Totul despre varice esofagiene: simptome, cauze, tratament

De ce se formează varice pe esofag și cum se tratează eficient

Vasele de sânge dilatate la nivelul esofagului pot duce la complicații care pun viața în pericol. Cu varice esofagiene se confruntă mai ales persoanele care suferă de afecțiuni hepatice. Ele reprezintă, cel mai adesea, o complicație a cirozei hepatice.

Varicele pot fi de dimensiuni mici sau mari, însă, cu cât sunt mai voluminoase, cu atât devin mai periculoase, existând riscul unei rupturi care produce hemoragie. „Când sângele care, în mod normal, trece prin circulația hepatică este blocat de un cheag sau de cicatrice la nivelul țesutului hepatic, se produce un blocaj al circulației care duce la creșterea presiunii asupra peretelui venos și la dilatarea vaselor. În consecință, se pot dezvolta colaterale venoase de dimensiuni mai mici care nu sunt capabile de a transporta un volum mare de sânge“, a explicat pentru Smart Living dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie – gerontologie la Centrul Medical ProMemoria, din București.

În lipsa unui tratament prompt, diametrul varicelor esofagiene crește progresiv și pot să apară hemoragii sau chiar rupturi ale varicelor. Aceste complicații sunt mai frecvente la pacienții cu afecțiuni hepatice severe. Frecvența rupturilor și hemoragiilor variază între 30% și 70%.

Cine e la risc să dezvolte varice esofagiene? Alcoolul le favorizează

Principalele cauze de apariție a varicelor esofagiene includ, potrivit medicului:

  • ciroza hepatică de diferite cauze: infecțioase, consum de alcool, afecțiuni ale căilor biliare;
  • tromboza de vena portă, un vas mare de sânge de la nivelul abdomenului care transportă sângele din tractul gastrointestinal, vezica biliară, pancreas și splină până la ficat;
  • boli parazitare precum schistosomiaza, o bopală tropicală provocată de viermi plați care afectează intestinul și tractul urinar.

Deși majoritatea pacienților diagnosticați cu ciroză hepatică dezvoltă varice esofagiene, nu toți vor dezvolta rupturi ale varicelor sau hemoragii.

Știai că și ficatul poate să doară? Află din acest material în ce situații.

„Hemoragiile se produc mai des în condiții de hiperetensiune portală, cu dilatarea venelor varicoase, subțierea peretelui esofagian ducând la fisuri ale acestora cu apariția de peteșii inițial (n.r. – pete roșii-vișinii cauzate de rupturi ale capilarelor) și, ulterior, cu sângerări. Această complicație apare la pacienții cu ciroză hepatică decompensată portal care nu întrerup consumul de alcool, nepermițând țesutului hepatic să se refacă.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

Cum îți poți da seama că ai varice pe esofag

În majoritatea cazurilor, varicele esofagiene sunt asimptomatice până în momentul în care apare sângerarea, potrivit specialistului. Semnele și simptomeșle care apar atunci când varicele încep să sângereze pot fi:

  • scaune cu sânge sau închise la culoare (negre);
  • dureri de stomac;
  • amețeli;
  • pierderea conștienței în sângerările severe.

„Dacă sângerarea este severă, ea se manifestă prin hematemeză, adică prin vărsătura cu sânge roșu, proaspăt, sau cu aspect granular în zaț de cafea.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

În cazul în care nu se intervine terapeutic pentru a opri hemoragia, apre șocul hipovolemic. El se manifestă prin ritm cardiac neregulat, paloare, transpirații și pierderea cunoștinței. În caz de sângerare în cantități mici, pacientul poate înghiți sângele, iar acesta este eliminat prin scaun, care va căpăta culoarea neagră.

Investigații necesare pentru depistarea varicelor esofagiene

Screeningul pentru varice esofagiene se face, de regulă, pacienților diagnosticați cu ciroză hepatică. Cea mai folosită investigație este endoscopia digestivă superioară. Aceasta se efectuează cu ajutorul unui tub subțire și flexibil numit endoscop, care este introdus în esofag până la nivelul stomacului. Endoscopul este prevăzut cu o cameră de luat vederi și un sistem de iluminat care permit examinarea tractului digestiv.

varice esofagiene poze
Varicele se formează în interiorul esofagului, tubul care leagă faringele de stomac. FOTO: Shutterstock

„În cadrul endoscopiei, sunt analizate aspectul venelor, diametrul acestora, gradul de dilatație și dacă prezintă linii de culoare roșie, acestea fiind semne de hemoragie. Alte investigații prin care se pot depista varicele esofagiene sunt cele imagistice – CT sau RMN. Acestea evidențiază modificări la nivelul esofagului, dar și ficatului, venei porte și venei splenice.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

Află de aici ce analize pentru ficat se plătesc și care sunt gratuite.

Cum se tratează varicele esofagiene

Scopul tratamentului varicelor esofagiene este de a preveni hemoragiile ce pot surveni după ruperea lor. Acest lucru se realizează cu medicație care scade presiunea intravasculară la nivelul circulației portale sau, în cazuri selecționate, cu tehnici de ligaturare a varicelor și controlul acestora dacă totuși sângerările se mențin (TIPS- șunt porto-sistemic transjugular).

„Pe lângă tratamentul medicamentos sau intervențiile invazive, stagnarea procesului de degradare hepatică impune oprirea consumului de alcool, adoptarea unei diete alimentare adecvate și menținerea greutății corporale optime.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie – gerontologie

Metodele de tratament pentru prevenția sângerărilor

  • Medicamente pentru reducerea presiunii la nivelul venei porte: o clasă de medicamente administrate pentru hipertensiunea arterială numit beta-blocant poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale în vena portă, scăzând probabilitatea de sângerare. Exemple de beta-blocante sunt propranolol, metoprolol și nadolol.
  • Benzi elastice pentru a lega venele care sângerează: dacă varicele esofagiene par să aibă un risc mare de sângerare sau dacă ai mai avut sângerări din cauza varicelor, medicul îți poate recomanda o procedură numită ligatura cu bandă elastică, ce se realizează endoscopic. Cu ajutorul endoscopului, medicul înfășoară varicele cu o bandă elastică, care are rolul de a „sugruma“ venele, astfel încât acestea să nu poată sângera.

Citește aici și despre cancerul esofagian întâlnit mai frecvent la bărbați. Tusea persistentă poate fi un semn.

Tratament urgent pentru varice esofagiene care sângerează

Varicele esofagiene care se rup și produc sîngerări pot pune viața în pericol. Ele sunt considerate urgențe medicale, iar tratamentul imediat este esențial în caz de sângerări esofagiene.

„Cel mai mare risc de mortalite apare în caz de hemoragie. Tehnicile de a opri sângerarea la nivelul varicelor esofagiene s-au dezvoltat în ultimii ani, pornind de la balonul de tamponadă și ajungând până la ligaturare și scleroterapie.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie – gerontologie

Află de aici care sunt tratamentele moderne eficiente în cazul varicelor care afectează membrele inferioare.

Tratamentele utilizate pentru a opri sângerarea

  • Ligatura cu bandă elastică.
  • Medicamente pentru încetinirea fluxului sanvuin în vena portă, precum octreotida și vasopresina. Administrarea medicamentului este, de obicei, continuată până la cinci zile după un episod de sângerare.
  • Șunt porto-sistemic intrahepatic transjugular (TIPS): dacă medicamentele și tratamentele endoscopice nu opresc sângerarea, medicul poate recomanda o procedură prin care se plasează un tub mic între vena portă și vena hepatică (ce transportă sângele de la ficat la inimă). Șuntul reduce presiunea în vena portă și oprește sângerarea. Dar TIPS poate provoca complicații grave, inclusiv insuficiență hepatică și confuzie mentală, care se pot dezvolta atunci când toxinele pe care le-ar filtra ficatul în mod normal sunt trecute prin șunt direct în fluxul sangvin. TIPS este utilizat în principal atunci când toate celelalte tratamente au eșuat sau ca măsură temporară la persoanele care așteaptă un transplant de ficat.
  • Tamponada cu balon: se folosește o sondă cu niște balonașe și 3-4 catetere prin care se aspiră mai întâi conținutul gastric, se umflă balonașul gastric și apoi cel esofagian. Compresiunea se menține pentru câteva ore pentru a preveni ischemia peretelui esofagian. Această procedură prezintă un risc ridicat de reapariție a sângerării după dezumflarea balonului. Tamponada cu balon poate provoca, de asemenea, complicații grave, inclusiv o ruptură a esofagului, care poate duce la deces. Tamponarea cu balon este o măsură temporară utilizată înainte de a putea fi efectuate alte tratamente.
  • Restabilirea volumului sangvin: în caz de hemoragie, poate fi necesară o transfuzie pentru a înlocui sângele pierdut și un factor de coagulare pentru a opri sângerarea.
  • Prevenirea infecțiilor: sângerarea de la nivelul esofagului crește riscul de infecții, motiv pentru care se recomandă administrarea unui antibiotic în scop profilactic.
  • Transplantul hepatic: Înlocuirea ficatului bolnav cu unul sănătos reprezintă o opțiune pentru persoanele cu boli hepatice severe sau pentru cei care suferă de sângerări recurente ale varicelor esofagiene. Deși transplantul de ficat are adesea succes, numărul de persoane care așteaptă această intervenție depășește cu mult organele disponibile.

Recurența sângerărilor

La pacienții care au avut deja un episod de sângerare, crește riscul de apariție al unor episoade noi. „În funcție de gradul de severitate al sângerării se poate produce aspirație bronșică a conținutului sangvin, perforație a esofagului, șoc volemic și, în cazuri severe, se poate ajunge la disfuncție de organe, encefalopatie și chiar deces. Din punct de vedere al tratamentului conservator, în cazurile de recurență a hemoragiilor se recomandă administrarea de beta blocante și nitrați (substanțe cu efect vasoactiv)“, potrivit medicului Violeta Ion.

În plus, după tratamentul inițial cu benzi, medicul va repeta endoscopia superioară la intervale regulate și va aplica mai multe benzi, dacă este necesar, până când varicele esofagiene dispar sau devin suficient de mici pentru a reduce riscul de sângerare ulterioară.

Tratamente experimentale

Medicii explorează o terapie experimentală de urgență pentru a opri sângerarea provocată de varicele esofagiene: pulverizarea unui adeziv pe esofag. Adezivul este o pulbere hemostatică ce se administrează printr-un cateter, în timpul endoscopiei. Când este pulverizată pe esofag, pudra se lipește de varice și poate opri sângerarea.

O altă modalitate potențială de a opri sângerarea atunci când toate celelalte măsuri eșuează este utilizarea stenturilor metalice auto-expandibile. Acestea pot fi plasate pe varice în timpul endoscopiei și pot opri sângerarea prin exercitarea unei presiuni asupra lor.

Cu toate acestea, stentul ar putea deteriora țesutul și poate migra după ce a fost plasat. Această opțiune terapeutică se află în stadiu experimental și nu este disponibilă încă pe scară largă.

Varice esofagiene: tratament naturist

Având în vedere cauzele apariției varicelor, și anume disfuncția hepatică sau tromboza venei porte, tratmentul naturist nu are un efect în sensul diminuării sau prevenției apariției varicelor, spune dr. Violeta Ion. Cu toate acestea, în formele incipiente de afectare hepatică, tratamentul naturist poate fi un adjuvant atunci când este administrat împreună cu medicația specifică.

Tratamentele naturiste recomandate sunt cele cu efect hepatoprotector și care susțin regenerarea celulară. Anghinarea este utilizată pentru efectul său de susținere a funcției hepatice, iar silimarina susține regenerarea ficatului.

Află mai multe informații despre detoxifierea ficatului. Este cu adevărat necesară și ce funcționează?

Cum trebuie adaptată dieta unei persoane care are varice esofagiene

Alimentația unei persoane diagnosticate cu varice esofagiene ar trebui să fie echilibrată, astfel încât să-i asigure necesarul de nutrienți, proteine și aminoacizi. Pe de altă parte, trebuie să excludă alimentele iritante pentru esofag și stomac. Sunt recomandate produse care au o consistență moale: iaurt, banane, struguri sau alimente gătite sub formă tocată ori piure.

În alimentația pacientului cu varice esofagiene ar trebui să fie incluse, potrivit medicului, toate grupele de alimente:

  • cereale – ovăz, orez, paste, pâine;
  • legume crude;
  • legume conservate fără sare;
  • fructe – fără coajă dacă aceasta este tare;
  • ouă, pește;
  • tofu, unt de arahide;
  • lapte, iaurt, brânză proaspătă.

Alimente interzise în caz de varice esofagiene

Alimentele consumate de persoanele care suferă de varice pe esofag ar trebui să fie ușor de mestecat și de înghițit, pentru a preveni ruperea varicelor și apariția sângerărilor. „Ar fi indicat să se elimine din dietă alimentele care au o consitență dură, care sunt greu de mestecat și de înghițit. Printre acestea amintim: popcorn, tacos, chipsuri, nuci, biscuiți crocanți, pâine de secară, pâine cu semințe, cereale uscate și prăjituri cu semințe de in sau nuci. Sunt de evitat, de asemenea, condimentele iritante: piper, boia și ardei iute“, recomandă dr. Violeta Ion.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare