Soluții pentru poftă bună: Solide prea devreme, risc de boli cronice

Bebelușii care primesc alimente solide prea devreme, „de poftă“, riscă să devină adulți cu boli cronice

Primele lingurițe de mâncare pe care le primește un copil îi vor influența toată viața. Nu contează doar ce conțin, ci, mai ales, când îi sunt date. Un studiu realizat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA arată că diversificarea începută prea devreme duce la apariția bolilor cronice la vârstă adultă.

Majoritatea instituțiilor care se ocupă de sănătatea publică la nivel mondial, de la Organizația Mondială a Sănătății la Academia Americană pentru Pediatrie, recomandă ca diversificarea bebelușilor să fie făcută după ce aceștia au împlinit 6 luni. În 2020, CDC a făcut un studiu pe 1.334 de mame și au descoperit că 40% dintre respondenții la sondaj au introdus substanțe solide mai devreme de 4 luni, iar 9% chiar au oferit solide copiilor sub 4 săptămâni.

Laptele matern și laptele praf pentru bebeluși sunt special concepute pentru a oferi toate vitaminele, substanțele nutritive și caloriile de care bebelușii au nevoie pentru a crește în primele luni. Înlocuirea sursei lor primare de nutriție cu alimente pe care încă nu le pot procesa poate fi dăunătoare dezvoltării lor fizice. Așadar, bebelușii care încep să mănânce alimente solide prea devreme prezintă, mai târziu în viață, un risc mai mare de boli cronice precum diabetul, obezitatea, eczeme și boala celiacă.

Copiii care încep diversificarea devreme nu primesc suficiente substanțe nutritive

Dieteticianul pediatru Ann Condon-Meyers, de la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh și al Spitalului de Copii din Pittsburgh, explică faptul că „atunci când începi să dai alimente solide prea devreme, diluezi aportul nutrițional. Copilul primește mai multe calorii, dar mai puțini nutrienți de care are nevoie pentru a crește“.

Când părinții au fost întrebați de ce au ales să introducă solide copiilor lor înainte de 6 luni, cele mai frecvente motive au fost că bebelușilor le era foarte foame sau că doreau mâncarea pe care o consumau adulții. Unii au menționat, de asemenea, că hrana solidă îi ajută pe copiii lor să doarmă noaptea. 

Dr. Ioana Stavrositu, medic endocrinolog și nutriționist, spune că „nu există dovezi concludente că bebelușii dezvoltă pofte pentru alimentele pe care le consumă mamele sau îngrijitorii lor. Totuși, expunerea la arome variate prin laptele matern poate influența preferințele gustative ale copilului. Introducerea alimentelor «de oameni mari» la o vârstă prea fragedă este recomandată doar dacă urmăm ghidurile de alimentație pentru bebeluși, adaptându-le treptat dieta pe măsură ce cresc și se dezvoltă.“

Diversificarea timpurie și obezitatea

Un alt studiu publicat în revista The American Academy of Pediatrics, în 2011, a investigat în mod specific relația dintre momentul introducerii solidelor și riscul ulterior de obezitate infantilă. Cercetătorii au analizat modul în care introducerea de solide ar putea afecta rata obezității la copiii de vârstă preșcolară.

Cercetarea a arătat că bebelușii care nu au fost niciodată alăptați sau care au primit lapte matern până la 4 luni și care au început diversificarea la această vârstă au avut un risc de șase ori mai mare de a deveni obezi la 3 ani, față de cei cărora li s-a introdus hrană solidă de la 6 luni.

Despre modul în care poți începe diversificarea într-un mod cât mai relaxant astfel încât copilul să se dezvolte armonios poți discuta la Atelierul „Soluții pentru poftă bună, organizat de TotuldespreMame.ro, sâmbătă, 9 decembrie 2023, la Galeria Galateca, în București. Detalii și bilete găsești AICI.

Te invităm la Atelierul „Soluții pentru poftă bună“

Mesele trebuie să fie un moment de conectare în familie, nu o frustrare că iarăși ai stat două ore în bucătărie și copilul nu mănâncă nimic. Mesele trebuie să aducă vitamine și minerale organismului, să-i dea energie, nu să obosească pe toată lumea. Mesele trebuie să fie o bucurie, nu o dezamăgire că iar ai cheltuit o grămadă de bani pe produse care „poate îi plac copilului”, dar el cere în schimb un pahar cu lapte.

Atelierul îți va da instrumentele necesare pentru a-ți împrieteni copilul cu mâncarea și te va învăța cum să abordezi meniul familiei indiferent de particularitățile sale.

Speakerii evenimentului

Specialiștii validați de comunitatea TDM îți vor vorbi aplicat și sincer despre soluțiile pe care le ai pentru a aborda alimentația copiilor și îți vor răspunde la întrebări ce privesc familia ta.

Ioana Stavrositu este medic specialist endocrinologie, nutriționistă și mama unui băiețel de 3 ani. Inspirată de propria ei experiență de mamă și de pacientele sale, a dezvoltat programul de Mamtriție – un sistem de ghidaj nutrițional și psihologic pentru mame, ghidaj care ia în considerare nevoile de sănătate atât ale mamei, cât și ale bebelușului.

Claudia Dionise este content creator pe Instagram și actriță la Teatrul Coquette. Are doi copii mici, iar diversificarea a fost diferită cu fiecare dintre ei, una foarte dificilă, una foarte lină. De aceea, și-a dorit să împărtășească din experiența ei cu alte mame.

Ilinca Tranulis este medic pediatru, consultant în lactație IBCLC și mamă de trei copii alăptați și diversificați cu succes. Din dorința de a ajuta și sprijini mamele, în 2012 a înființat primul call-center de consiliere în alăptare din România, 07ALAPTARE. Este autoarea cursului „Diversificare fără stres“.

Agenda evenimentului „Soluții pentru poftă bună“

 • 11.00-11.30 – Welcome coffee
 • 11.30-13.00 – Ioana Stavrositu, medic endocrinolog, nutriționist
 • Nutriția mamei în perioada alăptării
 • Diversificarea alimentației copilului
 • Identificarea și gestionarea alergiilor alimentare la Copii
 • Rolul nutriției în dezvoltarea copilului
 • Sfaturi pentru crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Strategii practice pentru mese echilibrate în familie
 • 13.00 – 13:15 — Coffe break
 • 13:15 – 14:00 – Claudia Dionise, content creator Instagram @mamamofturescu
 • Sfaturi practice despre cum se pot organiza mamele cât mai bine atunci când încep diversificarea bebelușului astfel încât să economisească timp și bani
 • 14:00 – 14:30 – Brunch
 • 14.30-16.00 – Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant acreditat IBCLC
 • Când și cum începem diversificarea pentru a ne asigura ca avem un copil dornic să testeze gusturi și texturi noi
 • Idei jucăușe pentru a spori interesul copilului pentru mâncare
 • Introspecție despre atitudinea noastră față de mâncare și obiceiuri la masă și cum influențează ea pofta celui mic
 • 16.00-16.15 – Tombolă

Parteneri

 • Partener principal: Aqua Carpatica Kids
 • Parteneri: Boiron, Republica Bio, Bio Oil
 • Cu sprijinul: Mustela, ZYX Books

Despre TOTUL DESPRE MAME

TOTUL DESPRE MAME este principala sursă de informare a părinților din România. Suntem aici să te ajutăm să devii un părinte mai bun.

Pe www.totuldespremame.ro, vei găsi mereu informație nouă și relevantă, cele mai moderne teorii în psiho-educație, povești care te inspiră, instrumente care te ajută și sfaturi de la experți care au un cuvânt de spus în domeniile lor.

Totul pentru a te ajuta să fii un părinte mai bun și să ai o familie sănătoasă și armonioasă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare