Histerectomia totală și viața sexuală împlinită nu se exclud

Histerectomia totală și viața sexuală împlinită nu se exclud: „Histerectomia nu reprezintă pierderea feminității sub nicio formă“

Femeile care trec printr-o histerectomie o percep, de multe ori, ca pe o dramă pentru feminitatea lor. Schimbările pe care le aduce această intervenție nu sunt tocmai ușor de digerat, mai ales pentru femeile tinere, care se tem că lucrurile nu vor mai fi la fel pentru ele în intimitate. Tocmai de aceea, histerectomia totală și viața sexuală nu trebuie să fie un subiect tabu.

Histerectomia este o procedură chirurgicală foarte frecventă în sfera ginecologiei, care constă în îndepărtarea chirurgicală a uterului. Chiar dacă este o intervenție radicală, în urma căreia femeia nu va mai avea niciodată ciclu menstrual, histerectomia nu echivalează întotdeauna cu menopauza și nu înseamnă nici pe departe anularea feminității. Și totuși, de multe ori, vine la pachet cu traume emoționale, pe lângă cele fizice.

Când este necesară histerectomia

În special în cazul femeilor aflate încă la vârsta reproductivă, histerectomia este ultima opțiune luată în calcul, la care se ajunge doar după eșecul celorlalte variante de tratament. Se apelează la ea numai din motive foarte bine întemeiate, în general afecțiuni care ar pune altfel viața pacientei în pericol. Printre cauzele care impun histerectomia se numără fibromul uterin, endometrioza, sângerările menstruale abundente, prolapsul uterin, leziunile precanceroase ale colului uterin, cancerele ginecologice sau tumorile ovariene.

Histerectomia totală, cea mai frecventă

De cele mai multe ori, medicul optează pentru histerectomia totală, care presupune extirparea uterului și a colului uterin. În cazul histerectomiei subtotale, doar uterul este îndepărtat.

În ambele tipuri de histerectomie, anexele, adică ovarele și trompele, pot fi păstrate (histerectomie totală sau subtotală interanexială) sau îndepărtate chirurgical (în acest caz, este vorba de histerectomie totală sau subtotală cu anexectomie unilaterală sau bilaterală).

În cazul unor tipuri de cancer din sfera patologiei ginecologice, poate fi necesată histerectomia radicală, o intervenție complexă, care presupune îndepărtarea uterului,  a colului uterin, a ovarelor și a maselor ganglionare adiacente, după cum ne-a explicat prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății Române de Obstetrică-Ginecologie și șef al Clinicii de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Elias din București.

Histerectomia din punct de vedere chirurgical

Modul chirurgical de abordare  în cazul histerectomiei poate fi abdominal (cu incizie verticală sau transversală la nivelul peretelui abdominal anterior), vaginal, laparoscopic sau robotic, ne-a explicat prof. dr. Radu Vlădăreanu.

Medicul decide împreună cu pacienta tipul de intervenție optim, în funcție de diagnosticul exact, de istoricul și de particularitățile pacientei. Tipul intervenției este stabilit în funcție de patologia pentru care este necesară histerectomia, caracteristici cum ar fi boli asociate – obezitate, afecțiuni cardiovasculare, tulburări de coagulare, alte operații la care a fost supusă-, precum și de experiența chirurgului.

„Fiecare mod de abordare chirurgicală are plusuri și minusuri și trebuie discutate cu pacienta înaintea operației”.

Prof. Dr. Radu Vlădăreanu

Efecte secundare și riscuri

Cel mai greu de gestionat este faptul că în urma unei histerectomii femeia nu mai poate rămâne însărcinată, prin urmare nu mai poate avea copii pe cale naturală (acest lucru este posibil doar prin intermediul unei mame surogat, în cazul în care ovarele au fost conservate și este posibilă recoltarea de ovule).

Iar dacă sunt extirpate și ovarele, se instalează prematur menopauza, ceea ce aduce cu sine toate neajunsurile specifice acestei etape. Există și alte riscuri potențiale, precum incontinența urinară sau durerile.

Pacientele care au trecut printr-o histerectomie subtotală (colul uterin nu este extirpat) trebuie să efectueze în continuare testele de screening Babeș-Papanicolau, pentru că riscul de cancer de col uterin rămâne prezent.

Histerectomia nu coincide obligatoriu cu menopauza

Una dintre principalele temeri ale pacientelor atunci când se aduce în discuție necesitatea unei histerectomii este intrarea bruscă la menopauză. Prof. dr. Vlădăreanu ne-a explicat că, de cele mai multe ori, această teamă este nejustificată: „Este important de precizat faptul că la o pacientă tânără, de vârstă încă fertilă, de cele mai multe ori se păstrează ovarele, astfel încât să nu apară menopauza precoce indusă chirurgical. Așadar, unei paciente tinere ce necesită o histerectomie totală sau subtotală cu conservarea ovarelor trebuie explicat faptul că nu va intra la menopauză după operație, iar organismul va funcționa normal, că, practic, deși nu va mai avea ciclu menstrual (sângerarea lunară), va continuă să aibă ciclu hormonal, ovarele funcționând în continuare normal, până când se va instala menopauza, așa cum este ea programată genetic.“

Histerectomia totală sau subtotală cu salpingectomie bilaterală profilactică presupune pe lângă excizia uterului +/- a colului, excizia trompelor uterine cu conservarea ovarelor – prin urmare nu se induce menopauza, iar excizia trompelor se face profilactic, întrucât studiile internaționale au arătat un beneficiu în reducerea în acest mod a incidenței cancerului de ovar.

Prof. Dr. Vlădăreanu

Viața sexuală după histerectomie

Prof. dr. Vlădăreanu spune că o altă mare teamă a doamnelor ce necesită acest tip de intervenție este legata de viața sexuală. „Este extrem de important de înțeles faptul că viața sexuală nu se va modifica, întrucat vaginul rămâne neafectat. Într-adevăr după operație este necesară o perioadă de cca 6-8 săptămâni de repaus sexual, până la vindecarea completă.

Aspectul psihologic este unul extrem de important pentru acceptarea intervenției și, mai ales, pentru recuperarea postoperatorie. Pacientele necesită informare corectă asupra metodei chirurgicale, explicării beneficiilor și necesității intervenției, lămuririi tuturor temerilor lor.“

„Histerectomia NU reprezintă pierderea feminității sub nicio formă, iar partenerul de viață nu va simți nicio diferență după operație, astfel încât doamnele nu trebuie să se teamă că viața lor de cuplu va avea de suferit”.

Prof. Dr. Radu Vlădăreanu

Recuperarea libidoului după histerectomia totală

Histerectomia nu înseamnă nici pe departe sfârșitul unei vieți sexuale active. Dimpotrivă, pentru unele femei care experimentau dureri sau sângerări în timpul actului sexual din cauza unor afecțiuni de care sufereau, precum endometrioza sau fibroamele uterine, lucrurile se îmbunătățesc semnificativ pe plan intim după histerectomie, pentru că durerile și hemoragiile dispar. De asemenea, dispare grija unei sarcini nedorite, în cazul celor care erau nevoite să utilizeze metode contraceptive.

„Pentru recuperarea libidoului după intervenția chirurgicală poate fi folosit cu succes un produs pe bază de acid hialuronic la nivel vaginal pentru troficitate și lubrefiere. Dacă după intervenție apar simptome de menopauză – bufeuri, anxietate, insomnie etc. se pot recomanda suplimente cu fitoestrogeni sau, în cazuri mai severe, chiar tratament de substituție hormonală.“

Prof. Dr. Radu Vlădăreanu

Câteva reguli de ținut minte

  • După histerectomie, este necesară o perioadă de repaus de minimim 6 săptămâni (în general, 8) până la reluarea activității sexuale. Fiecare organism este diferit, așa că nu pune presiune pe tine. Lasă lucrurile să vină de la sine.
  • Nu te grăbi. Corpul tău a suferit o intervenție majoră și a trecut prin schimbări importante. E important să îți acorzi timp și să nu faci sex înainte să te simți 100% pregătită pentru asta.
  • Discută deschis cu partenerul despre ceea ce simți. Dacă apar dureri, sângerări sau dacă nu te simți confortabil în timpul actului sexual, nu continua activitatea până când nu discuți cu medicul tău. De altfel, este indicată o vizită la medic înainte de reluarea activității sexuale, pentru a primi confirmarea că ești complet vindecată.

Histerectomia totală și plăcerea sexuală

Histerectomia nu afectează în niciun fel capacitatea femeii de a avea orgasm. Acest lucru se întâmplă doar în cazuri extrem de rare. Cervixul poate avea un rol minor în obținerea plăcerii sexuale, însă clitorisul și labiile sunt cele care determină orgasmul, iar ele nu au fost în niciun fel afectate de histerectomie.

În schimb, impactul emoțional al intervenției este cel care te poate determina să te simți debusolată și să ai anumite rezerve față de reluarea activității sexuale, care să nu-ți dea voie să te bucuri de intimitate, atingeri, senzații. Ajută mult să discuți cu partenerul tău, cu alte femei care au trecut prin asta sau cu un psihoterapeut.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare