Ne plac vacanțele, dar care sunt beneficiile călătoriilor pentru psihic?

Știm că ne place să plecăm în vacanțe, dar care sunt beneficiile călătoriilor pentru psihic?

Dincolo de timp liber, relaxare, a ne bucura de compania celor dragi și a vizita locuri noi, între beneficiile călătoriilor enumerăm empatia socială și creșterea încrederii în umanitate. Iată de ce să ne facem bagajele mai des.

Ce am (mai) pierdut în pandemie

Mulți dintre noi, în timpul pandemiei, am suferit că nu am putut pleca în călătorii. Am fost frustrați nu doar de anularea unor planuri și a vacanțelor, dar și de imposibilitatea de a ne vizita familia și prietenii.

Am renunțat la modurile cu care eram obișnuiți de a ne relaxa, la explorarea unor noi destinații sau chiar la participarea la conferințe sau întâlniri în interes de serviciu. Dar cum apăruseră atâtea surse de îngrijorare, călătoriile păreau aproape un moft, un detaliu al vieții noastre atât de schimbate de COVID.

Totuși, conectarea cu ceilalți nu are loc în mediul virtual ci față în față, iar dacă avem ocazia să ne conectăm cu oameni din societăți și culturi diferite, ne vom îmbunătăți abilități precum socializarea, toleranța, negocierea și compromisul, întrajutorarea și compasiunea. Practic, acele calități pentru o mai bună relație cu noi înșine și cu ceilalți.

Să nu uităm că adesea necunoașterea și lipsa experiențelor ne blochează în prejudecată și respingere, fie din teama de necunoscut, fie din lipsa informațiilor necesare cunoașterii și înțelegerii unor contexte complet diferite de cele în care trăim noi.

Călătoriile ne oferă noi experiențe

Odată cu pandemia am pierdut cea mai importantă parte a călătoriilor, respectiv să petrecem timp în prezența altor persoane. În special dacă vorbim despre cei dragi nouă știm costurile unei astfel de deprivări. Dar am pierdut, totodată, ocazia de a ne deconecta, de a pleca în locuri în care ne putem relaxa, departe de rutină.

Evident, nu am mai avut ocazia să explorăm locuri noi. Iar dacă stăm să ne gândim la neuroplasticitatea creierului nostru, călătoriile în locuri noi duc la evoluția celulelor din creierul nostru, modificări care vor duce la crearea unor noi căi neuronale ce ne permit adaptarea la noi provocări. Un adevărat SPA pentru creier.

Faptul că am pierdut câteva avantaje ne este clar tuturor și fiecare poate să enumere de ce i-au lipsit excursiile, vacanțele, chiar și deplasările în interes de serviciu. Însă mai puțin observabil, dar cu efecte importante, lipsa călătoriilor a dus la pierderea procesului de construire a încrederii și înțelegerii altor oameni și grupuri diferite de noi. 

Nu spun că aș avea vreo poveste specială sau că pot oferi o rețetă de succes, dar cu 10 ani în urmă am plecat într-o deplasare în interes de serviciu în Thailanda, fix la două săptămâni după ce am aflat că soțul meu, cu care eram căsătorită de 7 luni, mă înșela. Nu spun că nu am vrut să plec, m-am opus până la a avea un conflict cu șefa mea de atunci, căreia acum îi mulțumesc. Mi-a spus că pot să plâng și acolo, nu e musai să rămân în oraș. Ceea ce am și făcut, cam 5 zile. Apoi am realizat că pierd foarte multe din prezentul din jurul meu. Aveam un prezent în țară și un cu totul altul în deplasare. Am cunoscut oameni minunați, cu povești de viață extraordinare, cu suferințe și bucurii, cu reușite și lupte zilnice, cu păreri de rău și recunoștință, cu moduri complet diferite de al meu de a privi viața. Am stat și am ascultat, am învățat, m-am văzut la fel ca ceilalți, am primit compasiune și sprijin, am revenit în țară un om, dacă nu schimbat, cu dorință de schimbare. Am renunțat la partenerul de atunci, dar nu am renunțat la a călători. Cred că așa am crescut și m-am cunoscut cel mai mult. Văzând în străini oameni de la care am avut ce învăța” povestește Magda, 38 de ani, din București.

Călătoriile cresc încrederea în umanitate

Cercetările demonstrează că există o relație strânsă între numeroase călătorii în afara țării, în alte culturi, și o mai mare încredere în ceilalți, respectiv în bunătatea din umanitate. Altfel spus, acestea confirmă afirmația lui Mark Twain „călătoriile sunt fatale prejudecăților”. În cartea sa de călătorii, „Inocenții din străinătate”, Twain afirma „călătoriile sunt fatale pentru prejudecăți, bigotism și îngustimea minții”, întrucât de-a lungul călătoriilor sale a învățat că putem trăi în lumea altor oameni diferiți de noi care să ne învețe moduri diferite de a trăi, învăța și gândi sau… pur și simplu de a fi.

O meta-analiză efectuată de doi cercetători din Universitatea Columbia și INSEAD arată că avem mai multă încredere în oameni atunci când vizităm un număr mai mare de țări. Prin comparație, putem vedea o altă dimensiune a izolării din pandemie, în care opusul încrederii a fost o abordare răspândită.

Încrederea în ceilalți este o trăsătură dezirabilă cu beneficii pe termen lung. Când avem o mai mare încredere în oameni suntem mai deschiși să învățăm unii de la alții, iar când învățăm să îi apreciem pe cei diferiți de noi, ne crește toleranța.

Cercetările demonstrează că și călătoriile cu durată scurtă sunt benefice din perspectiva încrederii în umanitate dacă interacționăm cu localnici, iar efectele sunt atât asupra călătorilor cât și asupra locuitorilor din destinația vizitată. Practic, doar interacționând cu alții diferiți de noi ne putem lărgi câmpul cunoașterii, putem depăși teama de necunoscut, ne putem exersa empatia și compasiunea.

Toleranță și deschidere către ceilalți

Odată ce avem mai multă încredere în oameni vom fi mai deschiși să învățăm de la ei, în special de la cei care au experiențe de viață diferite de ale noastre, iar acest lucru sporește empatia socială. Totodată, dobândim informații și cunoștințe noi care ne sporesc abilitatea de rezolvare a problemelor în moduri mult mai creative.

Abilitatea de a fi empatici este cultivată prin experiențe care ne permit să vedem lumea prin ochii celorlalți. Avem numeroase beneficii când ne sunt împărtășite perspectivele celor diferiți de noi ca rasă, etnie, clasă, cultură sau alte coordonate identitare. Evident că există și alte moduri de a fi deschiși la perspectiva altora, dar călătoriile au ca avantaje plăcerea resimțită, deschiderea spre explorare și entuziasmul. 

Poate că am pierdut conexiunea cu acest mod de a ne dezvolta empatia socială, dar beneficiile călătoriilor nu sunt puține și, atât cât ne permitem, să nu ezităm să ne oferim aceste oportunități.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare