De ce să dormi dezbrăcat: un somn mai bun, îmbunătățirea fertilității și mai multă stimă de sine

De ce să dormi dezbrăcat: un somn mai bun, îmbunătățirea fertilității și mai multă stimă de sine pot fi unele dintre beneficii

Normele culturale, educația primită, unele prejudecăți sau pur și simplu lipsa de confort sunt motivele pentru care cei mai mulți dintre noi nu dorm dezbrăcați. Doar că să dormi dezbrăcat poate avea beneficii neașteptate: de la îmbunătățirea calității somnului și creșterea fertilității la o mai bună imagine a propriului corp. 

Florin are 37 de ani și, de obicei, vara doarme dezbrăcat, mai ales după ce și-a dat seama că atunci când o face nu mai sforăie atât de mult. Bogdan consideră că, atunci când merge la somn dezbrăcat adoarme mai repede, însă alege destul de rar să doarmă nud. Oana simte că are un somn mai odihnitor în serile când reușește să adoarmă fără nicio haină pe ea. Se întâmplă mai ales după ce face sex cu soțul ei. Altfel, și ei – ca și celor mai mulți dintre cei cu care am discutat despre acest subiect –, i se pare că e ciudat, incomod să doarmă nud. Unii simt nevoia pur și simplu să se învelească cu ceva, „Nu știu, poate suntem înveliți de când suntem bebeluși și avem nevoie, chiar și ca adulți, când dormim, să ne simțim la fel”, mi-a spus Alina. Elena e friguroasă pe timpul nopții chiar și în mijlocul verilor caniculare, iar Gabi se gândește ca nu cumva să fie vreun cutremur noaptea și să nu fie găsită goală printre dărâmături. Oamenii au diferite motive pentru care nu dorm dezbrăcați. Cert este că să dormi dezbrăcat nu este ceva des întâlnit printre oamenii secolului XXI. 

Chiar dacă nu sunt încă foarte multe studii care să fi cercetat direct potențialele beneficii ale dormitului dezbrăcat, există informații din sfera științifică care, corelate, arată că a dormi dezbrăcat ar putea avea un impact pozitiv asupra calității vieții în general: de la calitatea somnului la sănătatea reproductivă sau chiar creșterea stimei de sine. Plus că, dacă să dormi dezbrăcat te ajută să adormi mai repede sau chiar să sforăi mai puțin, atunci de ce nu ar merita încercat?! 

Potențial de a îmbunătăți calitatea somnului

Corpurile noastre sunt reglate de ritmul circadian care funcționează prin intermediul unor patternuri de încălzire și răcire de-a lungul întregii zile. Pe măsură ce ne simțim tot mai obosiți, producția de melatonină crește, iar temperatura corpului scade tot mai mult pe parcursul nopții. De aceea, reglarea temperaturii camerei unde dormim este foarte importantă. Specialiștii în somnologie, citați de SleepFoundation.org recomandă o temperatură ambientală cuprinsă între 18 și 19,5 grade Celsius, aceasta fiind cheia pentru un somn odihnitor. Dacă îți este prea cald peste noapte, cu siguranță calitatea somnului va scădea. 

Un studiu publicat în 2012 în Journal of Physiological Anthropology indică modul cum „mediul termic este unul dintre cei mai importanți factori care afectează calitatea somnului uman”. Cei doi cercetători care au coordonat studiul, dr. Kazue Okamoto-Mizuno și dr. Koh Mizuno, au arătat că expunerea la căldură – la care pot contribui și lenjeria de pat și îmbrăcămintea –, stimulează starea de veghe și, concomitent, duce la o diminuare a stadiului 2 de somn, când undele cerebrale devin mai lente, precum și a perioadei de somn REM, definit de mișcarea rapidă a ochilor. 

Prin urmare, specialiștii consideră că a dormi dezbrăcat poate ajuta corpul să ajungă mai repede la o temperatură mai scăzută decât cea din timpul zilei, contribuind astfel la un somn mai bun. 

„Să menții o temperatură mai rece în camera unde dormi este o modalitate simplă de a îmbunătăți calitatea somnului. Mai ales pentru cei care preferă să fie înveliți cu o pătură, să doarmă nud, este o modalitate bună de a contrabalansa căldura suplimentară.”

Dr. David Rosen, medic somnolog, pentru SleepFoundation.org

Pe de altă parte, același studiu menționat anterior arată că expunerea la frig are un impact direct asupra răspunsului cardiac. De exemplu, participanții la studiu care au dormit semi-nud au fost mai susceptibili la schimbarea temperaturii ambientale, exceptând situațiile când au avut aproape o pătură pentru a se înveli atunci când simțeau că este totuși prea rece.

Sănătatea vaginală

Dormitul nud mai poate avea un efect important asupra organismului: acela de a împiedica ciuperca Candida albicans să se multiplice necontrolat în interiorul vaginului.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, a explicat, pentru SmartLiving.ro, cum se poate activa Candida albicans: „Candidoza este provocată de o ciupercă numită Candida albicans, care trăiește, în mod normal, în organism, dar se activează doar atunci când scade imunitatea. Infecția se poate declanșa chiar și când o femeie nu este încă activă sexual.“

Dr. Denise M. Aaron, specializată în dermatologie și profesor în cadrul Dartmouth Geisel School of Medicine, consideră că printre riscurile apariției candidozei se poate număra și circulația necorespunzătoare a aerului. Un motiv ar putea fi lenjeria intimă prea strâmtă sau confecționată din materiale sintetice. Mai mult, transpirația menținută de haine fabricate din țesături sintetice sau vopsite crește riscul multiplicării microorganismelor la acest nivel.

De aceea, evitarea lenjeriei intime – atunci când acest lucru este posibil – poate fi considerată o modalitate eficientă de eliminare a riscurilor apariției candidozei vaginale. Totuși, cercetătorii nu au studiat în mod direct efectul pe care dormitul dezbrăcat îl are privind reducerea riscurilor infecțiilor fungice.

O piele mai sănătoasă

Unii dermatologi sugerează că nuditatea poate preveni, de asemenea, acneea, o problemă adesea agravată de îmbrăcămintea strâmtă ce poate menține transpirația pe piele.

Lipsa hainelor de pe corp facilitează fluxul de aer, iar pielea poate „respira” cu mai multă ușurință. Hainele strânse pe corp restricționează, de asemenea, circulația sângelui, îngreunând procesul de asimilare al vitaminelor și mineralelor necesare producției de colagen.

Dr. Gilia Oprea, medic specialist dermatovenerologie, ne-a confirmat că foliculita favorizată de transpirație și frecare cu țesături sintetice sau aspre poate fi îmbunătățită dacă cel puțin renunțăm la materialele sintetice pe timpul nopții:

„Într-adevăr, există câteva studii publicate în revistele de specialitate care tratează probleme legate de somn, care arată cum calitatea bună a somnului se corelează cu un aspect proaspăt al tenului, cu riduri mai fine, cearcăne mai puțin vizibile, edeme palpebrale absente (pungi sub ochi). Aceste studii arată că dormitul fără haine poate îmbunătăți calitatea somnului la persoanele care au o problemă în a reuși să aibă un somn odihnitor, astfel că, îmbunătățind calitatea somnului, putem contribui la un aspect sănătos al tenului. De asemenea, un somn de calitate proastă contribuie la a se secreta niveluri mai mari de cortizol, ceea ce poate duce la o calitate mai proastă a fibrelor de colagen din derm, deci la un aspect mai îmbătrânit al tenului. Foliculita favorizată de transpirație și frecare cu țesături sintetice sau aspre poate fi atenuată dacă se renunță la a folosi pe timpul nopții astfel de obiecte de îmbrăcăminte.”

Dr. Gilia Oprea, medic specialist dermatovenerologie

Fertilitatea masculină

În 2022, o metaanaliză publicată în revista Human Reproduction Update, a reconfirmat declinul fertilității masculine: calitatea materialului seminal al bărbaților din întreaga lume a scăzut dramatic.

  • Citește mai multe detalii despre fenomenul tulburărilor de fertilitate aici.

În acest context, dormitul dezbrăcat poate avea un impact pozitiv și asupra fertilităţii masculine, deşi acest tip de relație de cauzalitate nu a fost studiat în mod direct. Totuși, mai multe studii sugerează că temperaturile ridicate și lenjeria de corp strâmtă influențează calitatea spermei: în timp ce temperatura scrotului crește, vitalitatea și numărul spermatozoizilor scad. La polul opus, răcirea scrotală și testiculară are un efect de îmbunătățire a calității spermei.

Având în vedere că a dormi dezbrăcat este o modalitate de a menține temperatura corpului mai rece, cum am precizat deja, unii dintre specialiști au confirmat că poate exista o legătură între calitatea spermei și dormitul nud.

Intimitate și stimă de sine

Dormitul fără haine lângă partenerul tău poate amplifica sentimentele de împlinire la fel de bine cum poate consolida conexiunea dintre partenerii unui cuplu. Partenerii care petrec timp împreună și intră în contact „piele pe piele” au mai multe șanse să se simtă mai puțin stresați și mai apropiați de partenerul lor.

Oxitocina este eliberată ca răspuns la activarea nervilor senzoriali în timpul travaliului, alăptării și activității sexuale. În plus, oxitocina este eliberată ca răspuns la stimularea cu intensitate scăzută a pielii, de exemplu, ca răspuns la atingere, mângâiere, temperatură caldă etc. În consecință, oxitocina nu este eliberată numai în timpul interacțiunii dintre mame și sugari, ci și în timpul interacțiunii pozitive dintre adulți sau copii, între oameni și animale. Oxitocina eliberată în creier ca răspuns la stimularea senzorială, ca o consecință a acestor tipuri de comportament, contribuie la bunăstarea zilnică și la capacitatea de a gestiona stresul. Efectele antistres ale oxitocinei sunt deosebit de puternice atunci când oxitocina este eliberată ca răspuns la stimularea „de intensitate scăzută” a pielii, au demonstrat unii cercetători.

Astfel, contactul piele-piele eliberează hormonul oxitocină care este un hormon al senzației de bine, renumit pentru sentimentele de siguranță și dragoste, reducând în același timp anxietatea. Un studiu realizat în 2019 arată rolul important al acestui hormon în reducerea stărilor de anxietate.

Pe lângă scăderea nivelului de stres, dormitul gol cu ​​un partener te poate ajuta să te simți bine cu corpul tău. O cercetare din 2021 oferă dovezi conform cărora nudismul poate crește stima de sine și conferă o imagine pozitivă a corpului.

Dezavantajele dormitului dezbrăcat

În ciuda potențialelor beneficii, să dormi nud implică și o listă cu dezavantaje, așa cum subliniam încă de la începutul articolului prin lentila experienței câtorva persoane cu care am discutat despre posibilitatea de a dormi fără haine.

Potențial disconfort

În timp ce unele persoane se simt confortabil să doarmă nud, altele nu pot adormi dacă nu sunt acoperite sau dacă nu le este „suficient de cald”. Altele au nevoie de acel sentiment de protecție pe care îl oferă hainele, cum ne-a mărturisit și Alina. De asemenea, a dormi dezbrăcat te poate face să te simți vulnerabil sau expus, cazuri în care devine puțin probabil să ai o un somn mai odihnitor.

Igienă și curățenie

Să dormi dezbrăcat și să te simți bine făcând asta implică și câteva considerente de igienă. Fără haine, transpirația și celulele moarte ale pielii intră în contact direct cu cearșafurile tale, ceea ce înseamnă că trebuie să le schimbi și să le speli mai des. Dacă, de exemplu, suferi de transpirație nocturnă abundentă, hainele pot deveni un strat esențial de protecție.

Sensibilitate la temperatură

Deși dormitul gol poate ajuta la răcirea corpului cât să influențeze un somn odihnitor, acest obicei ar putea fi dăunător în climatele mai reci sau în lunile de iarnă. Menținerea unei temperaturi corporale propice devine mai dificilă când condițiile în care dormi implică din start o temperatură mult mai scăzută decât cea recomandată de către specialiștii în somnologie.

Dormitul nud nu e pentru toată lumea

În concluzie, cum menționam încă de la începutul articolului, unii oameni preferă doar să doarmă nud și asta le face bine confirmând cercetările care sugerează beneficii pentru sănătatea fizică și mintală. Dormitul dezbrăcat poate îmbunătăți calitatea somnului sau sănătatea pielii.

Totuși, dormitul nud nu este pentru toată lumea: în unele situații el provoacă și mai mult disconfort, fie din rațiuni culturale, fie pe fondul preocupărilor ce țin de igienă. De aceea, recomandarea este să testezi dacă un astfel de obicei funcționează sau nu în mod particular pentru tine și, implicit, se pliază pe stilul tău de viață, ca să nu devină o sursă în plus de stres.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare