Masa de Paște în familie: meniu vegetarian apetisant și economic

Masa de Paște în familie. Meniu vegetarian alternativ, rapid și cu buget moderat

Masa de Paște în familie: dincolo de tradițiile cunoscute tuturor, putem pregăti un meniu atrăgător și dacă nu mâncăm carne. De cele mai multe ori, sărbătorile sunt un moment în care cine nu consumă carne se simte cumva exclus de la masa de familie. Iată un meniu vegetarian care poate fi, eventual, asociat altor feluri tradiționale; pentru ca toată lumea să poată sta la aceeași masă.

Masa de Paște în familie nu presupune neapărat zile de stat în bucătărie și feluri de mâncare fără număr. Dar nici alternativa, o masă în care meniul este compus în mare parte din feluri de mâncare cumpărate și gata de consum. Cu un buget moderat și fără ore lungi la butoanele aragazului putem propune o masă de Paște interesantă cu aer de primăvară; totodată, ușor de realizat fără a fi experți în ale gastronomiei.

Ținând cont de aceste criterii, am creat un meniu inspirat din revenirea naturii la viață, cu legume și verdețuri timpurii sau de sezon. Totodată, un meniu care se poate prepara cu o zi înainte și doar finaliza înaintea mesei de Paște. În general, toate felurile propuse sunt personalizabile și pot fi luate ca punct de plecare.

Tartă cu spanac, urdă și ceapă verde

Tarta de primăvară cu urdă și spanac – un perfect aperitiv la masa de Paște în familie

Prin definiție, o tartă care anunță primăvara – prin prezența spanacului dar și a urdei din laptele oilor ieșite din nou la iarbă verde. Foarte ușor de făcut, din aluat foetaj, spanac proaspăt (sau congelat, în lipsă de timp), ceapă verde și urdă proaspătă. În funcție de situație, o parte din urdă poate fi înlocuită cu brânză de vaci cu smântână. În oricare dintre variante, completată cu o lingură, două, de brânză uscată rasă, sau cașcaval ras. Acest tip de adaos este o regulă generală pentru orice tartă cu brânzeturi în compoziție – dă un plus de gust.

Din acest tip de tartă putem face 8-10 porții, în funcție de diametru și de restul meniului.

Ingrediente

  • 1 cutie de aluat foetaj de formă rotundă
  • 500 g spanac proaspăt sau congelat
  • 1 legătură de ceapă verde
  • ulei
  • 250 g urdă proaspătă sau cu puțină sare
  • 2 ouă
  • 2 linguri caș de oaie uscat sau cașcaval ras
  • sare, piper, nucșoară

Se călește ceapa verde tăiată mărunt cu puțin ulei, de preferință de măsline. Folosim o tigaie sau o oală antiaderentă cât mai mare. După circa 2 minute la foc mediu se adaugă spanacul: dacă este proaspăt se adaugă treptat, până încape tot. Atenție, spanacul proaspăt trebuie spălat de foarte multe ori, până suntem siguri că nu au rămas urme de pământ. Dacă este congelat, se adaugă direct din congelator.

Se sotează împreună câteva minute, amestecând, la foc mediu. E gata când avem o compoziție de spanac care nu mai conține lichid. Se condimentează la final cu piper.

În timp ce așteptăm să se răcorească, așezăm într-o tavă rotundă aluatul foetaj. Este important să alegem un aluat potrivit pentru tava pe care o vom folosi: aluatul trebuie să aibă diametrul cu 2-3 cm mai mare decât tava, pentru marginea externă a tartei, ușor ridicată.

În cazul oricărui aluat foetaj cu multă umplutură este ideal să lucrăm în două etape: o pre coacere fără compoziție pentru ca aluatul să se umfle, după care adăugăm umplutura.

Pentru ca tarta să aibă o margine exterioară care să țină apoi înauntru compoziția procedăm astfel: așezăm în tavă aluatul cu marginea ridicată pe pereții tăvii și în contact cu ea. Este important ca acest contact să fie cât mai puternic, aluatul să rămână ridicat și să nu cadă înăuntru. Apoi, cu o furculiță facem câteva găuri –  astfel, aluatul nu se umflă pe dedesubt și își menține forma. Dăm tava astfel pregătită la cuptorul static încălzit la circa 180°C. Coacem aluatul până vedem că prinde puțină culoare, dar fără să se rumenească. Acest procedeu de a-l coace separat face ca straturile foarte subțiri să se separe frumos între ele.

În timp ce așteptăm aluatul în cuptor, amestecăm compoziția de spanac și ceapă verde cu urda și eventual alte brânzeturi. La ele adăugăm și un ou și albușul de la al doilea: gălbenușul îl vom folosi deasupra. Completăm cu puțină sare, piper și nucșoară. Atenție la sare, cantitatea ține de cât de sărate sunt brânzeturile.

Când aluatul s-a copt parțial scoatem rapid tava, adăugăm compoziția fiind atenți să nu depășească marginile ridicate ale aluatului. Peste compoziție adăugăm gălbenușul bătut, unifomizăm bine, să ajungă peste tot.

Dăm din nou la cuptor, tot la 180 de grade, până când începe să se rumenească deasupra. Adică alte circa 10 minute. Eventual, în funcție de specificul cuptorul, ultimele minute scădem la 150 de grade.

Muffin de făină de năut cu curcuma și telemea

Muffin fără ouă, care pot fi reîncălzite sau din care se pot face și tartine la masa de Paște în familie

Masa de Paște în familie se pretează la preparate pe care nu le facem foarte des și care pot impresiona și prin aspect. Din paleta de posibilități putem alege să facem câteva muffin în varianta sărată. Au și un efect vizual garantat dar se și conservă bine și pot fi reîncălzite.

O compoziție de muffin presupune de regulă multe ouă; dar, cum de Paște se mănâncă deja destule, am apelat la un înlocuitor ideal – făina de năut. Aceasta conține și o bună cantitate de proteine, iar dacă o colorăm cu puțină curcuma imită la perfecțiune ouăle.

Îi conferim un plus de gust adăugând telemea rasă în compoziție (sau cașcaval, feta, parmezan, caș de oaie – în funcție de resurse și buget). Pentru un efect și mai suprinzător, le putem propune la masă cu un pesto de pătrunjel proaspăt și miez de nucă. Adăugăm și în compoziție pătrunjel sau mărar tocat mărunt; eventual și câteva boabe de mazăre trase rapid în tigaia în care am pregătit anterior spanacul.

Ingrediente pentru 12 muffins

  • 200 g faină de năut
  • 350 g apă
  • 2 linguri ulei de măsline sau altul
  • sare, piper, curcuma/turmeric
  • 100 g telemea rasă sau alt tip de brânză
  • 15  g praf de copt (atenție, neîndulcit și fără arome)

Folosind un blender se amestecă făina de năut cu apa și uleiul, sarea, piperul și curcuma. Când compoziția a înglobat puțin aer se adaugă și pătrunjelul sau mărarul ras, telemeaua și boabele de mazăre. Se bate încă puțin cu furculița și la final se înglobează și praful de copt.

Se folosesc forme de muffin tapetate cu hârtie de cuptor. Se împarte compoziția între cele 12 forme și se dă la cuptor: circa 190-180 de grade timp de circa jumătate de oră.

În lipsa formelor de muffin, compoziția se poate coace ca o tartă sărată și tăia în cuburi.

Pentru sosul pesto de pătrunjel se folosesc: o legătură bună de pătrunjel verde spălat și uscat, 2 linguri miez de nucă, 1 lingură de muștar, sare, piper, usturoi cât un bob de porumb, circa 1 lingură de apă. Se reduc la un loc în cremă folosind un blender vertical.

Supă rapidă de verdețuri de primăvară

O supă de verdețuri intercalată printre celelalte feluri este binevenită la masa de Paște în familie

Masa de Paște în familie merită să aibă în meniu și o supă ușoară. Felurile de mâncare uscate este ideal să fie alternate cu ceva lichid – primăvara, o supă din toate verdețurile de sezon este ideală.  Putem profita chiar de prezența ouălelor ciocnite la masa de Paște și adăuga direct în farfurie felii de ou fiert.

Ingrediente pentru 8 porții

  • 3 litri de apă
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • 1 pătrunjel rădăcină
  • verdețuri de sezon liber combinate după gust și resurse la îndemână: ceapă verde, usturoi verde, ștevie, spanac, lobodă, leurdă, știr, hamei, urzici, salată verde, păpădie, leuștean, pătrunjel, mărar etc.
  • câteva linguri de ulei de măsline sau alt ulei
  • suc de lămâie adăugat direct în farfurie
  • sare, piper

Se taie mărunt ceapa și toate rădăcinoasele sau se dau pe răzătoare. Se călesc direct în oală cu puțin ulei – aceasta poate fi o bază pentru orice fel de supă sau ciorbă sau alt tip de mâncare scăzută și se numește mirepoix.

După călire completăm cu apa și lăsăm să fiarbă sub capac la foc mic circa un sfert de oră. În acestă fază, se stinge flacăra, se adaugă verdețurile tăiate mai mari sau mai mici, după preferință.

Se acoperă cu capacul și se lasă alte câteva minute bune. Ierburile se vor infuza și vom avea o supă plină de arome dar și de o consistență importantă. O supă ușoară în locul tradiționalei ciorbe, compensând astfel prezența importantă a aperitivelor.

Se poate completa direct în farfurie cu felii de ou fiert, eventual suc de lămâie. Alternativ, bucățele mici de mozzarella sau de somon afumat.

Drob vegetarian (polpettone) din linte și ciuperci. Servit cu garnitură de cartofi gratinați și salată de ridichi

La masa de Paște în familie drobul tradițional poate fi înlocuit cu unul vegetarian

Masa de Paște presupune și un fel principal, iar în cazul vegetarienilor acest tip de drob vegetarian poate fi un fel principal ideal. Intră în tradițiile de Paște dar îl adaptăm la stilul alimentar propriu.

Italienii numesc polpettone ceea ce noi numim drob, cu o mare diferență: se poate face un polpettone din aproape orice. Dacă drobul este asociat Paștelui, un polpettone, cu carne sau  vegetarian, poate fi o idee perfectă pentru orice masă de duminică. Secretul este ca alimentele folosite în compoziție să nu fie excesiv de umede; apoi, să aibă gust și să fie legate între ele.

În cazul nostru, am ales o combinație de linte cu ciuperci pentru că imită foarte bine gustul de drob clasic.

Ingrediente pentru 8 porții

  • 800 g linte
  • 200 g cartofi (2 cartofi medii)
  • 250 g ciuperci champignon
  • 1 ou
  • pesmet
  • ceapă și usturoi verde
  • mărar și pătrunjel verde
  • ulei
  • sare, piper

Începem prin a fierbe lintea conform instrucțiunilor de pe pachet: se clătesc cu apă și se lasă ceva timp să se înmoaie. Acest proces o face să se digere mai ușor dar nu este obligatoriu. Când o dăm la fiert trebuie adăugat apă peste linte cât să o acopere și încă un pic. Plus un praf de sare. Este fiartă suficient, în rețeta noastră, când bobul se înmoaie dar fără să se sfărâme – după circa un sfert de oră. Se scurge bine și se lasă la răcit.

Mai departe, fierbem în coajă cartofii și îi lăsăm și pe ei să se răcorească. Se pot și tăia cuburi și fierbe împreună cu lintea, dar în coajă ies mai uscați și e mai bine.

Între timp, sotăm într-o tigaie cu puțin ulei ciupercile tăiate felii subțiri împreună cu ceapa și usturoiul verzi. E nevoie de nu mai mult de 2-3 minute, trebuie doar să se înmoaie puțin și să se evapore partea lichidă. Aromatizăm cu puțină sare și piper și lăsăm să se răcorească.

Când s-au răcorit toate, le trecem prin blender: trebuie să se amalgameze dar fără să devină o pastă; trebuie să avem în final bucățele mici în interiorul drobului. Adăugăm în blender, totodată, și oul și cartofii fierți în coajă și curățați, dacă i-am fiert separat.

La această compoziție se adaugă atât pesmet cât să nu fie nici prea uscată, nici prea umedă. Gradul de umiditate trebuie să fie similar compoziției de drob clasic. Adăugăm și mărarul și pătrunjelul tocate mărunt, eventual completăm din nou cu sare și piper dacă mai e nevoie.

Acum e momentul să dăm formă compoziției. Cel mai simplu putem face asta folosind hârtie de cuptor. Turnăm compoziția pe o folie de hârtie mai lungă, unsă cu ulei în centru și presărată cu pesmet. Facem așa încât pesmetul să adere la compoziția căreia îi dăm formă cilindrică. Strângem bine hârtia insistând pe forma cât mai rotundă, ca la o ruladă. Legăm bine la capete cu sfoară de bucătărie, eventual și la mijloc. Important este ca hârtia să rămână bine închisă în cuptor ca să mențină umezeala.

Se coace în cuptorul încălzit la circa 200 de grade circa jumătate de oră. Putem adăuga alături în tavă și cartofi; sau putem pregăti o garnitură de cartofi separat, pe celălat etaj al cuptorului, în paralel. În acest caz, cartofii se taie bucăți mari și se amestecă cu ulei aromatizat cu leurdă tocată foarte mărunt, sare și piper. Acest ulei se pregătește chiar cu o zi înainte pentru a căpăta cât mai multă aromă; dar e OK și înainte de a da totul la cuptor. În acest fel cartofii vor avea o aromă ușoară care o va echilibra pe cea a drobului vegetarian. Dacă am fi folosit usturoi aroma cartofilor ar fi acoperit restul.

Salata ideală pentru drobul cu garnitura de cartofi la cuptor la masa de Paște în familie este cea din ridichi, cu mărar și lămâie. Alternativa ca salată este salata verde cu un dressing vinaigrette simplu.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare