Părul gras poate fi „învățat“ să nu se mai îngrașe?

Dermatolog: „Există acest mit cum că părul se îngrașă pentru că îl spălăm des. Nu consider hair training-ul eficient“

Dacă ai părul gras, probabil că ai încercat deja o varietate de soluții și tratamente. Totuși, sunt mulți factori care influențează cât de repede se îngrașă părul, inclusiv stilul de viață și stresul. Cât de important e cât de des te speli pe cap? Explică medicul dermatolog.

Dr. Mihaela Balaban, medic specialist dermatovenerologie și doctor în științe medicale, în cadrul Clinicii Dr. Daniela Diveică, a explicat care sunt cele mai bune soluții pentru sănătatea părului și scalpului.

Secreția de sebum este influențată hormonal, dar și stresul îngrașă părul

SmartLiving.ro: De ce se îngrașă părul prea repede, uneori și a doua zi după spălare?

Dr. Mihaela Balaban: Glandele sebacee de la nivelul scalpului secretă, în mod natural, o substanță uleioasă numită sebum, care are rolul de a proteja, hidrata și de a menține sănătoase firele de păr și scalpul. Secreția de sebum este influențată hormonal. Persoanele al căror păr se îngrașă prea repede, uneori și a doua zi după spălare, au glande sebacee care produc mai mult sebum. Aceasta se numește hiperseboree și, în majoritatea cazurilor, este genetică.

Mai sunt și alți factori care pot accentua hiperseboreea, cum ar fi factorii externi, de mediu și stresul. În situații foarte rare, poate fi o cauză endocrinologică (un dezechilibru hormonal). Secreția de sebum poate fi influențată și de anumite medicamente.

SmartLiving.ro: Cum pot factorii externi, cum ar fi poluarea sau schimbările de climă, să influențeze producția de sebum de la nivelul scalpului?

Dr. Mihaela Balaban: Orice factor iritant pentru scalp (poluarea, temperaturile extreme, umiditatea crescută, expunerea excesivă la soare) va stimula glanda sebacee să producă și mai mult sebum compensator, ca să protejeze scalpul și firul de păr.

Ce să faci când ai părul gras

SmartLiving.ro: În ce mod influențează aspectul părului stilul de viață și dieta?

Dr. Mihaela Balaban: În condiții de stres, secreția de sebum poate crește. De asemenea, stilul de viață sedentar și alimentația nepotrivită pot influența în mod negativ organismul și deci, și calitatea pielii și a părului. O alimentație necorespunzătoare, pe bază de alimente sărace în nutrienți (bogată în dulciuri, prăjeli, fast-food) poate să producă un dezechilibru în organism și astfel, să influențeze și producția de sebum.

Uneori, e nevoie să ne spălăm pe cap zilnic

SmartLiving.ro: Cât de des ar trebui să-și spele părul o persoană cu păr cu tendință de îngrășare? Există un număr optim de spălări pe săptămână?

Dr. Mihaela Balaban: Dacă părul are tendința la îngrășare, atunci spălarea ar trebui să fie în funcție de nevoile fiecăruia, uneori o dată la două zile sau chiar zilnic, o medie de trei-patru ori pe săptămână.

SmartLiving.ro: Ce impact poate avea spălarea excesivă asupra scalpului și firului de păr?

Dr. Mihaela Balaban: Spălarea excesivă a părului poate duce, în timp, la deteriorarea acestuia, dacă folosim frecvent uscătorul de păr la temperaturi ridicate, ondulatorul, placa pentru îndreptarea părului, produse de styling în exces.

Hair training-ul, doar un mit. Ce se întâmplă dacă te speli mai rar pe cap

SmartLiving.ro: Se discută pe rețelele sociale foarte mult despre hair training, ca metodă de a ne „învăța părul să se îngrașe la intervale mai lungi de timp. Cum funcționează hair training-ul și în ce măsură poate fi eficient în gestionarea părului gras?

Dr. Mihaela Balaban: Există acest mit, cum că părul se îngrașă pentru că îl spălăm foarte des și că dacă îl vom spăla mai rar, se va regla treptat secreția de sebum (hair training).

Pornind de la această idee, dacă o persoană se confruntă cu păr gras și alege să se spele mai rar, pe scalp se va aduna sebum în exces, iar acizii grași din compoziția sebumului, prin efectul lor iritant, vor stimula glanda sebacee să producă și mai mult sebum și apare un cerc vicios. În anumite situații, pot apărea prurit (mâncărime), roșeață și cojițe (dermatită seboreică) și este necesar un consult dermatologic.

Nu consider astfel de tehnici ca fiind eficiente, astfel că o persoană cu păr gras nu va ajunge să-l aibă uscat dacă se va spăla mai rar pe cap.

Cel mai bun șampon pentru păr gras

părul gras. ser cu niacinamide
Serul cu niacinamidă poate ajuta la controlul sebumului de la nivelul scalpului FOTO: Shutterstock

SmartLiving.ro: Care sunt beneficiile utilizării unor șampoane specifice pentru părul gras? Există anumite ingrediente pe care ar trebui să le conțină un astfel de șampon și pe care să le căutăm atunci când achiziționăm un șampon?

Dr. Mihaela Balaban: Nu există un șampon sau un tratament „minune“ care să reducă semnificativ secreția de sebum, astfel încât părul din gras să devină uscat pe termen lung. Pot fi folosite șampoane dermatocosmetice cu rol seboreglator, care să îndepărteze bine sebumul și impuritățile, alternativ cu un șampon cu surfactant mai delicat. Șampoanele și serurile pentru scalp cu ingrediente precum niacinamida, acidul salicilic, argila sau extractele din plante precum menta și ceaiul verde pot ajuta la controlul sebumului.

SmartLiving.ro: Ce tratamente suplimentare sau produse ar putea fi utile pentru persoanele cu păr gras, în afara spălării regulate?

Dr. Mihaela Balaban: Șamponul uscat poate fi folosit ocazional, între spălări, pentru că are rolul de a îndepărta excesul de sebum. Este important de menționat, referitor la șampoanele uscate, că în 2022, anumite produse au fost retrase de pe piață în urma unor avertizări Food and Drug Administration (FDA), din cauza unor concentrații crescute de benzen, o substanță periculoasă (rol carcinogen) pentru organismul uman. Astfel, aceste produse trebuie alese cu grijă.

Peria insuficient curățată ne îngrașă părul mai repede

Peria de păr trebuie curățată și spălată periodic FOTO: Shutterstock

SmartLiving.ro: Există anumite practici de styling sau obiceiuri zilnice care pot duce la îngrășarea mai rapidă a părului?

Dr. Mihaela Balaban: Da. Părul se poate îngrășa mai repede dacă folosim uscătorul de păr la temperaturi ridicate, dacă utilizăm zilnic ondulatorul sau placa pentru îndreptarea părului, prin folosirea în exces a produselor pentru coafarea părului (de exemplu, fixativ, spumă de păr, gel etc.) sau a unor substanțe uleioase, dacă ne atingem părul prea des, dacă ținem capul acoperit (căciulă, pălărie), dacă folosim o perie de păr insuficient curățată, dacă aplicăm balsam și pe scalp.

Tratament pentru păr gras

SmartLiving.ro: Care este cel mai bun sfat pe care îl puteți oferi cu privire la îngrijirea părului gras și menținerea unui scalp sănătos?

Dr. Mihaela Balaban: Părul gras trebuie spălat în funcție de necesitate (deci, nu așteptați să se acumuleze prea mult sebum pe scalp). Folosiți produse adecvate tipului de păr, evitați factorii iritanți pentru păr care pot agrava hiperseboreea, optați pentru o alimentație echilibrată, o hidratare corespunzătoare, odihnă, evitarea sedentarismului, gestionarea stresului.

Tratamente speciale pentru scalp: PRP și mezoterapia. Sursă foto: Dr. Mihaela Balaban

Pentru un scalp sănătos, putem alege tratamente speciale, cum ar fi PRP (injectare de plasmă bogată în trombocite, numită și „terapia vampir“) și mezoterapia.

PRP este un tratament natural (serul injectat provine din sângele propriu), fără risc de alergii, cu rol în regenerarea scalpului. Se recomandă inițial trei ședințe la interval de 4 săptămâni, apoi 2 ședințe pe an.

Mezoterapia presupune injectarea de substanțe nutritive pentru un scalp sănătos (de exemplu, un amestec de vitamine, antioxidanți, enzime). Mezoterapia se poate realiza fie cu un ac foarte subțire, fie prin tehnica microneedling (cu dispozitivul numit Dermapen, cu ace fine, de unică folosință).

EXTRAINFO

Serumurile cu niacinamide reglează secreția de sebum

Aplicarea pe scalp a serumurilor cu niacinamide poate fi benefică pentru persoanele cu păr gras. Niacinamida, cunoscută și sub numele de vitamina B3, are proprietăți care pot ajuta la reglarea secreției de sebum și la controlul excesului de grăsime de la nivelul scalpului. Această substanță are efecte antiinflamatorii și antioxidante, care pot calma iritațiile și inflamațiile scalpului și pot îmbunătăți sănătatea generală a părului. Un studiu din 2006 a scos la iveală că aplicarea unui serum cu 2% niaciamide a scăzut producția de sebum și a redus inflamația pielii pentru o perioadă de patru săptămâni.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare