Dressinguri pentru salate – detaliul care poate face diferența. Un dressing bun este esențial pentru o salată, el reprezintă soluția ideală pentru a consuma cât mai multe alimente vegetale în stare crudă, legume și fructe. Ce presupune un dressing? Care e diferența între un dressing și un sos? Dar între vinegrette și citronette?
Dressinguri pentru salate – o dată ce fiecare își face un mic portofoliu personal, devine mult mai simplu a crea salate în timp record și după propria inspirație, fără rețetă. Dincolo de aportul nutritiv important și de plăcerea gustului, salatele pot reprezenta un prim pas pentru cine vrea să învețe să gătească. Iar având deja clar în memorie ce înseamnă un dressing, oricine poate învăța să își creeze singur propriile combinații preferate.
Denumirea în sine a intrat în limbajul gastronomic universal pe filieră americană; însă conceptul în sine se naște în bucătăria franceză și în cea italiană, care de multe ori se întrepătrund. Italienii adăugau în mod tradițional ulei de măsline și oțet sau suc de lămâie în salate, sare și piper, numind asta ”condimento”.
Francezii, mai practici, le-au combinat pe toate la un loc creând o emulsie, căreia i-au adăugat apoi și muștar. O emulsie este un amestec de soluție apoasă cu ulei. Amestecul de ulei cu oțet a căpătat denumirea de vinegrette, iar cel de ulei cu suc de lămâie, de citronette. Dacă întâlniți rețete de citronette în care apare printre ingrediente oțetul, este evident vorba de o eroare și ar fi bine să nu le acordați mult credit.
Acestui tip de dressing lichid pentru salate i s-a adăugat în ultimele decenii dressingul cu densitate ceva mai cremoasă, care poate conține iaurt, smântână, maioneză etc, pe lângă ingredientele de bază ale unei vinegrette sau citronette.
Diferența între dressing și sos (dip)
În gastronomia clasică, un sos, cald sau rece, (dip, în țările anglo-saxone) însoțește de regulă carnea sau legumele sub formă de bucăți mai mari, crude sau gătite, în cazul legumelor; este mai dens și reprezintă o emulsie care înglobează mult aer și crește în volum, pe modelul maionezei. În măsura în care nu sunt extrem de grase, pot fi folosite și pe post de creme tartinabile (spread).
Un dressing, în schimb, chiar dacă ușor cremos, este, oricum, mai lichid pentru că obiectivul este ca el să se amalgameze bine cu salata căruia îi e destinat. Totodată, un dressing conține alimente care dau conotația de proaspăt, răcoros, cu aromă bine definită; conține grăsimi ușoare, vegetale sau din iaurt – o bază ideală pentru un dressing reușit și rapid de făcut.
Uneori, aroma dominantă a unui sos sau a unui dressing pot fi asemănătoare, dar diferă consistența, densitatea. De exemplu, dacă mixăm un fruct de avocado cu puțin iaurt grecesc, obținem o cremă densă, un sos; în schimb, dacă îl mixăm cu mai mult iaurt de băut, ulei, suc de lămâie, eventual suc sau pulpă de roșii, obținem ceva aproape lichid; adică mai mult un dressing decât cu un sos. Prin urmare, citronette și vinegrette sunt dressinguri, iar maioneza, muștarul sau ketchup-ul sunt sosuri. Care pot fi, eventual, adăugate la un dressing. Așadar:
-rețeta de citronette: suc și coajă de lămâie, ulei de măsline, sare, piper, opțional muștar.
-rețeta de vinegrette: oțet de vin (se poate experimenta și cu oțet balsamic), ulei de măsline, sare, piper, opțional muștar.
Cum se face un dressing cu iaurt pentru orice salată
Un dressing cu iaurt poate fi creat pe baza simplei inspirații de moment, fără a urma neapărat o rețetă. E suficient un mixer vertical și un pahar/vas înalt, în care mixăm:
- iaurt, de preferință cu procent mic de grăsimi
- ulei de măsline, sau alt ulei cu valoare nutritivă ridicată
- sare, piper
- ierburi aromatice: pătrunjel, mentă, mărar, cimbru, busuioc, oregano, salvie, coriandru, chives sau fire de ceapă verde, fire de usturoi verde, leurdă, rucola etc
- opțional, muștar
- opțional, suc și coajă de lămâie sau portocală
- oțet, ca alternativă la sucul de lămâie
- sos de soia, sos Worchester
- hrean
- ghimbir
-În funcție de specificul combinației căreia vrem să îi adăugăm aromă, putem adăuga bazei de iaurt unul dintre multele fructe dulci acrișoare și aromate disponibile în funcție de anotimp: vișine, piersici, căpșuni, mango, papaya, maracuja, ananas etc.
Ca regulă generală, ierburile aromatice trebuie dozate cât mai atent pentru a obține o compoziție echilibrată, în care una dintre arome să nu le acoperă pe celelalte. Atenție, ierburile încep să elibereze aroma după câteva minute, așa că e mai bine să fie adăugate puțin câte puțin.
Se poate opta pentru un mix din cât mai multe ierburi aromatice, în funcție de resurse, sau se poate alege o combinație de doar 1-2 arome care să caracterizeze dressingul, de exemplu pătrunjel și fire de usturoi, sau mărar și ceapă verde.
Procedeul este extrem de simplu: se adaugă în vasul înalt toate ingredientele, mărunțind cât de cât eventuale ingrediente mai mari. De la plantele aromatice se folosesc doar frunzele. Se mixează totul împreună 10-20 de secunde și dressingul e gata. Se poate folosi și un blender în loc de mixerul vertical.
Dressinguri pentru salate. Combinații cu iaurt
Dincolo de aceste considerații generale menite să stimuleze creativitatea, iată câteva rețete de dressing cu iaurt. Cantitățile sunt gândite să satisfacă gustul general și să avem un rezultat echilibrat. Însă fiecare poate varia și experimenta. Procedeul este comun: se amalgamează totul rapid folosind un borcan sau o sticlă cu capac etanș. În același vas se pot conserva câteva zile în frigider. Acolo unde apar ingrediente solide, de exemplu pulpă de fructe, avem nevoie de un mixer vertical.
Dressing cu hrean
- 150 g hrean ras
- 200 g iaurt de băut
- 75 g oțet alb din vin
- 30 g ulei de măsline
- 15 g zahăr
- sare 3 g
Dressing cu avocado și grapefruit
- pulpa de la 1 avocado/circa 200 g
- sucul de la 2 grapefruit
- 200 g iaurt de băut
- frunze de mentă
- frunze de coriandru
- sare, piper
Dressing cu mango și curry
- 200 g iaurt de băut
- 1 lingură ulei de măsline
- pulpa de la 1 mango
- câteva fire de ceapă verde
- 1 linguriță suc de lămâie
- 2 lingurițe de curry
- piper, nucșoară
- sare 2-3 g
Dressinguri pentru salate. Combinații fără iaurt
Dressing cu ghimbir
- 200 g lapte de soia
- 100 g maioneză
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 lingură ghimbir proaspăt ras
- 1 linguriță de curcuma
- 1 cățel de usturoi foarte mic
- 1 linguriță de zahăr
Dressing de țelină
- 10 frunze de țelină
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 cățel mic de usturoi
- 1 gălbenuș de ou
- 1 filet de anșoa
- 50 ml ulei de floarea soarelui
Dressinguri pentru salate. Combinații vegane/ de post
Vinegrette cu coajă de portocală
- 150 ml ulei de măsline
- 50 ml oțet de vin alb
- 100 ml fresh de portocale
- coaja rasă de la 1 portocală netratată
- 1 lingurită de miere
- sare 3 g circa
- piper 1-2 g
- usturoi praf 1 g
Dressing de capere
- 3 linguri sos de soia
- sucul de la 1 lămâie
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură oțet de mere
- 2 linguri de capere desărate
- o mână bună de pătrunjel verde
- câteva linguri de apă
- piper
Dressing cu suc de morcovi
suc făcut la extractor din:
- 200 g morcovi
- 30-40 g ghimbir
- 1-2 linguri suc de lămâie
- 4 linguri ulei de măsline
- 2 linguri sos de soia
Dressing de căpșuni cu oțet balsamic
- 150 g căpșuni
- 1 lingură miere
- 2 linguri oțet balsamic
- sare
- piper
Dressing cu miso
- 50 g miso
- 2 linguri oțet de orez (sau de mere diluat ușor)
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri ulei de susan (sau de floarea soarelui, în lipsă)
- 1 linguriță praf de ghimbir
- opțional, un vârf de cuțit pastă wasabi