Ghid de vaccinare antigripală la copii. Ce vaccin alegem și de unde

Ghid de vaccinare antigripală la copii. Ce vaccin alegem, de unde și cât sunt de eficiente

O parte dintre medicii de familie a primit vaccinul antigripal gratuit din campania Ministerului Sănătății. Copiii au prioritate la imunizare, dar nu toți primesc vaccinul gratuit. El a ajuns în farmacii, în două variante, dar stocurile se epuizează rapid. Unde le găsim, cât costă, ce reacții adverse pot avea și cât de eficiente sunt aflați din acest articol.

Primele 400.000 de doze de vaccin antigripal au fost distribuite deja medicilor de familie și spitalelor pentru imunizarea gratuită a românilor cu risc mare de îmbolnăvire și de complicații. Ca în fiecare an, copiii cu vârsta între 6 luni și 5 ani pot fi vaccinați gratuit prin campania Ministerului Sănătății (MS). 70.000 dintre vaccinurile distribuite până acum sunt destinate strict copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani. 

În sezonul gripal 2020-2021, medicii de familie vor primi 3 milioane de doze de vaccin, de două ori mai multe decât anul trecut. Următoarele tranșe vor ajunge la jumătatea lunii octombrie și în noiembrie. 

Copiii până în 5 ani au prioritate la vaccinarea gratuită

Dintre toate categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire, copiii, indiferent dacă au boli cronice sau nu, precum și gravidele au prioritate la vaccinare în aceste săptămâni de început ale campaniei gratuite.

„Ministerul Sănătății a recomandat medicilor de familie imunizarea, în mod deosebit, a copiilor care nu s-au vaccinat antigripal niciodată până acum. Ei au nevoie de două doze pentru a fi protejați de virusurile gripale, administrate la un interval de 30 de zile. Au prioritate pentru că trebuie să intre în sezonul gripal complet protejați, cu ambele doze date”, ne-a explicat medicul de familie Rodica Tănăsescu, din București.

„Vaccinul gratuit din campania Ministerului Sănătății ajunge la noi în mai multe tranșe, până în jurul datei de 10 decembrie. Nu vom putea vaccina toți pacienții odată.”

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov

Administrarea a două doze la prima imunizare împotriva gripei este valabilă până la vârsta de 9 ani. Pentru copiii mai mari de 9 ani este suficientă o singură doză, chiar dacă nu au făcut niciodată antigripalul. 

Anul acesta, Ministerul Sănătății a achiziționat vaccinuri Vaxigrip Tetra pentru copiii cu vârsta între 6 luni și 3 ani și Influvac Tetra pentru cei între 3 și 5 ani (și pentru adulții din categoriile de risc). Toate sunt tetravalente – protejează împotriva a 4 tulpini de virus gripal: două tulpini de virusuri A (virus gripal A (H1N1) și virusul gripal A (H3N2)) și două tulpini din virusul gripal B (B/Victoria și B/Yamagata).

Ce variante avem pentru copiii mai mari de 5 ani

Copiii cu vârsta peste 5 ani pot fi vaccinați gratuit la medicul de familie doar dacă suferă de boli cronice, precum afecțiunile pulmonare, cardiovasculare, hepatice, diabet zaharat, neurologice metabolice, renale, sindrom de imunodeficiență primară sau astm. Pentru ceilalți, singura opțiune este vaccinul din farmacii, contra cost. Casele de asigurări de sănătate din România nu acordă nicio compensare pentru vaccinul antigripal copiilor mai mari de 5 ani fără boli cronice. 

Marile lanțuri farmaceutice au adus deja o primă tranșă de vaccinuri antigripale. Le putem găsi și în clinicile private, unde trebuie să le și administrăm – nu pot fi doar cumpărate. Dintre vaccinurile injectabile, în farmacii și în clinici private este disponibil deocamdată doar Vaxigrip Tetra, produs de Sanofi Pasteur. A doua opțiune este vaccinul sub formă de spray nazal Fluenz Tetra, produs de Astra Zeneca. 

Din acest an, Organizația Mondială a Sănătății recomandă numai vaccinuri antigripale tetravalente – cu patru tulpini de virus. „Putem folosi oricare dintre vaccinurile disponibile pe piață, cu condiția ca ele să fie adaptate vârstei copilului”, potrivit medicului de familie Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Decizia de vaccinare cu un vaccin sau altul trebuie luată numai împreună cu medicul de familie sau cu pediatrul. Acesta cunoaște cel mai bine istoricul medical al copilului și contextul familial și poate face o recomandare pentru unul dintre vaccinurile disponibile pe piață.

Ce opțiuni de vaccinuri antigripale avem până acum la copii

Vaccinare antigripală la copii. De unde cumpărăm vaccinurile

Vaccinurile comercializate în aceste zile sunt puține și stocurile se epuizează rapid. La unele farmacii putem face o precomandă pentru ele și vom fi sunați când sunt din nou disponibile.

Dacă alegem să ne vaccinăm în clinici private, ar trebui să sunăm pentru a verifica dacă au vaccinul. În cazul în care clinica a epuizat stocul, vom fi anunțați în ce perioadă ar trebui să revenim pentru programare. 

Dacă nu ați găsit vaccinul antigripal la farmacia din zona în care locuiți sau lucrați, iar aceasta face parte dintr-un lanț farmaceutic, cereți farmacistului să verifice online stocurile pentru alte locații.

„Cererea pentru vaccinuri este acum de aproximativ trei ori mai mare decât în anii trecuți. Am solicitări în acest an inclusiv de la părinți de sugari și de la tineri care nu s-au vaccinat niciodată până acum. Până acum, s-a găsit vaccin în cantitate foarte mică și numai în anumite farmacii. A fost un fel de distribuție «pe caiet»”, a declarat dr. Sandra Alexiu în cadrul conferinței de lansare a platformei educaționale Atlas Gripal, care pune la dispoziție informații despre gripă și vaccinare antigripală.

În cazul unui copil care trebuie să primească două doze, chiar dacă nu găsim același vaccin pe care l-am făcut inițial, putem face unul diferit, atâta vreme cât este potrivit vârstei, mai spune specialistul. „Discutați aceste situații cu medicul dvs. Recomandarea mea pentru părinți este să cumpere de la început două doze, dar să le transporte și să le depoziteze corect”, a mai spus dr. Alexiu.

Vaccinare antigripală la copii. Cât costă vaccinurile

Vaccinurile antigripale injectabile pentru copii nu sunt diferite de cele pentru adulți. Ele au aceeași compoziție, iar copiilor li se administrează aceeași seringă preumplută cu 0,5 ml de un lichid incolor. 

O doză de Vaxigrip Tetra costă în acest an între 55 și 60 de lei, în funcție de farmacie. 

În sezonul anterior, Influvac Tetra, fabricat de Abbott Biologicals, costa între 50 și 55 de lei. 

Variantele cu 3 tulpini de virus gripal a celor două vaccinuri, denumite simplu Vaxigrip și Influvac, costă de aproape două ori mai puțin decât cea tetravalentă. 

O doză de Fluenz Tetra, vaccinul nazal, costă aproximativ 120 de lei în farmacii. 

Cum le păstrăm și cine le poate administra

Depozitarea. Orice vaccin trebuie păstrat la frigider până la injectare, la o temperatură între 2 și 8 grade Celsius, în ambalajul original. El nu trebuie expus la lumină, iar cutia îl protejează. Depozitarea necorespunzătoare îi scade eficiența. 

Transportul. Pentru transportul vaccinului de la farmacie și până acasă, ar trebui să folosim o geantă termoizolantă. Serul trebuie să ajungă temperatura camerei înainte de a fi injectat, așa încât nu este nevoie să îl transportați în geantă termoizolantă până la cabinetul medicului dacă distanța nu este foarte mare. 

Administrarea. Vaccinul injectabil se administrează întotdeauna într-un cabinet medical. Copiii trebuie consultați înainte de imunizare, pentru că nu ar trebui să aibă nicio boală infecțioasă în stare acută când primesc vaccinul. Medicul care îi vaccinează le va face un control pentru a verifica dacă au infecții respiratorii sau alte boli acute.

Administrarea nu este gratuită

Din punct de vedere al costurilor, imunizarea antigripală nu este complet gratuită nici chiar pentru cei care primesc vaccinul prin campania Ministerului Sănătății. Administrarea lui propriu-zisă are un preț la medicul de familie, indiferent dacă serul vine prin campania gratuită a MS ori a fost achiziționat de la farmacie. Costul vaccinării variază la cabinete de la 30 de lei la 100 de lei. El include consultația și injectarea serului. 

Vaccinarea antigripală în sine nu este decontată de casele de asigurări de sănătate. Doar vaccinul este gratuit. Medicii de familie decid dacă percep un preț pentru acest act medical.” 

Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie

În clinicile private, pentru cei care nu au abonament, administrarea vaccinului costă aproximativ 50 de lei. Vaccinul poate fi adus în clinică din exterior (caz în care vom semna un document prin care ne asumăm că l-am depozitat și transportat în condițiile precizate pe prospect) sau îl putem cumpăra din clinică, dar la un preț mai mare decât în farmacii (de aproximativ 70 de lei).

Vaccinare antigripală la copii. Vaccinul fără înțepătură

Varianta de vaccinare antigripală la copii fără durere a apărut în România în 2019 și este indicată copiilor cu vârste între 2 și până la 18 ani. În cazul adulților, studiile au arătat o protecție mai redusă împotriva virusurilor gripale. Cei mici tolerează mult mai ușor acest vaccin nazal sub formă de spray, datorită administrării ușoare, și este cu adevărat util celor care suferă de tulburări de coagulare sau care urmează un tratament anticoagulant. Cu vaccinul nazal, se evită riscul de sângerare de la injectare.

Substanța lichidă se află într-un aplicator asemănător unei seringi și se eliberează prin apăsarea unui piston. Conținutul aplicatorului se pulverizează rapid în fiecare dintre cele două nări, în doze egale, printr-o apăsare puternică a pistonului.

Chiar dacă vaccinul are un mod de administrare ușor, el nu ne scutește de o vizită la medic. Consultația pe care acesta o face copilului stabilește dacă el el are sau nu contraindicații pentru acest vaccin.

Vaccinurile cu virus viu atenuat pot să provoace gripă?

Vaccinul nazal din acest an conține 4 tulpini de virus gripal, ca și cele injectabile care se găsesc în perioada aceasta la noi. Spre deosebire de acestea, Fluenz Tetra conține tulpini vii atenuate, și nu inactive. Avantajul este că oferă o imunitate foarte bună și de lungă durată. Dezavantajul este că trebuie să existe o distanță de o lună între două vaccinuri cu virusuri vii atenuate. Aceasta poate fi o problemă pentru copiii mici, care se imunizează în această perioadă și împotriva altor boli, cu vaccinuri din aceeași categorie.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) recomandă vaccinul antigripal nazal în egală măsură ca pe cel injectabil. 

Una dintre temerile părinților cu privire la vaccinurile cu virus viu atenuat este că ar putea să provoace boala de care ar trebui să-i protejeze pe cei mici. Medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC, fostul IOMC) „Alessandrescu-Rusescu”, ne-a explicat cum acționează vaccinul cu administrate nazală: „el conține virus viu și termolabil. Aceasta înseamnă că, la o temperatură de cel mult 37 de grade Celsius, la nivelul căilor noastre aeriene inferioare, virusul se inactivează – are un program de apoptoză, de moarte programată. Unui copil normal, cu o imunitate perfect normală, nu poate să-i producă gripă. Cel mult, îi poate declanșa secreții nazale și puțin roșu în gât”, spune specialistul.

Conține vaccinul antigripal injectabil mercur?

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care populația refuză vaccinurile, în general, este teama că ar putea conține mercur. Tiomersal se numește compusul cu mercur folosit în trecut drept conservant în vaccinuri, mai ales în cele multidoză. Vaccinurile antigripale monodoză care conțin fragmente inactivate de virusuri gripale, cele care se folosesc acum în România, nu conțin tiomersal. 

Găsiți componentele vaccinului Vaxigrip Tetra în prospectul publicat în revizuit de Agenția Națională a Medicamentului (ANM).

Componentele vaccinului Influvac tetra sunt listate în prospectul publicat de aceeași autoritate medicală

Prospectul pentru vaccinul nazal Fluenz Tetra este disponibil pe platforma Agenției Europene pentru Medicamente (EMA)

Copilul ar trebui testat de COVID-19 înainte de vaccinare?

Infecția cu noul coronavirus complică diagnosticul infecțiilor respiratorii specifice sezonului rece. În contextul pandemiei de coronavirus, mulți părinți se întreabă dacă este necesară testarea copiilor pentru COVID-19 înainte de administrarea vaccinului antigripal.

Consultația înainte de imunizare se face cu scopul de a identifica o boală infecțioasă precum COVID-19, spune dr. Mihai Craiu. „Pacientul trebuie consultat ca să aflăm dacă el este clinic sănătos. După aceea, vom decide dacă e necesară și oportună vaccinarea la acel moment. Dilema aceasta face furori în social media și se fac aici diverse recomandări, cum ar fi izolarea la domiciliu un număr de X zile înainte de vaccinare, ca să fii sigur că ești sănătos. Răspunsul scurt este că un copil clinic sănătos poate fi vaccinat după ce a fost examinat de către medicul care îl cunoaște și care cunoaște și contextul epidemiologic al familiei respective”, explică dr. Mihai Craiu. Dacă nu a călătorit, dacă nu are factori de risc pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, el poate fi vaccinat antigripal fără să facă teste de detecție pentru infecția cu noul coronavirus”, potrivit specialistului.

Ce reacții și contraindicații au 

Vaccinurile injectabile 

În cele mai multe cazuri, ele dau numai reacții locale de scurtă durată la locul injectării: durere, roșeață, mâncărimi în întărirea zonei de injectare (indurație). Mai rar, pot să apară reacții precum febra, frisoanele, durerile de cap, durerile musculare, diareea și/sau vărsăturile. 

Reacțiile alergice la vaccinul antigripal pot afecta până la una din 1.000 de persoane. Simptomele pot include urticarie, roșeață, tensiune arterială scăzută, puls slab, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație, senzație de lipsă de aer, umflare a feței și/sau a gâtului, buzelor, gâtului sau limbii, piele rece, umedă, palpitații, amețeli, slăbiciune sau leșin.

Vaccinarea antigripală nu este recomandată celor care suferă de sindrom Guillain-Barré, o tulburare severă a sistemului nervos, nici pe cale injectabilă, nici nazală. 

Vaccinul nazal

Este contraindicat copiilor cu astm bronșic sever şi wheezing (respirație șuierătoare) activ. De asemenea, copiii și adolescenții care primesc tratament cu salicilați (aspirină) nu pot primi vaccinul antigripal nazal. Timp de 4 săptămâni după vaccinare, nu trebuie administraţi salicilaţi copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani, din cauza asocierii cu sindromul Reye.

Cele mai frecvente reacții adverse după vaccinarea cu spray sunt nasul înfundat și rinoreea (secreția nazală). Foarte frecvente sunt și scăderea poftei de mâncare, durerea de cap și stare generală de rău. Studiile clinice au arătat că durerile musculare, febra, dar și urticaria, edemul facial sau hemoragia nazală sunt reacții adverse pe care copilul le poate avea după administrarea vaccinului gripal nazal.

Un nas foarte înfundat contraindică vaccinul nazal, așa încât ar trebui să tratăm înainte infecția respiratorie sau să optăm pentru vaccinul injectabil. Rinita alergică contraindică administrarea vaccinului nazal.

Copiii cu alergie la ou se pot imuniza antigripal?

Toate vaccinurile antigripale de la noi, injectabile și nazale, sunt cultivate pe ouă de găină fertilizate. În jur de 1,3% dintre copii suferă de alergie la ou, în diverse forme de gravitate, potrivit statisticilor internaționale. În trecut, această alergie era o contraindicație pentru imunizarea antigripală cu vaccinuri produse pe ouă de găină fertilizate. În ultimii ani, s-a efectuat studii ample care au vizat reacțiile după imunizare și s-a dovedit că aceste vaccinuri pot fi administrate și în caz de alergie la ou. 

„O simplă reacție cutanată (reacție pe piele de tip urticarie) sau existența unor modificări ce arată o vagă sensibilizare la ou nu reprezintă o contraindicație de utilizare a vaccinului gripal la un copil”, explică medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Pot fi vaccinați antigripal chiar și copiii care au un istoric de alergie la ou semnificativă, cu simptome severe. În cazul lor, vaccinarea ar trebui să se facă la spital, unde trebuie observați 30 de minute după vaccinare, potrivit recomandărilor medicului Mihai Craiu. Cei cu forme ușoare de alergie la ou nu au niciun risc major și pot pleca mai repede acasă.

Folosiți o cremă cu anestezic local

Copiii pot fi vaccinați fără durere și traume dacă părinții le aplică înainte de injectare o cremă care amorțește pielea. Există în farmacii mai multe creme de acest fel, dar cea mai cunoscută este Romla. Ea conține lidocaină și prilocaină, două anestezice locale care blochează durerea la nivelul pielii pentru o perioadă scurtă. Copilul va simți totuși o senzație de presiune în timpul vaccinării. Prețul pentru 5 tuburi a câte 5 grame fiecare variază de la 32 de lei la 50 de lei, în funcție de farmacie. 

Cremele anestezice de orice fel au nevoie de timp ca să-și facă efectul. În general, ele ar trebui aplicate cu aproximativ 30 de minute înainte de vaccinare antigripală la copii. Discutați cu medicul înainte de a folosi o astfel de cremă și întrebați despre contraindicații și efecte adverse. 

Vaccinare antigripală la copii. Cât de bine îi protejează vaccinul

În majoritatea sezoanelor gripale, vaccinul antigripal oferă copiilor un nivel de protecție similar celui pe care îl asigură adulților, potrivit specialiștilor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Imunizarea nu ne garantează însă că cei mici vor fi feriți de gripă în sezonul de iarnă. 

Capacitatea lui de protecție depinde de mai mulți factori, cel mai important dintre ele fiind asemănarea dintre tulpinile gripale incluse în vaccin și cele care circulă în populație. În general, vaccinul antigripal reduce riscul de îmbolnăvire cu 40%-60%, potrivit studiilor citate de CDC. Vaccinurile curente oferă o protecție mai bună împotriva virusurilor gripale B și a virusului A(H1N1) și ne protejează mai puțin de virusul A(H3N2).

Chiar dacă nu oferă protecție maximă, vaccinurile antigripale pt să prevină complicațiile pe care le provoacă aceste infecții respiratorii, cum este pneumonia. Din experiența clinică a medicului de familie Sandra Alexiu, îmbolnăvirile de gripă la copii vaccinați sunt foarte rare. „Eu nu am văzut, în experiența clinică, gripă la copii care au fost vaccinați antigripal. Dacă știm că am vaccinat copilul împotriva gripei, măcar pe aceasta o putem exclude din listă în acest sezon, când ne confruntăm și cu pandemia de coronavirus. Altfel, diagnosticul acestor două infecții respiratorii va fi o provocare în lunile următoare”, spune medicul.

Vaccinare antigripală la copii. Când este momentul optim

Organismul copiilor, ca și al adulților, dezvoltă anticorpi împotriva virusurilor gripale după aproximativ două săptămâni de la administrarea vaccinului antigripal. 

Sezonul gripal debutează, de regulă, în luna octombrie, atinge un număr maxim de îmbolnăviri în ianuarie și ia sfârșit în martie. După imunizare, titrul de anticorpi neutralizanți scade treptat în aproximativ 150 de zile. Dacă, de exemplu, ne vaccinăm în octombrie, protecția oferită de vaccin durează până în februarie.

Copiii care nu au fost vaccinați niciodată împotriva gripei vor fi protejați suficient abia după administrarea celei de-a doua doze. De aceea, pentru ei trebuie să luăm în calcul imunizarea din timp, cu prioritate în lunile septembrie-octombrie. 

În fiecare an, ar trebui să luăm în calcul imunizarea copiilor înainte să debuteze sezonul de gripă, dar, dacă nu găsim vaccinul în această perioadă, el poate fi administrat oricând pe durata iernii. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA recomandă imunizarea chiar și în luna ianuarie sau mai târziu. 

„Anul acesta, ultimul deces prin gripă în România s-a înregistrat pe 2 aprilie, deci nu e niciodată prea târziu să te vaccinezi antigripal.”

conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la InSMC „Alessandrescu-Rusescu”

„Vaccinarea aduce beneficii chiar și atunci când copiii au avut deja un episod de gripă. Am avut pacienți și cu două îmbolnăviri în același sezon. Vaccinul poate proteja de un alt episod de boală. De aceea, ne putem vaccina oricât de târziu”, potrivit dr. Ilinca Tranulis, medic specialist pediatru.

Ce trebuie să mai știm despre imunizarea celor mici:

  • Sugarii mai mici de 6 luni sunt și ei o categorie cu risc crescut de complicații precum pneumonia în cazul în care fac gripă, dar nu pot primi vaccinul antigripal, nici pe cel injectabil, nici pe cel nazal. Singurul mod prin care îi putem proteja este ca persoanele din jurul lor să se vaccineze împotriva gripei și să reducă riscul de transmitere în acest mod;
  • O gravidă vaccinată antigripal va oferi protecție bebelușului și după naștere, dar mai puțin de 6 luni, potrivit prospectului;
  • Copiii care au nevoie de două doze de vaccin în acest an se pot îmbolnăvi de gripă în intervalul de 30 de zile dintre administrări;
  • Unele farmacii solicită clienților o prescripție/recomandare medicală pentru vaccinul antigripal, atât pentru cel injectabil, cât și pentru cel nazal. Medicul de familie sau pediatrul vă poate elibera această prescripție pentru copil.

Vaccinare antigripală la copii. De ce este importantă

Vaccinarea antigripală este cu atât mai importantă în acest an, când gripa se va suprapune cu infecția COVID-19. Ambele sunt boli respiratorii care atacă plămânii și produc complicații similare, precum pneumonia și insuficiența respiratorie. La copii, aceste complicații apar mai rar, dar au existat și în România cazuri severe, care au ajuns la terapie intensivă. 

Independent de pandemia de coronavirus, imunizarea antigripală le poate salva copiilor viața. Vaccinul reduce cu aproape două treimi (65%) riscul de deces prin gripă al copiilor fără alte probleme de sănătate, potrivit unui studiu publicat în anul 2017 de Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor în revista Pediatrics. În cazul copiilor cu boli asociate care cresc riscul de complicații în caz de gripă, vaccinarea a redus cu jumătate (51%) riscul de deces.

„În fiecare an, primim date despre copii care au decedat din cauza gripei. Acest studiu ne arată că putem preveni mai multe decese vaccinând mai mult”, conchide dr. Brendan Flannery, coordonatorul cercetării. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare