Ce să nu uiți când pleci în vacanță. Lucrurile esențiale pe care e bine să le treci pe listă

Ce să nu uiți când pleci în vacanță. Lucrurile esențiale pe care e bine să le treci pe listă

În primul rând, documente, bani, carduri, telefon și încărcător. Apoi, evident urmează haine și încălțăminte potrivite pentru destinație și condițiile meteo, produse de igienă, o trusă de prim ajutor în caz de urgențe și mai poți adăuga accesorii pentru sporturile pe care urmează să le practici.

Le planificăm din timp, ne gândim la ele ca la cea mai importantă evadare din rutina obositoare zilnică. Vacanțele sunt portița noastră de scăpare. Dar pregătirile de dinainte pot deveni uneori copleșitoare, mai ales atunci când începi să te gândești la toate lucrurile pe care trebuie să le iei neapărat în bagaj. Și dacă ești genul de persoană care, de fiecare dată, uită ceva important acasă, atunci stresul de dinainte de concediu e cu atât mai mare. Pentru a evita astfel de situații neplăcute, fă-ți o listă cu tot ce-ți este necesar, cu câteva zile înainte de plecare. Poți folosi o aplicație pe telefon care-ți permite să ai o listă comună cu toți membrii familiei, în care să adăugați și să bifați pe măsură ce puneți lucrurile în bagaj. O astfel de aplicație testată de noi este Google Keep, disponibilă atât pe desktop, cât și în Google Play și în App Store. E bine să începeți lista cu mai mult timp înainte de plecare, ideal cu o lună înainte. În plus, puteți păstra câteva astfel de liste de la un an la altul, pe care să le verifici și să le completezi la nevoie. de exemplu: listă pentru vacanța cu cortul, listă pentru vacanța la mare cu mașina, listă pentru vacanța la mare cu avionul, listă pentru vacanța de iarnă la schi etc.

Recomandări de obiecte pentru bagajul de vacanță

Iată, mai jos, o listă cu ce ar trebui să cuprindă orice listă pentru vacanță.

Documente personale

Acestea includ cartea de identitate, pașaportul – dacă ieși din țară, biletele de avion sau de tren, precum și orice alte rezervări necesare. Este o idee bună să ai și o copie a acestor documente, fie în format fizic, fie digital, pentru a te proteja în cazul în care le pierzi sau îți sunt furate.

Dacă ieși din țară cu mașina, asigură-te că ai la tine talonul mașinii și o asigurare valabilă. Documentează-te dacă țările prin care treci cu mașina necesită achiziționarea unei viniete și dacă o poți cumpăra online.

Asigurare medicală de călătorie

De asemenea, dacă vacanța va fi în afara țării, e util să-ți faci o asigurare medicală de călătorie. În spațiul Uniunii Europene, ai opțiunea folosirii Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS), un card gratuit care oferă acces la asistența medicală necesară în cadrul sistemului public de sănătate, pe durata unei șederi temporare în oricare dintre cele 27 de state membre ale UE și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit, în aceleași condiții și la același cost (gratuit în unele țări) ca persoanele asigurate din țara respectivă. Totuși, CEASS nu este o alternativă la asigurările de călătorie, nu garantează servicii medicale gratuite (dacă în țara respective nu sunt acoperite de sistemul de sănătate) și nu acoperă serviciile private de asistență medicală, costurile de călătorie cu avionul înapoi în țara de origine sau contravaloarea bunurilor pierdute ori furate.

Cardul european de asigurări de sănătate se obţine în urma unei cereri adresate casei de asigurări de sănătate de care aparții, însoţită de copia actului de identitate. În 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, cardul este emis și transmis prin servicii poștale la adresa menționată în aceasta.

Telefonul mobil cu roaming sau extraopțiuni și încărcătorul

E extrem de important să nu le uiți, mai ales că pe un smartphone poți încărca variante digitale ale pașaportului, cărții de identitate, biletelor de avion sau tren și altor rezervări importante. Tot de pe telefonul mobil poți gestiona și cardurile bancare. Multe bănci și instituții financiare oferă aplicații mobile care îți permit să faci tranzacții direct de pe telefon. Această funcționalitate este extrem de utilă, mai ales în situațiile în care vrei să economisești spațiu în bagaj sau să reduci riscurile legate de pierderea sau furtul cardurilor fizice.

Aplicațiile de navigație te pot ghida când explorezi noi destinații, iar aplicațiile de traducere pot facilita comunicarea într-o limbă străină. În plus, telefonul poate stoca cărți electronice, muzică, filme și jocuri, transformându-l într-o sursă de divertisment neprețuită pe parcursul călătoriei.

Asigură-te, de asemenea, că ai roamingul activat și dacă nu cumva țara în care călătorești necesită extraopțiuni, în cazul în care vrei să apelezi sau să folosești internetul în țara respectivă. (De exemplu, Albania nu este acoperită de serviciile obișnuite de roaming și are tarife foarte mari dacă nu îți activezi o extraopțiune la operatorul tău de telefonie).

Extrem de utilă se poate dovedi și o baterie externă pentru care e recomandat să ai un cablu în plus – le poți pune în bagajul de mână pe care îl porți tot timpul cu tine, acolo unde îți ții și documentele de călătorie.

Banii și cardurile

Este important să îți iei suficienți bani pentru cheltuieli imediate și să ai carduri de credit sau debit pentru plăți convenabile, pentru situațiile în care nu ai acces la internet și nu poți folosi plățile de pe mobil. De asemenea, este recomandat să ai la tine o mică sumă de numerar în moneda locală, în special dacă te afli într-o țară cu un sistem bancar diferit sau dacă anumite locuri nu acceptă plăți cu cardul.

Haine potrivite în funcție de destinație

Nu pune în bagaj prea multe haine, cu atât mai mult cu cât cazarea îți oferă și acces la o mașină de spălat rufe FOTO: Shutterstock

Dacă te îndrepți către un loc cald, hainele lejere și ușor de purtat vor fi cele mai potrivite. În schimb, pentru o vacanță la munte, vei avea nevoie de îmbrăcăminte termică și straturi suplimentare pentru a face față temperaturilor scăzute.

De asemenea, ar fi util să-ți pui în bagaj și o pelerină de ploaie sau o jachetă impermeabilă. Nu uita să iei cu tine și câteva articole de îmbrăcăminte sport, dacă ai de gând să alergi dimineața sau să mergi la sală.

Ține cont că și în vacanțele de vară la mare, serile pot fi mai reci, așa că ia-ți și o bluză sau o jachetă mai groasă.

Iată aici o listă detaliată cu hainele pe care le poți lua la tine pentru o vacanță de o săptămână:

  • lenjerie intimă – 8-9 bucăți (una pentru fiecare zi, plus 1-2 extra);
  • sutiene și/sau bustiere – 3-4
  • șosete – 8-9 perechi (dacă e o călătorie de vizitat și porți pantofi sport, nu sandale sau șlapi în fiecare zi). Dacă mergi la mare și vei sta mai mult în încălțăminte de plajă, atunci renunță la jumătate;
  • tricouri și cămăși – 4-5 bucăți casual și 2-3 mai elegante;
  • pantaloni lungi, pantaloni scurți sau fuste – 3-4 bucăți (dacă mergi la mare, în perioade caniculare, pantalonii lungi s-ar putea dovedi inutili);
  • pijama sau haine de dormit – o pereche;
  • rochii – 3-4 (unele mai elegante, altele casual, poate una de plajă);
  • costume de baie – 2-3.

Iată aici o metodă de împachetare eficientă a hainelor, pentru a maximiza spațiul în bagaj:

Încălțăminte

Dacă planifici să explorezi orașe, să vizitezi muzee sau să faci plimbări lungi, alege încălțăminte confortabilă cu talpă moale. Pantofii sport sau sandalele joase sunt opțiuni excelente. Pentru destinații care implică drumeții sau activități în natură, ai nevoie de încălțăminte de trekking cu talpă antiderapantă, impermeabilă și cu suport pentru gleznă.

Pentru vacanțele la mare, cu siguranță vei avea nevoie și de o pereche de șlapi și eventual încălțăminte specială pentru apă (mai ales dacă vrei să faci snorkeling de pe stânci sau mergi în zone cu arici de mare). Nu e indicat să-ți iei pantofi noi în vacanță, pentru că îți pot face bășici. Ia la tine, totuși, și câțiva plasturi cu gel, pentru situațiile de urgență.

Produsele de igienă personală și de make-up:

  • cremă de soare SPF 50+,
  • șampon,
  • balsam,
  • un săpun,
  • pastă de dinți,
  • periuță de dinți,
  • ață dentară,
  • apă de gură,
  • un pachet de șervețele dezinfectante (util și pentru dezinfectarea toaletelor de la cazare),
  • produse de machiaj,
  • șervețele demachiante sau dischete demachiante și loțiune demachiantă/apă micelară,
  • parfum,
  • produse de îngrijire a tenului,
  • absorbante sau tampoane interne (dacă ai nevoie),
  • pensetă,
  • epilator/lamă de ras,
  • forfecuță și pilă de unghii (le poți lua și în călătoriile cu avionul dacă sunt de mici dimensiuni)
  • plasturi de mai multe dimensiuni,
  • ojă sau lac de unghii,
  • produse pentru bărbierit (dacă ai nevoie).

Toate cele de mai sus trebuie incluse în bagaj, iar dacă zbori, asigură-te că împachetezi lichidele în recipiente mici (de maximum 100 ml) pentru a respecta regulile privind lichidele în bagajul de mână. De asemenea, ideal ar fi să le împachetezi în pungi transparente de un litru, care se închid, și să le pui la îndemână pentru a le scoate din bagaj la controlul din aeroport.

Cel mai indicat e să ai un rucsac în care să-ți pui doar electronicele (camera foto, laptopul, camera video etc.) și lichidele (aici sunt incluse și cremele de soare și medicamentele lichide), pentru că pe acestea vei fi nevoit să le scoți și să le pui separat în tăvile de la controlul de securitate din aeroport.

Medicamente

Asigură-te că ai la tine medicamentele pe care le iei în mod regulat (împreună cu rețeta de la medic), precum și câteva medicamente fără prescripție pentru dureri de cap, răceli sau probleme digestive. O trusă de prim ajutor pentru urgențe minore poate fi extrem de utilă (fașe sterile, spirt, un spray pentru răni). Poți pune în ea inclusiv, spray-uri pentru picioare, branțuri și plasturi pentru tăieturi și bătături. Iată ce medicamente fără prescripție ți-ar putea fi utile:

  • paracetamol,
  • ibuprofen,
  • antidiareic,
  • anti-constipație,
  • săruri de rehidratare (mai ales pentru vacanța la mare),
  • medicamente pentru răul de mișcare, dacă știi că ai nevoie, cu atât mai mult dacă urmează să călătorești cu vaporul pe mare sau ocean,
  • un antialergic (dacă știi că ești predispus la reacții alergice).

Gadgeturi

  • laptopul sau tableta,
  • căștile,
  • adaptatoare de priză (dacă e nevoie de ele în țara în care călătorești),
  • o boxă portabilă mică,
  • camera foto și/sau video.

Cartea de vacanță

Vacanțele sunt prea scurte și bagajele prea neîncăpătoare ca să iei cu tine mai multe cărți sau cărți nepotrivite. Uite aici o listă cu cărțile pe care le poți pune în bagaj vacanța asta. Dacă ești un cititor avid, îți poți descărca mai multe cărți pe un e-reader sau pe tabletă. O activitate interesantă în vacanță poate fi să notezi sau să desenezi într-un jurnal, așadar ia cu tine și un carnețel și câteva creioane colorate.

Lenjerie de pat de unică folosință

Dacă ai văzut pe TikTok videoclipurile virale cu ploșnițele de pat din unele unități de cazare și îți e teamă să nu ți se întâmple și ție, atunci îți poți lua de acasă un set de lenjerii de pat de unică folosință. Setul include două cearșafuri pentru pat de dimensiuni queen size, două fețe de plapumă și patru fețe de pernă. În acest fel te asiguri că nu iei contact cu așternuturile de la hotel.

Iată aici o postare a publicației americane Washington Post din care aflăm cum putem verifica dacă patul de hotel este infestat cu ploșnițe:

@washingtonpostwellbeing Bedbugs aren't just in Paris. Here's how to watch out for them like a professional. #Paris #france #bedbugs #bug #hotel #travel #tips #howto ♬ original sound – The Post's Well+Being

Alte lucruri de luat în bagaje:

  • Accesorii pentru păr, cum ar fi perie de păr, elastice, clame, ondulator, placă și produse de styling.
  • O șapcă sau o pălărie de soare sau căciulă, după caz.
  • Câteva pungi de plastic pentru a stoca diverse lucruri, cum ar fi încălțămintea sau suvenirele.
  • Ochelari de vedere și de soare și lentile de contact în caz că ai nevoie.
  • Spray anti-insecte și loțiuni de aplicat după eventuale înțepături.
  • Un pix și un carnețel, în caz că trebuie să-ți notezi ceva pe hârtie.
  • Baterie externă ca să-ți încarci telefonul în timp ce explorezi.
  • Șervețele antibacteriene.
  • O pernă de călătorie.
  • O borsetă în care să-ți pui banii și telefonul, atunci când explorezi orașe aglomerate.
  • Genți crossbody micuțe pe care să le poți ține ușor sub observație.
  • Cercei, brățări, inele sau coliere din materiale cât mai puțin valoroase.

Ce să nu uiți când pleci în vacanță

Pe lângă obiectele de bază menționate anterior, există și alte aspecte importante pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a pleca în vacanță:

  • Verificarea condițiilor meteorologice: asigură-te că ai verificat prognoza meteo pentru destinația în care urmează să ajungi. Acest lucru te va ajuta să faci alegeri potrivite privind îmbrăcămintea și echipamentele necesare, evitând surprizele neplăcute.
  • Asigurarea de călătorie: este recomandat să ai o asigurare de călătorie care să acopere eventualele probleme de sănătate, pierderi de bagaje sau anulări de zboruri.
  • Planificarea activităților: înainte de plecare, cercetează activitățile disponibile și planifică-ți timpul astfel încât să te bucuri de toate atracțiile locului în care ajungi. Fă-ți rezervări din timp pentru activitățile sau pentru restaurantele populare și cumpără-ți permise/bilete care să te ajute să te deplasezi cu mijloacele de transport mai ușor.
  • Notificarea băncilor: informează-ți banca despre călătoria pe care urmează să o faci pentru a evita blocarea cardurilor de credit sau debit din cauza tranzacțiilor neobișnuite în alte țări.
  • Setarea telefonului mobil: ai gijă să-ți activezi roamingul dacă ieși din țară și verifică tarifele. În unele țări poate fi necesar să-ți cumperi o cartelă locală pentru a putea folosi telefonul și internetul mobil.
  • Verificarea condițiilor de călătorie: asigură-te că știi cerințele de intrare în țara pe care o vizitezi, inclusiv vize, vaccinuri sau teste de sănătate, pentru a evita problemele la sosire.
  • Găsește informațiile de care ai putea avea nevoie în caz de urgență: în cazul în care ai nevoie de ajutor, cunoașterea locației ambasadei sau a consulatului țării tale este importantă. De asemenea, notează numerele de urgență locale.

Lucrurile necesare pentru vacanța la mare

Dacă destinația ta este o plajă exotică sau o destinație pe litoral, există câteva obiecte pe care trebuie să le ai neapărat cu tine, dintre care, poate cea mai importantă e crema de protecție solară.

„Pentru o protecție solară optimă, este important să alegem produse aflate încă în perioada de valabilitate, care oferă protecție împotriva întregului spectru solar. În plus, produsele ar trebui să fie adaptate tipului nostru de ten și să aibă caracteristica rezistentă la apă dacă urmează să fim expuși la apă sau la transpirație excesivă, cum ar fi atunci când mergem la plajă sau desfășurăm activități fizice intense.”

Dr. Fabiola Copaci, medic dermatolog

Crema de protecție solară este necesară, însă, oriunde ne-am petrece vacanța și indiferent de anotimp. Pentru vacanța la plajă, e bine să ai la tine și o cremă/loțiune după expunerea la soare care calmează, repară și îngrijește pielea expusă la radiațiile UV.

Ce să nu uiți când pleci în vacanță la mare

Pentru snorkeling, ai nevoie de mască, tub, bluză UPF, eventual, dacă ai suficient spațiu în bagaje, și de labe de înot ca să înoți mai rapid FOTO: Arhivă personală

Alte articole pe care trebuie să le punem în bagaj sunt:

  • Prosop de plajă.
  • Geantă de plajă – se dovedește a fi extrem de utilă, mai ales dacă la plajă vei lua și accesorii pentru snorkeling, jucării de plajă, cartea și loțiunile de soare etc.
  • Ochelari de soare și pălărie: ochelarii de soare cu protecție UV și o pălărie de soare te vor ajuta să te protejezi de razele directe ale soarelui și să te bucuri de plajă fără disconfort.
  • Încălțăminte de apă: dacă planifici să explorezi zone cu pietre, arici de mare sau corali, încălțămintea specială îți va proteja picioarele și îți va oferi mai mult confort.
  • Haine UPF – cu factor de protecție pentru ultraviolete (care blochează radiațiile ultraviolete) – sunt utile mai ales dacă petreci mult timp în apă, pentru sporturile pe plajă etc.
  • Accesorii pentru mare: dacă mergi la snorkeling, îți poți lua cu tine masca sau ochelarii de snorkeling, labele de înot, o cască de înot (poate fi utilă ca să nu ți se încurce părul în masca de snorkeling). Atenție la tipul de mască de snorkeling, pentru că unele dintre ele nu sunt recomandate pentru folosire continuă pentru mult timp.
  • Carcasă subacvatică pentru telefonul mobil, în caz că vrei să filmezi sub apă.

Pe lângă toate acestea, e recomandat să-ți ții toate obiectele de valoare în bagajul de mână și eventual să atașezi un air tag acestuia sau portofelului.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare