Biotina sau vitamina B7 este esențială pentru funcționarea corectă a organismului, inclusiv pentru sănătatea pielii, a părului și a unghiilor. Dar supradoza de biotină are „consecințe foarte neplăcute și dificil de reparat“, subliniază medicul nutriționist.
Deși biotina este, în general, non-toxică datorită eliminării sale naturale din organism prin urină, excesul poate duce la simptome precum insomnie și sete persistentă. Supradozajul de biotină poate avea consecințe negative, cum ar fi căderea părului și erupțiile cutanate.
Biotina poate influența absorbția altor nutrienți și poate interfera cu anumite analize medicale, așa că este recomandat să fie utilizată cu precauție, mai ales în cazul pacienților cu boli metabolice.
„Biotina (vitamina B7, vitamina H sau coenzima R) este o vitamină solubilă în apă, este stocată în ficat și îndeplinește roluri-cheie în funcționarea optimă a organismului. De asemenea, este foarte importantă pentru sănătatea sistemului nervos, pentru metabolism și pentru semnalizarea celulară. Biotina este un micronutrient esențial în timpul sarcinii, precum și pentru femeile care alăptează.“
– Dr. Gianina Vinereanu, medic specialist diabet și boli de nutriție în cadrul Clinicilor Medicale LOTUS-MED
Gălbenușul de ou, ficatul de vită, cartofii dulci, bananele, migdalele, nucile, semințele de floarea-soarelui și laptele sunt surse importante de biotină, cunoscută în special pentru efectele sale benefice asupra sănătății pielii, părului și unghiilor.
Acumularea excesivă de biotină, semne și cauze
General vorbind, biotina nu este considerată toxică pentru organism. De ce? Fiind o vitamină solubilă în apă, excesul de biotină este eliminat în mod natural prin urină. Totuși, medicul atrage atenția că, în cazuri rare, pot exista semne și simptome ale unui supradozaj de biotină și pot include, fără a se limita la acestea:
- insomnie;
- polidipsie (sete excesivă);
- polakiurie (urinare frecventă).
„Un alt aspect ce trebuie menționat este acela că biotina joacă un rol în controlul glicemiei, iar un supradozaj ar putea determina apariția unor simptome specifice hiperglicemiei, cum ar fi gura uscată și senzația de sete crescută.“
Dr. Gianina Vinereanu, medic specialist diabet și boli de nutriție
Suplimentele alimentare de biotină sunt disponibile pe piață sub mai multe forme: tablete, capsule, biotină lichidă etc. Din dorința de a obține rezultate mai rapide, unele persoane pot fi tentate să folosească mai multe suplimente deodată, ceea ce poate reprezenta un risc pentru o acumulare excesivă de biotină în organism. Medicul subliniază că ar fi bine să evităm să utilizăm două forme de biotină în același timp.
Prea multă biotină poate cauza căderea părului
În mod normal, biotina stimulează regenerarea părului și creșterea unghiilor. Cu toate acestea, dacă iei prea multă biotină, te poți trezi că efectul este invers și părul va cădea, potrivit specialistei. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „Telogen Effluvium“ și este o formă ușoară și temporară de alopecie.
Părul se subțiază brusc și cade, pacienții pierzând chiar și 50% din podoaba capilară, spune medicul. Deoarece nu există dovezi solide care să lege excesul de biotină de „Telogen Effluvium“, căderea părului poate fi de fapt un semn că ceva este în neregulă în organism sau organismul se adaptează pur și simplu la noul „regim“, fără a fi o consecință directă a consumului de biotină.
De asemenea, este cunoscut faptul că biotina ne face pielea mai strălucitoare, însă, în unele cazuri, un supradozaj poate duce la erupții cutanate.
- Citește și: Tot ce trebuie să știi despre bolile de piele
S-ar părea că excesul de biotină ar putea cauza și acnee chistică, o formă severă a afecțiunii.
În mod normal și ideal, nu ar trebui să luăm vitamine fără să discutăm mai întâi cu un medic. Și tot în mod ideal – să ne adresăm unui specialist atunci când ne confruntăm cu probleme precum căderea părului, unghii fragile, erupții cutanate sau acnee. Iar vizita este cu atât mai necesară dacă utilizăm suplimente pe bază de biotină. Medicul specialist va face evaluările și testele necesare pentru a ne oferi un diagnostic și un tratament corect.
Suplimente de biotină – precauții
Utilizarea suplimentelor cu biotină e în continuă creștere. Potrivit cercetărilor din 2020, utilizarea biotinei în rândul adulților din SUA a crescut de la 0,1% în perioada 1999-2000 la 2,8% în perioada 2015-2016.
„Câți dintre noi nu și-ar dori o pilulă magică care să crească peste noapte părul și unghiile? Poate de aceea unii sunt tentați să ia biotină cu pumnul în speranța că vor obține rapid un păr mai frumos, o piele mai strălucitoare… În realitate, acest lucru nu se va întâmpla și, deși o supradoză de biotină este rară, consecințele pot fi foarte neplăcute și dificil de reparat.”
Dr. Gianina Vinereanu, medic specialist diabet și boli de nutriție
Așadar, medicul atrage atenția să nu luați suplimente de biotină după ureche sau, dacă începeți o astfel de cură fără recomandarea unui medic, să nu depășiți doza recomandată de medic sau farmacist. O variantă sigură și sănătoasă ar fi să creșteți aportul de biotină prin alimentație.
Precauție ar trebui să manifeste și pacienții care au boli metabolice, deoarece s-a raportat că aporturile mari de biotină pot interfera cu teste care măsoară nivelul hormonilor tiroidieni și a altor hormoni.
- Citește și: Medic: „Majoritatea oamenilor nu au nevoie să ia suplimente de multivitamine.“ Când sunt, fapt, necesare?
Cum influențează biotina absorbția altor nutrienți în organism
„Biotina este foarte importată pentru funcția metabolică. Corpul nostru folosește biotina pentru a transforma nutrienții în energie și pentru a produce acizi grași și glucoză, pe care celulele noastre le folosesc ca sursă de energie.“
Dr. Gianina Vinereanu, medic specialist diabet și boli de nutriție
Un aport zilnic de 30 de micrograme (mcg) de biotină este recomandarea pentru adulții de peste 19 ani, dar dozajul se schimbă în funcție de vârstă, după cum urmează:
- 14 până la 18 ani: 25 micrograme/zi
- 9 până la 13 ani: 20 micrograme/zi
- 4 până la 8 ani: 12 micrograme/zi
- 1 până la 3 ani: 8 micrograme/zi
- 7 până la 12 luni: 6 micrograme/zi
- de la naștere până la 6 luni: 5 micrograme (mcg) pe zi.
Pentru femei, pe durata sarcinii și alăptării, doza zilnică recomandată este de 35 de micrograme de biotină.
„Încă o dată subliniez faptul că ar fi bine să consultați un medic specialist pentru a afla cu exactitate în ce cantitate și pentru ce perioadă puteți utiliza în siguranță suplimentele de biotină, astfel încât să vă bucurați cu adevărat de efectele sale benefice.“
Dr. Gianina Vinereanu, medic specialist diabet și boli de nutriție
Cum îți asiguri necesarul de biotină din dietă: surse alimentare optime
Persoanele care consumă în mod frecvent ouă crude în maioneză, dressingul pentru salata Caesar etc. nu asimilează biotina în mod optim. O proteină din ouăle crude, numite avidină, se leagă de biotină și împiedică absorbția vitaminei. Avidina este distrusă de temperaturile înalte, așa că ouăle gătite nu reprezintă o problemă în acest sens, potrivit Harvard Health.
Majoritatea oamenilor își asigură necesarul zilnic de biotină din dietă. Cele mai bune surse de vitamina B7 sunt:
- ficatul de vită,
- ouăle gătite,
- somonul,
- avocado,
- carnea de porc,
- cartofii dulci,
- nucile și semințele.