Ce greșeli să eviți atunci când oferi un dar

Deși intenția de a dărui este cât se poate de nobilă, sunt anumite gesturi care o pot umbri. Spre exemplu, când cadoul creează o situație incomodă. Dacă întâlnirea e în cadrul unui grup și oferi cadou doar anumitor persoane, ceilalți s-ar putea simți excluși. Sau când persoana nu-ți poate întoarce gestul. Deși un cadou nu ar trebui oferit cu așteptări, uneori, primitorul se poate simți vinovat sau dator.

Nu în ultimul rând, nu uita că darurile trebuie oferite la timp (prea devreme sau prea târziu pote fi nepotrivit). Apoi, întodeauna trebuie să ții cont de starea persoanei în cauză: dacă trece printr-o situație dificilă precum doliu sau divorț, un cadou festiv precum un set de lenjerie intimă sau un voucher pentru o escapadă romantică poate accentua disconfortul.

„Moș Crăciun nu vine cu cadouri de la second-hand“

Și atunci când intenționezi să faci o faptă bună de Crăciun pentru o familie nevoiașă, e bine să ții cont de câteva recomandări. „Moș Crăciun nu vine cu cadouri de la second-hand“, spune Cristina Hurdubaia, fondatoarea și coordonatoarea Asociației Copacul cu fapte bune. Iată aici un mic ghid de a face fapte bune de Crăciun oferit de Cristina:

Cum să gestionezi primirea unui cadou neinspirat

ce cadouri nu se fac pentru că pot să întristeze, să supere sau să frustreze persoana căreia i-au fost oferite
Încearcă ca și atunci când dăruiești, și atunci când primești un cadou, să manifești empatie FOTO: Shutterstock

Codul bunelor maniere sugerează că primirea unui cadou e o artă în sine și o modalitate de a ne arăta respectul și aprecierea față de cel care oferă. Deci, indiferent de valoarea sau preferințele personale, regula de aur a dogmelor sociale este să nu protestăm că darul este prea scump sau că „nu trebuia să se deranjeze” – astfel îi vei păstra bucuria de a oferi.

O abordare rafinată presupune să deschizi cadoul încet, apreciind ambalajul și arătând curiozitate sinceră. Poți accentua un detaliu care te atrage, cum ar fi un model sau o culoare: „Îmi place mult parfumul lumânării, e foarte delicat!”. Această atitudine nu doar că menține armonia relației, dar creează și o experiență plăcută pentru ambele părți.

Desigur, în relația cu partenerul de viață, unde atât ideea că ar trebui să ne cunoască cel mai bine, cât și lejeritatea de a returna ceva nepotrivit este mai mare, regulile jocului sunt la mica înțelegere. În contexte profesionale sau poate chiar și cu rudele îndepărate, e indicat să ne ascundem eventuala dezamăgire legată de faptul că persoana respectivă nu ne cunoaște suficient sau ceva anume deținem deja. Din popor avem vorba „calul de dar nu se caută la dinți”, de aceea trebuie să ne amintim cu empatie, că acel dar a fost ales, gândit, transportat (neuitat acasă) și ambalat într-o perioadă aglomerată, cu mii de obligații, și că trebuie să fim recunoscători și pentru gând în sine. Gestul contează cu adevărat.

Și, deși poate părea un gest nepotrivit, este OK să dăruim mai departe darurile care nu ne plac. Poate fi un parfum cu o aromă care ne aduce amintiri neplăcute sau o bluză care nu ne avantajează, o putem dărui mai departe fără să ne facem prea multe probleme de conștiință. Conform unui studiu din 2012, în general, cel care ni l-a dăruit inițial nu va fi atât de afectat pe cât ne imaginăm.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare