„Epidemie“ de cancere la gât. Medicii atenționează că principala cauză e sexul oral
Există, în prezent, o explozie a numărului de persoane diagnosticate cu cancer la gât (orofaringian), în special în rândul bărbaților. În majoritatea cazurilor, cauza este infecția cu tulpini cancerigene ale virusului papilloma uman (HPV).
Prof. dr. Hisham Mehanna, profesor de la Institutul de Cancer și Științe Genomice din cadrul Universității Birmingham, Anglia, a publicat un articol, în luna aprilie, în revista The Conversation, în care atrage atenția asupra principalei cauze a cancerului de gât, în majoritatea țărilor dezvoltate: virusul papiloma uman (HPV), care poate fi transmis prin sex oral.
Specialistul a precizat, de asemenea, că există o „epidemie“ a cazurilor de cancer orofaringian, care afectează amigdalele și alte structuri din spatele gâtului care alcătuiesc orofaringele.
Află, din acest articol, care sunt primele semne de alarmă care pot anunța un cancer la gât.
România, țara europeană cu cea mai mare incidență a cancerului orofaringian la bărbați
Cancerul orofaringian este mai frecvent la bărbați decât la femei. Iar în rândul bărbaților din România se înregistrează cea mai mare incidență din Europa în ceea ce privește cancerul orofaringian, potrivit celui mai recent raport al HPV Information Centre. Și mortalitatea prin cancer orofaringian este ridicată în România, arată același raport.
„Pentru cancerul orofaringian, principalul factor de risc este numărul total de parteneri sexuali și în special sexul oral“, a scris prof. Hisham Mehanna în articolul din „The Conversation“.
Principalul factor de risc pentru toate cancerele de gât, în majoritatea țărilor dezvoltate, este papilomavirusul uman (HPV), a reiterat dr. Neil Gross, director de cercetare clinică în cadrul Departamentului de Chirurgie a Capului și Gâtului, din SUA, citat de Health.com.
HPV este un virus cu transmitere sexuală care se răspândește, cel mai adesea, prin sex vaginal și anal, dar se poate răspândi și prin sex oral. Infecția poate provoca cancer orofaringian, cancer de col uterin, de vulvă, vagin, penis și anus, iar statisticile pentru toate aceste tipuri de cancer în România le găsești accesând acest link.
Citește aici povestea unei femei diagnosticate cu cancer de col uterin.
Număr mai mare de parteneri sexuali, risc mai mare de cancer la gât
Deși riscul general de cancer orofaringian este destul de scăzut (bărbații au un risc de 0,7%, iar femeile de doar 0,2%), HPV este totuși cauza majorității (70%) cazurilor de cancer orofaringian din Statele Unite, conform Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC).
„Dacă ai un număr tot mai mare de parteneri cu care faci sex oral, ești mai predispus să te infectezi cu HPV la nivelul gâtului“, a declarat, pentru publicația Health, dr. Matin Imanguli, specialist în chirurgia capului și gâtului în cadrul Rutgers Cancer Institute din SUA.
În articolul său de opinie, prof. Mehanna a citat rezultatele unui studiu din 2007, potrivit căruia, persoanele cu șase sau mai mulți parteneri de sex oral au un risc de 8,5 ori mai mare de a dezvolta cancer orofaringian decât cele care nu practică sex oral.
În cadrul unei cercetări din 2021, publicat în revista Cancer, cercetătorii au comparat persoane diagnosticate cu cancer orofaringian cu cele care nu aveau boala. S-a descoperit că participanții care au avut, de-a lungul vieții, cinci sau mai mulți parteneri de sex oral erau de 2,5 ori mai predispuși să dezvolte cancer orofaringian. Un număr de 10 sau mai mulți parteneri de sex oral a crescut riscul de 4,3 ori.
Cum se ajunge de la HPV la cancer orofarigian
Potrivit statisticilor, aproximativ 10% din bărbați și 3% din femei, în SUA au HPV oral. Majoritatea persoanelor care contractează infecția o elimină în câțiva ani, a precizat dr. Matin Imanguli. Cu toate acestea, anumite tulpini pot declanșa la unii oameni un proces care duce la dezvoltarea cancerului.
Totuși, cancerul nu se dezvoltă peste noapte. „După ce este transmis, HPV poate rămâne ascuns în celule, în stare latentă, mulți ani, în timp ce sistemul imunitar al gazdei îl poate ține sub control. Ani mai târziu, virusul se poate reactiva și se poate integra în ADN-ul celulei, determinând celulele să se transforme și în cancer“, a declarat prof. dr. Electra Paskett, expert în prevenirea și controlul cancerului la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat Ohio pentru Health.com.
Acest lucru explică de ce cancerul orofaringian este în creștere în rândul persoanelor în vârstă.
Prevenția infecției cu HPV
HPV se transmite prin contact sexual sau prin contactul piele pe piele. Folosirea unui prezervativ nu protejează împotriva HPV, pentru că inclusiv atingerea în zona intimă, sexul oral sau sexul cu un partener de același sex pot transmite virusul. Virusul poate rămâne în organism, nedetectat, mulți ani. Este dificil să cunoști cu exactitate momentul când ai fost infectat sau să îți dai seama cine te-a infectat. Singura modalitate eficientă de a preveni infecția cu HPV este vaccinarea.
Deși vaccinul anti-HPV a fost promovat în principal ca o metodă de a reduce riscul de cancer de col uterin, el poate proteja și împotriva cancerului de gât. Este vorba despre un vaccin cu nouă tulpini, care oferă protecție împotriva mai multor tipuri de cancer și a leziunilor provocate de HPV.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) recomandă vaccinarea în două doze a tinerilor de 11-12 ani, deopotrivă băieți și fete. În cazul în care copiii nu au fost imunizați la această vârstă, recuperarea vaccinării poate fi făcută până la vârsta de 21 de ani în cazul băieților și până la 26 de ani în cazul tinerelor femei. Mai nou, vârsta până la care se poate face această imunizare a crescut până la 45 de ani.
Citește aici ce presupune igiena intimă corectă la femei și bărbați.
Cine poate face vaccinul HPV gratuit în România
În 2021, Ministerul Sănătății a achiziționat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, în cadrul unui acord-cadru încheiat cu o companie farmaceutică. În luna septembrie 2021, vaccinarea gratuită anti-HPV din România a fost extinsă la fetele din grupa de vârstă 15-18 ani. Până atunci, vaccinarea anti-HPV se putea face doar la fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. În martie, 2023, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că intenționează să extindă programul de vaccinare HPV compensat și pentru femeile cu vârste între 18 și 45 de ani, potrivit Hotnews.
Alte metode pentru a preveni cancerul orofaringian
În afară de HPV, există și alți factori care cresc riscul de cancer orofaringian, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, excesul de greutate corporală și alimentația nesănătoasă.
„Evitarea comportamentelor riscante, inclusiv consumul de tutun și alcool, sunt cele mai bune modalități de a evita cancerul de cap și gât”, conchide dr. Gross.