STUDIU: Un simplu „Mulțumesc” de la partener reduce stresul

STUDIU: Un simplu „Mulțumesc“ din partea partenerului reduce considerabil stresul din perioada sărbătorilor și nu numai

Noile studii sugerează că oamenii care se simt apreciați de partenerii lor sunt mai rezistenți în perioadele stresante și riscul de conflicte scade dramatic, în special în această perioadă. Recunoștința față de partener a fost analizată de cercetătorii americani.

Un simplu „Mulțumesc“ spus la momentul potrivit poate face minuni în perioadele stresante, cum este cea de dinaintea Sărbătorilor de iarnă, a demonstrat un nou studiu. A te simți apreciat de partenerul tău te face să treci mai ușor peste motivele banale de ceartă și chiar peste stresul financiar. În plus, oamenii de știință au observat că partenerii care au o relație dificilă sunt expuși unui risc mai mare de apariție a bolilor cronice și chiar de deces prematur.

Sezonul sărbătorilor poate fi stresant pentru multe cupluri

Uneori e nevoie doar de o scânteie: o privire tăioasă, câteva cuvinte spuse la nervi, unul-două reproșuri și adio sezon festiv de pace și liniște! Nu-i așa?

Din fericire, noul studiu pare să fi descoperit secretul fericirii și liniștii în viața de cuplu în perioada sărbătorilor și nu numai. Concluziile publicate în Journal of Social and Personal Relationships sugerează că exprimarea recunoștinței, adică a te simți apreciat de partenerul tău, poate crește considerabil rezistența relației în fața factorilor de stres interni și externi.

Altfel spus, atunci când te simți apreciat de partenerul de viață faci mult mai ușor față stresului financiar (accentuat în perioada sărbătorilor), dar și altor motive care în mod obișnuit te nemulțumeau și deveneau sursă de reproșuri.

Ce face cuplurile mai rezistente: recunoștința exprimată sau percepută?

Studiul a fost realizat pe o perioadă de 15 luni și a evaluat efectele recunoștinței exprimate (expunerea directă a mulțumirilor), cât și ale recunoștinței percepute (sentimentul că ești apreciat de partener). Eșantionul a fost format din 316 cupluri de culoare, majoritatea de vârstă mijlocie care locuiau în comunități mici din Georgia (SUA) rurală, cu un nivel economico-social destul de scăzut.

„Am vrut să înțelegem ce face cuplurile să fie rezistente”- a declarat pentru Healthline cercetătorul Allen W. Barton, profesor de dezvoltare personală și studii familiale în cadrul Universității din Illinois.

„Toate cuplurile se confruntă cu provocări, dar unele relații rămân puternice chiar și-n mijlocul dificultăților. Am fost, de asemenea, interesați să înțelegem diferențele dintre a fi recunoscător față de partener și a percepe recunoștința din partea partenerului în ceea ce privește modelarea calității relației.“

Allen W. Barton, cercetător

Așadar cercetătorii și-au propus să descopere dacă există diferențe între a spune „mulțumesc” (exprimarea recunoștinței) și a te simți apreciat (perceperea recunoștinței).

Recunoștința față de partener și efectul ei protector

Ambele tipuri de recunoștință – a fi recunoscător și a percepe recunoștința din partea partenerului tău – sunt legate de niveluri ridicate de satisfacție în relație și de un risc redus de instabilitate.

Se pare însă că recunoștința percepută are un real efect protector atunci când vine vorba de factorii de stres, precum argumentele ineficiente și stresul financiar. În cadrul studiului, participanții care au raportat niveluri mai ridicate de recunoștință percepută din partea partenerului lor au înregistrat scăderi mult mai mici în calitatea relației de cuplu în comparație cu cei care au raportat un stres ridicat și niveluri mai scăzute de recunoștință percepută, a spus Barton.

„Deci chiar dacă a existat o comunicare negativă (certuri, reproșuri) sau o tensiune financiară în cardul cuplului – cu condiția să se simtă încă apreciați de partenerul lor – calitatea relației lor nu a scăzut foarte mult în timp.“

Allen W. Barton, cercetător

Stresul este contagios și afectează sănătatea

Stresul face parte din viața noastră de zi cu zi, iar sărbătorile de iarnă nu fac excepție de la această regulă, ba din contra, îl accentuează.

Stresul nu afectează doar propria noastră sănătate, ci poate afecta și sănătatea partenerului nostru. Cuplurile care gestionează deficitar stresul și sunt ostili unul față de celălalt, se critică, vorbesc pe un ton neplăcut au reacții sporite la stres. Riscă să aibă valori crescute ale hormonilor de stres, tensiune arterială mai mare, rănile li se vindecă mai lent.“

Rosie Shrout, profesor de dezvoltare personală și studii familiale la Universitatea Purdue

În cercetarea sa, Shrout a descoperit că certurile, conflictul, modifică nivelul de cortizol în ziua în care cuplurile se ceartă. Ea afirmă că „persoanele cu parteneri stresați care au manifestat comportamente negative în timpul conflictului au avut niveluri mai ridicate de cortizol chiar și la 4 ore după încheierea conflictului. Aceste descoperiri sugerează că cearta cu un partener stresat ar putea avea efecte de durată asupra sănătății“, a spus Shrout.

Efectele pe termen lung ale stresului

Stresul nu are efecte asupra noastră doar în ziua în care ne certăm cu partenerul, dar, dacă nu există un management al stresului, acesta poate avea un efect pe termen lung nu doar asupra relației, ci și asupra sănătății.

„De-a lungul timpului, soții care se ceartă des nu numai că au un risc major de a divorța, ci și de a dezvolta boli cronice și chiar de mortalitate timpurie”, a spus Shrout.

„De fapt, impactul relației de cuplu asupra sănătății este similar, dacă nu mai mare, cu cât de des oamenii fac sport, consumă alcool ori fumează. De-a lungul timpului, acest stres negestionat oferă un teren sensibil pentru a dezvolta boli cronice și diverse tulburări de natură emoțională și psihică.“

Rosie Shrout, profesor de dezvoltare personală și studii familiale la Universitatea Purdue

Potrivit lui Rosie Shrout, acestea sunt consecințele comune ale stresului:

  • oboseală,
  • inflamații,
  • anxietate,
  • probleme digestive,
  • insomnie.

„Aceste efecte adverse asupra sănătății au inspirat demersuri pentru tratarea relațiilor ca pe o prioritate de sănătate publică de o importanță egală cu ceilalți factori care influențează stilul de viață”, a spus profesorul Shrout.

A te simți apreciat are efecte pe termen lung

În timp ce stresul financiar și certurile pot afecta relațiile, recunoștința, în schimb, poate oferi o măsură de rezistență. Studiul despre care vorbim a descoperit că recunoștința percepută poate proteja cuplul, dar și sănătatea fiecăruia dintre cei doi parteneri, atât în prezent, cât și în timp.

Când a fost întrebat cum poate recunoștința să depășescă aspectele negative ale unui relații, Barton a răspuns:

„Deși nu pot spune din datele empirice mecanismele precise, aș emite ipoteza că recunoștința percepută a partenerului ajută la prevenirea (sau cel puțin la descurajarea) amplificării evenimentelor și circumstanțelor stresante să afecteze negativ relația cuiva și modul în care o percep.“

Allen W. Barton, cercetător

Exprimă-ți recunoștința în perioada sărbătorilor!

Pune și tu în aplicare rezultatele acestui studiu. Fă-ți un obiectiv din a-ți exprima recunoștința pentru eforturile partenerului sau partenerei tale. Încearcă să apreciezi toate acele lucruri mărunte care trec, adesea, neobservate. Chiar dacă își spală singur farfuria sau strânge masa, de exemplu, spune-i „mulțumesc” – asta-l va face să se simtă văzut și apreciat.

Și nu uita, dacă simți că vă confruntați cu un stres relațional, această apreciere zilnică poate fi soluția care v-ar putea scoate din impas!

„Orice relație necesită efort de ambele părți, iar atunci când aceste eforturi nu sunt recunoscute, pot apărea efecte nefaste (reproșuri) ori de câte ori apare o ceartă în cuplu”, a mai agăugat Barton.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare