Medicamentele devin mai eficiente când asculți muzica preferată

Medicamentele devin mai eficiente când asculți muzica preferată

Muzica ne îmbunătățește starea de spirit, dar are și un alt efect neașteptat: crește eficiența medicamentelor. Tratamentele sunt mai eficiente dacă ascultăm melodiile preferate atunci când le administrăm, susține un studiu. Iată ce alte beneficii mai are terapia prin muzică.

Muzica poate avea o influență benefică asupra evoluției unor boli, dar poate acționa și asupra tratamentelor pe care le luăm, potrivit unei noi cercetări. Studii efectuate în trecut au arătat că terapia prin muzică reduce durerea și anxietatea. În cadrul unui studiu-pilot, Jason Kiernan, asistent universitar la Michigan State University, din Statele Unite, a urmărit în ce măsură poate influența muzica greața și vărsăturile asociate cu chimioterapia. 

„Atât durerea, cât și anxietatea sunt fenomene neurologice (…). Greața indusă de chimioterapie nu este o tulburare gastrointestinală, ci una neurologică”, a explicat Kiernan într-un comunicat de presă publicat pe site-ul universității. 

La studiul său au luat parte 12 pacienți care urmau un tratament chimioterapic. Aceștia au fost de acord să asculte melodiile preferate timp de 30 de minute de fiecare dacă când își administrau medicație antiemetică (tratamente cu efect antivomitiv). Participanții la studiu au repetat terapia prin muzică în următoarele 5 zile de la chimioterapie, ori de câte ori se confruntau cu greața. 

În intervalul analizat, cercetătorii au observat o reducere a severității acestui simptom secundar chimioterapiei, precum și a disconfortului resimțit de pacienți.

Citește aici 6 întrebări esențiale despre chimioterapie și răspunsurile de la specialist.

Serotonina este principalul neurotransmițător care declanșează greața asociată cu chimioterapia. Bolnavii oncologici primesc medicație care blochează efectele serotoninei”, a explicat coordonatorul studiului. O cercetare anterioară a arătat că pacienții care ascultă melodii plăcute au cel mai scăzut nivel de serotonină în organism. De partea cealaltă, muzica dezagreabilă crește nivelul de stres și cantitatea de serotonină eliberată în corp. 

„În 10-20 de ani, nu ar fi frumos dacă am putea utiliza intervenții nonfarmacologice precum 10 minute de ascultat muzica preferată pentru a potența efectul unui medicament?”

Jason Kiernan, asistent universitar la Michigan State University, din SUA

Ce este meloterapia sau terapia prin muzică

Efectele benefice ale muzicii asupra sănătății fizice și emoționale au fost evidențiate de numeroase studii de-a lungul timpului. De altfel, muzica a devenit un instrument terapeutic în cadrul unei discipline numite meloterapie sau terapia prin muzică. Apariția sa este legată chiar de Universitatea Michigan, care, în 1944, a creat primul curs de meloterapie din lume. 

Astăzi, terapia prin muzică face parte din categoria terapiilor complementare/alternative. Ea presupune ascultare, interpretare, cântat la un instrument, în funcție de abilitățile și de preferințele individuale. Deși terapeutul ține cont de preferințele muzicale ale persoanei tratate, în general, se utilizează anumite stiluri de muzică: clasică, instrumentală, ambientală sau de meditație. Pentru îmbunătățirea stării de spirit și reducerea anxietății, se pot folosi și melodii cu un ritm alert. 

Meloterapia este aplicată într-o varietate de situații, de la tulburări emoționale precum stresul, depresia, anxietatea, și până la afecțiuni organice, cum sunt durerea cronică, afecțiunile cardiace, accidentul vascular cerebral și boala Parkinson.

Studii precum acesta, publicat în Journal of Music Therapy, au arătat că muzica are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular și poate ajuta recuperarea după un infarct miocardic sau alt eveniment cardiac. În România, terapia prin muzică este utilizată în unele clinici de recuperare cardiacă, alături de exercițiile fizice efectuate sub supraveghere medicală.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare