Totul despre varice esofagiene: simptome, cauze, tratament

De ce se formează varice pe esofag și cum se tratează eficient

Cu varice esofagiene se pot confrunta mai ales persoanele care au afecțiuni ale ficatului. De fapt, dilatarea vaselor de sânge de la nivelul esofagului reprezintă, cel mai adesea, o complicație a cirozei hepatice.

Varicele pot fi de dimensiuni mici sau mari, însă cu cât sunt mai voluminoase, cu atât devin mai periculoase, existând riscul unei rupturi.


„Sângele care, în mod normal, trece prin circulația hepatică este blocat de un cheag sau de cicatrici la nivelul țesutului hepatic și se produce un blocaj al circulației cu creșterea presiunii asupra peretelui venos și dilatarea acestora. În acest caz se pot dezvolta colaterale venoase de dimensiuni mai mici care nu sunt capabile de a transporta un volum mare de sânge.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie – gerontologie la Centrul Medical ProMemoria

Astfel, pot să apară hemoragii sau chiar rupturi ale varicelor. Acestea apar mai frecvent la pacienții cu afecțiuni hepatice severe. Frecvența variază între 30%-70%.

Cine e la risc să dezvolte varice esofagiene?Alcoolul le favorizează

Principalele cauze de apariție a varicelor esofagiene includ, potrivit medicului:

 • ciroza hepatică de diferite cauze: infecțioase, consum de alcool, afecțiuni ale căilor biliare;
 • tromboza de vena portă;
 • parazitoze – schistosomiaza.

Trebuie specificat și faptul că, deși, majoritatea pacienților diagnosticați cu  ciroză hepatică dezvoltă varice esofagiene, nu toți vor dezvolta rupturi ale varicelor sau hemoragii.

Știai că și ficatul poate să doară? Află din acest material în ce situații.

„Hemoragiile se produc mai des în condiții de hiperetensiune portală, cu dilatarea venelor varicoase, subțierea peretelui esofagian ducând la fisuri ale acestora cu apariția inițial de petesii (n.r. – pete roșii-vișinii cauzate de rupturi de capilare) și ulterior sângerări. Această complicație apare la pacienții cu ciroză hepatică decompensată portal care nu întrerup consumul de alcool, nepermițând țesutului hepatic să se refacă.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

Cum îți poți da seama că ai varice pe esofag

În majoritatea cazurilor, varicele esofagiene sunt asimptomatice, potrivit medicului. Ele devin simptomatice în momentul în care apare sângerare.

„Dacă sângerarea este severă, se manifestă prin hematemeză, adică prin vărsătura cu sânge roșu, proaspăt, sau cu aspect granular în zaț de cafea.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

În cazul în care nu se intervine terapeutic pentru a opri hemoragia, apre șocul hipovolemic cu paloare, transpirații, ritm cardiac neregulat și pierderea cunoștinței. În caz de sângerare în cantități mici, pacientul poate înghiți sângele, iar acesta este exteriorizat prin melenă – scaun negru.

Investigații necesare pentru depistarea varicelor esofagiene

Screeningul pentru varice esofagiene se face, de regulă, pacienților cu ciroză hepatică. Cea mai folosită investigație este endoscopia digestivă superioară. Aceasta este efectuată cu ajutorul unui endoscop care este introdus în esofag până la nivelul stomacului.

varice esofagiene poze
FOTO: Shutterstock

„Sunt analizate aspectul venelor, diametrul acestora, gradul de dilatație și dacă prezintă linii de culoare roșie, acestea fiind semne de hemoragie. O altă investigație este reprezentată de CT sau RMN care evidențiază modificări la nivelul esofagului, ficatului, venei porte și venei splenice.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

Află de aici ce analize pentru ficat se plătesc și care sunt gratuite.

Cum se tratează varicele esofagiene

Scopul tratamentului varicelor esofagiene este prevenția sângerărilor. Acest lucru se realizează cu medicație care să reducă presiunea intravasculară la nivelul circulației portale, sau în cazuri selecționate, cu tehnici de ligaturare a varicelor, și controlul acestora dacă totuși sângerările se mențin (TIPS- șunt porto-sistemic transjugular).

„Stagnarea procesului de degradare hepatică impune oprirea consumului de alcool, dietă alimentară adecvată, menținerea greutății corporale optime, pe lângă tratament medicamentos. Acolo unde situația clinică o impune, cu ajutorul intervențiilor invazive.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie – gerontologie

Metodele de tratament pentru prevenția sângerărilor

 • Medicamente pentru reducerea presiunii la nivelul venei porte: un tip de medicament pentru hipertensiune arterială numit beta-blocant poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale în vena portă, scăzând probabilitatea de sângerare. Aceste medicamente includ propranolol și nadolol.
 • Benzi elastice pentru a lega venele care sângerează: dacă varicele esofagiene par să aibă un risc mare de sângerare sau dacă ai mai avut sângerări din cauza varicelor, medicul îți poate recomanda o procedură numită ligatura cu bandă endoscopică. Cu ajutorul unui endoscop, medicul înfășoară varicele cu o bandă elastică, care are rolul de a „sugruma“ venele, astfel încât acestea să nu poată sângera.

Citește aici și despre cancerul esofagian întâlnit mai frecvent la bărbați. Tusea persistentă poate fi un semn.

Tratament urgent pentru varice esofagiene care sângerează

Varicele esofagiene sângerânde pun viața în pericol, iar tratamentul imediat este esențial.

„Cel mai mare risc de mortalite apare în caz de hemoragie. Tehnicile de a opri sângerarea la nivelul varicelor esofagiene s-au dezvoltat în ultimii ani, plecând de la balonul de tamponadă și ajungând la ligaturare și scleroterapie.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie – gerontologie

Află de aici care sunt tratamentele moderne eficiente împotriva varicelor.

Tratamentele utilizate pentru a opri sângerarea și pentru a inversa efectele pierderii de sânge includ:

 • Ligatura cu bandă endoscopică.
 • Medicamente pentru încetinirea fluxului sanguin în vena portă, precum octreotida și vasopresina. Administrarea medicamentului este, de obicei, continuată timp de până la cinci zile după un episod de sângerare.
 • Șunt porto-sistemic intrahepatic transjugular (TIPS): dacă medicamentele și tratamentele de endoscopie nu opresc sângerarea, medicul poate recomanda o procedură prin care se plasează un tub mic între vena portă și vena hepatică, ce transportă sângele de la ficat la inimă. Șuntul reduce presiunea în vena portă și adesea oprește sângerarea. Dar TIPS poate provoca complicații grave, inclusiv insuficiență hepatică și confuzie mentală, care se pot dezvolta atunci când toxinele pe care ficatul le-ar filtra, în mod normal, sunt trecute prin șunt direct în fluxul sanguin. TIPS este utilizat în principal atunci când toate celelalte tratamente au eșuat sau ca măsură temporară la persoanele care așteaptă un transplant de ficat.
 • Tamponada cu balon: se folosește o sondă cu niste balonașe și 3-4 catetere prin care se aspiră, mai întâi, conținutul gastric, se umflă balonașul gastric și apoi cel esofagian. Compresiunea se menține pentru câteva ore pentru a preveni ischemia peretelui esofagian. Această procedură prezintă un risc ridicat de reapariție a sângerării după dezumflarea balonului. Tamponarea cu balon poate provoca, de asemenea, complicații grave, inclusiv o ruptură a esofagului, care poate duce la deces. Tamponarea cu balon este o măsură temporară înainte de a putea fi efectuate alte tratamente.
 • Restabilirea volumului sanguin: s-ar putea să ți se administreze o transfuzie pentru a înlocui sângele pierdut și un factor de coagulare pentru a opri sângerarea.
 • Prevenirea infecției: există un risc crescut de infecție, așa că probabil ți se va administra un antibiotic pentru a preveni infecția.
 • Înlocuirea ficatului bolnav cu unul sănătos: transplantul hepatic reprezintă o opțiune pentru persoanele cu boli hepatice severe sau pentru cei care suferă de sângerări recurente ale varicelor esofagiene. Deși transplantul de ficat are adesea succes, numărul de persoane care așteaptă transplanturi depășește cu mult organele disponibile.

Ciroza hepatică este o complicație frecventă a hepatitei virale C. Citește aici povestea unui bărbat diagnosticat cu hepatita C la 27 de ani: „Aveam dureri musculare atât de intense încât ajunsesem să merg ore în șir prin oraș doar ca să obosesc”

Recurența sângerărilor

„Din punct de vedere al tratamentului conservator, în cazurile de recurență a hemoragiilor se recomandă administrarea de beta blocante, nitrați (substanțe cu efect vasoactiv).“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

În plus, după tratamentul inițial cu benzi, medicul va repeta endoscopia superioară la intervale regulate și va aplica mai multe benzi, dacă este necesar, până când varicele esofagiene dispar sau sunt suficient de mici pentru a reduce riscul de sângerare ulterioară.

„Riscul de apariție a episoadelor de sângerare crește odată ce pacientul a avut deja un episod de sângerare. În funcție de gradul de severitate al sângerării se poate produce aspirație bronșică a conținutului sanguin, perforație a esofagului, șoc volemic și, în cazuri severe, se poate ajunge la disfuncție de organe, encefalopatie și chiar deces.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

Tratamente experimentale

Medicii explorează o terapie experimentală de urgență pentru a opri sângerarea provocată de varicele esofagiene, care implică pulverizarea unui adeziv. Pulberea hemostatică se administrează printr-un cateter în timpul endoscopiei. Când este pulverizată pe esofag, pudra hemostatică se lipește de varice și poate opri sângerarea.

O altă modalitate potențială de a opri sângerarea atunci când toate celelalte măsuri eșuează este utilizarea stenturilor metalice auto-expandibile care pot fi plasate în timpul endoscopiei și pot opri sângerarea prin exercitarea unei presiuni asupra lor.

Cu toate acestea, stentul ar putea deteriora țesutul și poate migra după ce a fost plasat. Această opțiune este experimentală și nu este încă disponibilă pe scară largă.

Varice esofagiene: tratament naturist

„Având în vedere cauzele apariției varicelor, respectiv disfuncție hepatică sau tromboza venei porte, tratmentul naturist nu are un efect în sensul diminuării sau prevenției apariției varicelor.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

Însă, potrivit medicului, tratamentul naturist este unul adjuvant și poate fi administrat împreună cu medicația specifică, în formele incipiente de afectare hepatică.

Află mai multe informații despre detoxifierea ficatului. Este cu adevărat necesară și ce funcționează?

Cum trebuie adaptată dieta unei persoane care are varice esofagiene

Dieta unui pacient care este diagnosticat cu varice esofagiene ar trebui să fie o dietă echilibrată care să îi asigure necesarul de nutrienți, proteine și aminoacizi. Pe de altă parte, trebuie să conțină alimente care să nu fie iritante pentru esofag și stomac, trebuie să fie ușor de mestecat și de înghițit.

Se pot introduce în alimetație alimente care au o consistență moale: iaurt, banane, struguri sau alimente gătite sub formă tocată sau piure.

În alimentația pacientului ar trebui să fie incluse, potrivit medicului, toate grupele de alimente:

 • cereale – ovăz, orez, paste, pâine;
 • legume crude – morcovi, sparanghel;
 • legume conservate fără sare;
 • fructe sau fructe gătite fără coajă;
 • ouă, pește;
 • tofu, unt de arahide;
 • lapte, iaurt, brânză proaspătă.

Alimente interzise în caz de varice esofagiene

„Ar fi indicat să se elimine din dietă alimentele care au o consitență dură, care sunt greu de mestecat și de înghițit. Printre acestea amintim: popcorn, tacos, chipsuri, nuci, biscuiți crocanți, pâine de secară, pâine cu semințe, cereale uscate, prăjituri cu semințe de in sau nuci, condimente iritante: piper, boia, ardei iute.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

Îți recomandăm și

SPUNE-ȚI POVESTEA »
"]
Căutare