Beneficiile salviei. Combate transpirația, reglează hormonii, ajută digestia

Beneficiile salviei. Combate transpirația excesivă, reglează hormonii, ajută digestia

Este o plantă cu proprietăți terapeutice excelente, folosită cu succes în fitoterapie și gastronomie. De fapt, beneficiile salviei sunt atât de numeroase, încât a fost considerată de mulți plantă magică și veritabil panaceu. Atenție însă la cantitățile consumate!

Salvia este apreciată pentru efectele ei minunate încă din antichitate, iar faptul că de-a lungul secolelor și-a păstrat buna reputație dovedește că este cu adevărat un remediu bun de lăudat. Astăzi, găsești preparate pe bază de salvie – obținute din frunzele și părțile aeriene înflorite ale plantei – la orice plafar sau farmacie.

O plantă de legendă

Numele ei (salvia officinalis) înseamnă în latină salvare, dar și sănătate, fiind expresia credinței pe care o aveau oamenii din timpuri străvechi în legătură cu salvia. Romanii o culegeau ca pe o plantă sfântă, îmbrăcați în alb, în cadrul unui ritual aparte, iar grecii credeau despre ea că este regina plantelor de leac.

Și în tradiția creștină există o poveste legată de salvie, care și-ar fi primit numele și puterile tămăduitoare de la Maica Domnului, în semn de recunoștință pentru că frunzele salviei ar fi ascuns-o împreună cu pruncul de soldații lui Irod.

Compoziție vindecătoare

Conține uleiuri volatile, principii amare, acid ursolic și alte substanțe binefăcătoare, printre care estrogenii naturali. Uleiurile eterice sunt cele care îi conferă mirosul intens. Are în compoziție și vitamine (C și B1) conține polifenol (tanin), excelent pentru inimă.

Beneficiile salviei. Este considerată tratament universal

Remediile pe bază de salvie sunt utile în multe simptome și afecțiuni, beneficiile salviei fiind celebre. Planta are efect tonic, diuretic, scade febra, este benefică în perioadele de convalescență, în caz de astenie, slăbiciune, depresie, reumatism, gută, chiar și în nevralgii. 

În plus, îmbunătățește circulația și este un ajutor pe care te poți baza atunci când ai probleme digestive. Și persoanele cu diabet pot găsi un real aliat în salvie, întrucât acest remediu ajută organismul să utilizeze mai eficient insulina, cu condiția să fie administrat la indicațiile medicului.

Combate transpirația în exces

Când transpiri intens pe fond nervos ori suferi de bufeuri din cauza menopauzei, ceaiul de salvie sau tinctura sunt utile pentru a ține lucrurile sub control. Trebuie doar să ai răbdare, căci efectele antiperspirante nu apar de azi pe mâine, ci după 3-4 săptămâni de tratament.

Poți folosi infuzie de salvie și extern, pentru băi de picioare, dacă ele (picioarele) sunt cele care transpiră.

Probleme cu ciclul menstrual?

Salvia este cunoscută ca un tratament foarte util femeilor în special. Printre altele, contribuie la reglarea ciclului menstrual și are efect calmant dacă suferi de crampe în această perioadă a lunii. Când se apropie menopauza, salvia nu trebuie să-ți lipsească din casă.

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină familie, apifitoterapie și gemoterapie, BIO MEDICAL LINE CENTER explică de ce: „Echilibrează balanța hormonală și este utilă în caz de tulburări ciclu, dismenoree, tulburări specifice menopauzei (bufeuri, transpirații, nervozitate, anxietate). Are efect anxiolitic, diminuează stresul, îmbunătășeste performanțele cognitive“.

Ceaiul de salvie are beneficii uimitoare

Ceaiul, sau infuzia, cum se numește în fitoterapie, se prepară simplu, din două lingurițe de frunze de salvie (proaspete sau uscate) la o cană de apă fierbinte. Acoperă cu un capac, lasă la infuzat zece minute, iar când s-a răcit suficient, bea-l. Poate fi folosit și extern pentru gargară în caz de inflamații bucale sau de dureri în gât.

Cere sfatul unui medic!

După cum ți-am arătat deja, salvia are o multitudine de întrebuințări. Însă modul de administrare optim diferă în funcție de mulți factori: contează afecțiunea pe care vrei s-o tratezi, alte boli de care suferi, ce tratamente urmezi în paralel. Dozajul, forma de administrare și durata tratamentului pot fi stabilite doar de către un medic pentru a fi eficiente.

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu specializare în apifitoterapie

„Ceaiul de salvie se utilizează pe perioade delimitate de timp, recomandate de către medicul apifitoterapeut. În cazul utilizării unei doze prea mari sau pentru o perioadă prelungită de timp, pot apărea efecte adverse. Sub formă de infuzie, se consuma 1-2 căni pe zi (cel mult 3 cani), băute de-a lungul zilei, pe perioade de 3-4 săptămâni“, explică specialistul.

Planta se utilizează sub formă proaspătă sau pulbere uscată, important e să provină din culturi sigure, nepoluate, de preferat ecologice.

Beneficiile salviei. Tinctura, un remediu concentrat

Tincturile sunt mai ușor asimilate de organism decât infuziile, efectele tratamentului fiind vizibile mai devreme. Tinctura de salvie este recomandată în multe simptome și afecțiuni, dar poate fi folosită și preventiv, spre exemplu, pentru îmbunătățirea funcționării aparatului respirator. Este de ajutor digestiei, în caz de suprasolicitare intelectuală (stimulează activitatea cerebrală), reduce transpirația, ajută sistemul hormonal feminin. Se administrează câte o linguriță cu tinctură de trei ori pe zi, cu o jumătate de pahar de apă.

Ai grijă cu ce medicamente o combini!

Plantele, chiar dacă sunt blânde cu organismul, sunt remedii puternice, care pot interacționa în mod nedorit cu medicamentele pe care le iei pentru diverse afecțiuni. Acesta este un alt motiv pentru care salvia și orice tratament naturist se administrează doar sub supravegherea sau la indicațiile unui medic, nu la întâmplare.

Terapia cu salvie interfereză cu tratamentul medicamentos, accentuează efectul antidiabeticelor orale, al sedativelor, în schimb scade efectul medicamentelor pentru epilepsie. Atenție în cazul asocierii cu tratamente cu anticoagulante sau statine!

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist

Ceaiul de salvie – beneficii și contraindicații

Dacă alăptezi, nu ar trebui să consumi preparate pe bază de salvie, pentru că poate diminua sau chiar stopa producția de lapte. Nici în timpul sarcinii nu este indicată. În plus,  cum spuneam, salvia poate interfera cu anumite tratamente, diminuându-le sau sporindu-le efectul. Spre exemplu, dacă ai diabet și ești insulinodependent, salvia administrată în doze greșite poate duce la hipoglicemie.

Printre beneficiile salviei se numără și acelea că te scapă de inflamații digestive și pulmonare

Sistemul digestiv este printre cei dintâi beneficiari ai salviei. Planta susține producerea și eliminarea bilei, combate balonarea și spasmele gastrointestinale, diareea. Totodată, ajută în caz de proastă funcționare a ficatului și stimulează pofta de mâncare dacă aceasta lipsește. Dacă suferi de astm, bronșită, sinuzită, poți scăpa de secrețiile abundente cu ajutorul salviei.

Pentru ca are în compoziție substanțe cu rol antiseptic, antimicrobian și antiinflamator, salvia poate trata eficient unele infecții și inflamații la nivel respirator asociate cu tuse, dureri de gât. Infuzia de salvie are efecte benefice în caz de tulburări digestive, dischinezie biliară,  însoțite de balonare, colici, diaree.

Dr. Ruxandra Constantina

O poți folosi și extern

Dr. Ruxandra Constantina ne-a explicat că, folosită extern, salvia are efect antiseptic și antiinflamator, de aceea se poate utiliza sub formă de gargară pentru menținerea sănătății orale sau sub formă de geluri pentru răni superficiale și infecții cutanate. Este utilă și în caz de afte, gingivită, amigdalită. În plus, se spune că salbia calmează inflamațiile pielii, cum sunt cele provocate de înțepături de insecte și este un foarte bun cicatrizant – compresele cu infuzie sau tinctură diluată sunt eficiente în caz de răni sau contuzii, dar și hemoroizi sau acnee.

Beneficiile salviei în bucătărie

Salvia este și un condiment excelent. Se recomandă să adaugi această mirodenie atunci când gătești mâncăruri greu de digerat (friptură de porc, vită, gâscă, vânat). Vor deveni nu doar mai gustoase, ci și mai prietenoase cu stomacul. Frunzele uscate și mărunțite pot fi adăugate ca atare sau ca ingredient în marinadă. Salvia este folosită de bucătari și în sosuri picante.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare