Cum ne cultivăm un mindset flexibil pentru noul an (și nu numai)

Cum ne cultivăm un mindset flexibil pentru noul an (și nu numai)

Cum ai răspunde la întrebarea: „Crezi că poți obține ceea ce îți dorești?”. Răspunsul tău variază în funcție de mindset-ul pe care îl ai. Desigur, dacă ne raportăm la dorințe realiste. Așadar, dintr-un mindset rigid am spune „Nu cred că este posibil/Dacă nu am obținut până acum, nu se va întâmpla”, iar dintr-un mindset flexibil am răspunde prin: „Dacă depun efort, muncesc și sunt perseverent/ă, pot ajunge să obțin ceea ce îmi doresc”. Cum credeți că reușim să obținem lucruri în viață, cu ce mindset? Iată de ce propun să depunem efort și să fim perseverenți în obținerea unui mindset mai flexibil. Cum sună această rezoluție de an nou și, de altfel, de zi cu zi? Iată ce putem face.

Mindset-ul și rolul lui

Mindset-ul (mentalitatea) se referă la un set de percepții și credințe despre sine (chiar și despre lume și ceilalți). Cum ele sunt adesea puțin conștientizate de noi, rămân în umbră motivele pentru care în diverse situații ne comportăm, reacționăm, simțim într-un fel sau altul. Carol Dweck, profesor de psihologie al Universității Stanford, consideră că aceste credințe joacă un rol important atât pentru ceea ce ne dorim, cât și pentru obținerea acelor lucruri.

Mindset-ul poate fi de două tipuri: rigid sau flexibil, respectiv orientat către creștere și dezvoltare. Să avem un mindset rigid înseamnă să credem că abilitățile noastre sunt trăsături ce nu pot fi schimbate, spre exemplu. Totodată, am putea crede că talentul și inteligența sunt trăsături nu doar necesare, ci și suficiente pentru a avea succes, iar efortul nu este o componentă necesară. 

Pe de altă parte, un mindset flexibil înseamnă să consideri că talentele și abilitățile tale se pot dezvolta în timp, cu efort și perseverență. Oamenii cu un astfel de mindset nu cred că pot deveni geniali doar pentru că se străduiesc, dar consideră că pot deveni mai inteligenți, pricepuți și talentați dacă muncesc pentru asta. 

Spre exemplu, un mindset rigid ar suna astfel: „Ori mă pricep la asta, ori nu mă pricep”, iar un minsdet flexibil ar spune: „Pot să învăț să fac orice îmi doresc”. Dacă ne gândim la dezvoltarea noastră personală și schimbările pe care le dorim în viața noastră, un mindset rigid ar spune: „Așa sunt eu și nu mă pot schimba”, iar unul flexibil: „Sunt în continuă evoluție și transformare”. Oare care ar fi în avantajul nostru? Să nu uităm că putem răspunde prin „Am un mindset rigid, nu am ce-i face” sau „Aș putea face eforturile necesare pentru a schimba acest mindset”.

Cum ne cultivăm un mindset flexibil

Carol Dweck spune că mindset-ul se formează în copilărie, sursele lui principale fiind laudele și etichetele primite din partea părinților și a îngrijitorilor noștri. Așadar, părinții care ne-au încurajat să explorăm lumea, să ne depășim fricile, să perseverăm în ceea ce ne dorim și au apreciat eforturile noastre, pun bazele unui mindset flexibil, iar cei care au criticat, judecat, pedepsit și limitat interacțiunea noastră cu lumea și cu ceilalți, setează un mindset rigid.

Interesant este că cercetările demonstrează că părinții care au folosit laude precum „ești inteligent/ă” au promovat un mindset rigid, întrucât transmit copilului mesajul că inteligența este ceva ce fie ai, fie nu, și nu poți face nimic pentru a schimba acest lucru. Din acest motiv, încurajăm adesea părinții să valideze numeroase trăsături ale unui copil și să evite să repete celebrele „frumos și deștept” care mai târziu în viață sunt sursă de nenumărate frustrări.

Spre exemplu, lăudarea unui proces  și aprecierea efortului depus în atingerea unui obiectiv sau finalizarea unei sarcini este de preferat întrucât subliniază faptul că succesul este rezultatul efortului și strategiei folosite, ambele putând fi controlate și îmbunătățite în timp. 

Dacă ne concentrăm mai mult asupra procesului și nu asupra rezultatului, vom ajunge să înțelegem că eforturile, munca și perseverența sunt cele care conduc către schimbare, învățare și creștere acum și pe viitor. Iar acesta este un mindset flexibil.

Impactul mindsetului asupra vieții noastre

Pe scurt, mindsetul determină modul în care răspundem la provocările vieții. Nu există o viață fără probleme, obstacole, greutăți, dificultăți etc., iar modul în care ne afectează depinde de felul în care ne poziționăm când avem de înfruntat adversități. Spre exemplu, există studii care demonstrează că pacienții care au o viziune mai optimistă asupra abilităților lor de a se vindeca și a depăși boala, au șanse mai mari de recuperare. 

Dacă un copil are un mindset flexibil, orientat spre creștere, este mai conștiincios și are o dorință mai mare de a descoperi lucruri noi și a munci, procese care se traduc prin realizări academice. Adulții cu un astfel de mindset sunt cei care nu renunță când întâmpină obstacole, ci accesează resursele interioare, învățând din diferitele situații de viață, văzându-le ca oportunități de creștere. Pe de altă parte, cei cu un mindset rigid vor renunța, vor abandona în fața dificultăților, vor fi copleșiți.

Dweck, în cartea sa, „Mindset”, spune că cei cu un mindset rigid vor căuta constant validare pentru a-și dovedi valoarea, nu doar în fața celorlalți, ci și a lor înșiși. Ne regăsim în această situație dacă ne întrebăm frecvent „O să am un eșec?”, „O să par prost/proastă?”, „Mă vor accepta sau respinge?”, pe fundal existând acest obiectiv consumator de a ne demonstra valoarea

Ne putem schimba mindset-ul

Deși cei cu un mindset rigid ar spune că nu suntem capabili de schimbare, Dweck consideră că putem face câteva lucruri pentru a ne flexibiliza. Evident, în primul rând ne ajută identificarea credințelor rigide pe care le avem și care nu ne permit evoluția. Totodată, Dweck propune să ne concentrăm mai mult pe proces, nu pe obiectivul final.

Când ne uităm doar la rezultatul final, nu apreciem călătoria, ce învățăm pe parcurs, evoluția noastră și nu ne bucurăm de achizițiile făcute indiferent de rezultatul obținut. Totodată, să învățăm să includem cuvântul „încă” în afirmațiile noastre privind propriile resurse și abilități. „Nu știu să vorbesc germană” versus „Nu știu să vorbesc germană încă”. Desigur, dacă mi-aș dori să vorbesc germana… integrarea acestui cuvânt îmi amintește că indiferent ce nu am obținut până în prezent, depinde de mine să încerc să obțin pe viitor, dacă este important pentru mine.

Ne ajută și să fim atenți la gândurile noastre negative, pe care să le confruntăm cu exemple care le susțin, dar și cu exemple care le invalidează, pentru ca apoi să alegem acele gânduri care susțin un mindset de creștere. Iar dacă vrem să ne încurajăm pe acest drum al schimbării, să nu mai evităm provocările, ci să acceptăm că vom face greșeli, dar că acestea sunt, adesea, cele mai bune moduri de a învăța.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare