Noul parc de joacă al copiilor: jocurile online. Cum îi protejezi fără să devii părintele „polițist“

Jocurile online sunt cel mai probabil parte și din viața copilului tău. Ca părinți, ni se pare că sunt în siguranță jucându-se pe calculator în camera lor câteva ore, cu colegii sau cu prietenii lor. Am auzit-o de nenumărate ori de la părinți: „Nu fac nimic rău, periculos” sau „Acum toți copiii se joacă online, de ce să nu-l las?”, și cam așa este. Până la un punct. Tocmai pentru că jocul online este atât de normalizat ca loc de joacă, atât în rândul copiilor cât și al părinților, este nevoie să stabilim cât mai devreme cu copilul regulile acestui loc de joacă virtual, așa cum în mod firesc le stabilim cu ei și pentru viața reală, la locul de joacă din fața blocului sau din parc.
Ghidaj online și offline
Dacă în viața reală îl învățăm pe copil să nu vorbească/să nu meargă cu străinii, sănătos este să aplicăm această regulă și pentru spațiul de joc online, nu? Mai ales că pentru mulți copii, jocul online este mai important, mai rapid, mai simplu ca socializare decât alte forme de joc.
Doar că locul de joacă virtual pare că are mai puține limite decât am pune noi, în mod firesc, copilului în viața reală. Și atunci, cum ajutăm copilul? În spațiul virtual cu jocurile online, copiii au nevoie de ghidaj corect, nu de control rigid.
Cine dintre părinți nu a auzit de Roblox, Minecraft sau Fortnite până acum de la copiii lor? Cam toți am auzit, cel mai probabil. Acestea nu sunt doar „niște jocuri” pentru copiii noștri, ele sunt chiar locul de joacă virtual, spațiul unde ei își fac prieteni noi, glumesc, învață să lucreze în echipă, se distrează, dar uneori întâlnesc și riscuri.
Siguranța online
Dacă spațiul virtual nu este doar pentru un joc, și dacă înțelegem că înseamnă socializarea în sine a copilului nostru, atunci să pregătim copilul pentru a fi în siguranță în spațiul virtual devine o acțiune mult mai importantă decât aceea de a-i limita timpul pe dispozitive.
Siguranța în spațiul virtual începe prin a-i povesti copilului despre riscuri și reguli clare, precum „nu oferim date reale despre noi – adresă, nume, parole, poze, sau orice informație personală”. De asemenea, atenționăm copilul că străinul online este la fel ca străinul de pe stradă, din parc (adică din mediul offline). Discutăm despre jocuri cu copilul, dar discutăm și despre importanța și necesitatea controlului parental, pe care le activăm din prima zi în care îi dăm copilului acordul de joacă.
Când începem să discutăm despre regulile din jocurile online
Discutăm cu calm, seriozitate cu copilul despre reguli și siguranță online din prima zi în care îi dăm acces la spațiul virtual, la jocuri. Folosim un limbaj pe care copilul să îl înțeleagă, folosim rutine clare, cu timp limitat pentru jocuri, discutăm cu el despre ratingul de vârstă (PEGI) al oricărui joc ales și despre joc în sine – ce este amuzant la acel joc, ce îi place lui, ce îi displace.
Așadar, nu este doar despre vârstă, ci în special despre momentul la care alegi tu ca părinte să îi dai acces și despre motivele pentru care o faci.
Diferențe între spațiul virtual și realitate
De la început discută cu copilul tău despre diferența dintre ceea ce vede în joc și realitate, ceea ce este „normal” în joc și normal în realitate. Astfel, începi să dezvolți gândirea critică a copilului tău, îl ajuți să își pună întrebări despre corectitudinea unui gest sau onestitatea unei cereri sau întrebări primite în joc și să recunoască un comportament neprietenos, hărțuitor, cât mai devreme.
Jocurile online și emoțiile – responsabilitatea părintelui
Te gândești că dacă este la calculator și se joacă, nu are de ce să fie trist sau furios, pentru că doar se joacă, dar jocurile pot declanșa frustrare, furie, bucurie sau tristețe. Nu minimiza emoțiile lui legate de joc, ci normalizează-le, ajută-l să identifice ceea ce simte, să ia pauze când este prea agitat sau nervos.
Ajută-l să învețe să-și identifice emoțiile și apoi să se autoregleze emoțional. Copiii preșcolari nu au toate uneltele pentru a se autoregla emoțional sau pentru a povesti despre ceea ce simt. Noi suntem responsabili pentru a-i educa și despre ceea ce simt și ce ar trebui să facă cu tot ceea ce simt.
Perioada școlară, 6-12 ani este esențială pentru a dezvolta o bază solidă despre reglarea emoțiilor, abilități de comunicare și reziliență digitală. Aceasta este perioada în care construim echilibrul psiho-emoțional al copilului, identitatea și încrederea socială.
Așadar, felul în care copiii interacționează în această perioadă online contează foarte mult. Ei au o sensibilitate crescută, au nevoie de validarea prietenilor, însă au nevoie și de ghidarea adultului sănătos care să îi ajute să ia decizii bune prin care să rămână în siguranță.
Reguli pentru copiii care se joacă online
Să inițiem discuții deschise, fără judecată, cu copilul nostru despre dorința de a juca un anumit joc și să arătăm interes pentru jocul ales de el. Acest lucru ajută la construirea unui spațiu de siguranță între tine – părintele și copilul tău.
Să-i înveți pe copii să nu vorbească cu străinii în viața reală este la fel de important cu a-i învăța și a-i atenționa asupra faptului că online, nu oricine este cine spune că este. Te poți folosi de limbajul lor: „Este red flag dacă cineva din online îți cere să te muți cu el pe altă aplicație sau platformă”.
Stabilește o înțelegere cu copilul tău în care să fie clare următoarele aspecte care trebuie respectate: când și cât timp se poate juca, ce fel de jocuri se poate juca, ce să facă dacă este hărțuit sau primește întrebări ori propuneri nepotrivite, și că și tu poți să verifici ce se joacă sau chiar să te joci împreună cu ei.
Joacă-te sau doar observă-l în „lumea jocurilor lui”, pentru că în perioada școlară copilul își (mai) dorește și are nevoie să se conecteze cu tine. Prin urmare, profită de această perioadă și observă cu cine se joacă, cum se joacă și cum interacționează cu prietenii. Astfel, tu îți faci o idee despre starea lui emoțională și poți să îl ghidezi mai bine în viața reală.
Învață-l pe copilul tău vocabularul emoțional și ajută-l să pună în cuvinte ceea ce simte. Folosește instrumente vizuale, precum Termometrul furiei sau Vulcanul furiei ca să-l ajuți să-și recunoască emoția, intensitatea ei și cum să se liniștească. Frecvent, jocurile declanșează emoții de tipul frustrare, invidie, gelozie, respingere sau surescitare. Aceste emoții se revarsă și în comportamentele din viața reală.
Folosește jocurile și emoțiile pe care le declanșează în copilul tău ca moment de învățare și ghidaj pentru el, dar și ca moment de conectare a ta cu copilul și cu problema lui.
De reținut
Jocurile online sunt noul parc de joacă al copiilor, un spațiu virtual în care ei își petrec o parte semnificativă a timpului, interacționează, explorează, învață și se dezvoltă, este foarte accesibil și oferă constant stimuli și recompense, în mod diferit de viața reală.
La fel ca într-un loc de joacă afară, și în spațiul virtual de joacă, copilul are nevoie de un părinte prezent psihologic, emoțional, atent și informat care să îl protejeze și să îl ghideze în acest loc.