Arginina: beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și posibile riscuri

Arginina e bună pentru inimă, pentru viața sexuală, dar poate ajuta și în COVID-19

Arginina sau L-arginina joacă atât de multe roluri critice pentru sănătatea întregului organism, încât o carență a acestui aminoacid poate provoca probleme serioase. Arginina are beneficii în primul rând pentru cei cu afecțiuni cardiovasculare și pentru sistemul imunitar. Dar, atenție, are și contraindicații!

Arginina este unul dintre cei 20 de aminoacizi pe care îi poți obține din alimentație, dacă ai o dietă echilibrată.

În mod normal, nu e nevoie de suplimente, dar, în anumite cazuri, medicul le poate recomanda. E important de reținut că aceste suplimente pot crește riscul apariției bolilor cardiovasculare. Așadar, nu e indicat să le iei „după ureche“.

Alimentele bogate în arginină sau suplimentele cu arginină sunt utile dacă ai afecțiuni ale vaselor de sânge și ale inimii. De exemplu, se recomandă administrarea de suplimente cu arginină pentru a ajuta la tratarea bolilor coronariene, a bolilor vasculare periferice și a disfuncției erectile.

L-arginina, un aminoacid semi-esențial, dar cu beneficii extrem de importante

Arginina devine esențială în anumite circumstanțe: sarcină, copilărie, boli care au ajuns într-un stadiu critic, traume. De aceea, este considerată un aminoacid semi-esențial.

Cele mai importante beneficii pe care le are arginina sunt legate de producția de oxid nitric și de impactul asupra sistemului imunitar. Le luăm pe rând.

Corpul folosește arginină pentru a sintetiza oxidul nitric. Oxidul nitric ajută vasele de sânge să se relaxeze și să se dilate. Acest lucru este important pentru reglarea fluxului sangvin. În plus, oxidul nitric reglează funcțiile mitocondriilor (organite celulare care asigură energia necesară celulei) și comunicarea dintre celule.

Arginina: beneficii și contraindicații în bolile cardiovasculare

Potrivit Clinicii Mayo, suplimentele cu arginină au beneficii demonstrate pentru persoanele cu anumite afecțiuni cardiovasculare. De exemplu:

  • Angina pectorală. Există studii care demonstrează că L-arginina poate atenua simptomele anginei. Astfel, crește calitatea vieții persoanelor cu forme moderate și severe de angină.
  • Hipertensiune arterială. L-arginina administrată oral poate scădea tensiunea arterială la persoanele sănătoase, la cele cu ușoare creșterei ale tensiunii în caz de diabet și la cele cu hipertensiune pulmonară. Aceasta din urmă este un tip de hipertensiune care afectează vasele de sânge de la nivelul plămânilor și de pe partea dreaptă a inimii. Arginina perfuzabilă ar putea scădea tensiunea și în cazul hipertensivilor, potrivit Mayo Clinic. În plus, o analiză din 2016 a 7 studii a demonstrat că suplimentarea cu L-arginină prin administrarea orală și intravenoasă a redus semnificativ tensiunea arterială sistolică și diastolică la adulții hipertensivi cu până la 5,4 mm Hg și respectiv 3,1 mm Hg.
  • Hipertensiune de sarcină. Unele cercetări au demonstrat că arginina perfuzabilă poate avea beneficii în caz de hipertensiune la femeile gravide. De altfel, acest aminoacid administrat intravenos s-a dovedit eficient și în caz de preeclampsie.
  • Boala arterială periferică. Această afecțiune apare atunci când arterele se îngustează și reduc fluxul de sânge de la nivelul picioarelor. L-arginina administrată oral sau prin perfuzie o perioadă scurtă îmbunătățește fluxul sangvin și atenuează simptomele acestei afecțiuni circulatorii.

Pe de altă parte, Clinica Mayo avertizează că suplimentele cu arginină luate după un atac de cord pot agrava starea de sănătate. Mai exact, acestea cresc riscul de deces după un infarct. Sunt însă necesare mai multe cercetări pentru a evalua beneficiile și riscurile. Totuși, este indicat să eviți administrarea suplimentelor de arginină după un infarct.

Dacă ai antecedente de boli de inimă, întreabă medicul în legătură cu beneficiile și riscurile potențiale ale suplimentelor cu arginină.

Ce beneficii are arginina pentru disfuncțiile erectile

Multe cazuri de disfuncție erectilă (DE) pot fi asociate bolilor cardiovasculare. Problemele cu vasele de sânge pot reduce fluxul sangvin către penis. Acest lucru poate face dificilă erecția și menținerea ei.

Potrivit Clinicii Mayo, unele cercetări sugerează că suplimentele de arginină pot ajuta la îmbunătățirea fluxului de sânge la nivelul penisului. Datorită acestor pretinse beneficii, medicii prescriu uneori suplimente de arginină pentru a trata disfuncțiile erectile.

Pentru a demonstra beneficiile pe care le are arginina în caz de disfuncții erectile, în 2019 a fost făcută o analiză a 10 studii pe această temă. Concluzia a fost că administrarea de arginină în doze între 1,5 și 5 grame zilnic a îmbunătățit erecția celor cu disfuncție erectilă, în comparație cu un placebo sau cu lipsa oricărui tratament.

Totuși, există și studii extinse care infirmă calitatea L-argininei de a reface funcția erectilă în cazul bărbaților cu probleme în a obține și a menține o erecție.

„Necesarul de arginină este ceva mai mare la bărbați, pentru că lichidul seminal conține în proporție de aproximativ 80% acest aminoacid, iar deficitul poate duce la sterilitate.“

Wasim Nazer, nutriționist

Este utilă arginina în COVID-19?

Arginina este un precursor al altor aminoacizi necesari organismului: glutamat, prolină și creatină, toate esențiale pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.

De altfel, arginina este necesară pentru dezvoltarea celulelor imunitare T. Acestea sunt leucocite cu rol esențial în răspunsul imun al organismului.

Aminoacidul este esențial atunci când sănătatea este grav compromisă din cauza unor infecții severe sau a unei traume. În aceste condiții, organismul nu mai poate produce suficientă arginină și are nevoie de un aport din exterior.

Carența de arginină atunci când un pacient are o boală în stare critică sau după o operație duce la probleme serioase. Printre acestea, cele mai importante sunt:

  • un sistem imunitar care funcționează deficitar;
  • probleme de circulație sangvină.

Pentru a evita aceste complicații, medicii recomandă adeseori suplimente cu arginină, mai ales în anumite situații. De exemplu, suplimentele orale sau arginina perfuzabilă se folosesc pentru:

  • tratamentul unor infecții severe, cum este enterocolita ulcero-necrotică la bebeluși;
  • tratamentul septicemiei;
  • tratamentul arsurilor;
  • boli cronice;
  • răni profunde;
  • pre- și postoperator;
  • tratamentul pacienților care au suferit o traumă.

Beneficii în COVID-19

În ceea ce privește eventualele beneficii pe care le-ar putea avea L-arginina în caz de COVID-19, revista „The Lancet“ a publicat un studiu în septembrie 2021.

Concluzia este că suplimentele cu L-arginină administrate oral scad semnificativ durata de spitalizare. În plus, acestea reduc nevoia de suport respirator la 10 zile de la începerea tratamentului, dar nu și la 20 de zile.

S-a demonstrat în trecut că L-arginina acționează benefic în disfuncția endotelială și că o țintă importantă a virusului SARS-COV-2 este endoteliul. Noua cercetare cu 101 subiecți arată că după 10 zile de tratament cu L-arginină, 71,1% din pacienți au avut nevoie de mai puțin suport respirator. În plus, grupul tratat cu L-arginină a stat în spital doar 25 de zile, comparativ cu 46 de zile în cazul grupului tratat cu placebo.

Ar putea ajuta la slăbit

Este esențial ca administrarea suplimentelor cu arginină să se facă doar la recomandarea medicului și în dozele indicate de acesta FOTO: Shutterstock

Un studiu publicat în revista Biology of Sport a scos la iveală că administrarea suplimentelor de arginină înainte de exercițiile fizice crește rezistența la efort.

Alte cercetări au evidențiat că arginina poate ajuta la îmbunătățirea toleranței la glucoză în cazul șoarecilor de laborator. Acest lucru sugerează că ar putea ajuta în tratamentul diabetului. Însă este nevoie de mai multe cercetări pentru a susține aceste descoperiri.

„În plus, suplimentarea cu L-arginină s-a dovedit eficientă în scăderea nivelului de grăsime corporală.“

Wasim Nazer, nutriționist

De asemenea, arginina permite metabolizarea depozitelor de lipide din organism și tonifică țesutul muscular. Asigură vioiciune fizică și mentală.

S-a demonstrat că arginina ajută la producerea hormonului de creștere de către glanda hipofiză. Hormonul de creștere promovează un anabolism (n.r. – asimilare a substanțelor nutritive) natural și sănătos, ajutând la sinteza proteinelor în celule. Datorită rolului reparator al țesuturilor afectate, arginina ajută la repararea rănilor și a oaselor.“

Wasim Nazer, nutriționist

Cât de sigură este arginina? Efecte adverse

Clinica Mayo a clasificat arginina în categoria substanțelor sigure în general. Totuși, administrarea orală a suplimentelor cu L-arginină poate provoca efecte adverse cum sunt:

  • greață, dureri abdominale și diaree;
  • balonare;
  • dureri de cap;
  • reacții alergice;
  • inflamarea căilor respiratorii și agravarea simptomelor astmului. Suplimentele trebuie administrate doar la recomandarea medicului și în dozele indicate de acesta;
  • gută.

Dacă ai avut recent un herpes oral sau genital, trebuie să iei L-arginină cu precauție. O cantitate prea mare a acestui aminoacid în organism poate reactiva virusul herpetic.

În plus, persoanele cu hipotensiune arterială ar trebui să evite excesul de L-arginină, întrucât acest aminoacid scade tensiunea.

Cel mai important risc asociat argininei rămâne însă în cazul persoanelor care au suferit un infarct. Studiile au demonstrat un risc crescut de deces în cazul acestora.

În sarcină ar trebui administrat acest aminoacid numai în anumite condiții – hipertensiune, preeclampsie – și gravida trebuie să fie bine monitorizată.

Nu este recomandată suplimentarea cu arginină în cazul copiilor decât în situațiile precise în care medicul o prescrie și în dozele indicate de acesta. Este extrem de important să urmezi sfaturile medicului în ceea ce privește arginina la copii, pentru că riscurile asociate sunt foarte mari. În unele cazuri, poate fi chiar fatală.

Interacțiuni cu medicamentele

Suplimentele cu arginină pot potența efectul unor medicamente, ceea ce crește riscul efectelor adverse. Iată cu ce medicamente nu ar trebui luată arginina:

  • Anticoagulante și antiplachetare, plante și suplimente cu acest efect. Aceste medicamente și suplimente reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge. L-arginina are același efect, iar administrate împreună, aceste tratamente pot crește pericolul de hemoragie.
  • Tratamente pentru hipertensiune arterială, plante și suplimente cu acest efect. L-arginina poate scădea tensiunea arterială, iar combinația cu alte medicamente și suplimente care fac acest lucru poate duce la o tensiune arterială prea mică.
  • Antidiabetice, plante și suplimente cu efect hipoglicemiant. Unele studii au demonstrat că L-arginina ar scădea nivelul glicemiei. Așadar, dacă simultan sunt administrate și alte medicamente cu același efect, se poate ajunge la hipoglicemie periculoasă.
  • Nitrați. Administrarea simultană de nitrați și de L-arginină scade prea mult tensiunea arterială.
  • Diuretice. Nu lua L-arginină dacă faci tratament cu spironolactonă, triamteren sau amilorid. Împreună pot crește periculos nivelul de potasiu din sânge.
  • Medicamente pentru disfuncția erectilă pe bază de sildenafil. Tensiunea arterială poate să scadă prea mult dacă sunt combinate cu L-arginină.

De asemenea, trebuie să-i spui medicului dacă, în paralel, iei coenzima Q10, ulei de pește și dacă bei ceaiuri sau iei suplimente cu:

  • gheara-mâței,
  • urzică,
  • păducel,
  • fenicul,
  • ginseng siberian,
  • turmeric,
  • angelica,
  • usturoi,
  • cuișoare,
  • ginkgo biloba.

Cele mai bune surse alimentare de arginină

O dietă sănătoasă și echilibrată îți poate asigura aportul optim de arginină. Acest aminoacid se regăsește într-o mare varietate de alimente.

„De exemplu, îl găsim în alimente cum ar fi orezul, cerealele și nucile. De asemenea, putem asimila arginina din lapte și produse lactate, ouă și carne de pui, de vită și pește.“

Wasim Nazer, nutriționist

Top 10 alimente bogate în arginină:

  1. Piept de curcan – un piept aduce aproximativ 16 grame de arginină.
  2. Cotlet de porc (o bucată) – 14 grame de arginină.
  3. Piept de pui (un piept) – 9 grame de arginină.
  4. Semințe de dovleac (120 de grame) – 7 grame de arginină.
  5. Soia (150 de grame de boabe) – 4,6 grame de arginină.
  6. Alune (150 de grame) – 4,6 grame de arginină.
  7. Spirulină (120 de grame) – 4,6 grame de arginină. Cel mai adesea se folosește câte o lingură de spirulină în salate sau smoothie-uri. Într-o lingură se regăsesc 0,28 de grame de arginină.
  8. Lapte (250 ml) – 0,2 grame de arginină.
  9. Năut (250 de grame) – 1,3 grame de arginină.
  10. Linte (200 g) – 1,3 grame de arginină.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare