Etapa a treia a provocării Perfect Fit: joaca cu cățelul

7 activități distractive cu care să-i antrenezi mintea animalului de companie și să-ți reduci nivelul de stres

Joaca cu Atis, cățelul meu, e în egală măsură o bucurie pentru el și un prilej de deconectare și de relaxare pentru mine. Așa că etapa a treia și ultima a Provocării de 21 de zile Perfect Fit ne-a prins bine amândurora.

Deși provocarea a ajuns la final, pot spune cu certitudine că eu și câinele meu, Atis, vom păstra multe dintre obiceiurile nou învățate.

Încă din prima săptămână am descoperit câteva trucuri noi, pe care le punem în practică și acum, cu scopul de a-l convinge pe Atis să mănânce hrană de cea mai bună calitate.

joaca cu cățelul Atis
În fiecare din cele 21 de zile de provocare am învățat trucuri noi prin care să-mi conving cățelul să mănânce hrană sănătoasă

Activitățile următoare au fost și mai distractive și mai aventuroase. Am mers într-un parc natural și am explorat noi trasee, am făcut plimbări lungi în fiecare zi, am învățat să folosim un clicker de dresaj, am ascultat muzică împreună și am rezolvat puzzle-uri.

În ultimele 7 zile de provocare am învățat o mulțime de jocuri ingenioase concepute pentru antrenarea minții și a instinctelor prietenilor noștri blănoși.

Provocarea #15 Jocuri online pentru animale de companie

Lui Atis îi plac la nebunie mingile „chițăitoare”, așa că am găsit o aplicație pentru telefon cu o selecție de jucării virtuale pentru câini care scot diverse sunete. Am testat toate sunetele și am observat că i-au stârnit curiozitatea lui Atis, care a început să miroasă telefonul în căutarea „vietății gălăgioase”.

joaca cu cățelul Atis
Atis a fost foarte facinat de jocul online cu mingi „chițăitoare”

Ca să fac jocul și mai interesant, am conectat o boxă Bluetooth prin telefon și am ascuns-o într-un colț al camerei. A fost tare amuzant să văd cum încearcă să găsească sursa zgomotului și cum latră la locul în care se afla boxa.

Am descoperit că aplicația îmi e tare utilă și când suntem afară, la plimbare și vreau să îi atrag atenția rapid lui Atis.

Provocarea #16 Include activitățile culturale: ascultă muzică clasică alături de prietenul tău blănos

Știam de beneficiile muzicii clasice asupra creierului uman și am descoperit cu uimire că se aplică și în cazul animăluțelor. Studiile au arătat că acest gen de muzică are un efect calmant și de reducere a stresului asupra câinilor.

Ce-i drept, nu am observat nicio schimbare în comportamentul câinelui meu, în timp ce ascultam „Mica serenadă” a lui Mozart, dar din moment ce știu că îi poate îmbunătăți starea de spirit, pe termen lung, mi-am propus să ascultăm zilnic muzică clasică, timp de o oră.

Provocarea #17 Observați împreună natura

Atis e cu ochii pe porumbei, de fiecare dată, când ieșim în parc

Adevărul e că Atis nu prea are răbdare să stea și să observe natura. De fiecare dată când ieșim în parc aleargă și explorează cât mai mult. Chiar dacă se mai oprește uneori să se odihnească, e extrem de atent și alert la ce se întâmplă în jur, iar dacă sesizează vreo mișcare, instinctul lui de vânător se activează imediat. De fiecare dată când vede păsări încearcă să le prindă și e tare dezamăgit că nu reușește niciodată. Totuși, observându-l pe el, am început și eu să văd natura cu alți ochi.

Provocarea #18 Pulverizează spray cu feromoni

Atis devine foarte anxios atunci când trebuie să mergem undeva cu mașina. Deși am făcut multe călătorii lungi, de fiecare dată are o stare de agitație și chiar de rău fizic în mașină. Am încercat o grămadă de metode să-l ajut să treacă peste această frică, și chiar dacă s-a mai atenuat, se vede clar că nu se simte confortabil în mașină.

Cu ocazia acestei provocări am aflat despre spray-ul cu feromoni și despre faptul că ar putea fi de ajutor într-o astfel de situație. N-am avut ocazia să-l testez decât o singură dată până acum, așa că nu-mi pot forma o părere clară. Însă, voi încerca să-l pulverizez în mașină de fiecare dată când călătorim undeva în speranța că îl va face să se simtă în siguranță.

Provocarea #19 Periază-i blana

Atis are blana scurtă și ușor de îngrijit. E suficient să îl periez o dată pe săptămână ca să îndepărtez firele de păr moarte și să mă asigur că nu le găsesc peste tot prin casă. Am învățat însă că e foarte important să aleg o perie potrivită, mai exact una cu peri de cauciuc, care să fie blândă cu pielea lui sensibilă.

Periajul e și o ocazie cu care mă asigur că nu a dezvoltat iritații sau roșeață între cute. După periere, îi șterg blănița cu șervețele umede pentru căței, mai ales în zonele în care pliurile pielii sunt mai adânci și e mai predispus să dezvolte infecții.

Evident că Atis se bucură de fiecare dată de acest mic răsfăț și îl așteaptă cu nerăbdare, dar grooming-ul lui e tare plăcut și pentru mine.

Provocarea #20 Creează-i un spațiu confortabil

Locul unde-și petrece mare parte din zi

Atis nu e genul de câine căruia să-i placă să se cuibărească în pat cu stăpânii sau în brațele lor pe canapea. El preferă să aibă un culcuș numai al lui. Așa că i-am ales un pătuț de câini confortabil unde să se simtă în siguranță. E foarte teritorial și, de multe ori, își duce la el în pat jucăriile și treat-urile ca să se asigure că nu i le poate lua nimeni.

Trebuie să recunosc că e un avantaj și pentru mine faptul că preferă să doarmă în culcușul lui, pentru că îmi e mai ușor să păstrez curățenia în casă.

Provocarea #21 Antrenează-i mintea

Studiile au arătat că antrenamentul minții e la fel de important pentru un câine, așa cum e mișcarea fizică. Ajută la reducerea stresului și anxietății, descurajează comportamentele distructive și poate face patrupedul mai fericit.

Eu am ales să-i antrenez mintea lui Atis folosind o pătură de adulmecat și pot spune că a fost o experiență asemănătoare cu cea a ascunderii bobițelor prin diverse locuri din casă.

Deși Atis nu are obiceiul să înfulece mult prea repede mâncarea, pătura de adulmecat a fost utilă să-l țină ocupat cu o activitate distractivă cât timp a rămas singur acasă. Plus că l-a încurajat să-și folosească simțurile ca să găsească bobițele sau treat-urile ascunse. 

În ce constă provocarea de 21 de zile

Provocarea Perfect Fit are trei etape: hrană, mișcare și joacă, fiecare dintre ele se desfășoară pe o durată de 7 zile.

În cea de-a treia etapă, provocarea se concentrează pe sănătatea mintală a prietenilor blănoși. Joaca împreună ajută la construirea unei legături deosebite între om și animal, la păstrarea spiritului tânăr a animăluțului și, cel mai important, este esențială pentru bunăstarea mintală a acestuia și, îndrăznesc să spun, și a noastră. Eu sunt „mamă“ de cățel, dar provocarea Perfect Fit se adresează și părinților de căței, și celor de pisici, preocupați de sănătatea și viața lungă a animalului de companie.

Mai multe despre provocarea de 21 de zile Perfect Fit găsești aici.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare