Clătite colorate dulci sau sărate, un fel de mâncare rapid și ușor de făcut dar care poate fi declinat în mult mai multe variante în afara celei simple, cunoscute. Clătitele pot fi o bază de carbohidrați în jurul căreia putem crea un mic dejun, un prânz sau o cină.
Clătite dulci sau sărate pe care le putem colora cu ingrediente naturale adăugate direct în compoziție. Au fost inventate, se pare, în Franța, dar fiecare loc are versiunile sale, mai groase sau mai subțiri. Rețeta de clătite simple poate fi dusă la un nivel superior dacă îi sporim valoarea nutritivă. Compoziția de clătite poate fi îmbunătățită nutritiv dar și estetic dacă îi adăugăm legume sau fructe colorate. Astfel, clătitele vor avea în structura lor mai multe fibre, vitamine și săruri minerale. Totodată, aspectul lor mai atrăgător le va face mai atrăgătoare și pentru copii.
Odată preparate clătitele în maniera obișnuită, ele pot fi consumate calde rulate sau împăturite în patru, cu o umplutură dulce sau sărată. Pot fi mic dejun, prânz sau cină, și la fel de bine și mâncare la pachet. Dar pot fi și gratinate la cuptor, fie rulate, fie suprapuse. Mai pot fi folosite pe post de blat de tort, cu umpluturi dulci sau sărate. Ultima dar nu cea din urmă, clătitele pot fi tăiate precum tăiețeii și adăugați în supă.
Rețeta de clătite simple
Mulți dintre noi fac clătite potrivind din ochi ingredientele. Nu e rău, mai ales dacă asta ne face să economisim timp și avem suficientă experiență. Dealtfel, nici nu poate exista o rețeta absolută, pentru că fiecare făină absoarbe în mod diferit lichidele. Or, de puterea de absorbție a făinii depinde rezultatul final.
În linii mari, pentru compoziție de clătite avem nevoie de lapte, ouă, făină, sare. De regulă, făină obișnuită de panificație, dar și altele. Tot în linii mari, cantitatea de lapte trebuie să fie aproximativ o dată și jumătate mai mare decât cea de făină, pentru o consistență corectă. În ce privește ouăle, numărul lor nu influențează atât consistența compoziției, cât mai degrabă gustul.
Iată mai jos rețeta orientativă pentru compoziția de clătite simple. Pornind de la ea și adăugând sau reducând un ingredient sau înlocuindu-l cu altul ne putem crea propriile rețete personale. Aceste clătitele cu gust neutru pot fi apoi asociate fie cu ingrediente sărate, fie dulci. Sau, pentru cine iubește combinația dulce-sărat, cu un mix, de exemplu: cremă de brânză, nuci, miere.
- 500 g lapte proaspăt
- 200 g făină de grâu
- 3 ouă
- 3-4 g de sare
- unt sau ulei pentru uns tigaia
Clătite colorate dulci sau sărate. Cum și cu ce le putem colora în mod natural
Plecând de la această compoziție de clătite de bază, vedem mai departe cu ce anume putem obține fiecare culoare în parte. Cu precizarea că pe cale naturală este posibil să recreăm o paletă limitată de culori și nuanțe pentru clătite colorate dulci sau sărate. Dar suficiente cât să merite efortul, nu foarte mare, dealtfel. Mai jos, fiecare culoare și din ce o putem obține fără multă bătaie de cap:
- roșu: sfeclă roșie, concentrat de roșii, roșii uscate, rodie
- galben-portocaliu: dovleac, cartof dulce, morcov fiert, linte roșie, curcuma, șofran
- verde: spanac, plante aromatice, spirulina
- violet: mure, afine, varză roșie
- albastru (cel mai dificil): varză roșie cu un strop de bicarbonat, spirulina albastră
- maro: cacao, cafea solubilă, carob, ciuperci, făină de castane, linte maro
- negru: cerneală de sepie, cărbune vegetal
De luat în considerare și posibilitatea de a le colora cu pulbere de fructe liofilizate. Există în comerțul online, sunt o variantă sănătoasă însă nu foarte economică.
Clătite colorate dulci sau sărate – cu ce le putem combina
Clătite verzi
- Ingrediente pentru 12 clătite
- o mână bună de spanac crud sau congelat
- 500 g lapte
- 150 g făină
- 3 ouă
- sare 2-3 g
- piper
Se mixează totul cu un mixer vertical.
Se așteaptă minim 10 minute, apoi se coc în maniera clasică, în tigaie.
O versiune interesantă ca gust și culoare este cea în care în loc de spanac folosim frunze de busuioc sau mentă.
Aceste clătite se pot servi umplute cu felii de brânzeturi sau șuncă, felii de salată, roșii, castraveți, ardei tăiate mărunt. Cele cu mentă se pot umple și în versiune dulce, cu gem, dulceață, brânză îndulcită, cremă de ciocolată.
Clătite galbene
2. Ingrediente pentru 12 clătite
- 400 g pulpă de dovleac copt sau fiert la vapori
- 140 g făină
- 250 g lapte
- 3 ouă
- sare
Se fac în același fel, folosind un mixer, apoi în tigaie.
Se pot umple cu o combinație de brânteturi și ciuperci sotate, sau ciuperci cu bacon
Totodată, se pretează și la combinații dulci, cu cremă de ciocolată, sau cremă de ricotta sau brânză de vaci îndulcită, cremă de fistic, sau dulceață.
3. Ingrediente pentru 12 clătite de năut cu tumeric
- 250 g făină de năut
- 500 g apă
- jumătate de linguriță de praf de turmeric/curcuma
- sare, piper
Se mixează cu mixerul vertical pentru a îngloba cât mai mult aer.
Făina de năut are o putere mare de a lega, motiv pentru care nu sunt necesare ouă în compoziție.
Aceste clătite pot fi apoi asociate cu umpluturi sărate sau dulci deopotrivă: cu sos guacamole, cu roșii și brânzeturi, cu paté de măsline, cu alte creme vegetale, cu fructe etc.
Clătite roșii
4. Ingrediente pentru 12 clătite cu sfeclă roșie
- 270 g lapte
- 130 g făină
- 100 g sfeclă roșie coaptă sau fiartă la vapori
- 2 ouă
- sare, piper
Se mixează sau se trece prin blender sfecla roșie, apoi se bat toate ingredientele la un loc.
Se coc în tigaie, în același fel.
Se pot umple, de exemplu, cu smântână fermentată și somon afumat sau cremă de hrean și hering afumat. Sau cremă de brânzeturi și rucola.
Clătite violet
5. Ingrediente pentru 12 clătite violet
- 200 g făină
- 300 g lapte
- 100 g apă
- 100 g varză roșie
- Câteva picături de suc de lămâie
- 3 ouă
- sare, piper
Se trece prin blender varza cu apa și sucul de lămâie. Vom obține un lichid de culoare violet.
Se amestecă apoi toate ingredientele cu un mixer și se coc clătitele în același fel.
Se pot umple cu cremă de fistic sărată, cremă de nuci, sau maioneză și castraveți murați.
6. Clătite violet dulci – ingrediente
- 150 g făină
- 250 g lapte
- 100 g mure sau afine trecute prin blender
- 2 ouă
- 2 linguri de zahăr
- sare
Clătite maro
7. Ingrediente pentru 12 clătite maro
- 1 banană
- 2 ouă
- 30 g cacao
- 150 g făină
- 150 g lapte
- aromă de vanilie
- sare
Se folosește un mixer vertical unind toate ingredientele într-un vas înalt.
Se coc în tigaie, secretul este ca tigaia să fie bine încălzită și unsă cu ulei.
Se servesc umplute cu creme dulci, fructe proaspete, dulceață.
Clătite negre
8. Ingrediente pentru 12 clătite negre
- 350 g lapte
- 200 g făină
- 2 ouă
- sare
- cărbune vegetal 1 compresă măcinată, chiar 2, dacă sunt mai mici
Se fac la fel ca toate celelalte, măcinând foarte bine cărbunele vegetal. Acesta are proprietăți digestive și în ultimii ani a fost folosit masiv pentru a colora în negru multe feluri de aluat.
Se pot servi fie cu umplutură sărată, fie dulce.
9. Clătite sărate la cuptor cu brânzeturi
- 500 g lapte
- 200 g făină
- 3 ouă
- sare, piper
- 100 g mozzarella
- 100 g smântână dulce sau fermentată, după preferințe
- 100 g cașcaval sau parmezan
- 50 g unt
Clătitele se fac în aceeași manieră și se rulează fiecare brânzeturi și smântână.
Se așează rulate într-o tavă rezistentă termic, unsă cu unt sau ulei.
Se presară ici colo mici bucățele de unt.
Se presară puțină sare și piper și se dau la cuptor la circa 180 grade circa 15 minute.
O variantă alternativă este de a le tăia înainte de a da la cuptor, așezând rulourile să se suprapună puțin unul peste altul.
Se servește cât mai cald.
10. Tort de clătite cu spanac și ricotta
Din aceeași compoziție de mai sus se fac clătitele și se folosesc precum foile de lasagna, suprapuse. Un tort de clătite, gratinat la cuptor.
Se folosește o tavă pentru cuptor rotundă.
Se unge cu unt sau ulei și se așează prima clătită.
Peste ea, un rând de ricotta amestecată cu spanac blanșat și scurs, eventual și puțin parmezan, sau cașcaval.
Se continuă asa până se umple tava. Deasupra se poate folosi puțin sos de roșii sau doar brânzeturi sau doar unt, după preferințe.
Se dă la cuptor circa 20 de minute, la 180 de grade.
Se servește caldă, tăind feliile precum un tort.
Aceste preparate la cuptor pot reprezenta prin excelență un fel la o masă de duminică și pot fi făcute din orice clătite colorate dulci sau sărate deopotrivă. Este nevoie doar să lăsăm imaginația să lucreze.