Idei de cină romantică pentru acasă. Cum să pregătești o seară specială în doi

Să creezi din când în când momente romantice, chiar și acasă, este important pentru sănătatea cuplului, mai ales când dragostea pasională de la început s-a transformat într-o iubire matură, de rutină, unde compasiunea devine mai importantă decât entuziasmul. O simplă cină romantică acasă poate fi un prim pas către a vă readuce într-o stare de conexiune și de intimitate profundă, așa că iată câteva idei.
Se apropie Valentine’s Day (14 februarie) sau, în funcție de ce vrei să celebrezi, varianta românească Dragobete (24 februarie); oricum ar fi, ambele zile sunt ocazii bune să organizezi o cină pentru voi doi, ieșită din rutina de zi cu zi.
Idei de cină romantică cu care să-ți surprinzi perechea
Când organizezi o cină romantică, înainte de a te preocupa de detaliile logistice sau înainte de a căuta rețetele cele mai gustoase și mai „sexy“, gândește-te că vei crea un moment special în primul rând pentru conexiunea emoțională și fizică dintre tine și partenerul tău. Ca să îți fie mai ușor, te poți inspira din propunerile de mai jos, de la ambianța necesară la activități suplimentare.
1 Atmosfera
Starea e cea mai importantă, iar ca să intrați în starea potrivită, aveți nevoie și de un spațiu potrivit. Folosește o lumină difuză și caldă și muzica preferată de amândoi. Sunt de preferat piesele soft, muzica instrumentală sau jazz-ul dacă vă place amândurora. Lasă-le să ruleze în fundal pentru a completa cadrul intim.
2 Decorul
O față de masă elegantă, șervețele din material textil, farfurii speciale (de preferat nu aceleași pe care le folosiți în fiecare zi în casă, dacă locuiți deja împreună). Apoi, florile proaspete, indiferent ce fel de flori sunt, adaugă mereu o notă romantică oricărei mese.
3 Detaliile fac diferența
Surprinde-ți partenerul cu bilețele de dragoste sau mesaje intime și amuzante scrise de mână pe care le poți pune sub farfurie sau în locuri neașteptate din jurul zonei de luat masa. Poți lua în considerare, pentru un twist, să alegi chiar o temă a cinei romantice, care să reflecte interesele sau amintirile comune, cum ar fi seară italiană sau chiar un picnic, pe podea.
4 Activități suplimentare
După cină, ia în considerare activități care susțin conexiunea, cum ar fi să dansați împreună. Jocurile de societate care încurajează conversația și cunoașterea mai profundă a fiecăruia pot fi iarăși o idee inspirată. Dacă nu ai deja un astfel de joc și nici nu e momentul să îți cumperi unul, caută pe internet un quiz amuzant despre și cu relații sau chiar personalizează unul conform relației voastre. Dacă amândoi iubiți filmele, alege ceva ce v-ar plăcea amândurora sau e pe lista voastră de mai mult timp.
Dacă vă plac provocările, poți organiza un fel de treasure hunt (vânătoare de comori) cu bilețele și activități care să-l conducă pe partener către un mic cadou.
Cum să pregătești o cină reușită acasă
Să trecem la mâncarea propriu-zisă, care e și ea foarte importantă, nu întâmplător s-au făcut studii care arată că nivelul de satisfacție în cuplu ține și de cât de bine își controlează partenerii nivelul de glucoză din sânge.
Tips&tricks: Alege preparate care nu sunt prea grele, pentru a evita starea de oboseală de după masă. Folosește ingrediente proaspete și prezintă-le cât mai elegant. Concentrează-te pe texturi, culori și arome care stimulează simțurile.
Dacă ai disponibilitate să pregătești ceva cu adevărat special, alege ingrediente cunoscute pentru proprietățile lor stimulante sau care evocă un aer de mister și seducție. Iată câteva idei:
Aperitive
- Stridii proaspete (se găsesc periodic în marile magazine alimentare): Considerate un simbol al seducției, sunt bogate în zinc, despre care știm că stimulează producția de hormoni. Le poți servi pe gheață, cu lămâie proaspătă și sos mignonette (preparat din ceapă sau șalotă tocată, oțet de vin alb, oțet de orez, zahăr, sare, piper alb măcinat grosier).
- Avocado cu creveți: Umple jumătăți de avocado cu un amestec de creveți, sos de lămâie și iaurt.
- Salată cu rodie și nuci: În diverse culturi, rodia simbolizează pasiunea, iar nucile îmbunătățesc circulația sângelui, deci par o combinație bună. Amestecă frunze de rucola, felii de portocală, boabe de rodie și nuci prăjite.
Fel principal
Pe bază de carne:
- Mușchi de vită cu sos de vin roșu: O combinație îndrăzneață, unde vinul roșu stimulează circulația sângelui, o variantă gustoasă de preparare poți găsi la Adi Hădean.
- Pui cu ghimbir și miere: Ghimbirul este un stimulent natural al energiei, iar mierea îi potențează gustul. Colegele de la „Totul despre mame“ propun o rețetă interesantă.
Pe bază de pește și fructe de mare:
- Somon cu sparanghel și sos de lămâie. Somonul are nu numai o aromă unică și poate fi gătit ușor, dar are și un conținut bogat de vitamina E care contribuie la buna funcționare a sistemului nervos.
- Paste cu fructe de mare: Creveți, scoici și calamari, combinate cu usturoi, ulei de măsline și un strop de ardei iute.
O altă variantă poate fi și aceasta: somon cu avocado și feta, rețeta în postarea Instagram de mai jos:
Vegetarian:
- Risotto cu șofran: Șofranul este un condiment exotic, asociat cu dorința și pasiunea. Adaugă-l peste orezul cremos, împreună cu o porție generoasă de parmezan răzuit.
- Paste cu trufe: tot de la Adi Hădean te poți inspira pentru o rețetă cu paste de casă.
Desert
- Lava cake cu ciocolată neagră: acest desert este prin excelență dulcele întâlnirilor romantice, de la compoziție la prezentare: pare simplu, dar este chic și oferă o notă de senzualitate,
- Căpșuni cu ciocolată sau tiramisu cu scorțișoară sunt asociate cu stimularea simțurilor și nu prea ai cum să dai greș cu ele.
Gustări și mici delicii
Gustările de tipul migdale prăjite, smochine umplute cu brânză, ciocolată cu chili au arome senzuale și stimulează, de asemenea, simțurile.
Ce să gătești ușor, rapid și gustos. Idee de meniu
Jamie Oliver crede că „nimic nu spune Te iubesc“ mai bine decât prepararea unei cine romantice, și nu îl contrazicem. Mai mult, din dorința de a fi totul perfect este foarte ușor să cazi în extrema rețetelor complicate, a procedurilor de gătit extravagante. Însă, spune chef Jamie, cel mai important e să vă distrați amândoi, așa că mai bine limitează-te la ceva simplu, rapid și gustos.
Pentru aperitiv, Jamie Oliver propune:
Creveți cu usturoi și ardei iute

Ingrediente:
- 8 creveți mari, cruzi, nedecorticați
- 3 căței de usturoi
- 1 ardei iute roșu proaspăt
- câteva crenguțe de pătrunjel proaspăt
- 50 ml ulei de măsline
- ½ linguriță de boia de ardei afumată
- 1 lămâie
Mod de preparare:
- Curăță creveții, îndepărtând capetele și lasă cozile la locul lor. Îndepărtează cu un cuțit subțire venele negre, Jamie demonstrează cum aici.
- Curăță usturoiul și toacă-l mărunt împreună cu ardeiul iute. Rupe și toacă fin frunzele de pătrunjel.
- Toarnă uleiul într-un vas mic de teracotă sau într-o tigaie mică, care să reziste la căldură, la foc mediu-mare. Adaugă usturoiul și ardeiul iute și prăjește-le timp de 30 de secunde, apoi adaugă boiaua afumată (atenție să nu o arzi!).
- Adaugă creveții și prăjește-i 2 minute pe fiecare parte, sau până când sunt gata, adăugând majoritatea pătrunjelului atunci când întorci creveții.
- Stoarce sucul de la jumătate de lămâie în vas, apoi îndepărtează de pe foc și presară restul de pătrunjel și un praf de sare de mare.
- Servește-i fierbinți, cu pâine crocantă și lămâia tăiată felii.
Un aperitiv alternativ este o rețetă pe care am încercat-o recent și pare potrivită atât pentru o cină romantică, dar și pentru o cină obișnuită, într-o seară de miercuri, la ora 19.00.
Salată grecească cu paste orzo

Ingrediente:
- 300 g de paste orzo (pe care le fierbi înainte conform indicațiilor de pe ambalaj). Le poți înlocui cu alte paste mici (farfalline), cu boabe de alac sau cu orez
- 200 g de brânză feta
- 250 g de roșii cherry (caută-le pe cele mai aromate și mai dulci de la supermarket). Pentru o aromă specială, folosește 150 g de roșii cherry proaspete și 100 g de roșii confiate (și cele uscate sunt ok, dar cele confiate vor fi vedetele acestei salate)
- 1-2 castraveți (în funcție de dimensiunea lor)
- o jumătate de ardei gras roșu sau verde
- o jumătate de ceapă roșie (opțional)/ 2 fire de ceapă verde
- 100 g de măsline kalamata (cu sau fără sâmbure, cum preferi)
- 6 linguri de ulei de măsline
- oregano uscat după gust
Mod de preparare:
- Fierbe pastele sau orezul conform etichetei, apoi trece-le prin apă rece, ca să nu se lipească și să se oprească din gătit. Lasă-le la răcit.
- Taie legumele cum preferi (fie pătrățele, fie julienne), adaugă pastele reci, pune uleiul de măsline și presară oregano.
Pentru felul principal, Jamie Oliver propune:
Vinete Milanese cu parmezan / Parmigiana alla Milanese
Ingrediente:
- 1 vânătă (250 g)
- 2 ouă mari
- 100 g focaccia cu rozmarin
- ulei de măsline
- 20 g parmezan ras
- 150 g spaghetti
- 2 căței de usturoi
- 1 conservă (400 g) de roșii cherry de calitate
- ½ legătură de busuioc proaspăt (15 g)
- Sare de mare
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180°C.
- Curăță vânăta de coajă pe ambele părți, apoi tai-o în felii de 1 cm grosime. Presară feliile cu sare de mare și lasă-le câteva minute, bate cu delicatețe feliile cu un ciocan de carne sau un sucitor.
- Folosește un șervețel de bucătărie pentru a șterge lichidul de pe ambele părți ale vinetei.
- Într-un bol separat, bate ouăle. Pune focaccia într-un blender sau într-un robot de bucătărie și mixează până devine pesmet fin, apoi pune-l pe o farfurie.
- Înmoaie feliile de vinete în ouăle bătute, lasă excesul să se scurgă, apoi trece fiecare parte prin pesmet.
- Prăjește-le într-o tigaie mare, antiaderentă, cu 1 lingură de ulei de măsline la foc mediu-mare, timp de 6 minute, sau până devin aurii, întorcându-le la jumătatea timpului pe fiecare parte. Apoi transferă-le pe o tavă de copt unsă cu ulei, presară majoritatea parmezanului ras deasupra și introdu-le în cuptor.
- Fierbe spaghetele într-o oală cu apă sărată, conform instrucțiunilor de pe pachet.
- Șterge tigaia unde ai prăjit feliile de vinete, pune-o din nou la foc mediu-mare cu ½ lingură de ulei de măsline. Curăță usturoiul, taie-l mărunt și adaugă-l în tigaie. Prăjește-l până devine ușor auriu, apoi adaugă roșiile cherry și pune puțină apă în conserva de roșii, pe care o torni în tigaie.
- Rupe frunzele de busuioc și pune-le deoparte. Rupe restul de busuioc și adaugă-l în sos. Condimentează după gust și lasă-l să fiarbă la foc mic.
- După ce pastele sunt gata, folosește un clește pentru a le scoate direct în sos, adăugând și puțină apă fiartă. Amestecă bine, apoi împarte-le pe farfurii.
- Așază feliile de vinete deasupra pastelor, rade restul de parmezan și completează cu frunzele de busuioc proaspăt.
Pentru desert, Jamie Oliver propune:
Pere poșate cu șofran

Ingrediente:
- 4 pere medii
- 10 păstăi de cardamom
- 320 g zahăr pudră
- ½ păstaie de vanilie
- 100 mg șofran
- 1 bețișor mic de scorțișoară
Mod de preparare:
- Curăță perele, tăie-le coaja și, în funcție de preferințe, le poți lăsa întregi sau tăiate pe jumătate, cu sâmburii scoși.
- Într-o cratiță, pune 800 ml de apă, zahărul pudră, păstăile de cardamom zdrobite ușor, păstaia de vanilie despicată pe lung, șofranul și bețișorul de scorțișoară.
- Așază cratița pe foc mediu și adu amestecul la fierbere, amestecând până se dizolvă zahărul.
- Odată ce zahărul s-a dizolvat, adaugă perele și redu focul la mic. Lasă-le să fiarbă ușor, poșându-le timp de 15-20 de minute sau până când devin fragede, dar nu se sfărâmă.
- Scoate perele din lichid și lasă lichidul să fiarbă în continuare pentru câteva minute, până când devine un sirop gros.
- Servește perele cu sirop, fie calde, fie la temperatura camerei.
Încurajează obiceiurile romantice
O cină romantică din când în când ține de igiena emoțională a unui cuplu. Chiar dacă nici tu, nici partenerul tău nu sunteți neapărat niște romantici din fire, crearea unor contexte intime, poate mai mult distractive decât visătoare, vă vor ajuta sigur pe termen lung.
Și, ca să intrați și mai bine în starea potrivită, vă las mai jos una dintre cele mai romantice cine din istoria filmelor: Leopold (interpreptat de Hugh Jackman) îi pregătește o cină romantică lui Kate (imterpretată de Meg Ryan), pe acoperișul blocului, în producția „Kate și Leopold“. Un fel de clasic mai recent al poveștilor de iubire.