În spitalele din România, în fiecare oră moare un pacient cu insuficiență cardiacă, arată un studiu care analizează riscul de a face o boală de inimă, precum și consecințele unei boli de inimă nediagnosticate sau netratate corespunzător. Datele furnizate în 2018 de Societatea Română de Cardiologie reflectă o realitate îngrijorătoare, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, indiferent de vârstă, scade riscul de îmbolnăvire.
Rata de mortalitate din cauza insuficienței cardiace cronice (IC) pentru România este de două ori mai mare decât în alte state din Uniunea Europeană. În majoritatea țărilor din UE se desfășoară programe de prevenire, depistare precoce și urmărire a pacienților aflați la risc sau diagnosticați cu insuficiență cardiacă. Potrivit SRC, aproximativ 4,7% din populația peste 35 de ani a României suferă de insuficiență cardiacă, ceea ce înseamnă că aproximativ 560.000 de oameni se confruntă cu această afecțiune. La fiecare oră apar în medie cinci cazuri noi de insuficiență cardiacă, mai precis 45.000 cazuri noi în fiecare an.
Ce e, mai exact, boala de inimă?
Boala de inimă descrie o serie de afecțiuni care afectează inima, cum ar fi bolile vaselor de sânge, boala arterială coronariană, tulburări de ritm cardiac (aritmii) și defecte congenitale ale inimii.
Termenul „boală de inimă” este adesea folosit interschimbabil cu termenul de „boală cardiovasculară”. Boala cardiovasculară se referă, în general, la afecțiuni care implică vase de sânge îngustate sau blocate, care pot conduce la un atac de cord, durere toracică (angina pectorală) sau accident vascular cerebral. Alte afecțiuni ale inimii, cum ar fi cele care afectează mușchiul, supapele sau ritmul inimii, sunt, de asemenea, considerate forme ale bolilor de inimă.
Boala de inimă. Factori de risc
În afară de malformațiile cardiace congenitale, aproape orice boală de inima poate fi prevenită ori chiar tratată cu un stil de viață sănătos. Înainte de a trece în revistă schimbările pe care le poți face pentru o inimă sănătoasă, iată care sunt factorii de risc pentru afecțiunile cardiace:
- Vârsta. În cele mai multe cazuri, arterele se deteriorează și îngustează, iar mușchii inimii devin tot mai slăbiți odată cu vârsta.
- Sexul. Bărbații sunt, în general, mai susceptibili decât femeile la a face o boală de inimă. Cu toate acestea, riscul, în cazul femeilor, crește după menopauză.
- Istoricul familial. Un istoric familial al bolilor de inima vă crește riscul de boală coronariană, mai ales dacă unul dintre părinți a dezvoltat o boală de inimă de timpuriu (înainte de vârsta de 55 de ani pentru o rudă de sex masculin și 65 pentru o rudă de sex feminin).
- Fumatul. Nicotina îngustează vasele de sânge, iar monoxidul de carbon poate deteriora căptușeala interioară, făcându-le mai sensibile la ateroscleroză. Insuficiența cardiacă este mai frecventă la fumători decât la nefumători.
- Anumite medicamente pentru chimioterapie și radioterapie pentru cancer. Unele medicamente pentru chimioterapie și terapia cu radiații pot crește riscul bolilor cardiovasculare.
- Dieta. O dietă bogată în grăsimi, sare, zahăr și colesterol poate contribui la dezvoltarea bolilor de inima.
- Tensiunea arterială crescută. Tensiunea arterială ridicată necontrolată poate determina întărirea și îngroșarea arterelor, îngustând vasele prin care curge sângele.
- Nivelurile ridicate de colesterol din sânge. Nivelurile ridicate de colesterol din sânge pot crește riscul formării plăcilor și aterosclerozei.
- Diabetul. Diabetul crește riscul de îmbolnăvire a inimii. Ambele condiții prezintă factori de risc asemănători, cum ar fi obezitatea și hipertensiunea arterială.
- Obezitatea. Excesul de greutate agravează de obicei alți factori de risc.
- Inactivitate fizică. Lipsa activității fizice este, de asemenea, asociată cu multe forme de boli de inimă și cu alți factori de risc ai acesteia.
- Stresul. Stresul îți poate afecta arterele și poate agrava și alți factori de risc pentru bolile de inimă.
- Igiena slabă. Spală-ți regulat mâinile pentru a te feri de infecții cardiace, mai ales dacă ai deja o afecțiune cardiacă. Sănătatea dentară slabă poate contribui, de asemenea, la declanșarea sau agravarea bolile cardiace.
3 recomandări pentru o inimă sănătoasă cât mai mult timp
În fiecare an, pe data de 29 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Inimii, un eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Federation. Ziua Mondială a Inimii este o oportunitate să luăm o pauză de la agitația de zi cu zi și să ne gândim mai mult la ceea ce putem face pentru noi înșine și pentru propria inimă. Potrivit specialiștilor, niciodată nu este prea devreme să începem să luăm măsuri pentru a ne menține inima sănătoasă. Iată mai jos 3 recomandări ale Herbalife Nutrition pentru a preveni bolile cardiovasculare:
- Include în programul tău zilnic minimum 30 de minute de mișcare.
- Profită de fructele și legumele de sezon. O alimentație echilibrată este esențială pentru o inimă sănătoasă.
- Folosește, la nevoie, suplimente alimentare care te pot ajuta să menții funcționarea normală a inimii, cum sunt cele cu beta-glucan din ovăz și cele cu uleiuri de pește omega 3 din surse sustenabile.
Cum previi boala de inimă în funcție de vârstă
Boala de inimă. Ce trebuie să știi la 20 de ani
Dacă ai grijă de sănătatea ta de timpuriu, riscul de a dezvolta o boală de inimă scade considerabil, potrivit American Heart Association. Cu cât procesul de prevenție începe mai repede, cu atât riscurile scad.
- Mergi regulat la medic; chiar și oamenii sănătoși au nevoie. Fă-ți analizele anuale și discută cu specialistul tău despre stilul tău de viață și ține sub control prin analize regulate tensiunea arterială, colesterolul, ritmul cardiac, glicemia și indicele de masă corporală.
- Fii activ fizic. Este mult mai ușor să fii activ și să rămâi activ dacă începi devreme. Mergi mult pe jos, înoată, lucrează cu greutăți – tu alegi!
- Nu fuma și evită fumatul pasiv. Poate ai început să fumezi în adolescență sau poate abia ai tras primul fum de țigară, dar știi deja că cea mai bună idee este să te oprești. Chiar și fumatul pasiv, prin expunere la fumul de țigară, reprezintă un pericol grav pentru sănătate.
Boala de inimă. Ce trebuie să știi la 30 de ani
Viața agitată de familie și cariera îți ocupă probabil mult timp, așa că sănătatea trece în plan secund. Cea mai bună idee însă, pentru fericirea tuturor, este să găsești un echilibru și să nu uiți să ai grijă de tine.
- Transformă activitățile sănătoase în ocazii de a petrece timpul cu cei dragi. Astfel ai grijă de sănătatea întregii familii. Plimbați-vă prin parc în loc să petreceți timpul în fața televizorului, închiriați biciclete sau explorați împreună orașul.
- Fie că locuiești la casă sau la bloc, ai nevoie de câțiva metri pătrați pentru o grădină doar a ta. Dacă ai mult spațiu la dispoziție, cultivă fructe și legume proaspete împreună cu familia, pentru un trai sănătos. Dacă locuiești la bloc, transformă-ți balconul în spațiu de grădinărit.
- Cunoaște-ți istoricul medical. Discută cu rudele apropiate despre problemele de sănătate pe care le au. În felul acesta afli mai multe despre sănătatea inimii tale și nu numai. În plus, afli care sunt afecțiunile pe care ești predispus să le dezvolți. Dacă ești la risc pentru o boală de inimă, concentrează-te pe factorii pe care îi poți controla – menține-te la o greutate sănătoasă, fă mișcare în mod regulat, ferește-te de fumul de țigară și fii atent la alimentele pe care le consumi. De asemenea, informează-ți medicul despre eventualele probleme de inimă la care ești predispus.
- Evită stresul. Pe termen lung, stresul determină o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, schimbări care pot dăuna pereților arterelor. Fă-ți zilnic timp pentru exerciții de respirație profundă și pentru lucrurile care te ajută să te relaxezi.
Ce trebuie să știi la 40 de ani
Dacă sănătatea inimii nu a fost o prioritate, până la vârsta asta, poți începe să faci mici schimbări de aici înainte. Alegerile sănătoase pe care le faci acum îți pot întări inima și îți pot schimba calitatea vieții.
- Ține-ți greutatea sub control. Este posibil să observi că metabolismul tău încetinește după 40 de ani, dar o dietă sănătoasă și câteva exerciții fizici făcute regulat te vor ajuta să îți menții greutatea și inima sănătoase. Trucul este să găsești o rutină de antrenament de care să te poți bucura. Dacă ai nevoie de motivație, caută-ți un partener de antrenament.
- Verifică-ți nivelul glicemiei. Pe lângă controalele tensiunii arteriale și alte protocoale de sănătate a inimii, trebuie să îți ții sub control glicemia, adică cantitatea de zahăr din sânge.
- Nu ignora sforăitul. Apneea de somn este o afecțiune care cauzează pauze în respirție în timpul somnului și, dacă nu este tratată corespunzător, aceasta poate contribui la dezvoltarea hipertensiunii arterială, a afecțiunilor cardiace sau la producerea unui accident vascular cerebral.
Boala de inimă. Ce trebuie să știi la 50 de ani
Este perfect normal ca, odată cu semnele îmbătrânirii, să avem mai multă grijă de noi.
- Asigură-te că ai o dietă sănătoasă. Este ușor să dobândești obiceiuri alimentare nesănătoase, dar o dietă bogată în fructe și legume, alimente bogate în fibre, pește, nuci și semințe te poate ajuta să rămâi sănătos. Încearcă să mănânci mai puțină carne, în special carne cu un conținut ridicat de grăsime.
- Află care sunt semnele unui atac de cord și al unui accident vascular cerebral. Întotdeauna este bine să fii la curent cu simptomele pentru a putea cere ajutor la timp, în caz de nevoie.
- Urmează cu sfințenie planul de tratament. Dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet sau alte afecțiuni care cresc riscul de apariție a bolilor de inimă sau accident vascular cerebral, acordă atenție recomandărilor medicale și urmează tratamentul prescris de doctor.