Medicament pentru hipertensiune: o singură doză pentru șase luni

Medicamentul care scade tensiunea arterială după o singură doză. Efectul durează 6 luni – STUDIU

O singură doză dintr-un nou medicament revoluționar a reușit să scadă tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială ușoară până la moderată, iar efectul s-a menținut timp de 6 luni.

Studii anterioare arată că mulți pacienți hipertensivi întâmpină dificultăți în a respecta tratamentul zilnic, lucru care duce la complicații. Așadar, această descoperire ar putea marca o nouă eră în tratamentul hipertensiunii arteriale, oferind o alternativă mai ușor de urmat la medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale.

Medicamentul experimental numit zilebesiran, administrat injectabil, s-a dovedit a fi sigur și eficient în reducerea tensiunii arteriale sistolice la persoanele cu hipertensiune arterială ușoară până la moderată. Eficacitatea se menține pe o perioadă de până la șase luni, după o singură administrare.

Aceste constatări relevante și promițătoare din cadrul fazei a doua a studiului clinic asociat medicamentului au fost prezentate cu ocazia sesiunilor științifice desfășurate de către Asociația Americană a Inimii în anul 2023.

Peste 1 miliard de oameni din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială. Rezultatele studiilor anterioare ilustrează că prezența acestei afecțiuni crește substanțial riscul individual pentru multiple complicații cardiovasculare majore, printre care se numără accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă și fibrilația atrială.

Pe lângă aceste aspecte, persoanele diagnosticate cu hipertensiune arterială sunt expuse unui risc crescut de deteriorare a funcției renale, sindrom metabolic, demență și probleme oculare.

Tensiunea arterială ridicată este tratată, în prezent cu medicamente și prin schimbări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă și un nivel crescut de activitate fizică.

Cu toate acestea, cercetările anterioare arată că nu toți pacienții hipertensivi respectă tratamentul prescris. Mulți dintre ei opresc administrarea medicamentelor după un an. Acest lucru îi expune riscurilor asociate hipertensiunii arteriale necontrolate.

Citește aici ce este holterul pentru tensiune, când și cui se recomandă.

70% dintre hipertensivi nu urmează tratamentul prescris

Potrivit doctorului George L. Bakris, profesor de medicină și director al Centrului de Hipertensiune Comprehensivă al Asociației Americane a Inimii la University of Chicago Medicine și autor principal al acestui studiu, peste 70% dintre persoanele cu hipertensiune arterială fie nu iau medicamentele prescrise, fie nu le iau conform indicațiilor.

„Prin urmare, mai puțin de 30% dintre hipertensivi își mențin sub control tensiunea arterială, în ciuda faptului că există peste 100 de medicamente antihipertensive disponibile“, a declarat prof. dr. Bakris.

Dr. Cheng-Han Chen, cardiolog intervenționist certificat citat de Medical News Today, care nu a fost implicat în acest studiu, a fost de acord că un procent considerabil de pacienți nu respectă indicațiile pentru medicamentele prescrise pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. Atunci când pacienții nu urmează cu strictețe schema de tratament medicamentos, riscul ca tensiunea arterială să rămână necontrolată crește. În consecință, se amplifică probabilitatea unui eveniment cardiovascular.

Una dintre provocările majore constă în numărul considerabil de medicamente prescrise pe care pacienții trebuie să le administreze, uneori de mai multe ori pe zi.

Medicul cardiolog Jennifer Wong a precizat că respectarea tratamentului pentru hipertensiune arterială poate fi dificilă în cazul oricărui medicament administrat zilnic care nu produce un efect imediat.

„Hipertensiunea arterială necontrolată reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii aterosclerotice. Cu toate acestea, afecțiunea este adesea percepută ca un eveniment viitor atât de îndepărtat, încât mulți pacienți găsesc dificil să respecte în mod consecvent tratamentul prescris. Totuși, este important să subliniem că o reducere modestă a tensiunii arteriale, de exemplu, cu 10 mmHg, poate avea un impact semnificativ asupra riscului de a dezvolta aceste complicații grave, ateroscleroza fiind una dintre ele“, a explicat medicul cardiolog.

Află de aici ce este ateroscleroza, afecțiunea silențioasă care duce la infarct și accident vascular cerebral.

Cum acționează zilebesiran pentru tratarea hipertensiunii arteriale

Zilebesiran este o substanță promițătoare și inovatoare, care utilizează interferența ARN (pentru descoperirea acestui proces – RNA interference, Andrew Fire și Craig Mello au câștigat în 2006 premiul Nobel pentru Medicină). Medicamentul acționează astfel asupra unui hormon numit angiotensinogen (AGT). AGT este produs, în special, în ficat și are un rol semnificativ în reglarea tensiunii arteriale.

Conform explicațiilor oferite de către dr. Bakris, zilebesiran acționează prin blocarea mesajului transmis în interiorul celulelor, mesaj ce stimulează producția de AGT. Acesta reprezintă materia primă pentru generarea angiotensinei II – un compus puternic care determină vasoconstricția arterială și, implicit, creșterea tensiunii arteriale.

Deși angiotensina II are multiple roluri fiziologice, cantitatea excesivă poate conduce la creșterea presiunii sanguine. Prin blocarea producerii acestei substanțe, zilebesiran are capacitatea de a reduce probabilitatea apariției hipertensiunii arteriale și, implicit, de a scădea nivelurile ridicate deja existente, contribuind astfel la controlul acestei afecțiuni.

Citește aici de ce o cefalee de tensiune nu trebuie confundată cu o durere de cap provocată de hipertensiune.

Tensiunea s-a menținut scăzută timp de 6 luni

În cadrul acestei cercetări, dr. Bakris și echipa sa au selectat aproximativ 400 de indivizi cu forme ușoare până la moderate de hipertensiune arterială (135-160 mmHg tensiunea arterială sistolică). Participanții fie nu primeau tratament pentru hipertensiune arterială, fie aveau deja o terapie stabilă cu cel mult două medicamente antihipertensive.

Acești indivizi au fost supuși unui protocol de administrare care implica fie doze de 150 mg, 300 mg sau 600 mg de zilebesiran administrate o dată la șase luni, fie o doză de 300 mg la fiecare trei luni, sau înlocuirea cu un placebo.

După cele șase luni de tratament, cercetătorii au constatat că participanții care au fost tratați cu zilebesiran au prezentat o probabilitate semnificativ mai mare de a experimenta o reducere substanțială a valorilor medii ale tensiunii arteriale sistolice pe parcursul întregii zile, de 20 mmHg sau mai mult, fără a fi necesară administrarea altor medicamente pentru controlul tensiunii arteriale ridicate.

De asemenea, subiecții care au primit zilebesiran au avut o probabilitate crescută de a atinge valori medii ale tensiunii arteriale sistolice de 130 mmHg sau mai puțin la finalul celor șase luni de tratament.

„M-a surprins plăcut faptul că efectul a durat șase luni, dar având în vedere ceea ce știam despre medicament, mă așteptam la trei luni. De asemenea, nu mă așteptam ca scăderea să fie atât de mare, de 14-15 mmHg (n.r. – media în studiu), ci mai degrabă de 7-8 mmHg, așa cum fac pastilele. Dar, din nou, zilebesiran blochează mai eficient sistemul“, a explicat dr. George L. Bakris

O nouă eră în tratamentul hipertensiunii arteriale

După revizuirea acestei cercetări, dr. Ian del Conde, cardiolog și director de medicină vasculară la Miami Cardiac & Vascular Institute, SUA, a declarat, pentru MNT, că acesta este un studiu interesant care marchează o nouă eră în tratamentul hipertensiunii arteriale.

„În urmă cu doar câțiva ani, puțini specialiști din domeniul medical anticipau o astfel de modalitate terapeutică. Ideea că o afecțiune cronică, larg răspândită în întreaga lume și care a fost clar asociată cu riscul crescut de deces prematur, poate fi abordată într-un mod eficient și sigur prin administrarea unei singure injecții la fiecare șase luni reprezintă o noutate în acest domeniu“, a precizat dr. Ian del Conde.

Cu toate că există diverse clase de medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, care sunt eficiente și sigure, numeroși pacienți încă nu își mențin tensiunea sub control. Lipsa respectării sau toleranței la terapiile tradiționale reprezintă un motiv obișnuit pentru care tensiunea arterială rămâne necontrolată. Această abordare terapeutică inovatoare ar putea schimba paradigma în tratarea hipertensiunii arteriale în viitor, potrivit medicului cardiolog.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare