Dieta cu ouă nu înseamnă că mănânci doar ouă! Cum funcționează și cine are voie să o țină

Dieta cu ouă nu înseamnă că mănânci doar ouă! Cum funcționează și cine are voie să o țină

Trebuie să menționăm din start că dieta cu ouă nu presupune să consumi doar acest aliment, totuși ouăle sunt prezente în meniu într-o cantitate mai mare decât cea recomandată de majoritatea medicilor. Te ajută să dai jos kilogramele de prisos într-un ritm accelerat, însă nu oricine o poate ține fără să-și pună în pericol sănătatea.

Medicii nutriționiști ne recomandă întotdeauna să avem un regim alimentar sănătos și echilibrat pe termen lung, nu să ținem diete-minune. Însă când ai nevoie să scapi rapid de câteva kilograme, o dietă cu rezultate rapide sună cât se poate de tentant. Aici se încadrează și dieta cu ouă.

Dieta cu ouă. Cum funcționează

Alimentul-vedetă al acestei diete este, evident, oul. Mai exact, oul fiert. În afară de ouă, ai voie să mănânci citrice (sau alte fructe bogate în vitamina C, precum merele), legume, carne slabă. Iar consumul de lichide (cel puțin 8 pahare cu apă zilnic) este foarte important.

Oul nu îmbolnăvește ficatul și nu e de vină pentru valorile crescute ale colesterolului din sânge. Mai mult, ajută digestia și este foarte sățios, un ajutor valoros în curele de slăbire. Însă trebuie să mănânci alături de ou porții generoase de fibre, pe care el nu le conține și pe care le găsești din belșug în legume crude și gătite.

Oul, un aliment complet

Dr. Paul Dragomir, medic primar gastroenterologie, medic specialist medicina internă, doctor în științe medicale, Centrul Medical Medsana, ne-a dat toate detaliile despre conținutul nutrițional al oului, considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale, în schimb carbohidrații sunt aproape absenți, ceea ce înseamnă că ouăle nu provoacă fluctuații ale glicemiei.

„Un ou mare (68 – 70  grame) are 78 Kcal și conține 5,4 g lipide, dintre care doar 1,5 g grăsimi saturate (cele cu efect negativ asupra sănătății), proteine de calitate înaltă (7,5 g), vitamine (în cantitatea cea mai mare față de necesarul zilnic fiind vitamina A,  vitamina B12 si vitamina B2, fiind prezente practic toate vitaminele de grup B, precum și vitaminele D, E si K), minerale (mai ales fosfor și seleniu, dar și calciu, magneziu, sodiu, potasiu, zinc) și antioxidanți (luteina și zeaxantina). Cantitatea de colesterol dintr-un ou este de 177 mg (necesarul zilnic pentru persoanele sănătoase fiind de 300 mg colesterol).“

La persoanele sănătoase, ouăle nu cresc colesterolul

Dr. Paul Dragomir spune că sunt sunt recomandabile în alimentație ouăle fierte sau ouăle poșate.

Dr. Paul Dragomir ne-a vorbit despre câteva studii relativ recente asupra riscului cardiovascular, care au presupus consumul a maxim 3 ouă/zi de către persoane sănătoase. În urma lor, s-a observat creșterea colesterolului bun (HDL), în vreme ce în cazul colesterolului rău (LDL) s-a remarcat doar o ușoară creștere la 30% dintre persoane. „S-a observat și scăderea nivelurilor trigliceridelor (în cazul consumului de ouă provenite de la găini crescute la sol, hrănite natural). Explicația pentru care, deși este un aliment bogat în colesterol, nivelurile sangvine ale acestuia nu suferă modificări semnificative este că mult mai nocive pentru riscurile asupra sănătății și a creșterii nivelurilor colesterolului sunt grăsimile saturate, care sunt prezente în ou în cantitate mult mai redusă față de cele nesaturate (doar 28%)“, spune medicul.

„Conform studiilor, consumul a mai puțin de trei ouă/zi nu crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, incluzând riscul de accident vascular cerebral; trebuie ținut cont însă că în toate studiile au fost incluse persoane sănătoase, fără afecțiuni”.

Dr. Paul Dragomir, medic gastroenterolog, doctor în medicină, Centrul Medical Medsana

Dieta cu ouă. Păreri și contraindicații

Faimoasa dietă presupune consumul zilnic a cel puțin două ouă (dimineața, la micul dejun). Asta înseamnă un total de 14 ouă săptămânal, mult peste cantitatea standard recomandată într-o dietă. Tocmai de aceea, este indicat să discuți cu medicul despre oportunitatea acestei diete în cazul tău – chiar dacă mulți au obținut rezultate satisfăcătoare, ție îți poate dăuna.

Ce fel de ouă să cumperi

Când ții o dietă care presupune un consum ridicat de ouă, tendința poate fi aceea de a cumpăra ouăle cu prețul cel mai convenabil, pentru a nu cheltui mult.  Însă trebuie să alegi pe cele mai sănătoase, chiar dacă sunt mai scumpe.

„Modul în care sunt hrănite pasările de la care luăm ouă, hormonii pe care acestea îi secretă de-a lungul vieții lor și calitatea vieții acestora influențează major calitatea nutrițională a ouălor. Tocmai de aceea se recomandă consumul de ouă ecologice, de calitate superioară, provenite de la pasări crescute în aer liber, nu doar la sol, și hrănite ecologic din surse naturale.

Este dovedit științific faptul că ouăle provenite de la găinile crescute în hale, care secretă hormoni de stres de-a lungul vieții și hrănite cu furaje chimizate conțin albumină de proasta calitate și furnizează mai mult colesterol și mai puține vitamine și minerale“, recomandă dr. Elena Țambrea, medic nutriționist, Clinica de nutriție Kilostop.

„Ultimele studii arată că în cazul adulților și copiilor normoponderali și fără probleme de sănătate nu este necesară restricționarea consumului de ouă la un anumit număr pe săptămână sau pe zi”.

Dr. Elena Țambrea, nutriționist

Ouăle de prepeliță sunt mai bune?

În ciuda miturilor care te pot induce în eroare, și ouăle de prepeliță au colesterol în compoziția lor.

„Ouăle de prepeliță sunt tot ouă și conțin și ele colesterol doar că, datorită dimensiunilor reduse conțin mai puțin; însă 100g ouă de găină aduc același aport caloric și nutrițional cu 100g oua de prepeliță. În principiu, 1 ou găină=4 ouă de prepeliță. Deci atenție și la cantitatea de ouă de prepeliță consumată.“

Cum să le mănânci. Și când

Dr. Elena Țambrea, medic nutriționist

„Pentru că furnizează energie pe lungă durată și sunt foarte sățioase, se recomandă că ouăle să fie consumate dimineața, fierte, poșate sau în omlete fară ulei, alături de pâine integrală, brânză și legume proaspete sau în preparate de tip gratin, quiche la prânz, dar iarăși însoțite de salate din legume proaspete.“

Ouăle nu sunt recomandate seara

Dr. Elena Țambrea ne-a explicat că, având în vedere bogăția de nutrienți din ouă, dar și digestia greoaie a ouălor și faptul că grăsimile beneficiază de o metabolizare hepatică specială pe timpul nopții, nu se recomandă consumul de ouă seara, ci în prima parte a zilei.

Dieta cu ouă și portocale.  Cum arată meniul

Această dietă se ține 14 zile, timp în care poți slăbi între 5 și 10 kilograme.

Micul dejun este același în fiecare zi: două ouă fierte și un fruct de mărimea pumnului (portocală, grepfrut, măr, kiwi).

Prânzul și cina diferă, dar trebuie să conțină multe legume (la cuptor, supă, salată) și o singură porție de carne sau brânză slabă pe zi.

Variante de prânz/cină: supă sau ciorbă de legume, legume la abur și piept de pui, pește slab (păstrăv, doradă) cu legume la cuptor, piept de pui cu salată de crudități, cartof fiert cu salată de varză, cartof dulce cu broccoli, o felie de brânză cu legume fierte sau crude, salată de legume și pește (ton, sardine în suc propriu).

Exemplu de meniu zilnic

  • Mic dejun: două ouă fierte și o portocală
  • Prânz: supă de legume și un cartof copt cu salată de varză crudă
  • Cină: piept de pui la grătar cu legume sotate.

Cine nu are voie să țină dieta cu ouă

În principiu, dacă suferi de orice afecțiune care te predispune la boli cardiovasculare (de exemplu, diabet de tip 2 sau ateroscleroză), trebuie să discuți cu medicul tău despre cantitatea de ouă permisă zilnic/săptămânal.

Dacă ai deja colesterolul mărit

Dacă suferi de hipercolesterolemie, este nevoie de recomandări personalizate în privința dietei.

„Ultimele studii au arătat că ouăle nu sunt responsabile de creșterea colesterolului, ci mai degrabă de menținerea nivelurilor crescute de LDL colesterol (colesterol rău) în cazul în care acesta este deja mărit. În cazul persoanelor cu probleme de colesterol sau cu plăci de colestrerol în artere se recomandă să se consume maxim 4 ouă pe săptămână, fierte, poșate sau în omlete gătite fară ulei, servite alaturi de legume verzi care pot să limiteze absorbția grăsimilor în sânge“, spune dr. Elena Țambrea.

Alte interdicții pe care le implică dieta cu ouă

Ai văzut că meniul este unul destul de strict și limitativ. Dacă unele alimente pot fi înlocuite cu altele (de exemplu, portocala cu lămâia), în schimb câteva alimente sunt total interzise. Nu ai voie să mănânci nimic semipreparat, produse de patiserie, făinoase, nici dulciuri (deserturile și produsele bogate în zahăr sunt interzise) sau băuturi alcoolice.

Consumul frecvent de ouă este foarte benefic pentru buna funcționare a neuronilor și pentru sănătatea oculară.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare