Cât de mult contează relația cu medicul pentru o pacientă cu endometrioză

„Venirea pe lume a unui copil este apogeul luptei cu endometrioza”. Povestea de succes a unei relații pacientă-medic

Începând cu vârsta de 21-22 de ani, durerile menstruale ale Andreei Enoiu, o tânără din Timișoara, au început să devină din ce în ce mai greu de suportat. Deși, la 28 de ani, ajunsese să cheme ambulanța în fiecare lună în perioada menstruală, toți medicii la care mersese până atunci nu au descoperit cauza suferințelor ei, ba chiar îi spuneau că durerile sunt normale. Viața ei s-a schimbat radical în 2017, atunci când a ajuns la Voicu Simedrea, medic primar în obstetrică – ginecologie în cadrul Rețelei Private de Sănătate REGINA MARIA, care i-a pus diagnosticul de endometrioză. Tot el este cel care, alături de o echipă multidisciplinară, a operat-o pe Andreea în cadrul Endo Institute, primul și singurul centru de excelență în diagnosticul și tratamentul endometriozei din Romania, centru acreditat de European Endometriosis League (EEL). Sunt deja mai bine de trei ani de când Andreea, pacientă cu endometrioză, nu numai că nu se mai chinuie din cauza durerilor lunare, dar a scăpat și de infertilitatea cauzată de boală. Acum e fericită și are un fiu.

Publicat în: 19.04.2021

„Ai impresia că cineva îți împunge cu un cuțit în burtă. Niște dureri crunte, pe care nu poți să le suporți, te tăvălești pe jos. Am avut perioade în care pur și simplu leșinam, mă durea atât de tare, încât picam din picioare”.

„Fetele de la serviciu vedeau că mi-e rău, pentru că mă băgam sub birou și vomitam în coșul de gunoi, nu mai apucam să ajung la baie”.

„Soțul meu se speria de fiecare dată, era disperat, nu știa ce să-mi mai facă, ce să-mi mai dea, cu ce să mă ajute. În ultimul an, îmi venea salvarea în fiecare lună acasă. Soțul meu îi întreba și pe medicii de pe salvare: Dar e normal să o doară burta așa de tare? Ei spuneau că da. (…) Toți medicii spuneau că durerile sunt normale sau genetice. (…) Soțul meu, săracul, în fiecare lună alerga după mine cu un lighean prin casă, că eu vomam de fiecare dată în perioada menstruației. Vomam non-stop”.

Orice femeie poate avea dureri, mai mari sau mai mici, în perioada menstruației. Într-o anumită măsură, durerile sunt normale. Nu sunt normale atunci când îți vine să te urci pe pereți, când îți afectează calitatea vieții, când devii irascibil, când nu mai poți fi funcțional în viața profesională sau socială în perioada din lună în care apare menstruația. Dar cum îți dai seama că durerile tale nu sunt normale, atunci când toți medicii îți spun că sunt și că ești sănătoasă tun?

Chiar dacă e o femeie optimistă, Andreea s-a chinuit mulți ani din cauza durerilor menstruale.

Andreea Enoiu avea 21-22 de ani când durerile ei au început să se intensifice. Mai întâi, o durea burta în perioada menstruației. Apoi, durerile au început să apară cu câteva zile înainte de menstruație și să devină din ce în ce mai puternice. Atât de puternice încât, în 2017, când avea 28 de ani, în fiecare lună soțul ei suna la ambunanță, pentru că ea nu mai putea de durere.

„Soțul meu nu putea să mă ajute cu nimic, era un chin și pentru el, nu numai pentru mine”, își amintește Andreea.

Șase ani în căutarea unui diagnostic

De când durerile menstruale au început să o chinuie și să-i afecteze viața de cuplu, viața socială și pe cea profesională, Andreea a petrecut șase ani în căutarea unui diagnostic. Cel puțin patru medici au văzut-o. Ea se plângea de durerile abdominale din perioada menstruației, iar ei îi spuneau că durerile sunt normale sau genetice. „De la mama, de la bunica, de la cineva. Deși, în ultimul an, îmi venea salvarea în fiecare lună acasă”, povestește Andreea.

În perioada din lună în care era la menstuație, soțul ei pregătea un întreg arsenal: umplea noptiera cu tot felul de pastile cu efect calmant, ținea mereu la îndemână un lighean în care Andreea vărsa când o chinuiau durerile, se înarma cu multă răbdare, pentru că soția lui era tot timpul irascibilă din cauza stărilor prin care trecea, și suna cel puțin o dată la ambulanță.  

Nici medicului de pe ambulanță nu i s-a părut anormal ce se petrece, cu atât mai mult cu cât, spunea el, în fiecare zi sună la ambulanță câte o femeie cu astfel de dureri. Apoi, îi făcea un calmant mai puternic decât pastilele pe care Andreea oricum le lua și asta era tot.

În 2017, Andreea s-a dus să-și facă ecografiile de rutină la sâni. Atunci, medicul imagist care o verifica anual, auzind-o că se plânge de dureri, i-a propus să-i facă și o ecografie abdominală.   

„Mergeam la el să-mi fac eco de sâni de vreo șapte ani, dar abdominal nu mi-am făcut, pentru că nu m-a deranjat (n.r. – în afara perioadelor de menstruație). Atunci a fost o întâmplare, că mă durea sub coastă și-am zis că o fi splina, ceva. Doctorul imagist a zis că nu-i place ce vede, că organele au o formă mai ciudățică și că pe ovarul stâng vede ceva urât. A zis că el nu e medic de specialitate, dar că ar fi bine să mă duc la cineva și mi-a spus numele Voicu Simedrea”, povestește Andreea.

La prima întâlnire cu medicul ginecolog era „la capătul puterilor”

După ce a plecat de la medicul imagist, Andreea l-a căutat pe Voicu Simedrea, medic primar în obstetrică – ginecologie, cu competențe în chirurgia endometriozei, și s-a programat la un consult.

A ajuns la el în noiembrie 2017, i-a povestit că are dureri cumplite, pe care nimeni nu și le explică, și că încearcă de mai bine de un an să rămână însărcinată, dar fără succes.

De la prima întâlnire cu medicul, Andreea și-a dat seama că se află pe mâini bune. „M-a întrebat cum sunt durerile, cât de mari sunt. Tot atunci, mi-a făcut ecografie transvaginală și mi-a spus că am o endometrioză avansată, de gradul 4, cu un nodul rectovaginal și că trebuie să-mi fac și un RMN”, își amintește ea.

Dacă alți medici i-au indus Andreei ideea că durerile pe care ea le simte la menstruație sunt normale, Voicu Simedrea a procedat diferit. În primul rând, a ascultat-o și a acordat o atenție deosebită senzațiilor pe care ea le-a descris.

Medicul își amintește și el prima întâlnire cu Andreea, despre care spune că, atunci, era un om foarte traumatizat. „Era la capătul puterilor. Venise pentru că nu mai știa încotro să caute. De fapt, povestea asta cu paciente fără diagnostic și cu istoric îndelungat de boală și suferințe acute este una repetitivă. Statisticile spun că 62% din pacientele cu endometrioză consultă cel puțin cinci medici până sunt diagnosticate”, explică Voicu Simedrea. 

„Andreea a fost operată de mine în 2017, dar, până să ajungă la mine, a avut un istoric de minimum cinci ani de vizite la mulți medici, care i-au inoculat ideea că durerile ei sunt firești și că nu are niciun fel de boală. Doar că, la momentul la care a fost la mine, ea povestea de niște dureri crâncene, care îi afectau profund viața”.

Voicu Simedrea, medic primar în obstetrică – ginecologie, competență în chirurgia endometriozei

Așadar, în urma examinării, medicul ginecolog i-a pus diagnosticul de endometrioză în stadiul 4, cu localizare colorectală și cu chisturi ovariene bilaterale. „Această endometrioză, care îi modifica profund toată anatomia pelvisului, era și cauza infertilității pe care o acuza”, spune medicul.

Chiar dacă urma să facă și un examen RMN pentru a confirma diagnosticul și pentru a analiza organele din andomenul superior, care nu se pot vedea la ecografia transvaginală, Andreea s-a liniștit instant, pentru că avea deja un diagnostic. Înțelegea, în sfârșit, după ani întregi de căutări, care e cauza durerilor ei. 

„M-a liniștit, pentru că aveam, în sfârșit, un diagnostic. Domnul doctor a văzut că eram destul de disperată din cauza durerilor pe care le aveam și că mă săturasem ca, în fiecare lună, să chem salvarea. Primul meu gând a fost că poate se poate face ceva. Nu mai puteam de durere”, spune Andreea.

Ce e endometrioza și cum se diagnostichează

Medicul Voicu Simedrea explică ce e endometrioza: o boală cronică hormonodependentă care presupune existența de țesut endometrial în afara cavității uterine. Când țesutul endometrial este localizat în cavitatea abdominală, se numește endometriză. Dacă țesutul endometrial este localizat în mușchiul uterin, boala se numește se numește adenomioză. 

Pentru a diagnostica endometrioza, medicul ginecolog trebuie să facă o anamneză completă, adică să asculte istoricul de boală al pacientei și felul în care ea își descrie simptomele. Apoi, face un examen clinic ginecologic și, ulterior, o ecografie transvaginală.

„După ce am efectuat aceste trei examinări – anamneza, examenul clinic și ecografia transvaginală – putem pune un diagnostic de boală, putem face o încadrare a bolii în stadii, putem face descrierea leziunilor printr-un scor numit scorul Enzian. Ulterior, în funcție de stadiul bolii, putem indica, în cazurile avansate, și examinări complementare, cum ar fi examinarea RMN cu protocol de endometrioză. Aceasta are avantajul că, o dată, certifică lucrurile stabilite de clinician la consult și, în al doilea rând, poate descrie leziuni care sunt localizate în zone pe care ginecologul nu le poate accesa prin examenul clinic sau ecografia transvaginală. Vorbim despre leziuni înalte, cum ar fi pe intestin subțire, cec (n.r. – o parte a aparatului digestiv), apendice, diafragm sau localizate la nivelul compartimentelor laterale ale pelvisului, adică leziuni nervoase, de perete musculo-scheletal”, explică Voicu Simedrea.

De ce e atât de greu de diagnosticat endometrioza?

Dr. Voicu Simedrea: Sincer, și pentru mine e o enigmă de ce e atât de greu de diagnosticat. Acum, după atâția ani de experiență, eu reușesc să presupun nu numai dacă e endometrioză sau nu, ci și ce organe ar putea fi afectate de boală, cam care ar fi sediul leziunii, cât de înaltă sau de joasă e leziunea.  În cazul endometriozei colorectale, îmi dau seama cam care este distanța între leziune și orificiul anal extern. Asta numai din descrierea pacientei legată de propriile simptome.

De-asta spun că mă miră faptul că unii colegi de-ai mei pun foarte greu diagnosticul în cazul acestei boli, pentru că o pacientă cu endometrioză se cunoaște și își explică foarte bine boala.

În principiu, asta a fost ideea pentru care noi am început proiectul cu Endo Institute, mai întâi în Timișoara, unde am obținut acreditarea ca centru de excelență de nivel 3 – cel mai înalt nivel – în  endometrioză din Europa și, ulterior, am scanat acest model în țară, prin intermediul rețelei de clinici Regina Maria.

Endo Institute, centru de excelență de cel mai înalt nivel în endometrioză

Endo Institute a fost înființat în 2015 la Timișoara, ca centru de chirurgie a endometriozei. Pe măsură ce a început să opereze tot mai multe paciente cu endometrioză, Voicu Simedrea, care este și fondatorul Endo Institute, a constatat nevoia unei abordări multidisciplinare a acestei afecțiuni.

„Am reușit să cooptez mai mulți medici de specialități diferite, care mă puteau ajuta în managementul multidisciplinar al pacientei. La ora actuală, la Timișoara, echipa de chirurgie e formată din chirurg de endometrioză, chirurg colorectal, urolog, neurochirurg și, câteodată, chirurg toracic. Anesteziștii care mă ajută la operații sunt oameni dedicați și specializați și în terapia durerii, iar imagiștii au o vastă experiență în imagistica endometriozei. În colectiv există și psiholog, nutriționist, endocrinolog, specialist în reproducerea umană asistată, gastroenterolog, fizioterapeut, medic de medicină naturistă. Toate aceste specialități sunt importante și au locul lor în acest puzzle al tratamentului endometriozei”, spune medicul Voicu Simedrea.

La Endo Institute din Timișoara se rezolvă cazurile complexe de endometrioză, care necesită o echipă chirurgicală multidisciplinară.

În 2019, Endo Institute a obținut acreditarea ca centru de excelență de nivel 3 din parte Ligii Europene de Endometrioză. „Acreditarea pe care am obținut-o în 2019 este una greu de obținut. Endo Institute este al treilea centru acreditat în afara țărilor vorbitoare de limbă germană. Această acreditare, care este garantul calității actului medical, nu este o acreditare pe viață, așa că noi va trebui să fim la fel de serioși și de aici încolo. Centrul este auditat de Liga Europeană de Endometrioză anual”, spune Voicu Simedrea.

Endo Institute este centrul unde se rezolvă cazurile complexe de endometrioză, cele care necesită o echipă chirurgicală multidisciplinară. Pentru cazurile mai simple, care nu au nevoie de tratament chirurgical, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria a pus la punct centre subsidiare de diagnostic și tratament medicamentos al endometriozei în București, Iași, Constanța și Cluj.

„Urmează să inaugurăm centre în Craiova și, probabil, Târgu Mureș. E foarte important ca o pacientă cu endometrioză să beneficieze de un diagnostic precoce, exact, de un sfat informat și onest, de o terapie eficientă, nu neapărat chirurgicală, pentru că, de fapt, doar 10% dintre pacientele cu endometrioză au nevoie de tratament chirurgical. Din acești 10%, 70-80% au nevoie de o chirurgie complexă”, explică Voicu Simedrea.

Toată rețeaua Endo Institute funcționează după aceleași principii, clasificări și protocoale, subliniază medicul: „Pacientele trebuie să fie convinse că vor fi tratate la fel de bine în oricare dintre aceste centre subsidiare ca în Timișoara. Planul este să dezvoltăm și alte centre de chirurgie avansată, pentru că e nevoie de ele și e foarte important ca ele să funcționeze de la bun început în vederea acreditării. Adică la standarde de calitate care să permită o acreditare ulterioară”.

Durerile menstruale. Când sunt și când nu sunt normale

O întreb pe Andreea cum ar descrie durerile pe care le simțea în timpul menstruației. Folosește de mai multe ori cuvântul crunte. „Ai impresia că cineva îți împunge cu un cuțit în burtă. Niște dureri crunte, pe care nu poți să le suporți, te tăvălești pe jos. De multe ori, leșini de durere. Am avut perioade în care pur și simplu leșinam. Mă durea atât de tare, încât picam din picioare”, spune ea.

În cazul endometriozei, durerile se manifestă, inițial, numai în zilele de menstruație. În timp, încep să se extindă cu câteva zile înainte și după menstruație, cum era cazul Andreei, dar sunt și cazuri în care durerea devine continuă.

Voicu Simedrea își amintește că Andreea avea un scor al durerii maxim: „Durerile o obligau la absenteism. Adică, din cauza durerilor mari, nu putea să se deplaseze la locul de muncă, colegii ei erau terifiați de crizele ei dureroase lunare. Toți știau de problema ei, deci îi afecta profund viața”.

Cum se calculează scorul durerii? Cum poate o femeie să își dea seama cât de normale sau anormale sunt durerile ei?

Dr. Voicu Simedrea: Durerea este un simptom subiectiv, deci e foarte greu să o cuantifici. Depinde de percepția fiecărei paciente, de pragul de rezistență la durere și de componenta cronică.

O pacientă cu durere cronică are și un status psihologic modificat, iar pacienta care prezintă depresie are și o sensibilitate crescută la durere, printr-o componentă anxioasă. Adică pacienta devine mai sensibilă la durere ca urmare a faptului că durerea ei este una cronică.

Există o scală analogică vizuală pe care se cuantifică durerea. Pe această scală, durerea se notează de la 1 la 10. O durere de 10 este una comparabilă cu amputația unui membru sau durera pe care pacienta o resimte în momentul expulziei la naștere. O durere de 7 din 10 este una care deja necesită tratament medicamentos. Pacienta recurge la medicație antalgică (n.r. – pentru calmarea durerii) la o durere de cel puțin nota 7 din 10.

Confirmarea diagnosticului

După primul consult la Voicu Simedrea, Andreea și-a făcut un RMN cu protocol de endometrioză. „RMN-ul a confirmat ce mi-a spus domnul doctor cu exact aceleași cuvinte pe care le-a folosit el”, spune tânăra.

„Avea un nodul la nivelul rectului, deci endometrioză colorectală pentru care a avut nevoie de chirurgie colorectală, chisturi ovariente bilaterale care trebuiau îndepărtate și un pelvis înghețat – deci acolo erau foarte multe aderențe fibroase care compactau organele pelvine. Era o boală avansată”, explică, la rândul său, medicul Voicu Simedrea.

Cu toate analizele gata, cei doi au avut o nouă discuție. Medicul i-a prezentat Andreei opțiunile de tratament: putea să înceapă un tratament medicamentos sau să se opereze.

„Toate pacientele care au dureri mari și probleme legate de a concepe (n.r. – un copil), au opțiuni în afara chirurgiei. Chirurgia este ultima opțiune pe care o propunem. Doar că, în cazul unor paciente cu boală avansată, trebuie să le spunem care sunt așteptările pe care le pot avea în urma tratamentului. Pacienta poate să beneficieze de un tratament medicamentos, dar beneficiul este unul pasager. De exemplu, poate să ia un tratament care să-i amelioreze durerile pe o durată de timp, dar nu va concepe. Boala nu va involua, ci doar simptomatologia poate să cedeze”.

Voicu Simedrea, medic primar în obstetrică – ginecologie, competență în chirurgia endometriozei

Protocolul terapeutic adecvat are în vedere îmbunătățirea calității vieții pacientei cu endometrioză, iar aceast lucru poate varia în funcție de nevoile ei. De exemplu, spune medicul ginecolog, o femeie are nevoi diferite în a doua, a treia și a patra decadă de viață, acestea fiind cele trei decade afectate de boală, în care pacienta poate să-și dorească fie reducerea durerilor, fie să rămână însărcinată, fie un risc cât mai mic de recidivă a bolii.

„La Andreea, dominantă era durerea. I-am explicat că operația este cea care îi va oferi alinarea durerilor, așa că nu a ezitat să aleagă chirurgia. Ea era un om extrem de chinuit când ne-am întâlnit”, își amintește Simedrea.

Andreea, chiar dacă încerca deja de peste un an să rămână însărcinată, a luat pe loc decizia de a se opera, în primul rând din cauza durerilor. 

„Domnul doctor Simedrea m-a întrebat dacă vreau să mă operez sau nu, ce vreau să fac pe mai departe. Eu îmi doream un copil care nu mai apărea, dar durerile erau cele mai grave. Așa că l-am rugat pe domnul doctor să mă opereze cât mai repede, astfel încât să nu mai prind încă o menstruație, pentru că nu mai puteam de durere”.

Andreea Enoiu, pacientă cu endometrioză

Chirurgia endometriozei, adică operația, e cea mai eficientă în recuperarea calității vieții pacientei cu această boală. Acest lucru înseamnă, pe de o parte, scăderea scorului durerii de la 9-10 la 2-3 pe scala analogică vizuală a durerii, și, pe de altă parte, șanse de 40%-50% ca femeia să rămână însărcinată în mod spontan.

Graba operației: cât mai repede, înainte de următoarea menstruație

Durerile Andreei erau atât de mari, încât a insistat să se opereze înainte de următoarea menstruație. Cu câteva zile înainte de intervenția chirurgicală, care a avut loc pe 13 decembrie 2017, Andreea a stat de vorbă și cu doctorița Carmen Ciontu, medic specialist în medicină generală, membru al echipei multidisciplinare de la Endo Institute. Aceasta i-a explicat ce presupune operația și pregătirea pentru operație.

„În dimineața operației, domnul doctor Simedrea a venit din nou cu RMN-ul meu și mi-a explicat ce presupune operația, care sunt riscurile ei, mi-a spus că nu știe dacă se va face rezecție de rect sau nu, că o să încerce să nu facă, dacă nu este necesar, dar că asta se va vedea în timpul operației”, spune Andreea.

Medicul Voicu Simedrea și o parte din echipa chirurgicală multidisciplinară de la Endo Institute, în timpul unei operații de endometrioză

Ți-a fost frică de operație?

Andreea: Sincer, nu, de-abia am așteptat ziua operației, ca să scap!     

„Toate pacientele sunt speriate, e omenesc să fii speriată. Dar Andreea e un om foarte curajos, foarte hotărât și nu a ezitat niciodată. Din punctul meu de vedere, ea este pacienta perfectă, care a știut tot timpul ce își dorește – o viață normală și un copil – și a făcut tot ce i-a stat în putință ca să ajungă aici”.

Voicu Simedrea, medic primar în obstetrică – ginecologie, competență în chirurgia endometriozei

Din fericire, nodulul care punea probleme a putut fi îndepărtat printr-o procedură numită shaving rectal, adică leziunea este rasă de pe suprafața peretelui intestinal. Chiar dacă nu a fost nevoie de rezecție de intestin, Voicu Simedrea tot a avut alături, pe durata operației, un chirurg colorectal, așa cum cere protocolul chirurgical în aceste situații.

Cum te-ai simțit după operație?

Andreea: Mi-a fost foarte ok, în afară de faptul că bila mea e un pic mai leneșă și am probleme cu voma. Nu au fost dureri insuportabile, mai greu de suportat erau durerile mele de la menstruație, decât cele de după operație. Operația a fost laparoscopică, sunt patru găurele micuțe, una în buric și trei în lateral, pe orizontală. Acum nici nu se mai observă.

După trei zile de internare, timp în care a fost vizitată de medicul ginecolog, medicul generalist și un psiholog, Andreea a plecat acasă.

Recuperarea și prima menstruație: „Vis!”

Operația laparoscopică prin care a trecut Andreea este una minim invazivă, așa că, la două săptămâni de la intervenție, era aproape complet recuperată și putea să-și desfășoare majoritatea activităților obișnuite.

La o lună de la operație, când era complet recuperată, a stat de vorbă și cu medicul nutriționist din cadrul echipei multidisciplinare de la Endo Institute. De atunci, Andreea a început un regim alimentar fără gluten, lactate și zahăr, care sunt alimente inflamatorii, și a adoptat o dietă cu multe legume și fructe și în care carnea, de preferat albă, să fie din surse de încredere.

După operație, a așteptat cu mare curiozitate prima menstruație. Nu știa la ce să se aștepte și nu prea îi venea să creadă că durerile sunt de domeniul trecutului.

Cum a fost prima menstruație, la o lună de la operație?

Vis! Nici nu-mi venea să cred că mi-a venit menstruația! Mă uitam și nu-mi venea să cred. M-a durut foarte puțin, cred că așa cum e la o femeie normală, presupun.

De bucurie, i-a scris ginecologului Voicu Simedrea, ca să-i împărtășească vestea. 

„Înainte de menstruație, soțul meu se pregătise, ca de obicei. Noptiera era plină de pastile, ligheanul care veșnic era lângă pat, iar el niciodată nu era plecat când eram la menstruație. Surpriza a fost că n-a mai fost ca înainte. S-a mirat și el și a fost foarte bucuros”.

Andreea Enoiu, pacientă cu endometrioză

De atunci, Andreea nu a mai luat vreodată pastile pentru durere la menstruație și nu a mai sunat la ambulanță. Chinul prin care trecea lunar a luat sfârșit.

Importanța relației dintre medic și pacienta cu endometrioză

Relația dintre medic și o pacientă cu endometrioză este una specială. O spune și Voicu Simedrea, o spune și Andreea Enoiu. „Cred că relația dintre medic și pacientă este foarte importantă, pentru că, dacă nu poți să rezonezi cu doctorul, nu poți să discuți, nu poți să fii deschis, nu poți să te exprimi. Contează foarte mult să fii compatibilă cu medicul”, spune Andreea.

„Domnul doctor Voicu Simedrea este mai întâi om și apoi medic. Eu l-am simțit foarte aproape de sufletul meu, ca om. Dacă mă vedea mai îngrijorată, își găsea mereu cuvintele ca să mă liniștească. De fiecare dată plecam liniștită de la el”.

Andreea Enoiu, pacientă cu endometrioză

La rândul său, medicul Voicu Simedrea spune că relația dintre medic și pacientă, în cazul endometriozei, e ca un fel de mariaj pe termen lung. „Dacă, în alte specialități medicale chirurgicale, relația dintre medic și pacient este una de scurtă durată, în cazul endometriozei pacienta rămâne o perioadă lungă de timp în grija și în atenția medicului care operează. Acest medic curant va fi responsabil de managementul bolii ei, va conduce tratamentul și va stabili care sunt celelalte specialități medicale care o vor ajuta pe pacientă în funcție de dorințele ei de-a lungul vieții”, spune Voicu Simedrea.

Medicul își amintește în mod special consultul pe care l-a avut cu Andreea la trei luni de la operație.

„Ce m-a frapat la Andreea a fost povestea pe care mi-a împărtășit-o când a venit la controlul de la trei luni de la operație. Mi-a spus că, în sfârșit, soțul ei și-a luat inima în dinți și a aruncat ligheanul albastru. Eu nu am înțeles ce legătură are ligheanul albastru cu toată povestea noastră. Atunci mi-a povestit că ea, de cinci ani de zile, avea dureri atât de mari, însoțite de reflex de vomă, și că, practic, ea voma spontan, în jet, pe oriunde o apuca durerea: acasă, la serviciu. Iar acasă avea un lighean albastru cu care soțul ei o alerga prin casă atunci când avea durerile. Omul era atât de traumatizat, că nu credea că soția lui va scăpa de durere în urma operației, așa că de-abia la trei luni de la operație, când a văzut că nu mai are niciun fel de dureri, și-a luat inima în dinți să arunce ligheanul albastru”.

Voicu Simedrea, medic primar în obstetrică – ginecologie, competență în chirurgia endometriozei

Legătura dintre Andreea și medicul ei ginecolog nu s-a încheiat odată cu operația, nu s-a încheiat nici după controlul de o lună, nici la cel de trei luni. Nici nu ar fi avut cum să renunțe la medicul ei, după ce i-a luat atât de mult să găsească unul care să ia deciziile potrivite pentru ea din punct de vedere medical, care să fie empatic și atent la nevoile ei.

Voicu Simedrea știe că, pentru pacientele lui, e importantă această conexiune: „E foarte important ca pacienta să aibă încredere în tine. Încrederea ți-o câștigi foarte greu și ți-o pierzi foarte ușor, trebuie să fii mereu onest și empatic cu pacienta ta, să răspunzi așteptărilor ei pe termen lung”.

Viața de cuplu, pusă la încercare

De multe ori, o femeie bolnavă de endometrioză își organizează întreaga viață în funcție de durerile menstruale. Evită să iasă cu prietenii în perioadele dureroase, nu e eficientă la serviciu sau chiar nu se poate duce la job când e la menstruație, iar starea de iritabilitate cauzată de durere îi afectează relațiile de orice fel. Uneori, poate ajunge să se izoleze social. 

Nici viața de cuplu nu e ferită de aceste probleme. Partenerul e bombardat din cauza stării psihice fragile a femeii. În unele cazuri, când femeia are dureri la contactul sexual, viața intimă intră în declin.

Din fericire, nu a fost cazul Andreei. „Eu am fost un pic norocoasă din punctul ăsta de vedere, măcar atât. În primul rând, pentru că soțul meu e foarte înțelegător și, în al doilea rând, eu nu aveam dureri foarte mari la contactul sexual. Ăsta a fost norocul meu”.

„Din cauza durerilor, ești irascibil, te enervează orice, nu suporți pe nimeni lângă tine. Ai vrea să stai închisă într-o cameră și să nu intre nimeni la tine. Pe mine mereu m-a înțeles soțul meu. Dacă îi spuneam să plece din camera pleca, dacă îi spuneam să vină, venea. Dacă nici el nu mă înțelegea, o luam razna cu capul. Să ai și durerile alea infernale și să fie și cineva care nu te înțelege lângă tine, o iei razna!”

Andreea Enoiu, pacientă cu endometrioză

Andreea știe însă că sunt și femei care nu au avut parteneri atât de toleranți ca soțul ei și care, din cauza problemelor cauzate de dureri, au ajuns să se despartă.

În general, spune ginecologul Voicu Simedrea, operația îmbunătățește viața sexuală a pacientelor cu endometrioză: „De obicei, pacientele care au afecțiuni severe, pe lângă durerea pe care o au la ciclu sau între cicluri, la ovulație și așa mai departe, ele prezintă și dispareunie, adică durere la contact sexual”. 

„Când mi-a confirmat sarcina, am simțit că domnul doctor are aceeași bucurie ca mine”

Începând cu prima menstruație care a urmat operației, Andreea a luat anticoncepționale trei luni, la recomandarea medicului. După cele trei luni, și-a continuat planul de dinaintea operației. Voia să rămână însărcinată.

Au urmat doi ani de încercări continue, în care s-a descurajat de multe ori, dar în care și-a recâștigat speranța după fiecare discuție pe care a avut-o cu Voicu Simedrea. Și a mers la el din șase în șase luni, ca o pacientă disciplinată.

„M-am gândit că nu o să se întâmple (n.r. – să rămân însărcinată), însă de fiecare dată când mergeam la consult, domnul doctor îmi spunea să am încredere, că va veni. Îmi dădea mereu o speranță că va veni”, povestește Andreea.

În urmă cu un an, Andreea nu mai spera că va rămâne însărcinată în mod spontan.

În aprilie 2020, când i-a întârziat menstruația, s-a gândit că e vreo dereglare hormonală. „Eu aveam menstruația regulată, la 28 de zile, așa că m-am gândit că e o dereglare. I-am scris domnului doctor că vreau să merg la control, că nu mi-a mai venit menstruația și că poate e ceva în neregulă. Dar, înainte să mă duc la el, mi-am făcut un test de sarcină care a ieșit pozitiv, așa că i-am scris din nou și i-am spus că mi-a ieșit testul de sarcină pozitiv”, își amintește ea.

Cine a cumpărat testul de sarcină?

Andreea: Eu, îl aveam cumpărat de mult, cred că de vreun an, dar nu îl folosisem.

Ți-ai anunțat soțul înainte sau după ce ai făcut testul?

Andreea: După ce l-am făcut. El era la serviciu și i-am trimis poză cu testul. Noi suntem colegi de serviciu și biroul meu e lipit de al lui, despărțit de un geam termopan prin care se vede. Mai târziu, m-au sunat colegele mele și mi-au povestit că l-au văzut prin geam, plângând acolo, după calculator. Ele s-au gândit că poate s-a întâmplat ceva rău, dar nu s-au dus la el să-l întrebe. Apoi l-au văzut că și plângea, și râdea. Și apoi soțul meu s-a dus la ele în birou și le-a spus că sunt însărcinată. Așa și-au dat seama de ce plângea el.

Andreea s-a temut să se bucure prea mult chiar și după testul de sarcină, pentru că s-a gândit că poate e fals pozitiv. „Soțul meu a fost și a mai luat un test, a ieșit și ăla tot pozitiv, dar parcă a doua liniuță nu mai era atât de acentuată ca la primul. Te gândești la fel și fel de lucruri, ești și bucuros, dar ești și speriat. Tremuri tot până auzi din gura medicului că e totul bine”.

„Când mi-a confirmat sarcina, am simțit că domnul doctor are aceeași bucurie ca mine. Așa am văzut în ochii lui. Nici nu mi-aș fi imaginat un alt medic care să se ocupe de mine pe durata sarcinii. Nu aș fi avut încredere să merg la alt medic. Pentru mine, el e eroul nostru”.

Andreea Enoiu, pacientă cu endometrioză

Voicu Simedrea spune că sarcina unei femei cu această boală cronică este una foarte dorită. „O pacientă cu endometrioză luptă foarte mult pentru a obține această sarcină și, atunci, sarcina devine extrem de prețioasă pentru ea. În general, gravidele cu endometrioză sunt mai anxioase decât cele care nu au probleme medicale și care rămân gravide fără efort”.

Cum a fost când v-a anunțat că e însărcinată?

Dr. Voicu Simedrea: Asta este partea frumoasă a luptei cu endometrioza: venirea pe lume a unui copil. Este apogeul luptei și mă bucur enorm de fiecare dată când o pacientă îmi spune că a rămas însărcinată după operația de endometrioză.

Pentru mine e foarte importantă această victorie asupra bolii, la fiecare pacientă. Consider că rolul meu e îndeplinit în momentul în care pacienta rămâne însărcinată spontan și aduce pe lume copilul.

Am paciente din toată țara – nu toate vin să le urmăresc eu sarcina, evident –, dar foarte multe dintre ele mă anunță când rămân însărcinate, mă caută și pe parcursul sarcinii să le dau sfaturi, iar după ce nasc îmi trimit poze cu copiii. E o mare bucurie, e extraordinar!

Andreea a avut o sarcină ușoară. Chiar dacă are și o malformație la uter, medicul ginecolog a încurajat-o să se îngrijească, să se odihnească mult, dar să nu se streseze și să ducă o viață normală.

„Ea a avut o sarcină foarte ușoară, fără complicații, a fost o gravidă foarte cuminte. Pentru că a avut o chirurgie colorectală, am ales pentru naștere operația de cezariană, care a mers fără probleme”, spune Voicu Simedrea.

„Nașterea a fost o mare bucurie. Era un contrast puternic între cum era ea când am cunoscut-o, femeia cu dureri, și femeia fericită și împlinită pe care o aveam în fața ochilor după naștere. Cele două imagini în oglindă au avut un efect puternic asupra mea”.

Voicu Simedrea, medic primar în obstetrică – ginecologie, competență în chirurgia endometriozei

Viața, acum: „Sunt mult mai fericită. Și eu, și soțul meu suntem mult mai liniștiți”

După ce naște, femeia cu endometrioză e încurajată să alăpteze cât mai mult timp posibil, pentru că alăptarea are efect protector în ceea ce privește reapariția bolii. După ce termină alăptarea, dacă își dorește încă un copil, se poate gândi la o altă sarcină: „Le încurajez să conceapă din nou, dacă asta își doresc, pentru că e momentul cel mai bun să mai facă încă un copil odată ce au oprit alăptarea. Dacă nu-și doresc un alt copil, după ce au întrerupt alăptarea, de multe ori, mai ales dacă sunt tinere, le recomand o pilulă contraceptivă și sunt evaluate la 6-9 luni”, spune medicul.

Endometrioza poate recidiva, de aceea boala, care este cronică, trebuie urmărită îndeaproape. De aceea relația dintre pacienta cu endometrioză și medicul ei curant este una apropiată și de lungă durată. Totuși, spune Voicu Simedrea, odată ce femeia care și-a dorit un copil naște, întreaga ei viață se va concentra în jurul nou născutului: „Va uita, în mare parte, de boală. Din punct de vedere uman și psihologic e foarte bine ca pacienta să nu mai fie preocupată de propria boală, ci de condiția de mamă”.

Fiul Andreei, la trei luni de la naștere

Acum, Andreea e în concediu de creștere a copilului și îl alăptează pe fiul ei, care are patru luni. Pentru că își mai dorește un copil, nu are de gând să ia anticoncepționale atunci când va termina cu alăptarea: „Dacă se va-ntâmpla, se va întâmpla”.

O întreb cum s-a schimbat viața ei după operația de endometrioză. Parcă nici nu îi vine să creadă cât de bine e să trăiască normal, fără dureri chinuitoare.

„Sunt mult mai fericită. Și eu, și soțul meu suntem mult mai liniștiți. Știu că vine luna și nu mai sunt la fel de stresată. Înainte, trebuia să mă uit mereu în calendar și, cu două-trei zile înainte de menstruație, începeam să iau pastile. Acum nu mai urmăresc, nu mai stau să mă gândesc, nu mai car după mine pastile, nu mai țin lângă pat ligheane, soțul meu nu mai e stresat că trebuie să vină acasă și că trebuie să chemăm salvarea. Nu mai stau cu grijă că o să-mi fie rău, că trebuie să plec de pe unde mă duc, pentru că nu vreau să mă vadă foarte multă lume în stările alea. Familia m-a înțeles, dar cei din jur nu înțeleg toți că sunt dureri așa de mari. Oamenii te întreabă ce ai, nu te înțeleg sau se uită la tine ciudat”.

Andreea Enoiu, pacientă cu endometrioză

De când s-a operat, Andreea n-a mai fost obligată de împrejurări să-și ia zile libere de la serviciu, nici să-și planifice vacanțele în funcție de menstruație. Spune că e extraordinar să ducă o viață normală și că, orice ar fi, chiar dacă boala va recidiva, are alături de ea medicul potrivit, pe care se poate baza: „Când ai încredere în medicul tău, te simți în siguranță. Știi că orice ar fi și orice problemă de sănătate ar apărea, el va fi acolo și te va ajuta. Ai umărul ăla pe care poți să te proptești”.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare