Măsele de minte: de ce le avem și când ar trebui extrase

12 lucruri despre măselele de minte, explicate de medicul stomatolog

Măselele de minte, sau al treilea molar, sunt printre cei mai enigmatici dinți ai noștri. Care este rolul măselelor de minte, de ce la unii dintre noi erup și la alții nu, când e necesar să fie extrase și când nu? La toate aceste întrebări răspunde medicul stomatolog.

Modul în care ne alimentăm a redus necesitatea măselelor de minte, iar în multe cazuri, nu mai avem suficient spațiu în gură pentru erupția lor corectă. Există variații în dezvoltarea acestor dinți, iar la unii oameni nu apar deloc măsele de minte, lucru perfect normal.

Când măselele de minte nu au suficient spațiu sau erup în poziții neadecvate, pot apărea complicații, cum ar fi dureri sau probleme dentare, care pot necesita extracția lor.

Dr. Vlad Florescu, medic stomatolog la clinica dr. Delia Thiess, a explicat pentru SmartLiving.ro tot ce trebuie să știm despre erupția și extracția măselelor de minte.

Află de aici și cum scăpăm definitiv de tartrul dentar.

1. Ce sunt măselele de minte și de ce au acest nume?

„Măselele de minte – al treilea molar, cum spunem noi, stomatologii – sunt măselele localizate în zona cea mai îndepărtată a maxilarului. Ele poartă numele de «măsele de minte» pentru că apar în general în jurul vârstei de 17-25 de ani, atunci când arcadele dentare sunt complet dezvoltate și persoana intră în perioada maturității.“

Dr. Vlad Florescu, medic stomatolog

Fiecare categorie de dinți îndeplinește o anumită funcție. Astfel, dinții mai ascuțiți din față au rolul de a tăia mâncarea în bucăți mai mici, în timp ce dinții mai puțin ascuțiți și mai lați din spate, care se numesc molari, au rolul de a o măcina. Adulții au trei tipuri de molari, câte patru molari din fiecare tip (sus, jos, dreapta, stânga). Măselele de minte reprezintă al treilea set de molari, de care se pare că strămoșii noștri aveau nevoie pentru a procesa carnea tare.

2. Câte măsele de minte avem și când apar?

De obicei, fiecare persoană are potențialul de a dezvolta patru măsele de minte, câte una în fiecare colț al maxilarului superior și inferior. Erupția măselelor de minte este un proces care începe adesea în adolescență sau la debutul perioadei adulte, de la vârsta de 17 până la 25 de ani, și poate varia în ceea ce privește momentul și intensitatea acestui proces.

Este important de subliniat că nu toate persoanele dezvoltă toate cele patru măsele de minte, iar acest lucru este complet normal. Unii oameni pot să nu dezvolte deloc măsele de minte, în timp ce alții pot avea doar una, două, trei dintre ele.

Citește aici când devin îngrijorătoare sângerările gingivale.

3. Cum îți dai seama că erup măselele de minte?

Acest proces poate varia semnificativ de la o persoană la alta. Există diferite modalități prin care poți identifica semnele că măselele de minte sunt pe cale să erupă:

  • Disconfort și durere: la majoritatea pacienților, erupția măselelor de minte vine la pachet cu disconfort și dureri în zona din spate a arcadelor dentare. Aceste senzații pot varia de la ușoare la intense și pot face ca mestecatul alimentelor sau închiderea gurii să fie dureroase.
  • Umflături și sensibilitate: inflamația gingiilor din jurul măselelor de minte poate fi un semn al erupției acestora. Gingiile se pot înroși și pot deveni sensibile la atingere.
  • Durere în gât sau de ureche: unele persoane pot resimți durere în gât sau la nivelul urechii pe o parte a feței atunci când măselele de minte erup, deoarece acestea pot exercita presiune asupra altor structuri anatomice din apropiere.
  • Dificultate în deschiderea gurii: pentru unii oameni, erupția măselelor de minte poate face dificilă deschiderea gurii pe deplin sau poate provoca senzația de „blocare“ a maxilarului.
  • Gust sau miros neplăcut: erupția măselelor de minte poate crea un spațiu în care se adună resturi alimentare, ducând la un gust neplăcut sau la apariția unui miros neplăcut în gură.

Este important de menționat că nu toate persoanele experimentează aceste simptome în timpul erupției măselelor de minte, iar gradul de disconfort poate varia.

Faptul că măselele de minte nu au erupt nu înseamnă neapărat că nu le ai, deși este perfect normal să nu le ai. Potrivit revistei de specialitate „Dental Research“, între 5% și 37% din persoane nu au una sau mai multe măsele de minte.

Totuși, o radiografie panoramică ar putea identifica prezența celui de-al treilea set de molari blocați sub gingie, de exemplu.

Află de aici când devin îngrijorătoare sângerările gingivale.

4. Care este rolul măselelor de minte?

„Un lucru este cert: măselele de minte nu ne fac mai deștepți. În trecut, măselele de minte aveau un rol important: erau necesare pentru a mesteca alimente dure și crude. Însă, odată cu evoluția dietei noastre, au devenit din ce în ce mai puțin necesare. Astăzi, majoritatea oamenilor nu mai au suficient spațiu în gură pentru erupția lor normală, ceea ce poate duce la complicații.“

Dr. Vlad Florescu, medic stomatolog

5. De ce unele persoane au măsele de minte și altele nu?

Dezvoltarea și erupția măselelor de minte variază în rândul indivizilor și sunt rezultatul unei combinații complexe de factori genetici, evolutivi și de mediu care au influențat anatomia oamenilor în mod diferit. Evoluția umană a adus schimbări în dieta noastră și în ceea ce privește dimensiunea maxilarului, făcând ca măselele de minte să devină din ce în ce mai puțin necesare. Astfel, unele persoane pot să nu dezvolte măsele de minte sau să aibă dificultăți când vine vorba de erupția acestora.

Genetica joacă un rol semnificativ. Mai exact, predispoziția genetică poate face ca unele familii sau grupuri etnice să aibă o tendință mai mare sau mai mică de a dezvolta acești molari. Dimensiunea maxilarului poate influența și ea erupția măselelor de minte. Maxilarele mai mici sau mai înguste pot conferi mai puțin spațiu.

În plus, factorii de mediu, precum dieta, igiena orală și obiceiurile de mestecat pot contribui la variabilitatea în dezvoltarea și erupția măselelor de minte. O dietă bogată în alimente moi și prelucrate poate influența negativ spațiul disponibil pentru dezvoltarea acestor molari.

„Variația în evoluția umană a dus la faptul că unii oameni au dezvoltat măsele de minte, în timp ce alții nu au acest atribut genetic. Și, așa cum spuneam mai sus, nu înseamnă că, dacă nu au ieșit măselele de minte, ai o problemă. Unele persoane pot trăi fără ele și fără niciun fel de stres.“

Dr. Vlad Florescu, medic stomatolog

Citește aici cum se tratează corect un abces dentar și de ce nu e bine să-l spargi.

6. Extracție măsea de minte, necesară sau nu?

FOTO: Shutterstock

Dacă măselele de minte nu au suficient spațiu pentru a erupe corect sau sunt într-o poziție care poate duce la probleme dentare, durere sau complicații, medicul stomatolog poate recomanda scoaterea lor.

El poate decide care sunt pașii, în funcție de situația în care sunt măselele. Tocmai din acest motiv este important controlul stomatologic de rutină: ideal, o dată la șase luni.

7. Când nu ar trebui scoase măselele de minte?

Este important de precizat că extracția măselelor de minte nu este o intervenție necesară pentru toată lumea. Există situații în care nu este recomandată, cum ar fi:

  • Erupție corectă: dacă măselele de minte erup într-o poziție corectă și au suficient spațiu pentru a se alinia cu ceilalți dinți, acestea pot fi lăsate în gură fără probleme. Măselele de minte pot fi funcționale și nu trebuie eliminate dacă nu creează disconfort sau probleme de aliniere dentară.
  • Poziție bună: dacă măselele de minte sunt în poziția corectă, adică nu sunt înclinate sau orientate în mod inadecvat, iar erupția lor nu interferează cu ceilalți dinți sau cu mucoasa orală, ele pot fi păstrate în mod sigur.
  • Absența simptomelor sau complicațiilor: dacă măselele de minte erup fără a cauza disconfort, durere sau alte simptome neplăcute, iar radiografiile dentare arată că nu există complicații iminente, atunci nu există un motiv urgent pentru extracție.

Găsește aici informații despre abcesul gingival, care poate să apară când dintele nu are nicio problemă.

8. Pot să apară complicații dacă nu le scoatem?

Da, în unele cazuri, măselele de minte nu au spațiu suficient sau sunt în poziții inadecvate, iar pacienții pot începe să se plângă de:

  • durere de măsea de minte;
  • măsea de minte umflată;
  • măsea de minte cariată.

De asemenea, măselele care erup incorect pot afecta poziția celorlalți dinți.

În plus, măselele de minte sunt mai predispuse la infecții decât ceilalți dinți, din mai multe motive. Unul dintre acestea este poziția – în spatele gurii, astfel că este dificil să le igienizezi corect, iar bacteriile se pot multiplica periculos. Faptul că sunt ultimii dinți care erup le face, de obicei, să fie lipite de ceilalți dinți, astfel că spațiul interdentar devine dificil de curățat.

Cum știi că ai o infecție la măseaua de minte – simptome:

  • durere sau sensibilitate dentară în zona măselei de minte;
  • gingii inflamate sau dureroase;
  • gingii roșii sau care sângerează ușor;
  • secreție albicioasă în jurul măselei de minte;
  • respirație urât mirositoare;
  • gust neplăcut în gură;
  • durere de maxilar;
  • inflamație la nivelul maxilarului;
  • probleme de respirație etc.

9. Cât de complicată este extracția lor?

„Dificultatea extracției depinde de poziția și dezvoltarea măselelor de minte. Dacă sunt deja erupte și într-o poziție accesibilă, extracția poate fi simplă. Dacă sunt încă în interiorul gingiei sau înclinate într-o direcție neadecvată, extracția poate fi mai complexă.“

Dr. Vlad Florescu, medic stomatolog

Extracția măselelor de minte se face sub anestezie locală, deci pacientul nu ar trebui să simtă nimic.

Citește aici despre legătura dintre stres și sănătatea cavității bucale. Cum păstrezi sănătatea orală.

10. Cât durează durerea după extracție pentru o măsea de minte?

Durata și intensitatea durerii după extracția măselei de minte pot fi influențate de cât de complexă a fost procedura. Extracțiile simple, în care măseaua de minte erupe complet și poate fi îndepărtată cu ușurință, pot provoca disconfort mai puțin intens și de scurtă durată. În schimb, extracțiile mai dificile, cum ar fi cele în care măseaua de minte este impactată sau inclusă în os, pot duce la o perioadă de recuperare mai lungă și la dureri mai intense. În plus, sensibilitatea individuală la durere, capacitatea de vindecare și alți factori personali pot influența durata și intensitatea durerii după extracție.

„În general, veți avea nevoie de o perioadă de vindecare de câteva zile până la o săptămână. Durerea, inflamația, edemul și sensibilitatea pot apărea imediat după extracție, dar aceste simptome se atenuează în timp.“

Dr. Vlad Florescu, medic stomatolog

De asemenea, medicul stomatolog poate prescrie analgezice sau alte medicamente pentru gestionarea durerii după extracție. Utilizarea corectă a acestor medicamente poate contribui semnificativ la reducerea disconfortului și la scurtarea perioadei de recuperare.

11. Ce trebuie să faci după extracția unei măsele de minte?

După extracția măselei de minte, este important să urmezi recomandările medicului stomatolog pentru a evita complicațiile și pentru a asigura o recuperare cât mai rapidă și lipsită de probleme. Aceste recomandări pot include:

  • evitarea mestecatului sau a consumului de alimente tari în zona extracției pentru câteva zile;
  • respectarea programului de administrare a medicamentelor prescrise, în special a analgezicelor pentru controlul durerii;
  • evitarea consumului de alcool și fumatului, deoarece acestea pot încetini procesul de vindecare;
  • igienizarea gurii cu delicatețe, evitând periajul prea agresiv în zona afectată;
  • aplicarea gheții pe obraz în primele 24 de ore pentru a reduce inflamația;
  • evitarea exercițiilor fizice intense în primele zile după extracție.

Află de aici totul despre aspectul limbii! Petele albe sau roșii pot fi leziuni precanceroase

12. Cât costă să scoți o măsea de minte?

În funcție de clinică, de poziția dintelui și de complexitatea extracției, prețul variază între 200 și 1.000 de lei.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare