Donarea de sânge, cel mai prețios dar pe care îl poți oferi

Ce să știi despre donarea de sânge. Director de programe Crucea Roșie Română: „La fiecare 3 secunde, un român trebuie să primească sânge”

Cu o singură donare de sânge, poți salva trei vieți. Peste jumătate din populație va avea nevoie de o transfuzie de sânge la un moment dat în viață. Cu toate acestea, sub 2% dintre români donează sânge, deși 37% din populație este eligibilă, potrivit statisticilor. Iată lista de condiții pentru a dona sânge, ce contraindicații are donarea de sânge și ce primești dacă donezi sânge.

Deocamdată, nu există un substitut pentru sângele uman. El nu poate fi produs, nu poate fi cumpărat, iar donarea este singura metodă prin care pot fi salvate victimele unor accidente, dar și anumiți bolnavi cronic ce au nevoie de transfuzii în mod regulat. Cum sângele are o durată de valabilitate limitată, rezervele trebuie să fie refăcute, în mod constant, de către donatori.

Unul din zece pacienți internați în spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge (eritrocite, trombocite și plasmă). O singură donare poate salva trei bolnavi care au nevoie de sânge. „Avem nevoie de donatori chiar și atunci când criza de sânge nu este subiect de știre”, spune Andreea Furtună, directorul de programe Crucea Roșie Română.


Andreea Furtună, directorul de programe Crucea Roșie Română, despre donarea de sânge

„Istoria ne arată că doar în fața unor tragedii intens mediatizate, românii s-au mobilizat și au format cozi pentru a dona. Dar nevoia de sânge există în orice zi obişnuită. La fiecare 3 secunde, un român trebuie să primească sânge. Din păcate, sub 2% dintre români donează sânge, în timp ce media europeană este de 6%.”

Andreea Furtună, director programe Crucea Roșie Română

Donarea de sânge, un obiectiv național important

Un procent de 36% din populație ar fi eligibilă pentru donare, potrivit reprezentatei Crucea Roșie Română. Cu fiecare donare de sânge, putem să oferim putere, speranță și curaj pacienților din spitale și familiilor acestora.

O aprovizionare suficientă cu sânge și componente sangvine obținute prin donarea voluntară și neremunerată, precum și securitatea aprovizionării cu aceste produse sunt obiective naționale importante, care contribuie la prevenirea penuriei de sânge și satisface nevoia de transfuzie într-o societate.

„În timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că este responsabilitatea guvernelor să asigure o aprovizionare sigură și adecvată cu sânge, Societățile de Cruce Roșie și Semilună Roșie din multe țări, ca auxiliare ale guvernelor lor, joacă un rol important în promovarea siguranței și a unor programe durabile de donare de sânge.”

Andreea Furtună, director programe, Crucea Roșie Română

Activitățile Societăților Naționale variază de la furnizarea serviciului național de sânge și până la recrutarea sistematică a donatorilor de sânge voluntari, și la promovare și advocacy în favoarea donării de sânge voluntare si neremunerate.

Află tot ce trebuie să știi despre grupele de sânge. Cea mai rară și cea mai frecventă grupă, compatibilități și importanța Rh-ului

Beneficiile donării de sânge pentru sănătatea emoțională

Există multe motive pentru care pacienții au nevoie de sânge. Nu victimele accidentelor sunt pacienții care folosesc cel mai mult sânge. De fapt, printre persoanele care au nevoie de cel mai mult sânge se numără persoanele care au cancer, pacienții care sunt supuși unor intervenții chirurgicale sau pacienții tratați pentru boli de sânge.

„Donarea de sânge trebuie să fie un profund act umanitar faţă de semeni, un gest nobil de ajutor destinat unei persoane aflate în suferinţă. Crucea Roșie Română face un apel public către români să își îndrepte atenția către oamenii ale căror vieți depind de donarea de sânge și să meargă către centrele de transfuzie din toată țara pentru a dona”, spune directorul de programe Crucea Roșie Română.

Pe lângă impactul pozitiv al donării de sânge la nivel social, acest gest poate fi benefic și pentru sănătatea ta emoțională. Potrivit specialiștilor organizației neguvernamentale britanice Mental Health Foundation, ajutorarea altora ne îmbunătățește starea de bine și stima de sine, ne aduce un sentiment de apartenență și reduce izolarea, diminuează stresul și ne crește nivelul de optimism.

„Sângele este cel mai prețios dar pe care orice persoană sănătoasă îl poate oferi unei alte persoane. Sângele este darul vieții.”

Andreea Furtună, director de programe Crucea Roșie Română

Beneficiile donării de sânge pentru sănătatea fizică

Pentru că sângele donat este testat riguros, donarea este un prilej foarte bun de a afla dacă ai o stare bună de sănătate. Înaintea oricărei donări, beneficiezi de un control medical și de un set complex de analize de sânge, care include teste pentru majoritatea bolilor infecțioase sau verificarea stării ficatului.

Un alt beneficiu pentru sănătate al donărilor vizează sistemul cardiovascular. Donarea regulată de sânge ajută la controlarea mai eficientă a hipertensiunii arteriale, potrivit unui studiu publicat în revista medicală Transfusion, în 2016.

De asemenea, donarea ajută la reglarea nivelului de fier din sânge, susține un alt studiu, publicat în Journal of Blood Medicine, în 2013. Excesul acestui mineral în organism este considerat un factor de risc cardiovascular, fiind asociat cu un risc crescut de infarct miocardic.

Citește aici ce simți când suferi un infarct miocardic și ce ai de făcut.

Ce primești dacă donezi sânge

Donarea de sânge este încurajată prin câteva beneficii materiale pe care le primesc cei care vor să facă acest gest. Astfel o persoană care donează sânge are dreptul la:

  • eliberarea, la cerere, a rezultatelor la analize privind: grupa sangvină, Rh, hemogramă, analize biochimice (glicemie, profil lipidic, bilirubină, etc.), analize hepatice, hepatita B, hepatita C, HIV, sifilis, HTLV (pentru leucemie);
  • 7 tichete de masă;
  • zi liberă de la muncă în ziua donării;
  • decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu sau de reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge;
  • dacă persoana care donează sânge locuiește în zona în care se află și centrul de donare, aceasta are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pentru o lună.

Condiții pentru a dona sânge

Pentru a putea dona sânge, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
    • să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani;
    • să fii cetățean român sau rezident în România;
    • să ai o greutate de peste 50 de kilograme;
    • să ai tensiunea arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
    • să nu fii diagnosticat cu o serie de afecțiuni: diabet, boli cardiovasculare (inclusiv hipertensiune arterială cronică sub tratament și angină pectorală), hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, psihice, alergii, astm bronșic, anumite boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer și altele;
    • să nu ai predispoziție la sângerare prelungită, în caz de leziuni;   

Pe lângă aceste condiții, există și câteva contraindicații temporare de la donare:

  • femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală;
  • interventii chirurgicale in ultimele 6 luni;
  • răceli și alte viroze respiratorii;
  • boli acute infecțioase virale sau bacteriene;
  • tratamente cu antibiotic;
  • tratamente stomatologice recente;
  • anemia;
  • contactul apropiat cu persoane cu hepatită sau cu HIV;
  • tatuajele realizate în ultimele 6 luni.

Găsești pe site-ul Crucea Roșie Română adresele tuturor Centralelor de donare din țară.

Cât sânge se donează

Cantitatea de sânge donată este de 450 de mililitri, în condițiile în care volumul de sânge din corpul uman este de aproximativ 7% din greutatea corporală. O persoană care cântărește 70 de kilograme, de exemplu, are aproape 5 litri de sânge în corp. Recoltarea celor 450 de mililitri durează 8-10 minute.

Volumul total de sânge se reface în aproximativ o oră de la donare, însă refacerea celulelor sangvine durează până la 8 săptămâni. Abia după această perioadă este sigur să donezi din nou sânge. Din acest motiv, recomandarea Crucii Roșii Americane este de a dona sânge la interval de 56 de zile.

Trebuie să știi că este contraindicat să consumi băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării și să nu fumezi cu o oră înainte și după. În ziua donării, e recomandat un mic dejun bogat în vitamine (fructe, legume), fără grăsimi și fără proteine animale (unt, produse lactate, carne) și cu aport crescut de lichide: apă, ceai, sucuri naturale de fructe și cafea.

Recomandări după donarea de sânge

Imediat după donare, organismul are nevoie de o perioadă de recuperare. De aceea, după procedură, donatorii sunt sfătuiți:

  • să aibă o perioadă de repaus în sala de așteptare de 15-30 de minute. repausul este foarte important stările de leșin pe scări sau pe stradă, cu riscul rănirii;
  • să evite efortul fizic în următoarele 12 ore de la donare, precum și conducerea autovehiculelor, consumul de alcool și fumatul imediat;
  • să consume multe lichide și să aibă un regim alimentar bogat în proteine animale (ouă, carne).

Contraindicații la donarea de sânge: mituri

Adulții în vârstă nu pot dona sânge

Parțial adevărat. Cei care au între 18 ani și 60 de ani și cântăresc mai mult de 50 de kilograme sunt considerați donatori de sânge eligibili.

În alte state, precum SUA, este permisă donarea de sânge până la vârsta de 70 de ani sau mai mult. În plus, orice persoană care are peste 70 de ani, dar a donat sânge în ultimii 2 ani este, de asemenea, eligibilă să doneze.

Dacă iei medicamente, nu poți dona

Parțial adevărat. Persoanele care iau anumite medicamente, cum ar fi anticoagulante, medicamente antiagregante plachetare și unele tratamente pentru acnee au contraindicație la donarea de sânge.

Cu toate acestea, în multe cazuri, medicamentele nu te împiedică să donezi sânge. E indicat să discuți cu un medic pentru a verifica dacă tratamentul pe care îl urmezi îți afectează eligibilitatea de donator.

Persoanele care au tatuaje sau piercinguri nu pot dona sânge

Fals. Poți dona sânge chiar dacă ai tatuaje sau piercinguri, însă e necesar să aștepți un interval de timp după efectuarea acestora. Mai exact, în cazul celor care au suferit leziuni prin înțepare cu ac, transfuzii sanguine și, desigur, și în cazul persoanelor care și-au făcut tatuaje sau piercing, e nevoie să treacă minimum 6 luni de la aceste proceduri.

Nu poți dona dacă ai hipertensiune arterială

Parțial adevărat. Atâta timp cât ai tensiunea arterială sistolică mai mică de 180 de mm Hg și tensiunea arterială diastolică mai mică de 100 mm Hg, poți dona sânge.

Însă, trebuie să ții cont că, dacă urmezi un tratament pentru hipertensiune arterială cu antiagregante plachetare, nu ești eligibil pentru a deveni donator.

Vegetarienii și veganii nu pot dona niciodată sânge

Fals. Orice persoană poate dona sânge, atâta timp cât îndeplinește toate criteriile menționate anterior. Unii vegetarieni/vegani nu au un aport suficient fier și pot suferi de anemie. În această situație, nu pot să doneze.

Citește aici un ghid complet de veganism de la un medic român care a renunțat la orice aliment de origine animală

Nu poți dona dacă ai colesterolul mare

Fals. Nici nivelul crescut al colesterolului din sânge, nici medicamentele care scad colesterolul nu reprezintă criterii de excludere pentru donarea de sânge.

Donarea de sânge pentru un pacient anume: cum se procedează

Poți face o donare de sânge nominală, pentru o rudă sau un prieten dacă dorești acest lucru. Donarea de sânge pentru un pacient anume este posibilă din anul 2019 în România datorită unui sistem informatic realizat de Institutul Național de Hematologie Transfuzională, în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și finanțat cu fonduri europene.

La prezentarea la centrul de donare, trebuie să specifici numele și prenumele pacientului pentru care vrei să donezi, precum și unitatea sanitară în care acesta este internat. Cererea este prelucrată și confirmată online, în timp real, pentru ca pacientul să beneficieze cât mai repede de transfuzia necesară.

Chiar dacă donarea este nominală, nu trebuie să ai neapărat grupa de sânge și Rh-ul persoanei pentru care donezi, cu excepția cazurilor extreme, când acestea sunt rare și greu accesibile. Altfel, centrul de transfuzie va distribui din rezervele sale sânge care corespunde grupei bolnavului și va folosi sângele donat de tine pentru un alt pacient.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare