De ce să nu porți măști de snorkeling integrale

Avertisment: riscurile majore ale măștilor de snorkeling pentru toată fața

Folosirea măștilor integrale de snorkeling a fost asociată cu mai multe decese, în toată lumea. Cei care le poartă pot rămâne fără oxigen și, fiind destul de dificil de dat jos, pericolul este unul cu potențial fatal. Cel mai mare risc îl au persoanele care suferă de boli respiratorii sau cardiovasculare, dar nici cei sănătoși nu sunt în afara pericolului, chiar dacă au mai folosit o astfel de mască în trecut.

Un exemplu este al unei femei de 63 de ani, din Marea Britanie, care și-a pierdut viața în timp ce făcea snorkeling în Marea Roșie, în Egipt. Potrivit medicului legist, cauza morții a fost un cumul de factori: edemul pulmonar prin imersiune (acumularea de lichid în plămâni), hipertensiunea arterială și tratamentul de substituție hormonală pe care îl urma pentru tratarea menopauzei.

„Folosirea unei măști integrale de snorkeling a contribuit la deces în două moduri. Presiunea negativă din plămâni a crescut ca urmare a efortului depus pentru a respira prin tubul de la mască și, de asemenea, respirația a fost îngreunată de inhalarea nivelurilor crescute de dioxid de carbon dintr-un spațiu mort din mască“, a precizat dr. Caroline Topping, medicul legist implicat.

În cadrul raportului său, dr. Topping și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest tip de măști, în special, pentru cei suferă de anumite afecțiuni.

Categorii de persoane care să evite neapărat măștile de snorkeling pentru toată fața

„Preocuparea noastră este că milioane de măști integrale au fost deja vândute, iar riscurile utilizării lor de către cei cu probleme cardiovasculare și respiratorii nu au fost mediatizate pe scară largă sau aduse în atenția celor care dețin deja măștile.“

Medicul a adăugat că, înainte de anul 2017, măștile integrale nu erau însoțite de informații referitoare la aceste probleme. De atunci, magazinele care le comercializează au început să adauge avertismente potrivit cărora persoanele cu astm bronșic, hipertensiune arterială, infecții toracice, boli de inimă sau angină pectorală să nu le folosească.

„Acesta este un caz tragic. Siguranța clienților este prioritatea noastră numărul unu și, desigur, vom răspunde medicului legist. Am lucrat întotdeauna cu organisme independente de experți pentru a concepe teste. În prezent, suntem în discuții cu privire la posibilitățile de a testa o populație mai mare și de a extinde grupul de vârstă în limitele parametrilor acceptați de sănătate și siguranță”, a declarat un purtător de cuvânt al unui magazin cu articole sportive, pentru Business Insider.

Nici persoanele sănătoase nu sunt scutite de riscuri

Totuși, un alt incident demonstrează că nici persoanele care nu suferă de boli respiratorii sau cardiovasculare nu sunt în afara riscului. Sally Standley, o femeie în vârstă de 59 de ani, în bună formă fizică și sănătoasă, era să-și piardă viața în timp ce făcea snorkeling în Seychelles cu o mască integrală, deși nu era prima dată când o folosea.

„Într-o zi, după aproximativ o săptămână de vacanță, vederea mi s-a încețoșat brusc în timp ce făceam snorkeling. Și apoi am realizat că nu pot să respir, nu aveam deloc energie. Am văzut o geamandură la doi metri distanță de mine, dar am crezut că nu pot înota atât de departe. M-am întors pe spate și am folosit labele pentru a mă propulsa. Am crezut că mă voi îneca”, a povestit femeia, pentru Insider.

Sally a reușit totuși să ajungă la geamandură și s-a ținut de ea ca să se mențină la suprafață. Însă, când a fost găsit de unul dintre prietenii ei, era inconștientă. Se învinețise la față și avea spumă la gură, potrivit martorilor. A fost chemată apoi ambulanța și până la sosirea paramedicilor a primit oxigen.

„M-au dus la urgențe și am stat trei zile în comă. Soțului meu i s-a spus că, cel mai probabil, voi rămâne în stare vegetativă, din cauza lipsei de oxigen – voi avea leziuni cerebrale, insuficiență pulmonară și insuficiență renală”, a precizat Sally.

Însă, după o doză de de fentanil și adrenalină, tensiunea arterială i-a revenit la normal și s-a recuperat complet.

Deși Sally a scăpat ca printre urechile acului, lucru pentru care a declarat că se consideră extrem de norocoasă, accidentul ei poate fi un semnal de alarmă referitor la pericolul purtării măștilor integrale de snorkeling, inclusiv pentru persoane sănătoase și care au mai folosit astfel de măști fără probleme în trecut.

De ce sunt atât de periculoase măștile de snorkeling integrale

Dr. Philip Foti, medic pneumolog în Hawaii și cercetător principal al Studiului de Siguranță pentru Snorkeling, a declarat pentru Insider că motivul pentru care măștile integrale sunt atât de periculoase e dificultatea de a le îndepărta.

„Lucrăm, în momentul de față, la un caz al unei persoane care murit în Hawaii, pentru că nu a putut să strige și să ceară ajutor de la persoanele din jur. Așa că una dintre probleme este că nu poți scoate rapid echipamentul, mai ales dacă funcția motorie este afectată”, a precizat dr. Foti.

Însă oamenii de știință din Hawaii întâmpină dificultăți în a concluziona dacă aceste măști de față sunt periculoase, în principal, din cauza lipsei de date.

Potrivit Studiului de Siguranță pentru Snorkeling, din 112 cazuri de înec legate de snorkeling, petrecute în Hawaii, din 2014 până în 2018, doar 16% dintre incidente aveau informații despre tipul de mască purtată.

În ciuda acestui fapt, Foti a spus că, în opinia sa, „folosirea unei măști integrale te predispune întotdeauna la un risc mare”.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare