Operația la nas îmbunătățește respirația? Răspunde plasticianul

Operația estetică la nas influențează respirația și alergiile? Răspunde chirurgul plastician

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc de la pacienți este dacă operația estetică la nas influențează respirația, mai exact dacă vor respira mai bine după intervenția chirurgicală estetică. De multe ori, sunt întrebat și dacă rinoplastia poate să amelioreze problemele alergice, mai ales că, în timpul primăverii, expunerea la alergeni precum praful și polenul este foarte mare.

Voi lua, așadar, pe rând aceste întrebări, pentru a explica tuturor celor interesați de aceste subiecte cum stau lucrurile, de fapt, din perspectiva medicului estetician.

Înainte să intru în detalii despre modul în care operațiile la nivelul nasului ajută la îmbunătățirea respirației, subliniez că, în ceea ce privește alergiile, nu se poate vorbi despre o corelație. Rinoplastia nu afectează nici pozitiv, nici negativ, reacțiile alergice ale organismului, deci nu reprezintă o soluție.

Rinoplastia corectează aspectul nasului

În chirurgia estetică, așa cum se întâmplă în cazul oricărei alte ramuri medicale, prima vizită la cabinet reprezintă consultația, adică discuția în timpul căreia pacientul își exprimă așteptările și, astfel, stabilește, de acord cu medicul chirurg estetician, ce urmează să se facă mai departe.

Țin să menționez că pacientul poate să vină de acasă cu idei prestabilite, despre cum crede el că ar trebui să arate nasului lui. În astfel de situații, misiunea unui chirurg estetician cu experiență este cea de a-i explica pacientului ce i se potrivește, ce are nevoie, în funcție de fizionomia sa, astfel încât rezultatul să fie natural și chiar să depășească așteptările.

Dacă un potențial pacient mă solicită pentru că dorește doar să i se schimbe dimensiunea, aspectul nasului, al nărilor, fără să aibă și o problemă medicală asociată, așa cum este deviația de sept, atunci rinoplastia este alegerea potrivită. Prin rinoplastie, se pot corecta și aspecte care țin de lățimea nasului, se elimină protuberanțele.

Septoplastie: operația care influențează respirația

Rinoplastia îți oferă un plus de încredere în propriul farmec, cel puțin asta este ce aud frecvent de la pacienții mei. În schimb, deviața de sept, care provoacă dificultăți în respirație, se corectează prin ceea ce se numește septoplastie.

Aceste două proceduri chirurgicale se pot îmbina, operație cunoscută drept rinoseptoplastie, care corectează deopotrivă nasul, din punct de vedere estetic, rezolvând concomitent și deviația de sept.

Așadar, o operație la nas poate să îmbunătățească respirația și calitatea vieții pacientului, însă nu rinoplastia este acea operație. Rinoplastia are un rol pur estetic.

O mare parte dintre intervențiile chirurgicale pe care le realizez implică și septoplastie în combinație cu rinoplastie, deoarece mulți pacienți au nevoie de corectarea septului deviat.

De ce trebuie corectată deviația de sept

Pacienții care se plâng de probleme respiratorii semnalează, de fapt, simptome ale deviației de sept, așa cum am specificat anterior.

Hipertrofia de comete nazale și deviația de sept au un impact negativ asupra respirației. În deviația de sept, septul capătă o poziție greșită, într-o parte sau alta.

Aceasta poate să aibă la bază o problemă din naștere, apărută intrauterin, sau poate să se producă pe fondul unor accidentări, loviri, în timpul unor activități sportive, de exemplu. În plus, procesul de îmbătrânire poate să afecteze structura nasului, precum și, în unele cazuri, umflarea și iritarea cavității nazale sau a cavității sinusurilor.

Pacienții remarcă o respirație zgomotoasă, dureri de cap, sforăit sau chiar apnee în somn, ceea ce le fragmentează somnul, acesta devenind neodihnitor. De asemenea, pot avea sângerări nazale și infecții frecvente ale sinusurilor.

Necorectate la timp, simptomele se acutizează, nu dispar de la sine, iar pacientul se confrundă cu blocaje de respirație, congestie nazală, deoarece aerul pătrunde cu mare dificultate pe nas.

Rinoseptoplastia: operația cu dublu-efect

În cele mai multe dintre cazuri, tratamentul chirurgical este cea mai bună soluție pentru corectarea deviației de sept și, implicit, pentru rezolvarea problemelor respiratorii la pacienții cu deviație de sept.

Operația de rinopseptoplastie durează aproximativ 2-4 ore, sub anestezie generală. Se efectuează corectarea poziției septului nazal, printr-o incizie, fiind îndepărtate și cartilajele în plus. Pasul următor este cel de remodelare a nasului și a piramidei nazale. Nu este o procedură complicată, iar beneficiile ulterioare sunt extraordinare pentru pacient, pentru sănătatea lui, pentru îmbunătățirea calității vieții, dar și din perspectivă estetică.

După operație, pacientul se va afla, timp de o săptămână, într-o perioadă de recuperare, în care se vor ameliora sau vor dispărea posibilele vânătăi, umflături, sau alte semne apărute la nivelul feței și care, de altfel, sunt firești după o intervenție chirurgicală. Pacientul trebuie să evite potențialele loviri, accidentări sau practicarea sporturilor de contact fără echipament de protecție, pentru a nu afecta rezultatele operației.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare