Partenerii bolnavilor de cancer au un risc major de depresie și anxietate, arată un studiu amplu
Un diagnostic de cancer poate fi o experiență dificilă și traumatizantă atât pentru pacient, cât și pentru partenerul de cuplu al acestuia.
Un nou studiu, care a inclus peste 3 milioane de persoane din Danemarca și Suedia, a analizat îndeaproape acest fenomen. Cercetarea, publicată în JAMA Open Network, a demonstrat că partenerii de cuplu ai persoanelor diagnosticate cu cancer se confruntă adesea cu un risc crescut de a dezvolta mai multe tulburări psihiatrice care necesitată îngrijiri medicale de specialitate.
În cadrul acestui studiu, aproape 7% dintre partenerii bolnavilor de cancer au dezvoltat o tulburare psihiatrică în pe durata monitorizării.
„Cancerul nu este un diagnostic doar pentru pacient, ci și pentru familia acestuia. Grupul nostru de cercetare a fost de mult interesat să studieze consecințele psihiatrice ale diagnosticului de cancer asupra pacienților și familiilor acestora, inclusiv asupra părinților lor“, a declarant, pentru Healthline, dr. Kejia Hu, cercetător la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.
Dr. Qianwei Liu, un alt cercetător la Institutul Karolinska și autor al studiului, a menționat: „Obiectivul acestui studiu a fost să evalueze prevalența generală a tulburărilor psihiatrice în rândul partenerilor pacienților cu cancer și să descrie posibilele schimbări ale acestei prevalențe în timp“.
Studiul a inclus parteneri ai unor persoane diagnosticate cu cancer în intervalul 1986-2016 în Danemarca și 1973-2014 în Suedia, precum și un grup de control. Analiza datelor a fost efectuată în perioada mai 202 –ianuarie 2022.
Citește aici cum arată viața „suferindului din umbră“, adică a aparținătorului bolnavului de cancer, în viziunea psihologului Doina Badea.
Depresia și anxietatea, printre cele mai întânite tulburări în rândul partenerilor bolnavilor de cancer
„Depresia, anxietatea și tulburările legate de stres au fost cele mai frecvente tulburări psihice în rândul partenerilor pacienților cu cancer“, a observat dr. Hu.
Riscul de apariție a tulburărilor psihiatrice primare a crescut cu 30% în primul an de la diagnosticul de cancer, în special pentru depresie și tulburări legate de stres.
Acest risc a crescut cu 14% pe parcursul întregii perioade de urmărire, fiind similar cu abuzul de substanțe, depresia și tulburările legate de stres.
Creșterea riscului a fost mai pregnantă în rândul partenerilor pacienților diagnosticați cu cancere mai agresive, cum ar fi cancerul pancreatic, sau neoplasme într-un stadiu avansat și în cazurile în care pacientul a decedat în timpul monitorizării.
În rândul soților cu morbiditate psihiatrică preexistentă, riscul tulburărilor psihice a crescut cu 23% pe toată perioada de urmărire.
Dr. Hu a adăugat că riscurile par să fie mai mari pentru partenerii de cuplu cu vârste cuprinse între 40 și 80 de ani.
Întreaga familie a pacientului cu cancer are nevoie de sprijin
Heather Badt, director al unei comunități de sprijin pentru pacienții cu cancer, spune că rezultatele studiului nu o surprind. Mai ales că, la rândul său, s-a luptat cu cancerul și în același timp, a avut grijă de soțul său, diagnosticat, de asemenea, cu această boală cruntă.
„Avem nevoie de sisteme de sănătate mai bune care să sprijine soții și aparținătorii pacienților cu cancer. Mulți dintre ei pur și simplu nu beneficiază de serviciile de care au nevoie“, a declarat Heather Badt.
Dr. Hu a a adăugat că studiul subliniază importanța conștientizării cu privire la vulnerabilitatea pacienților cu cancer și a familiilor acestora, în special a pacienților de sex feminin, a celor cu cancere agresive sau în stadiu avansat, în timpul primului an după un diagnostic de cancer.