Rețete de felul doi care se conservă bine la frigider

Rețete rapide de felul doi. 10 idei pentru masa de prânz și cină, în tigaie sau la cuptor

Rețete de felul doi pentru zilele aglomerate ale săptămânii. Soluția ideală o reprezintă rețetele care se potrivesc și pentru masa de prânz, acasă sau la pachet, dar și pentru masa de seară. Mai jos câteva idei de mâncare pentru felul doi gătite fie pe flacără, fie la cuptor. Fiecare rețetă este prezentată pentru 4 porții.

Rețete de felul doi la cuptor

Rețetele de felul doi sunt o soluție prin care putem obține dintr-un foc un prânz și o cină. Pentru a optimiza consumul de energie, un subiect sensibil, putem folosi cuptorul o dată încălzit să mai gătim și altceva – eventual chiar două din rețetele de mai jos. Totul poate fi conservat în frigider și consumat și în zile următoare.

1. Caserolă de vinete gratinate cu brânzeturi

Este un fel clasic al bucătăriei italiene – parmigiana di melanzane. Amintește cumva de musaca, dar nu are carne în compoziție – poate intra oricând într-un portofoliu ideal de idei de mâncare de felul doi. Este simplu de făcut dar pentru un bun rezultat e nevoie de câțiva pași care nu trebuie omiși. Practic, trecem vinetele rapid prin puțin ulei în tigaie, apoi le dăm la cuptor așezate în straturi împreună cu sosul de roșii și brânzeturile.

Ingrediente

  • 4-5 vinete
  • 500 g suc de roșii concentrat
  • 200 g mozzarella (se poate experimenta și cu cașcaval dulce, neafumat)
  • 100 g parmezan
  • 1 ceapă
  • ulei, sare, piper, busuioc

Începem prin a tăia pe lung vinetele obținând felii groase de circa 1 cm. Se presară cu sare și se lasă să se scurgă într-o sită. Este ideal să facem asta dimineața, ca atunci când ne întoarcem acasă vinetele să fie deja gata de a fi folosite.

Tăiem mărunt ceapa, o călim în puțin ulei circa 2 minute până devine sticloasă, la foc mic. Adăugăm sucul de roșii și ținem circa un sfert de oră tot la foc mic sub capac. La final potrivim de sare și piper și adăugăm frunzele de busuioc întregi. Alternativ, oregano sau cimbru proaspăt.

Tăiem cuburi mici mozzarella și o lăsăm să se scurgă bine, dacă e cazul.

În timp ce așteptăm sosul, ne ocupăm de feliile de vinete. După ce au stat cu sare, feliile se tamponează cu hârtie pentru a fi cât mai uscate. Se călesc pe rând timp de 1 minut pe fiecare parte într-o tigaie; este important să folosim de fiecare dată câte puțin ulei, pentru că prin structura lor vinetele tind să absoarbă foarte mult.

Odată călite feliile și cu sosul pregătit, începem să asamblăm caserola: ungem un vas de sticlă sau ceramică termorezistentă cu puțin ulei. Adăugăm un prim strat de sos de roșii. Peste el, un strat de vinete, o mână de mozzarella cuburi sau cașcaval ras și un strop de parmezan. Apoi un alt strat de sos de roșii, altul de vinete, și tot așa. Ultimul strat trebuie să fie de brânzeturi.

Se dă la cuptorul deja încălzit la 200°C, unde se lasă circa jumătate de oră, până se rumenește ușor deasupra. Înainte de a servi este recomandat să așteptăm circa un sfert de oră. Se servește cu pâine proaspătă.

2. Clătite gratinate cu cașcaval și șuncă de pui

O variantă de inspirație franceză de clătite gratinate care pot reprezenta o idee de felul doi pe gustul tuturor. Se pot face chiar și fără cântar, pentru cine e mai experimentat. Practic, avem nevoie de clătite, 2 sau 3 de fiecare pentru o porție; punem pe fiecare câte o felie sau două de șuncă, le umplem cu sos bechamel amestecat cu cașcaval și le rulăm. Le așezăm în tavă și le gratinăm rapid în cuptor.

Ingrediente

  • pentru clătite: 300 g făină, 500 g lapt, 3 ouă, sare, unt sau ulei pentru uns tigaia
  • pentru sosul bechamel: 500 g lapte, 100 g unt, 50 g făină, nucșoară, 200 g cașcaval ras, 200 g șuncă de pui, 50 g parmezan/cașcaval, 1 lingură unt pentru gratinat

Se prepară compoziția de clătite din făină, ouă, lapte; se coc una câte una câte una într-o tigaie antiaderentă folosind puțin unt sau ulei – metoda clasică.

În timp de facem clătitele preparăm într-o oală sosul bechamel: încălzim ușor untul, adăugăm făina amestecând, apoi laptele, amalgamând bine ca să nu rămână cocoloașe. Se ține pe foc mic circa 5 minute amestecând, e gata când începe să se îngroașe până la consistența smântânii. În acest moment adăugăm sare și nucșoara pentru aromă. Adăugăm și cașcavalul ras direct în sosul bechamel, se distribuie mai bine peste clătite.

Când avem gata și clătitele și sosul în care am adăugat cașcavalul le umplem și apoi le rulăm: peste fiecare clătită întindem 1-2 felii de șuncă, iar peste ele sos bechamel cu cașcaval. Trebuie să împărțim la ochi cantitatea în mod egal lăsând deoparte 2-3 linguri de sos. Le rulăm și le așezăm în tava antiaderentă unsă cu puțin unt.

La final, înainte de a le da la cuptor, le ungem cu sosul pus deoparte.

Se gratinează în cuptorul deja încălzit la circa 200°C și se ține tava înăuntru circa un sfert de oră. Se așteaptă câteva minute înainte de a fi consumate. Se pot servi cu o salată de roșii sau mixtă.

3. Roșii umplute cu ton și bulgur

Roșiile umplute și gratinate în cuptor sunt o mâncare prin excelență de vară-toamnă, când roșiile sunt în forma lor maximă. Roșiile umplute sunt o idee de felul doi plină de gust dar echilibrată și cu un nivel scăzut de calorii. Varianta de mai jos pornește de la una clasică practicată în zona din jurul Romei. I-am adăugat ton din conservă pentru un plus de gust și de proteine. Sunt extrem de simplu de făcut: se scobesc roșiile, iar la pulpa obținută se adaugă bulgur, ton, ierburi aromatice. Se umplu roșiile cu ea și se gratinează în cuptor. Se poate prepara în avans sau de poate prepara în cantitate dublă și păstra câteva zile în frigider.

Ingrediente

  • 12 roșii potrivit de mari și nu foarte moi
  • 12 linguri de bulgur
  • 200 g ton conservă
  • frunze de pătrunjel tocat mărunt
  • 1 cățel de usturoi
  • ulei, sare, piper

Se taie cu atenție capacul de la roșii și se dă deoparte. Se scobesc cu o linguriță și se adună pulpa într-un vas. Odată golite, se așează cu gura în jos și ne ocupăm de umplutură.

Se trece pulpa obținută prin blender și apoi se strecoară eliminând mare parte din semințe.

Se adaugă cele 12 linguri de bulgur peste miezul de roșii omogenizat, tonul scurs de ulei, pătrunjelul și usturoiul tocate mărunt, sare, piper și puțin ulei.

Se lasă amestecul circa 1h să se aromatizeze. Putem începe chiar de dimineață și lăsa totul la frigider până ne întoarcem acasă.

Odată aromatizată compoziția, se umplu roșiile și se așează într-o tavă antiaderentă unsă cu puțin ulei. Este recomandat să nu umplem până sus roșiile, compoziția își va mări puțin volumul.

În funcție de consistența roșiilor, este posibil să se scurgă în tavă un pic din sucul roșiilor. Motiv pentru care unii preferă să așeze în tavă câteva crutoane de pâine sau bucăți mici de pâine proaspătă, în lipsă.

Se acoperă fiecare roșie cu căpăcelul ei și se presară deasupra puțin ulei. Unii preferă să le lase descoperite.

Se gratinează în cuptorul încălzit la 200°C circa 30 de minute.

Se pot servi calde, așteptând câteva minute, sau chiar reci.

4. Paste gratinate în sos alb cu șuncă de Praga, mazăre și cașcaval

O rețetă de felul doi completă nutrițional: carbohidrați, proteine, vegetale, grăsimi. În circa o oră putem avea o tavă de paste gratinate care pot fi reîncălzite. Folosim paste scurte tip fusilli sau penne; în timp ce se fierb preparăm sosul bechamel și călim feliile mici de șuncă împreună cu legumele.

Ingrediente

  • 350 g paste scurte tip fusilli, penne, conchiglie, farfalle etc
  • 500 g lapte
  • 100 g unt
  • 50 g făină
  • nucșoară
  • 200 g cașcaval ras
  • 200 g șuncă de Praga fâșii subțiri
  • 200 g mazăre congelată sau proaspătă
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi

Fierbem pastele conform instrucțiunilor de pe pachet, păstrându-le ușor al dente.

În timp ce fierb pastele, călim 2-3 minute șunca fâșii subțiri cu ceapa tăiată mărunt, morcovul cuburi si mazărea.

Pregătim în așteptarea pastelor și sosul bechamel, ca în rețeta de mai sus: încălzim ușor untul, adăugăm făina amestecând, apoi laptele, amalgamând bine ca să nu rămână cocoloașe. Se ține pe foc mic circa 5 minute amestecând, e gata când începe să se îngroașe până la consistența smântânii. În acest moment adăugăm sare și nucșoara pentru aromă.

Odată gata toate componentele, amalgamăm ușor pastele scurse cu restul ingredientelor. Se transferă totul într-o tavă antiaderentă – preferabil de sticlă termorezistentă, unsă cu puțin unt peste care adăugăm puțin pesmet sau mălai, ca alternativă.

Se gratinează circa 20 de minute în cuptorul încălzit la circa 200°C. Se așteaptă minim 10 minute înainte de le servi.

5. Caserolă de cartofi și dovlecei cu somon afumat și smântână

O rețetă de felul doi relativ dietetică și de ușor de făcut, folosind legumele fierte întâi la vapori. Se gratinează apoi în cuptor așezate alternat cu celelalte ingrediente.

Ingrediente

  • 3 dovlecei mari sau 4 medii
  • 3 cartofi mari sau 4 medii
  • 150 g somon afumat
  • 100 g smântână
  • 2 ouă
  • 1 lingură de făină
  • sare, piper, ulei

Se curăță și se taie dovleceii și cartofii rondele de circa jumătate de cm grosime. Se fierb rapid la vapori până devin crocante, fără să ajungă să fie moi. Alternativ, se blanșează (trec rapid prin apă care fierbe).

În paralel, se pregătește compoziția care leagă toate ingredientele: se bat într-un bol smântâna cu ouăle și făina, sare și piper.

Se pregătește o tavă antiaderentă și se unge cu puțin unt și se așează un strat de cartofi. Peste el, bucățele mici de somon afumat; apoi folosind o lingură se distribuie din compoziție pe cât posibil uniform – dozăm astfel încât să ajungă pentru toate straturile.

Se continuă cu un strat de dovlecei peste care se adaugă alte fâșii mici de somon și compoziția de ou și smântână. Se continuă așa până la epuizarea ingredientelor, păstrând pentru deasupra puțină compoziție.

Se transferă tava în cuptorul deja încălzit la circa 180°C timp de circa 20 de minute. Se servește cald dar nu fierbinte abia scos din cuptor, ideal cu salată verde. Se poate conserva la frigider și mânca rece chiar, sau reîncălzită.

Rețete de felul doi în tigaie

Pentru cine vrea să evite cuptorul, iată câteva rețete rapide de felul doi în tigaie, gata în circa jumătate de oră. Sunt ceva mai frugale, pentru a optimiza timpul și consumul de energie, dar cu rezultat satisfăcător. Se pot conserva la frigider și încălzi; merg la fel de bine pe post de prânz sau cină.

6. Ouă ”în purgatoriu” cu mazăre

Este un felul doi echilibrat și cu efect garantat, din ingrediente economice și la îndemână. Ouă în purgatoriu este numele unei rețete italiene clasice. Ea are multe variante, iar cea cu mazăre este una din cele mai reușite.

Ingrediente

  • 1-2 ouă de persoană
  • 1 kg de roșii proaspete bine coapte
  • 2 ardei grași roșii
  • 2 cepe
  • 2 căței de usturoi
  • 1 ardei iute
  • ulei, sare, piper

Se spală roșiile, se crestează ușor și se trec prin apă care fierbe 2 minute. În acest fel pot fi ușor decojite, iar odată luată coaja se taie cuburi.

Între timp se călește ceapa și usturoiul tăiate mărunt în cu câteva linguri de ulei. După 2-3 minute la foc mediu se adaugă ardeiul iute tăiat foarte fin și ardeii grași tăiați fâșii lungi și subțiri.

După circa 5 minute la foc iute, amestecând, se adaugă și roșiile tăiate. Se mai țin pe foc împreună alte circa 5 minute micșorând flacăra. Potrivim la final de sare și piper.

Stingem flacăra și adăugăm ouăle așezându-le ordonat unul lângă altul. Se așează capacul și se lasă așa circa 10 minute. În acest fel gălbenușul rămâne moale.

Se servesc apoi calde, cu pâine proaspătă, adăugând puțin piper deasupra.

7. Cuș cuș cu carne de porc și conopidă

O rețetă de felul doi completă nutrițional, conținând în egală măsură proteine, carbohidrați, vegetale, moderat grăsimi. Pregătim pe de o parte granulele de cușcuș, iar în paralel carnea cu conopida în aceeași tigaie.

Ingrediente

  • 400 g cușcuș
  • 300 g pulpă de porc
  • 500 g conopidă
  • 1 cățel de usturoi
  • suc de lămâie
  • ulei, sare, piper

Se pregătește întâi cantitatea indicată de cușcuș conform indicațiilor de pe pachet; aromatizându-l la final cu sare, piper, ulei și amalgamând bine cu mișcări delicate. I se pot adăuga și alte condimente, după gust.

Într-o tigaie antiaderentă se sotează pulpa de porc tăiată cuburi mici, adăugând și usturoiul tăiat foarte mărunt.

După circa 5 minute se adaugă și conopida desfăcută în buchețele cât mai mici. Se călesc împreună la foc 1-2 minute adăugând și puțin suc de lămâie. Se amestecă energic apoi se lasă focul mic și se mai țin împreună sub capac alte 5 minute.

Se servește cald așezând într-un bol încăpător carnea cu conopidă deasupra cușcușului.

8. Găluști de spanac și urdă în sos de smântână

La prima vedere orice rețetă de găluști pare ceva relativ complicat; în realitate, e chiar simplu, odată ce știm ce avem de făcut. Rețeta de mai jos înglobează toți macronutrienții importanți, ceea ce face din ea un fel complet. Se trece rapid spanacul prin apă fiartă, se scurge și se adaugă la restul ingredientelor. În paralel, se pregătește rapid un sos alb cu smântână și se unesc.

Ingrediente

  • 500 g spanac
  • 1 ceapă mică
  • 50 g unt
  • 200 g urdă
  • 100 g parmezan (sau altă brânză uscată)
  • 100 g pesmet
  • 200 g făină de grâu
  • 2 ouă
  • sare, piper
  • 100 g smântână
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură de ulei

Se trece spanacul spălat bine prin apă care fierbe cu puțină sare. Se scurge bine. Se trece prin cele 50 de g de unt într-o tigaie antiaderentă, împreună cu ceapa tăiată foarte mărunt, circa 2-3 minute.

Se adaugă peste spanacul sotat urda, parmezanul, pesmetul, făina, oul bătut rapid, sare și piper. Se amalgamează totul cât mai bine. Se formează cu mâinile umede mici ovale luând cam o lingură din compoziție. Se așează pe un prosop de bucătărie curat trecându-le înainte prin puțină făină.

În timp ce se usucă puțin, în aceeași tigaie în care am călit spanacul adăugăm o lingură de ulei și un cățel de usturoi tăiat foarte mărunt. După 1 minut se adaugă smântâna și se mai lasă la foc mic încă 1 minut; după care stingem acoperind cu capac.

Ca orice alte găluști, după ce s-au uscat câteva minute se fierb în apă cu puțină sare – dându-le drumul ușor în apă una câte una, nu toate deodată. Din momentul în care se ridică la suprafață se mai lasă la fiert 4-5 minute. Focul trebuie să fie moderat, altfel riscăm ca la fierbere găluștile să se desfacă.

Le scoatem cu o paletă forată și le adăugăm peste sosul de smântână. Amalgamăm puțin și acoperim la loc cu capacul alte 10 minute, cu flacăra stinsă.

Se servesc imediat, cu pâine integrală.

9. Orez cu capere și lămâie servit cu sardine

În seria de rețete de felul doi rapide și simplu de făcut se numără cele cu orez. Ca o combinație mai puțin practicată, putem aromatiza orezul cu aromă de lămâie și capere. Îl putem asocia cu sardine din conservă și avem un fel complet de inspirație mediteraneană.

Ingrediente

  • 400 g orez asiatic sau obișnuit, în lipsă
  • 1 lămâie cu coaja comestibilă
  • 2 linguri de capere desărate
  • 1 pahar cu vin alb
  • ulei, sare, piper
  • 2 conserve de sardine în ulei

Se călește orezul în puțin ulei și după ce a devenit sticlos se stinge cu vinul alb. Se ține la foc iute până se evaporă alcoolul.

Se lasă focul mic adăugând caperele și sucul de lămâie. Se continuă amestecând din când în când până orezul e gata. La fierbere putem folosi și apă dar iese și mai bine dacă folosim supă limpezită de legume (ceapă, morcov, țelină fierte în apă și strecurat).  La final se adaugă și coaja rasă de lămâie.

Se servește după câteva minute alături de sardine, cu salată verde.

10. Fasole cu bacon și ouă servit cu salată verde sau murături

Un fel doi ideal pentru cine iubește fasolea, un aliment pe nedrept relativ desconsiderat. Inspirat din bucătăria sud-americană, unde se îmbină frecvent cărnurile, fasolea, porumbul, ouăle și ardeii. O mâncare cu nivel caloric ridicat, ultra proteic, ideal iarna. O idee de felul doi când nu avem practic chef sau timp de gătit. O soluție extrem de rapidă, dacă avem fasole deja fiartă: se unesc pe rând toate ingredientele în aceeași tigaie.

Ingrediente

  • 400 g fasole fiartă ( din conservă)
  • 200 g bacon
  • 4 ouă
  • 1 ceapă
  • sare, piper

Se taie mărunt feliile de bacon și se călesc împreună cu ceapa tăiată mărunt. După 3-4 minute, se adaugă și fasolea. Se ține totul câteva minute până se amalgamează și prinde culoare.

În această fază adăugăm ouăle și amestecăm ca atunci când facem ouă bătute/ scrambled eggs. Mai ținem 1-2 minute până ouăle se coagulează și e gata. Se potrivește de sare și piper.

Se servește cu pâine proaspătă sau chiar mămăligă. Se poate asorta foarte bine cu murături sau castraveți în oțet. Vara, cu salată verde.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare