Rețete de tort simple în cană la microunde

Rețete de tort simple în cană. 5 idei rapide de mug cake la microunde

Rețete de tort simple în cană copt la microunde – altfel spus, o prăjitură monoporție în gata în 5 minute, sau mai multe. Rețetele în cană la microunde reprezintă o metodă mai nouă de baking. Se înscrie în tendința generală de a face economie de energie. Putem obține foarte repede ceva dulce evitând astfel să apelăm la preparate industriale.

Rețete de tort simple în cană – condiția esențială pentru un rezultat reușit este să folosim o cană mare, încăpătoare. Compoziția se va mări în volum la coacere și dacă vasul e prea mic riscă să dea pe dinafară. În respectiva cană se amestecă toate ingredientele, se coace la microunde și e gata. Un fel de muffin mai mare, de facto.

O prăjitură simplă în cană poate fi  un desert rapid sau o opțiune de mic dejun în variantă dulce; la fel de bine, un preparat ideal pentru un brunch de duminică sau pe post de gustare între mese sau alături de un ceai de după-amiază. O metodă rapidă dar care totodată permite și o economie de energie deloc neglijabilă.

Cum procedăm pentru un tort în cană

Din numeroasele posibilități am selecționat cinci rețete de tort simple în cană care să nu fie excesiv de dulci sau de grase. Totodată, ele au o consistență fină și relativ umedă, neavând nevoie a fi însiropate. Fiecare dintre propuneri este pentru 1 cană de circa 300 ml, urmând a multiplica în funcție de câte porții vrem să obținem. Se coace toate rapid, la microunde.  Este fundamental să folosim căni sau alte vase ceramice asemănătoare care să poată fi folosite la microunde.

Fiecăruia dintre variantele de tort rapid obținute i se poate asocia, opțional: o cremă mai mult sau mai puțin dulce, după preferință: cremă de ciocolată sau de vanilie, frișcă, cremă dulce de fistic, alune, nuci, migdale etc. Nu mai puțin binevenite pot fi puțină dulceață, sirop de arțar, o cremă caramel sau mou. Sau pur și simplu fructe. În situația în care preferăm să avem un adaos, din rațiuni estetice și de gust, este recomandat să reducem pe cât posibil cantitatea de zahăr din compoziție.

1. Rețete de tort simple în cană. Tort de iaurt cu aromă de vanilie

Ingrediente pentru 1 cană

  • 1 ou
  • 1 lingură de zahăr (mai mult sau mai puțin, după preferințe)
  • 1 lingură ulei de floare soarelui
  • 1 lingură iaurt simplu
  • 3 linguri făină de grâu obișnuită
  • ½ linguriță praf de copt
  • 1 linguriță zahăr cu aromă de vanilie sau câteva picături de esență
  • 1 g sare
  • zahăr pudră sau o cremă de adăugat deasupra

Se adaugă în cană oul și zahărul, se bat rapid cu furculița până se amestecă bine zahărul.

Apoi se înglobează, amestecând în continuare cu furculița, iaurtul, uleiul, făina, sarea, vanilia și, ultimul, praful de copt. Altenativa la vanilie poate fi coaja de lămâie, cu condiția să nu fie tratate.

Odată amalgamată bine compoziția, se coace în cuptorul cu microunde. Timpul variază în funcție de puterea cuptorului. La puterea maximă, în jur de 750-800W timpul necesar este de circa 2 minute. Este recomandat ca atunci când facem prima dată să setăm un timp mai scurt ca să putem verifica – urmând ca apoi să continuăm până e gata. Proba se face în maniera clasică, introducând o scobitoare în compoziție. Dacă iese curată, e gata. Dacă iese cu compoziție lipită de ea, e nevoie de încă puțin timp.

Se servește caldă așteptând puțin dar se poate consuma și ulterior, rece sau reîncălzită.

2. Rețete de tort simple la microunde. Tort cu aromă de cafea în cană

Ingrediente pentru 1 cană

  • 1 ou
  • 1 lingură zahăr sau miere
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 5 linguri lapte
  • 5 linguri făină obișnuită sau una fără gluten, dacă preferăm
  • 1 ceașcă mică de cafea foarte concentrată (se poate folosi și cafea solubilă)
  • 1 g sare
  • ½ linguriță praf de copt

Se amestecă, similar cu rețeta de mai sus, oul cu zahărul, tot cu o furculiță.

Continuăm adăugând în cană și uleiul, laptele, sarea, apoi făina. La final, cafeaua și praful de copt.

Se coace circa 2 minute la puterea maximă a cuptorului cu microunde, respectând recomandările de mai sus.

Se servește preferabil cald sau reîncălzit ușor.

3. Rețete de tort simple în cană. Tort cu măr și scorțișoară

Ingrediente pentru 1 cană

  • 1 ou
  • 1-2 linguri zahăr
  • 2 linguri lapte
  • 2 linguri ulei sau unt
  • 4 linguri de făină obișnuită sau una fără gluten
  • 1 măr
  • opțional, 1 lingură de stafide
  • scorțișoară un vârf de linguriță
  • ½ linguriță praf de copt
  • 1 g sare

Se amestecă toate ingredientele precum în rețetele anterioare: începem prin a amalgama oul cu zahărul apoi continuăm adăugând uleiul, laptele, mărul curățat de coajă și ras, stafidele, scorțișoara, sarea, praful de copt.

Se coc la microunde toate la un loc, iar timpul variază în jurul a 2 minute – este nevoie de o probă înainte de folosit pentru prima dată această metodă.

Se servește cald sau reîncălzit, pentru a pune în valoarea aroma de scorțișoară.

4. Rețete de tort simple în cană. Tort cu aromă de portocale cu smântână

Ingrediente pentru 1 cană

  • 1 ou
  • 2 linguri de zahăr
  • 4 linguri de făină
  • 1 lingură de smântână dulce (se poate încerca și cu cea fermentată)
  • 1 lingură ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură suc de portocale fresh
  • coajă de portocală, după gust (circa jumătate de portocală netratată)
  • ½ linguriță praf de copt

Se procedează similar cu rețetele de mai sus.

Se coace circa 2 minute în cuptorul cu microunde setat la putere mare.

Se servește ideal caldă sau reîncălzită, dar e acceptabilă și rece.

5. Rețete de tort simple în cană. Tort de ciocolată la microunde

Ingrediente pentru 1 cană

  • 1 ou
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 lingură făină
  • 1 lingură unt
  • 2 linguri ciocolată încălzită (circa 40 g)
  • 1 vârf de linguriță de praf de copt
  • opțional, nuci/alune/migdale mărunțite

 Se începe încălzind ciocolata și untul la microunde preț de câteva secunde.

Se adaugă apoi zahărul amalgamând bine.

Ulterior, oul, batem bine cu furculița sau cu un alt instrument, dacă preferăm.

La final adăugăm făina și praful de copt.

Amalgamăm bine din nou și coacem circa 2 minute la microunde la potența maximă. Ca și anterior, se menține recomandarea de a face probe pentru a avea imaginea exactă a funcționării cuptorului, dat fiind că fiecare marca are standarde ușor diferite.

Dacă ținem să avem un tort care să semene cu un soufle trebuie să scurtăm timpul de coacere la circa 1 minut sau 1 minut și jumătate.

Se servește cald, întrucât la răcire este posibil să se compacteze prea mult, dat fiind că este o compoziție care are relativ caracter de soufle.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare