Cum să te comporți cu o persoană cu tulburare bipolară

Cum să te comporți cu o persoană care are tulburare bipolară: „Dacă este într-o stare normală, trebuie să fie tratată ca o persoană normală“

Tulburarea bipolară e o afecțiune psihică serioasă, care poate influența major viața celui care o are. De asemenea, să fii aproape de o persoană bipolară poate fi foarte dificil, indiferent că ești partenerul ei, părintele, copilul sau prietenul acelei persoane. Tulburarea bipolară poate să-l afecteze nu numai pe cel care suferă direct de ea, ci și pe cei din jur. Sunt câteva metode prin care poți ajuta o persoană bipolară și te poți proteja și pe tine.

*Înainte de a afla cum te poți comporta cu o persoană bipolară ca să-i arăți sprijinul tău, ține cont că tulburarea bipolară se diagnostichează de către medicul psihiatru, nu înseamnă numai să ai schimbări de dispoziție sau să fii imprevizibil.

Citește aici, în detaliu, ce este tulburarea bipolară și cum se manifestă.

Ce înseamnă bipolar

Tulburarea bipolară, cunoscută în trecut drept tulburare maniaco-depresivă, e o afecțiune care cauzează schimbări extreme de dispoziție care includ suișuri emoționale – numite manie sau hipomanie – și coborâșuri emoționale – depresie.

Dacă în perioadele de depresie, cel care suferă de tulburare bipolară se străduiește să facă față situației, atunci când se află în manie sau hipomanie poate să nu realizeze că are o problemă. Ba chiar se poate bucura de faptul că se simte productiv și se simte bine.

Nu e ușor să fii apropiat al unei persoane cu o problemă de sănătate psihică așa cum este tulburarea bipolară. Vrei să fii empatic și să-ți arăți sprijinul, pentru că știi că persoana bipolară nu poate fi învinuită pentru afecțiunea ei, dar, atunci când comportamentul ei te afectează, trebuie să ai grijă și de tine și de nevoile tale.

Șerban* e diagnosticat cu tulburare bipolară. Într-o discuție mai amplă despre problema lui de sănătate, am vorbit și despre cum ar trebui să se comporte cei din jur cu o persoană care are această afecțiune. În opinia lui, dacă ai în cercul de cunoscuți pe cineva despre care știi că are tulburare bipolară, comportamentul tău trebuie să fie adaptat stării acelei persoane. Ea poate fi în episod maniacal, hipomaniacal sau depresiv, dar poate fi și într-o stare de echilibru.

„Cei din jur ar trebui să fie atenți dacă sunt într-o stare neobișnuită – adică în manie sau în depresie, stări care sunt limitate în timp – versus sunt și eu obișnuit, ca ei. Dacă este într-o stare agravată – fie manie, fie depresie – trebuie să fie recomandat unui medic. Dacă este într-o stare normală, trebuie să fie tratat ca o persoană normală. Deci o persoană normală, sănătoasă, ar trebui să ne trateze în funcție de cum ne percepe că suntem: fie normali, fie într-o stare agravată de boală. De regulă, ne vede normali, pentru că, atunci când suntem într-o stare agravată de boală suntem în spital“, e de părere Șerban.

persoana bipolara. mana de ajutor
Dacă cunoști o persoană cu tulburare bipolară, nu îi ignora sentimentele considerând că fac parte din boală. Ea poate avea, în continuare, puncte de vedere valide pe orice temă FOTO: Shutterstock

Viața alături de un bipolar: cum îl ajuți pe el

Alte câteva lucruri pe care le poți face dacă ai în cercul de cunoscuți o persoană bipolară sunt:

Învață

Citește informații despre tulburarea bipolară din cărți și site-uri de încredere. Cu cât știi mai multe despre această afecțiune psihică, cu atât vei fi mai pregătit să te comporți cu cei care o au. Tulburarea bipolară nu înseamnă numai să ai schimbări de dispoziție sau să fii imprevizibil.

Ascultă

Fii atent la ce îți spune și nu presupune că știi prin ce trece persoana bipolară. Nu o judeca, dar nici nu îi ignora sentimentele considerând că fac parte din boală. O persoană cu tulburare bipolară poate avea, în continuare, puncte de vedere valide pe orice temă.

Observă-i simptomele

E posibil ca o persoană cu tulburare bipolară să nu vadă la fel de limpede ca tine când are simptome de hipomanie, manie sau depresie. Sau e posibil să-și nege manifestările. Dacă observi astfel de semne de manie sau depresie, asigură-te că primește ajutorul necesar.

Află de aici care sunt simptomele unui episod depresiv major și ce este de făcut.

Faceți lucruri împreună

Simptomele de depresie din tulburarea bipolară sunt la fel ca acelea din orice alt tip de depresie. O persoană aflată în depresie are tendința să se izoleze și să se retragă din relațiile cu ceilalți, așa că o poți încuraja să iasă la o plimbare sau să faceți lucruri împreună. Dacă refuză, permite-i acest lucru și întreabă din nou peste câteva zile.

Fă un plan

Dacă persoana cu tulburare afecivă bipolară îți e foarte apropiată sau face parte din familie, stabiliți împreună, în momentele de echilibru, un plan pentru momentele în care simptomele se agravează. În felul acesta, o să vă simțiți amândoi mai încrezători că veți ști cum să procedați în viitor.

Ajută-l să respecte un program

Încurajează persoana cu tulburare bipolară din viața ta să-și ia medicamentele la timp și să meargă la controale regulate la medicul psihiatru. În plus, un proces psihoterapeutic poate fi de ajutor în cazul persoanelor cu tulburare bipolară, pentru că în felul acesta pot deveni mai conștiente de simptomele lor și pot învăța să-și gestioneze emoțiile. Pe baza unei scrisori medicale de la psihiatru, poate beneficia de ședințe de psihoterapie gratuite. În plus, e important să respecte un program de somn, să facă mișcare și să-și stabilească o rutină în activitățile zilnice.

Află de aici ce poți face pentru ca persoana bipolară să beneficieze de ședințe de psihoterapie gratuite.

Cum te ajuți pe tine

Nu uita că felul în care te comporți cu o persoană cu tulburare bipolară e influențat de felul în care te simți. Ai grijă de tine, odihnește-te, nu-ți ignora celelalte relații sociale și, dacă ai nevoie, caută sprijinul unui psiholog sau psihoterapeut.

În România, primul pas pe care îl are de făcut o persoană suspectă de tulburare bipolară este să meargă la un medic psihiatru. El este cel care pune diagnosticul și recomandă tratament medicamentos. După diagnosticare, o persoană bipolară poate să apeleze la psihoterapie individuală sau de grup, la grupurile de suport ale Asociației Equilibrium, poate accesa serviciile gratuite de helpline oferite de DepreHub sau să intre în alte grupuri dedicate persoanelor cu tulburare bipolară de pe rețelele sociale.  

Cele mai multe persoane cu tulburare bipolară pot să-și stabilizeze dispoziția cu tratamentul psihiatric potrivit și sprijin, atât din partea unui specialist, cât și din partea familiei și prietenilor. Răbdarea și înțelegerea cunoscuților joacă un rol important în starea de sănătate a unei persoane cu tulburare bipolară. Însă, ca să poți avea grijă de ceilalți, trebuie să ai grijă de tine.

Dacă vrei să înțelegi mai bine prin ce trece o persoană cu tulburare bipolară, poți citi și povestea Oanei.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare